Skip links

#105 Koersdaling in perspectief

Hoi, mijn naam is Maarten. In de artikelen die ik voor BitcoinFocus.nl schrijf, geef ik een beschouwing op de bitcoinmarkt vanuit de wereld van on-chain data. In dit eerste artikel kijken we naar de term capitulatie.

Naast de artikelen die ik voor BitconFocus.nl schrijf, ben ik ook auteur en communitymanager bij CryptoQuant. CryptoQuant is een provider van on-chain data, waaronder data over het bitcoinnetwerk.

Het eerste artikel gaat dus over capitulatie. Grote dalingen, heftige reacties in de markt en meer.

Capitulatie in een bearmarkt

Capitulatie is een term die in de bitcoin- en cryptowereld wordt gebruikt voor een tijdsperiode waarin veel mensen de handdoek in de ring gooien. Het wordt men te heet onder de voeten, de interesse raakt verloren of ze besteden hun geld liever aan andere zaken. Tot zover kent elke kent elke marktcyclus van bitcoin een periode van capitulatie.

In dit artikel zoomen we in op het begrip capitulatie. Op welke manieren kun je naar capitulatie kijken? En hoe verhoudt bitcoin zich momenteel ten opzichte van de voorgaande marktcyclussen?

Twee manieren om naar capitulatie te kijken

Er zijn twee manieren om naar capitulatie te kijken:

 • Ten eerste de prijs
 • Ten tweede de tijd

Prijsgedreven capitulatie

Bij prijsgedreven capitulatie spreken we over een korte tijdsperiode waarin de prijs zoveel daalt dat investeerders in paniek raken en daarop besluiten om hun bitcoin verkopen tegen een lagere prijs.

Vaak gaat dit gepaard met schokbewegingen in de markt, die mede worden veroorzaakt door paniek onder marktdeelnemers. Dit resulteert in verkooporders tegen marktprijs (best mogelijke prijs om direct te verkopen) en liquidaties van derivaten posities.

Tijdgedreven capitulatie

Daarentegen is tijdgedreven capitulatie een proces waarin marktdeelnemers hun interesse verliezen en verwachten dat het (een herstel van de prijs) niet meer goed komt, of dit voor hen te lang gaat duren. Het verkopen tegen break-even of een klein verlies is een voorbeeld van tijd gedreven capitulatie. Dit is een principe dat veel tijd kost doordat veel bitcoin van handen gaat wisselen op verschillende prijsniveaus.

aSOPR

aSOPR (Adjusted Output Profit Ratio) is een statistiek die inzicht geeft in marktdeelnemers die met verlies of winst verkopen. Een waarde boven 1 betekent dat marktdeelnemers (gemiddeld genomen) op winst staan. Een waarde onder 1 betekent dat ze op verlies staan. Dit laatste is momenteel het geval.

 • In een periode waarin marktdeelnemers gemiddeld genomen op verlies staan (en de aSOPR een periode onder de 1 staat), ze eerder geneigd zijn om te verkopen zodra de waarde weer op 1 komt. Dit zie je bij de rode pijlen.
 • In een periode waarin marktdeelnemers gemiddeld genomen op winst staan (en de aSOPR boven de 1 staat), zijn ze eerder geneigd om bij te kopen zodra de weer op 1 komt. Dit zie je bij de groene pijlen.

De huidige capitulatie

Maar waar staat bitcoin momenteel als we kijken naar prijs- en tijd gedreven capitulatie? Door data van voorgaande marktcyclussen te vergelijken met de huidige marktcyclus kunnen we een inschatting maken. 

Dit is géén prijsvoorspelling, maar het zorgt wel voor perspectief.

De bovenstaande grafiek toont het percentage daling in bitcoin prijs voor elke marktcyclus. Gemeten vanaf de recordprijzen. De marktcyclus van 2011 heeft de kleur wit (⬜), de marktcyclus van 2013 heeft de kleur oranje (🟧), 2017 is rood (🟥) gekleurd en de huidige marktcyclus (2021) heeft de kleur blauw (🟦) gekregen.

Er kunnen twee belangrijke informatiepunten uit de grafiek gehaald worden. Namelijk de maximale prijsdaling (%) van elke marktcyclus en het aantal dagen vanaf de top naar de bodem. Beide aspecten geven informatie om een inschatting te maken over waar bitcoin zich in de huidige marktcyclus bevindt.

We starten met de eerste, maximale prijsdaling (%) van elke marktcyclus.

Maximale prijsdaling (%) van elke marktcyclus

Dit gaat over prijscapitulatie. Wat was het verschil tussen de piek en het diepe dal in?

 • 2011 (⬜): maximale daling was 93%
 • 2013 (🟧): maximale daling was 84%
 • 2017 (🟥): maximale daling was 84%
 • 2021 (🟦): maximale daling is 72% (tot zover)

Het is opvallend dat de prijs van de huidige marktcyclus ‘slechts’ 72% verwijderd is van de recordprijs rond $69.000. Natuurlijk is dit een behoorlijk fors percentage, maar rekening houdend met de turbulentie van de huidige cyclus voelt het als relatief weinig. In afgelopen cyclus heeft bijvoorbeeld ‘The Great Migration’ plaatsgevonden, waarbij bitcoin miners massaal uit China moesten vertrekken.

Maar ook het ineenstorten van grote spelers als Three Arrows Capital of Celsius zorgde voor onrust. Net als in alle andere tijdsbestekken heeft de bitcoin koers natuurlijk ook gewoon te maken met gebeurtenissen buiten het netwerk.

Tijdsduur tot de bodem

Een andere interessant datapunt is de tijdsduur (in dagen) gemeten vanaf de recordprijzen. Wederom kunnen we de huidige marktcyclus vergelijken met voorgaande markt cyclussen. Opnieuw maken we een opsomming van de marktcyclussen. 

 • 2011 (⬜): 159 dagen
 • 2013 (🟧): 411 dagen
 • 2017 (🟥): 364 dagen
 • 2021 (🟦): 316 dagen

De huidige periode van capitulatie, oftewel vanaf de all-time high tot aan de huidige marktprijs is 316 dagen. Ten opzichte van de eerste capitulatie (2011) is dat relatief lang. De bearmarkt van 2011 duurde slechts 59 dagen. Terwijl voorgaande twee periodes van capitulatie, 2013 en 2017, respectievelijk 411 en 364 dagen duurden.

Het is ook interessant om te kijken naar de gemiddelde tijdsduur van deze periodes. De gemiddelde tijdsduur van all-time high naar de bodem van de bearmarkt is 312 dagen. Dat is het aantal dagen dat inmiddels verstreken is tijdens de huidige bearmarkt. Belangrijk om hierbij in het achterhoofd te houden is dat dit gemiddelde lager uitvalt door de dalingen in 2011. De bearmarkt duurde toen slechts 159 dagen, dit lag in 2013 en 2017 veel hoger.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Wrap-up en volgende week

In het artikel heb ik inzicht gegeven over prijs- en tijdgedreven capitulatie. Ik hoop dat dit perspectief biedt in waar de bitcoin markt zich momenteel bevindt.

Naast de perspectieven die zijn uitgelegd in dit artikel, kan on-chain data ook helpen met inzoomen op specifieke groepen marktdeelnemers. Bijvoorbeeld miners, korte- en lange termijnhouders of – bezitters van veel bitcoin. Dit zijn onderwerpen voor de volgende keer!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.