Skip links

#98 Bitcoineducatie

Wat als jouw land ineens een nieuw betaalmiddel en nieuwe valuta invoert, maar niet uitlegt wat het is? Dan gebeuren er twee dingen: er zullen veel misverstanden ontstaan én mensen raken nieuwsgierig. Dit is precies het geval in El Salvador. De non-profit organisatie MyFirstBitcoin springt in dit gat. Ze geven iedere week aan honderden Salvadoranen gratis (!) les over bitcoin.

We spreken hierover door met Alejandro Galán. Hij is docent bij de organisatie en heeft zelfs burgemeesters en gouverneurs ge-orangepilled. Hij komt uit de stad San Miguel en werkte van origine in de fruit- en koffiesector, maar is momenteel fulltime met bitcoineducatie bezig.

Alejandro vertelt ons meer over de bitcoineducatie en -adoptie via de regionale politiek, 22 (sub)regio’s waar hij voor de klas staat, een nieuwe circulaire economie die hij wil gaan opbouwen op drie eilanden, de misverstanden die er bestaan onder de honderden studenten die hij per week lesgeeft en nog veel meer!

Introductie met bitcoin(organisatie)

Een jaar geleden hoorde Alejandro van MyFirstBitcoin bij het bitcoinhuis van bitcoinbeurs Paxful in San Benito, een wijk in de hoofdstad. De non-profit mocht La Casa del Bitcoin gebruiken als klaslokaal.

Alejandro kende bitcoin al van vóór de bitcoinwet, die zo’n jaar geleden van kracht ging. Zijn missie is nu om al zijn kennis te delen met alle nieuwsgierige Salvadoranen in San Miguel en omstreken.

Hij vond precies wat hij zocht toen John Dennehy, de oprichter van MyFirstBitcoin, een presentatie gaf.

De organisatie staat in het land ook wel bekend als MiPrimerBitcoin, wat letterlijk staat voor ‘mijn eerste bitcoin’. Alejandro begon als vrijwilliger, maar geeft inmiddels per week les aan zo’n 200 studenten, waar hij ook voor betaald krijgt.

De organisatie bestaat uit zo’n 10 tot 15 actief betrokken bitcoiners, waarvan naast oprichter John (uit de Verenigde Staten) het gros ook daadwerkelijk uit El Salvador komt.

Hoe Alejandro de organisatie in één zin samenvat?

“Onze focus is om de ‘first words’ over bitcoin met mensen te delen door middel van educatie.”

Géén marketing

De organisatie doet niet aan marketing om geïnteresseerden te vinden.

“Het begon eerst met vrienden en familie, en daarna kwamen er meer en meer mensen naar de lessen toe door mond-op-mond reclame. Zo raakten steeds meer mensen geïnteresseerd.”

“We hoeven mensen niet te overtuigen. De gouverneur heeft burgemeesters geïnstrueerd om dertig of veertig mensen per dag per klas aan te brengen. Maar ik weet niet precies hoe ze dit doen.”

Over de samenwerking met de regionale overheid vertelt Alejandro later in dit interview (en artikel) meer. Eerst: de bitcoinlessen zelf.

Bitcoinlessen

Iedere student die de lessen van Alejandro (en zijn mede docenten) volgt, krijgt gratis $5 aan bitcoin. Deze bonus ontvangen de studenten nadat ze een wallet hebben gedownload, om vervolgens een eerste transactie te kunnen doen.

Belangrijke notitie: de Salvadoranen krijgen het advies om non-custodial wallets te downloaden en dus weg te blijven bij de centrale Chivo-wallet.

In de introductieles leren ze ook om geld tussen wallets heen en weer te sturen.

Verder gaan de introductielessen vooral over de filosofie en de concepten die bij bitcoin horen:

“De focus ligt op ‘wat is bitcoin’ en ‘hoe kun je bitcoin gebruiken qua custody’, en de lessen gaan vooral over belangrijke termen zoals decentralisatie. We kijken daar nog niet naar mining en nodes en zo, maar vooral naar het concept.”

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

Geld en donaties

De bitcoinlessen zijn gratis voor de studenten te volgen, en daarnaast krijgen ze dus $5 aan bitcoin.

Zo krijgt de naam MiPrimerBitcoin een letterlijke betekenis: iedereen krijgt zijn eerste beetje bitcoin toegestuurd.

Het salaris van Alejandro is afhankelijk van het aantal studenten dat hij in zijn klassen heeft en ook het budget van de non-profit. Want alles hangt af van donaties van sponsors en andere bitcoiners die dit initiatief willen steunen. Ook Nederlanders kunnen een steentje bijdragen, met een bitcoindonatie (via lightning of onchain).

De studenten zijn niet per se scholieren.

“Er is geen specifieke demografie. Er is veel variëteit, ik geef les aan kinderen, maar ook aan mensen die vijftig of zestig jaar oud zijn.”

Diplomado

Naast de (eenmalige) introductielessen is er een Bitcoin Diplomado uit de grond gestampt. Laatstgenoemde betreft een lessenprogramma van tien weken (van tien lessen van een uur) waarbij de studenten aan de hand van een boek veel dieper de materie in duiken.

Hier gaat MiPrimerBitcoin ook in op de geschiedenis van geld, financiële topics als ook het ecosysteem met mining, nodes, wallets en self-custody.

Vergeleken met de introductielessen (die over de de basis en allereerste kennismaking met bitcoin gaan), is deze Diplomado een echte duik in de rabbithole.

Public-key cryptografie, elliptische curves, het lightning netwerk, de halving en het concepten zoals mining en hashes worden niet geschuwd.

Momenteel geeft Alejandro alleen de introductielessen, maar er wordt gewerkt aan een Diplomado-curriculum in San Miguel. In andere regio’s in El Salvador zijn er (met andere docenten) al wel enkele Diplomado’s succesvol afgerond. Een van de docenten is Bitdriver Napolon Osorio, werkzaam in onder andere Ataco:

Afgelopen week was er in deze regio de eerste diploma-uitreiking. De enorme groep met afgestudeerde bitcoiners hebben allemaal een certificaat gekregen. In totaal ging het om 60 studenten, die op de feestdag zijn bijgestaan door 21 internationale bitcoiners die fungeerden als verifiers.

Er zijn in San Miguel al zes scholen geïnteresseerd om hetzelfde te doen in deze regio. Dit moet naar verluidt volgend jaar gaan beginnen. Ook voor Alejandro dus nog meer werk aan de winkel!

“Maar dit is ook afhankelijk van de sponsors. Daarom moeten we ook buiten El Salvador bekend worden.”

Alejandro geeft les aan 200 studenten per week (!) – van maandag tot vrijdag. De meeste interesse komt uit Usúlutan, een stad in de buurt van het nog te bouwen Bitcoin City.

Samenwerking met lokale overheid

Usúlutan is de vijfde grootste stad van El Salvador. Alejandro kwam in contact met de gouverneur van de regio, omdat hij geïnteresseerd was geraakt in het project. Daarom is MiPrimerBitcoin uitgebreid naar deze regio. Er kwam vraag vanuit de regionale politiek naar bitcoinlessen!

Dit helpt ook enorm: de studenten worden door de lokale overheid aangebracht, waardoor Alejandro en zijn team niet elke dag opnieuw actief op zoek hoeven naar nieuwe studenten.

“De gouverneur had géén verstand van bitcoin en het ecosysteem. Hij wist alleen van de bitcoinwet. Ik begon hem en zijn team uit te leggen over bitcoin. Zij vonden het geweldig en wilden het implementeren in alle subregio’s in de buurt van Usúlutan. Ze hebben iemand uit hun team aan mij gekoppeld om te helpen om de 22 plekken te bezoeken en daar bitcoinlessen te geven.”

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Ervaringen

Je maakt als docent van alles mee. Alejandro deelt een aantal leuke anekdotes:

“Er waren mensen bij de introductieklassen die hem vroegen over de $30 aan bitcoin die de overheid gratis uitdeelde. Ze wilden mij voor het blok zetten en hadden veel vragen. En toen legde ik ze uit dat Chivo niets met bitcoin te maken heeft.”

“Een andere keer had ik een groep met jongeren die super geïnteresseerd was. Zij wilden meer met bitcoin doen en gaan nu met een andere docent van ons veel meer de diepte in qua technologie en programmeren bovenop bitcoin.”

Daarom focust Alejandro nu ook vooral op de meest betrokken studenten:

“Dit zijn namelijk de mensen die in de toekomst ook weer docent kunnen worden. Want we hebben veel meer mensen nodig. Ze hebben ook allemaal een eigen community waarin ze van nut kunnen zijn.”

Op de vraag welke drie tips hij meegeeft aan iedere student, vertelt de Salvadoraan:

“(1) Dat bitcoin decentraal is en waarom dat belangrijk is. (2) Hoe je het geld in self-custody kunt houden en wat de verschillen tussen wallets zijn. Tot slot (3) dat ze niet bang hoeven te zijn om nieuwe technologieën te gebruiken.”

Het lesgeven bevalt hem ook goed:

“Mijn ervaringen als docent zijn allemaal goed. Er is enorm veel interesse en mensen willen echt graag dingen leren. Ze kenden de basics over de 21 miljoen en censuurresistentie allemaal niet. Het is heel fijn om te zien dat ze dit soort dingen beginnen te snappen en vragen beginnen te stellen.”

Voordat de studenten naar de lessen komen, zijn er toch ook veel misverstanden. Maar al deze negatieve gedachten gaan over Chivo en niet over bitcoin.

“Ze denken dat bitcoin hetzelfde is als Chivo.”

Als de overheidsapp het even niet doet, denken ze bijvoorbeeld dat bitcoin niet goed werkt.

“De mensen zijn dan eigenlijk niet gefrustreerd over bitcoin, maar ze zijn boos op Chivo.”

Dit komt ook omdat er veel identiteitsdiefstallen plaatsvonden, omdat men met andermans ID-kaart probeerde gratis geld te krijgen. Je kon dit eerder al lezen in onze Chivo-special.

“Het meest voorkomende misverstand is dat men denkt dat de overheid de uitvinder is van bitcoin.”

Bitcoin Eiland, El Zonte 2.0

Zelf is Alejandro ook met iets tofs bezig. Hij hoopt van een drietal eilanden (namelijk San Sebastián, Pirraya en Rancho Viejo) een circulaire economie te kunnen maken, op eenzelfde manier als dat in El Zonte het geval is.

“Ik ben bezig met iets nieuws, het heet Bitcoin Island. Het focust op drie eilanden in Usúlutan. Het behoort toe aan de 22 subregio’s. We waren onderweg om daar te kijken en het communityhoofd belde mij toen ik in de boot zat. Hij vertelde dat ze helemaal niet geïnteresseerd waren.”

“Ze wilden alle hoop over adoptie bij de eilanden weghalen. Ik ben er toch naartoe gegaan en ben met mensen gaan praten. Ik kreeg ineens een hele andere perceptie en iedereen was wél enorm geïnteresseerd.”

“Er wonen 500 families en we willen focussen op de adoptie van bitcoin als circulaire economie, net als in El Zonte.”

Het land van de bitcoinpioniers is educatie misschien wel de belangrijkste stap die nu wordt gemaakt. En zoals Alejandro laat zien, is er nog enorm veel winst te behalen. Maar daarbij is (qua financiering) nog wel hulp van buiten nodig. De mankracht, kennis en interesse is in ieder geval volop aanwezig!

Hodl on,
De redactie van Bitcoin Focus

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.