Wat een week. Extreme inflatiecijfers, maar nog leuker: heel-heel-heel veel ontwikkeling. Zo gaat deze Bitcoin Focus over ZeroSync, STARKs, Taro, RGB en Fedimint.
Zegt dat je niet veel? Mooi! Na het lezen van deze nieuwsbrief weet je er genoeg over om mee te kunnen praten.
Denk je: “wat een ontwikkelingen rond bitcoin, dat moet ik kopen!” Leuk, en ik doe dat zelf ook. Zorg alleen wel dat je weet wat je doet. Koop niet als je het niet helemaal begrijpt. Bitcoin Focus is géén beleggingsadvies.
Deze week
- Inflatie en capitulatie
- STARKs voor bitcoin, wat heb je daaraan?
- Bitcoinverbetervoorstel maakt RGB beter
- Wéér een alarmerende kop in de blockchain
- Lightning en M-Pesa in Kenia
- Testen met federated sidechains: werkt!
- Taro is gelanceerd
- Bericht van mij
Inflatie en de bitcoinprijs
17.1%, dat is de voorlopige CBS-raming van de inflatie in Nederland in september. Een belachelijk hoog getal!
Dit soort inflatiepercentages betekenen dat in 53 maanden je koopkracht is gehalveerd.
Zeggen dat bitcoin de oplossing is, is een steeds lastiger punt om te maken. Het gaat niet zo lekker met de koers, we blijven kwakkelen en zijn flink lager gegaan.
Zoals je weet, ben ik (Marnix) niet degene die veel op de koers focust. Ik wil je graag wijzen op het stuk van gisteren, waar Maarten de dalingen uitlegt.
Ondertussen begin ik om mij heen te merken dat mensen beginnen op te geven, dat is ook de capitulatie in het zojuist gelinkte stuk. Mensen zien het niet meer zo zitten.
Deze signalen stemmen mij weer positief. In vorige (grote) dalingen gingen we pas weer omhoog nadat mensen massaal hadden opgegeven. Let’s go!
ZeroSync: nieuwe node opzetten in minuten
Als je, zoals de bitcoinsoftware nu werkt, een bitcoin-node wil opzetten, dan moet je best even wachten voor de synchronisatie.
Waarom duurt dat lang? Je (computer) moet alle blokken downloaden en alle transacties checken. Het meeste werk zit in dat tweede stuk: het checken.
Met ZeroSync moet dat beter worden. Het project is nog in vroege staat, maar de beloftes zijn mooi. Het is niet meer nodig om honderden GB’s aan blokken te downloaden, er is slechts een klein “bewijs” nodig om de volledige bitcoin-historie en balansen te valideren.
Dit nieuwe systeem werkt op basis van STARKs. STARK staat voor Scalable, Transparent ARgument of Knowledge, het is een nieuw soort cryptografisch systeem om iets te zeggen over data. In ons geval zegt het bewijs iets over de bitcoin blockchain, maar STARKs kunnen op veel meer manieren worden gebruikt.
STARKs zorgen dat je berekeningen, zoals blockchain-checks, off-chain kan doen. Die berekeningen maken “bewijs” (de STARK proofs). Met dat bewijs is te controleren dat de berekeningen kloppen.
Voor bitcoin is er al de starkRelay-software. Iemand checkt de blokken (zwaar rekenwerk), en maakt de proofs. De software is gemaakt door Lukas George voor zijn bachelorthesis. Lukas heeft ervoor gekozen dat deze proofs naar een ethereum-smartcontract gaan.
ZeroSync bouwt verder op deze basis. Het bedrijf Geometry Research zag hier een goede toekomst en gaf geld aan het project voor de ontwikkeling.
Het project heeft een flinke roadmap, we lezen dat het nu mogelijk is om de block-headers en transacties te verifiëren. Dat kan nu in enkele seconden, in plaats van vele uren! Let wel op: de software zit nog flink in de testfase.
Aan visie geen gebrek. Het idee is dat (zo goed als) alle verificatiestappen die een huidige node doet, versimpeld en versneld worden.
Je kan de ontwikkelingen volgen via Twitter en een demo bekijken op de site.
Meer verbeteringen: RGB
Eind 2020 schreven we al over RGB. Het is, net als lightning, een laag bovenop bitcoin. Waar lightning zorgt voor snellere betalingen, is het idee achter RGB dat je tokens op de bitcoin blockchain kan zetten. Tokens kan je zien als bezit (digitaal bezit) of muntjes.
Het is voor RGB niet nodig om een centrale partij te vertrouwen, iedereen kan de RGB-tokens zelf checken.
Het idee is dat tokens off-chain, door de eigenaren van de tokens zelf, worden bewaard, en we de blockchain enkel gebruiken om bewijs op te zetten. Voelt een beetje als wat ZeroSync deed in het vorige stuk, niet?
De ontwikkelingen gaan hard door. Vandaag heeft het project nieuw nieuws: BIP 372 is goedgekeurd.
BIPs zijn Bitcoin Improvement Proposals. Als iemand iets wil aanpassen aan/rond bitcoin, dan moet dat via een BIP. En de mensen van RGB willen zeker wat aanpassen.
Geen zorgen: het zijn geen grote essentiële veranderingen aan de “regels van bitcoin”. De verandering is bedoeld voor PSBT’s, een manier om bitcointransacties te tekenen.
De aanpassing geeft extra data mee in deze transacties. RGB, maar ook andere protocollen kunnen deze extra data gebruiken.
Waarom is het nodig? Voor RGB is ondertekening van de transacties nodig, maar degene die tekent is niet volledig op de hoogte van externe data. Extreem versimpeld gezegd zorgt de aanpassing ervoor dat er context aan de transactie wordt meegegeven, waardoor degene die tekent de juiste context heeft.
De aanpassing voelt als een klein detail. Het doel van deze update (van mij richting jou) was vooral ter herinnering dat RGB bestaat, en er ook in deze tijden van dalende koersen veel ontwikkeling gebeurt!
Weer een Times-kop in de blockchain: 13 jaar later
In het allereerste bitcoinblok zat al een krantenkop. Inmiddels is hij legendarisch:
The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks
Dat is alweer 13 jaar geleden. De kop is een reactie op wat er toen in de financiële wereld aan de hand was: banken waren in de problemen.
Datzelfde lijkt nu weer te gebeuren. In het Verenigd Koninkrijk waren er deze week grote problemen met het geld. De kop:
Het duurde niet lang voordat ook deze alarmerende kop in de blockchain zat.
Op zich kan iedereen data in de blockchain zetten. De data uit het eerste blok is door Satoshi erin gezet, wat het bijzonder maakt. De headline van deze week had ook jij of ik erin kunnen zetten. Hoe dan ook: grappig, toch?
Bitcoin in Kenia
We hebben het in Nederland gemiddeld best goed. Tuurlijk zijn er uitzonderingen, maar we zijn een rijk land met prima scholen, en waar de meeste mensen prima kunnen eten, en een relatief stabiele munt.
Vanuit ons oogpunt zien we bitcoin anders dan mensen die die basis niet hebben. Kenia is volgens Google één van de tien landen die de meeste interesse laat zien naar bitcoin, in zoekopdrachten.
Voor iemand in Kenia betekent geld heel wat anders dan voor ons. Ze gaan ook heel anders met geld om. Zo is M-Pesa daar populair, een manier om mobiel te betalen. Meer dan 50 miljoen mensen gebruiken het.
Deze week heeft bitcoinhandelsbeurs Bitnob goed nieuws voor deze mensen. Ze komen beschikbaar in Kenia, en ondersteunen zowel M-Pesa als bitcoin lightning.
Gebruikers hoeven één keer in te stellen en kunnen dan gemakkelijk wisselen tussen M-Pesa en bitcoin. En in lokaal geld ontvangen, dat kan ook. De app zorgt ook dat Kenianen makkelijker kunnen sparen, via de DCA-strategie.
Bitcoin zorgt hiermee dat grenzen verdwijnen. Het is voor iemand in Kenia veel logischer om dagelijks M-Pesa dan bitcoin te gebruiken, simpelweg omdat de acceptatie daarvan (nu nog…) veel groter is. Maar je kan naar je Keniaanse vriend nu wel geld sturen: je stuurt hem geld via lightning, en hij kan daar M-Pesa gebruiken.
Lees ook zeker Bitcoin Focus #66 over het opleiden van bitcointalent in het land.
Steun Focus!
Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!
Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.
Steun Focus!
Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!
Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.
Federated sidechains werken!
Schalen, schalen, schalen. Hoe zorgen we dat miljarden mensen bitcoin kunnen gebruiken? Lightning is een leuke. Je las in deze editie ook over RGB.
Een andere manier van schalen zijn federated sidechains. In #59 las je er al over. Het idee is dat een groep bedrijven munten in omloop brengt, bijvoorbeeld een MarnixCoin (MC).
Je koopt die munten dan van het bedrijf, of op een open markt. Transacties lopen via de federatie, de blockchain wordt enkel gebruikt als er conflicten zijn.
De vraag is natuurlijk: kan ik het gebruiken? Antwoord: ja, een soort van. Er is sinds kort een werkend concept op de signet-testversie van bitcoin. Je kan al munten aanvragen met de Android app Fluttermint.
Zoals gezegd: het werkt op de testversie, dus je hebt nog niet de veiligheid van bitcoin. Maar belangrijkste: er is bewijs dat het werkt!
Tokens via Lightning: Taro
Het houdt niet op met de ontwikkelingen. Lightning Labs, het bedrijf achter de meest populaire lightningnode-software, heeft 70 miljoen dollar gekregen om Taro te ontwikkelen. Met Taro kan je tokens maken (en uitgeven) via Lightning.
Kort: gisteren is de eerste versie van de Taro-software verschenen. Je leest er op Bitcoin Magazine alles over!
Mijn laatste Bitcoin Focus
Yep, ik (Marnix), ga stoppen met het schrijven van Bitcoin Focus. Geen zorgen: de nieuwsbrief gaat gewoon door!
Sinds juli 2021 heb ik met veel plezier elke vrijdag een nieuwsbrief geschreven. Schrijven is erg leerzaam, want je moet je ideeën eerst goed in je eigen hoofd hebben, voordat je het duidelijk kan opschrijven. Hoop dat dat gelukt is! Ik vind het leuk om te doen en kan iedereen aanraden te schrijven.
Maar nu wordt het te druk voor mij om het te kunnen blijven doen. Dat is voor mij op zich goed nieuws: lekker veel opdrachten voor mij (ZZP’er). Maar het betekent dat ik afscheid moet nemen van Bitcoin Focus, na 64 edities van mijn hand.
Zoals gezegd: je blijft Bitcoin Focus gewoon in je inbox krijgen. De gratis editie op vrijdag blijft, en lees ook zeker Premium voor meer verdieping.
Ik sluit overigens niet uit dat ik nog eens een gast-editie schrijf. Inzoomen op een onderwerp, dat uitpluizen en er een mooi stuk over schrijven blijft leuk. So long, and thanks for all the fish!