Skip links

#98 Bitcoineducatie

Wat als jouw land ineens een nieuw betaalmiddel en nieuwe valuta invoert, maar niet uitlegt wat het is? Dan gebeuren er twee dingen: er zullen veel misverstanden ontstaan én mensen raken nieuwsgierig. Dit is precies het geval in El Salvador. De non-profit organisatie MyFirstBitcoin springt in dit gat. Ze geven iedere week aan honderden Salvadoranen gratis (!) les over bitcoin.

We spreken hierover door met Alejandro Galán. Hij is docent bij de organisatie en heeft zelfs burgemeesters en gouverneurs ge-orangepilled. Hij komt uit de stad San Miguel en werkte van origine in de fruit- en koffiesector, maar is momenteel fulltime met bitcoineducatie bezig.

Alejandro vertelt ons meer over de bitcoineducatie en -adoptie via de regionale politiek, 22 (sub)regio’s waar hij voor de klas staat, een nieuwe circulaire economie die hij wil gaan opbouwen op drie eilanden, de misverstanden die er bestaan onder de honderden studenten die hij per week lesgeeft en nog veel meer!

Introductie met bitcoin(organisatie)

Een jaar geleden hoorde Alejandro van MyFirstBitcoin bij het bitcoinhuis van bitcoinbeurs Paxful in San Benito, een wijk in de hoofdstad. De non-profit mocht La Casa del Bitcoin gebruiken als klaslokaal.

Alejandro kende bitcoin al van vóór de bitcoinwet, die zo’n jaar geleden van kracht ging. Zijn missie is nu om al zijn kennis te delen met alle nieuwsgierige Salvadoranen in San Miguel en omstreken.

Hij vond precies wat hij zocht toen John Dennehy, de oprichter van MyFirstBitcoin, een presentatie gaf.

De organisatie staat in het land ook wel bekend als MiPrimerBitcoin, wat letterlijk staat voor ‘mijn eerste bitcoin’. Alejandro begon als vrijwilliger, maar geeft inmiddels per week les aan zo’n 200 studenten, waar hij ook voor betaald krijgt.

De organisatie bestaat uit zo’n 10 tot 15 actief betrokken bitcoiners, waarvan naast oprichter John (uit de Verenigde Staten) het gros ook daadwerkelijk uit El Salvador komt.

Hoe Alejandro de organisatie in één zin samenvat?

“Onze focus is om de ‘first words’ over bitcoin met mensen te delen door middel van educatie.”

Géén marketing

De organisatie doet niet aan marketing om geïnteresseerden te vinden.

“Het begon eerst met vrienden en familie, en daarna kwamen er meer en meer mensen naar de lessen toe door mond-op-mond reclame. Zo raakten steeds meer mensen geïnteresseerd.”

“We hoeven mensen niet te overtuigen. De gouverneur heeft burgemeesters geïnstrueerd om dertig of veertig mensen per dag per klas aan te brengen. Maar ik weet niet precies hoe ze dit doen.”

Over de samenwerking met de regionale overheid vertelt Alejandro later in dit interview (en artikel) meer. Eerst: de bitcoinlessen zelf.

Je kunt dit complete premium artikel lezen als losse oplage via de bitcoin pay-per-view knop.