Skip links

#1 – The Empire Strikes Back

Hi! Ik ben Marnix (of Klukluk) en vanaf vandaag houd ik in deze nieuwsbrief jou op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de wereld van bitcoin.

Je hebt mij misschien wel gehoord in de Hup Bitcoin-podcast of misschien ken je mij van andere projecten. In Bitcoin Focus kijken we samen door mijn ogen naar het laatste nieuws, mooie initiatieven en belangrijke updates rondom bitcoin. 

Na het lezen van Bitcoin Focus ben je weer helemaal op de hoogte en heb je hopelijk weer wat nieuws geleerd. 

Genoeg over mij. Tijd voor bitcoin! 

Enjoy.

Voor de goede orde: dit is géén beleggingsadvies. 🙂

Vechten tegen het systeem, technische updates 

  • Bitcoin versus ‘het huidige systeem’; stiekeme acceptatie, publieke negativiteit: Het systeem vecht terug!
  • Nieuwe OP-codes om de basislaag te verbeteren: Technische verbeteringen
  • Ben jij een “Bitcoiner”?

‘Het systeem’ vecht terug

Als ik het heb over “het systeem”, dan bedoel ik het geld- en betaalsysteem dat we nu hebben, met centrale banken, ongedekt geld, en een enorme hoeveelheid afgeleide producten.

Afgeleide producten zoals futures, opties en andere manieren om (snel) geld mee te winnen of verliezen, op de reguliere beurs. Het “oude systeem” dus. Bitcoin is een nieuw geldsysteem. Een Bitcoiner (zie hieronder!) ziet een beter geldsysteem voor zich, met minder ongedekt geld.

Het zijn twee losse werelden. Aan de ene kant staan de (centrale) bankiers, die met man en macht proberen het systeem overeind te houden door negatieve rentes en door de geldprinter overuren te laten draaien.

En deze bankiers lijken heel bang door het nieuwe systeem dat wij aan de andere kant aan het creëren zijn: een geldsysteem dat op Bitcoin is gebaseerd.

Zo proberen we aan de kant van de bitcoinbedrijven al een tijd een exchange traded fund (ETF) op de markt te krijgen in de Verenigde Staten. Dit soort fondsen zijn een manier voor particuliere en zakelijke beleggers simpel een beleggingsproduct te kopen, bij de broker waar ze bekend zijn.

In de VS wordt veel belegd, het zit daar een stuk meer in de cultuur, omdat zo goed als iedereen daar zelf voor zijn pensioen moet beleggen. De verwachting is dat als er een makkelijke manier is om Bitcoin te kopen, door bijvoorbeeld een ETF, dat dat de bitcoinkoers en -acceptatie een flinke impuls zal geven.

Maar het systeem vecht terug: de Security en Exchange Commission (SEC) in de VS moet toestemming geven voor ETF’s, en die blijven het maar uitstellen. De laatste die uitgesteld is, is de WisdomTree ETF, maar eerder probeerden ook Ark Invest, Grayscale, VanEck, Valktrie en Kryptoin. Al jaren wordt een (positieve) beslissing tegengehouden. Zijn ze misschien bang voor Bitcoin…? Het moet toch een keer lukken!

Verder wordt het door ‘het systeem’ moeilijk gemaakt voor Binance om betalingen te verwerken. Wereldwijd beginnen banken, financiële waakhonden en regelgevers tegengas te bieden. Binance kan niet meer ongestoord overal hun diensten uitrollen.

Als Europeaan met een IBAN-rekening is het momenteel bijvoorbeeld niet mogelijk geld naar de beurs te sturen. Zo wordt het een stuk lastiger gemaakt om bitcoin te kopen bij Binance. Vaak komt de kritiek richting Binance vooral door diensten waar bitcoin zelf geen rol speelt, vage token sales en derivaten bijvoorbeeld.

Aan de andere kant hebben we wel zat grotere bedrijven zien kopen, we kennen MicroStrategy die massaal bitcoin koopt. Bedrijven die niet direct bitcoin mogen kopen, kopen bijvoorbeeld aandelen Microstrategy of een ander bedrijf in de industrie om toch blootstelling te hebben aan Bitcoin. Kun je nagaan als ze echt kunnen kopen…

Mijn conclusie is dat de Bank of England gelijk heeft wanneer ze zeggen“Het feit dat steeds meer mensen in Bitcoin investeren, betekent dat de gevolgen ervan ook voelbaar gaan zijn in de traditionele markt.” . Let’s Go!

Technische verbeteringen door nieuwe OP-codes OP-codes?

Wat?! OP-codes zijn de bouwblokken voor Bitcoin (smart) contracts. Het is een soort programmeertaal, die redelijk vast staat. Als Alice bitcoin stuurt naar Bob bitcoin, worden deze bouwblokken gebruikt om te definiëren hoe Bob de bitcoin weer mag uitgeven.

Hoewel de meeste en snelste ontwikkelingen gebeuren op de 2e laag (denk aan ontwikkelingen op Lightning, hier kom ik in een latere Bitcoin Focus zeker op terug!), wordt er ook geklust op de 1e laag. Het is de bedoeling dat dit niet te snel en te roekeloos gaat, want deze basislaag is de basis van het vertrouwen van Bitcoiners.

De OP-code-programmeertaal is expres een vrij simpele taal met maar een paar woorden. Deze woorden zijn de instructies waarmee geprogrammeerd kan worden, en door het aantal laag te houden, blijft het overzichtelijk.

Er worden nieuwe woorden voorgesteld om de basislaag te verbeteren. Al een paar jaar wordt er gewerkt aan een voorstel om een nieuwe code (“SIGHASH_ANYPREVOUT”) toe te voegen aan Bitcoin.

Onder andere Lightning wordt beter door deze code toe te voegen. Het is hier van belang dat het voorstel heel uitgebreid wordt behandeld. De eerste stappen zijn al genomen: het voorstel is als idee geaccepteerd, en de voor- en nadelen zijn duidelijk gemaakt.

De volgende stappen zijn: werkende code opleveren, uittesten, en het dan uiteindelijk door de miners laten accepteren ⛏. Zodra de miners het accepteren dan is de verbetering actief!

Naast deze code waar al een paar jaar over wordt gedacht, zijn er meer voorstellen, zo werd vorige week gepraat over OP_CHECKSIGFROMSTACK en OP_CAT. Ik hou ze in de gaten voor jou, als er spannende dingen te melden zijn lees je het uiteraard hier!

Kortom: er wordt wel degelijk aan bitcoin gebouwd!

Ben jij een Bitcoiner?

Wat maakt iemand een Bitcoiner? Er zit een verschil in “bitcoin” en “Bitcoin”: de hoofdletter in Bitcoin (of Bitcoiner) geeft al aan dat het om het verschijnsel Bitcoin gaat. Als bitcoin met een kleine letter wordt geschreven gaat het meestal over de digitale munt op zich, niet over alles er omheen.In de praktijk: “Die Bitcoiner heeft veel bitcoin”.

Een Bitcoiner is dus iemand die zich met het verschijnsel Bitcoin bezighoudt. Wat mij betreft geldt dit voor Bitcoiners:

  • Je begrijpt tot op zekere hoogte wat Bitcoin is, zoekt actief informatie, gaat met een open vizier discussies aan en stelt vragen over zaken die hem/haar niet duidelijk zijn.
  • Een Bitcoiner hoeft (nog) niet per se bitcoin te hebben. Zelf kom ik weinig mensen tegen die bitcoin écht begrijpen en geen bitcoin willen hebben, maar het zou wel kunnen natuurlijk. Misschien vind je het een mooi idee, maar heb je (te) weinig spaargeld om deze gok te nemen? Wacht je het nog even af?
  • Een Bitcoiner gelooft dat Bitcoin de wereld beter maakt: een eerlijker, inclusief en transparant geldsysteem. Misschien heeft een Bitcoiner ook ideeën waarom hij/zij Bitcoin beter vindt dan altcoins? Hoe ik denk dat Bitcoin de wereld beter gaat maken kom ik in een latere nieuwsbrief zeker op terug!

Dus: ben jij een Bitcoiner? Ik hoop je mee te nemen op de reis het konijnenhol in, want het is heel goed en heel diep graven in dit haast oneindige gangenstelsel dat Bitcoin is.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.