Skip links

#107 Toezichttaferelen

Met Bitcoin Focus kijken we ook graag naar bitcoin op Nederlandse bodem. Van leuke initiatieven tot aan strenge regels. In deze editie kijken we naar de rol van De Nederlandsche Bank (DNB).

Je kunt in Nederland niet zomaar bitcoin verkopen. Tegenwoordig moet je voldoen aan tal van richtlijnen. Om überhaupt te starten moet je door de registratieprocedure van DNB.

En je raadt het al: dat gaat niet zonder slag of stoot. Actueel is de discussie over wat er moet gebeuren in de industrie en door wie dat dan wordt gehandhaafd.

Elk bedrijf in Nederland heeft te maken met verschillende instanties. De belastingdienst en bijvoorbeeld verschillende toezichthouders. Voor bedrijven in de wereld van bitcoin is DNB de toezichthouder.

Het register van aanbieders van cryptodiensten, ofwel het cryptoregister bestaat uit bedrijven die door de toetsing zijn gekomen.

Voor de echte fijnproevers: DNB deelde reacties op nieuw deel van een reeks aan WOB-verzoeken. Hier vind je deel 1.

Wat doet DNB?

In de praktijk hanteert DNB de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en de Sanctiewet 1977 om dit proces in goede banen te leiden. Bedrijven die mee willen doen in de Nederlandse markt moeten bewijzen dat zij hieraan kunnen voldoen.

Het toezicht gaat niet verder dan deze twee wetten, zegt De Nederlandsche Bank op haar website. Het register is geen keurmerk.

Zoals met alle regeltjes en wetten zijn ze echter wel op meerdere manieren te interpreteren. Dat zorgt regelmatig voor frictie.

Die kun je weer opdelen in twee categorieën.

  • Beurzen of brokers die euro’s en dollars wisselen voor virtuele valuta;
  • Opslagdiensten. Of zoals DNB het noemt ‘een bewaarportemonnee’.

Je vindt in Nederland verschillende bedrijven die beide diensten aanbieden, overigens. Sommige beurzen bieden ook een hoop verschillende derivaten aan, dat gaat er in Nederland bijvoorbeeld niet in.

Op dit moment is dit dé grote horde die je moet nemen om in Nederlands als bitcoindienst van start te gaan. Het lijkt echter een kwestie van tijd tot er meer toezicht en hoepels worden opgetuigd. Tijd om te kijken naar de huidige situatie. Wat doet de DNB eigenlijk?

Even een kleine bik op het verleden. Er was voor 2020 geen sprake van een cryptoregister in Nederland. In dit jaar werd De Nederlandsche Bank toezichthouder en poortwachter voor dit register.

Dit is een premium artikel. Lees het hele verhaal hieronder met bitcoin of een abonnement.