Skip links

#59 Bouwen op bitcoin, spacechains als nieuwe extra laag

Bitcoin krijgt wel eens de kritiek uit de hoek van altcoins dat je er weinig mee kunt. Er is beperkte programmeerbaarheid, schaalbaarheid is lastig en de beweegruimte voor ontwikkelaars is erg klein. Een developer die de grenzen opzoekt, is de Nederlander Ruben Somsen. Met zijn lifestyle als digitale nomade dook hij de afgelopen acht jaar voornamelijk vanuit Azië in de bitcoin rabbithole.

Somsen heeft volledig de focus op bitcoin. Hij is bekend van een aantal nieuwe toepassingen, zoals statechains, spacechains, softchains, silent payments en nog veel meer. In deze editie duiken we in de spacechains. Volgende week dinsdag in deel 2 bespreken we statechains en silent payments.

Tweedelaags-ontwikkelaar 

Ruben omschrijft zichzelf als developer die zich bezig houdt met ‘bitcoin laag 2’ en sidechain-gerelateerde protocol ontwikkelingen. Een sidechain is een blockchain die parallel aan de ‘mainchain’ bestaat.

Toch ligt zijn achtergrond niet in de IT-wereld. Hij studeerde Asian Studies, wat niets met technologie te maken heeft. Vanuit leergierigheid en door zelfstudie leerde hij programmeertalen zoals Javascript, C#, Python, Rust en C++. Waar is hij nu vooral druk mee? Somsen vertelt:

“Ik doe dingen die bitcoin beter kunnen maken. Dingen die niet direct gerelateerd zijn aan de eerste laag, maar meer wat je er bovenop kunt doen. Dat is mijn specialisme.”

Ook is Ruben een van de beheerders van de bitcoin-dev mailing list en co-host van de Unhashed Podcast. Ook startte hij de Bitcoin Meetup in Seoul in 2014. Somsen, die lange tijd in Japan en Zuid-Korea heeft gewoond, vat het beknopt samen: 

“Ik heb altijd parttime gereisd en parttime gewerkt.”

Eind 2013 raakte de ontwikkelaar in contact met bitcoin:

“Ik dacht eerst, wat is dit nou? Het is gewoon PayPal, maar dan erger. Dit is onzin. Het klikte pas in januari 2014, toen ik doorhad dat niemand de controle heeft over bitcoin. Dat is uniek!”

In 2014 was de bitcoinwereld nog klein, zo vertelt de Nederlander. Het speelde zich nog af op het sociale platform Reddit en Ruben was verbaasd hoe weinig mensen er zijn die er écht iets van wisten. Rond die tijd begon hij ook met het organiseren van de meetups.

Destijds was het hele narratief dat ‘bitcoin for payments’ de toekomst was. “Mijn antwoord was altijd al: ‘Dat kan wel, maar dat wordt op een tweede laag’. Nog voordat lightning een ding was, waren er al ideeën met federated sidechains.” Dat zijn sidechains die worden beheerd door een federatie van organisaties. Liquid van Blockstream is een van de bekendste voorbeelden hiervan.

“Mijn pad was meer dat ik allerlei puzzelstukjes spaarde, en zo heb ik allerlei dingen geleerd. Op den duur kun je het bij elkaar stoppen. En dan heb je 99 ideeën die waardeloos zijn, en dan klopt er één wél.” 

Software-ontwikkeling

Somsen en zijn collega Dhruv Mehta hebben onlangs $10.000 aan financiering van de Human Rights Foundation ontvangen. Het is nooit gemakkelijk geweest om geld binnen te halen: 

Omdat men vooral developers wil financieren en géén onderzoekers, was het moeilijk om financiering te krijgen. Nu ben ik me meer van research naar development aan het verplaatsen.”

Somsen is vooral druk met spacechains (waar deze Bitcoin Focus over gaat), na eerder ook te hebben nagedacht over softchains en statechains (waar de Bitcoin Focus van volgende week over gaat). Daar zijn twee redenen voor, zo vertelt hij: 

“Ik werk het liefst aan wat mij het belangrijkste lijkt voor bitcoin. Er is al een momentum met statechains en het bedrijf CommerceBlock die dat uitbouwt. Ik heb het gevoel dat ze mij daar niet nodig hebben, omdat het loopt.

Daarnaast is het ook zo dat ik spacechains persoonlijk heel veelbelovend vind. Het is een decentraal concept, waar geen soft fork voor nodig is in bitcoin. Het heeft de potentie om een framework te worden waarmee mensen een eigen sidechain kunnen maken op bitcoin.”

Spacechains

Maar dan de hamvraag: wat is een spacechain en hoe werkt het?

Het idee is om met het framework van spacechains een x aantal sidechains te kunnen maken, bovenop bitcoin. Hierbij hoef je geen extra tokens te maken. Deze sidechain werkt met een one-way peg, waarbij bitcoin wordt ‘verbrand’ in een OP-code (en als het ware wordt uitgegeven op de spacechain).

Met blind merged mining krijgt de sidechain een validatiesysteem; gelinkt aan de mainchain, de bitcoin miners en het proof-of-work mechanisme.

Dat zijn een heleboel complexe dingen. Opgedeeld komt het op de volgende punten neer:

  1. spacechain
  2. one-way peg
  3. blind merged mining
  4. transactiekosten en miners
  5. spacecoins

1. Spacechain

Met het framework van ‘spacechains’ kun je een heleboel sidechains maken. Iedere parallelle blockchain heeft daarbij een eigen functie en nut, maar zonder ‘speculatieve token’ eraan gekoppeld.

Denk aan een privacy-chain (zoals Monero) of een smart contract-chain (zoals Ethereum). Echter: het resulteert niet in extra tokens (zoals XMR of ETH), maar draait dan puur op spacecoins. Daarover later meer. Daarbij verschilt het ten opzichte van alle andere altcoin- en blockchainprojecten.

“Het is als een altcoin, dat een netwerk heeft met nodes die blocks moeten downloaden.”

Ieder block in de spacechain loopt parallel aan de ‘merged mined block’ in de bitcoin blockchain. Ieder sidechain heeft z’n eigen parameters en een eigen netwerk van nodes. Het idee dat Somsen heeft is dat een spacechain eenzelfde soort beweging kan hebben als lightning netwerk, met een heel netwerk van nieuwe nodes.

2. One-way peg

Het eerste principe is dat je tokens (of: bitcoin) naar een spacechain kunt overzetten door een beetje bitcoin te burnen. Deze burn gebeurt met een OP_RETURN-code. Als je coins in deze OP-code zet, zijn ze vernietigd en kun je ze nooit meer op de mainchain (laag 1) uitgeven. Je krijgt ze er wel op de spacechain voor terug – in de vorm van een spacecoin.

Dit is een premium artikel. Wil je verder lezen? Betaal hieronder met bitcoin (lightning) of neem een abonnement.