Skip links

#87 Koffie afrekenen met bitcoin? In El Salvador is dat zo gedaan

Een van de revelaties van de bitcoinadoptie in El Salvador was IBEX Mercado. Juan Diego Sol is Country Manager van het lightningbedrijf uit buurland Guatemala. Hij vertelt ons over de opmars in het Centraal-Amerikaanse land. Want vanaf dag 1 van de legal-tender-wet is de point-of-sale software op tal van plekken te zien: van Starbucks, KFC tot nog veel meer!

De El Salvadoraan was als bitcoinfanaat aanwezig op de Bitcoin2022-conferentie in Miami, waar het grote nieuws werd aangekondigd. Het was een grote verrassing voor hem. Hij werkte nóg niet voor IBEX, en na deze aankondiging veranderde er veel.

IBEX doet payment processing solutions voor winkeliers.

“We wisten dat het voor individuen makkelijk was; je kunt gewoon een app downloaden. Voor winkeliers moet er meer ontwikkeld worden. Onze software maakt het makkelijk voor bedrijven om bitcoin te accepteren. De point-of-sale laat een dollarbedrag zien en zo kunnen ze bitcoin accepteren.”

Het bedrijf uit Guatemala focuste vóór de bitcoinwet op hun diensten als non-custodial OTC-brokerage. Daarnaast hebben ze een WooCommerce-plugin en dus met IBEXPay de lightning-only betaaldienst.

“Het maakt niet veel uit om on-chain toe te voegen. Het zou veel meer complexiteit toevoegen, terwijl je het eigenlijk liever niet gebruikt.”

“Ik overzie de administratie, marketing en customer support hier in El Salvador.”

Juan Diego is dus dé perfecte persoon om te vragen over bitcoinadoptie bij Salvadoraanse winkeliers. Hij vertelt over alle winkels, aantal transacties, handelsvolumes en meer.

Je kunt dit complete premium artikel lezen als losse oplage via de bitcoin pay-per-view knop.