Skip links

#88 Superdomme Contracten

Een lezer klaagde over de term “Smart Contract”. Laten we deze week kijken of ze die titel verdienen. Verder gaat het over Revolut, nieuwe functies voor lightning en veel meer.

Ook met de koers gaat het lekker, sinds dat we de $25 000 aantikken worden mensen weer positiever. Zit het goedkoop bijkopen er (helaas) op…? Wie geloof jij? De man die $300 000 voorspelt, of degene die $10 000 voorspelt?

Zelf bitcoin kopen? Doe dat niet omdat ik het zeg; Bitcoin Focus is geen beleggingsadvies!

Meer bitcoiners, een aanhouding, lightning en meer

  • 17 miljoen potentiële bitcoiners
  • Nederlanders arresteren smart-contractmaker
  • Smart Contracts: best dom
  • Lightning-liquiditeit wordt makkelijker
  • Groene industrie wordt groener
  • Geen mails voor bitcoiners
  • Gered door bitcoin: Mechanicville Hydroelectric

Bitcoin aanbieden toegestaan voor Revolut

De Cyprus Securities and Exchange Commission (CYSEC) geeft groen licht voor Revolut om “cryptodiensten”, en dus ook bitcoin, aan te bieden.

Revolut is een relatief nieuwe bank met 17 miljoen klanten in Europa.

Het bedrijf lijkt hiermee voor te sorteren op de MiCa-wetgeving die eraan komt. De nieuwe Europese wetgeving zorgt dat de wetten en regels in heel Europa er meer hetzelfde uit gaan zien.

Om, als MiCa er is, als bedrijf bitcoindiensten aan te mogen bieden, moet je toestemming hebben van de Regulator in jouw land, en voor Revolut is dat dus de CYSEC.

MiCa is nog niet actief, geschat wordt dat de regels ingaan in 2024.

Tornado Cash: deel 2

Vorige week las je dat er een Smart Contract op de sanctielijst terecht is gekomen. Dezelfde dag bleek ook de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) een arrestatie te hebben verricht.

Sindsdien is het akelig stil op het Twitteraccount dat ik vorige week ook linkte: die van Roman Semenov.

Probleem is volgens de FIOD dat er een dienst wordt aangeboden voor het mixen van valuta, en dat de herkomst nauwelijks wordt gecontroleerd.

Er zou minimaal één miljard euro zijn witgewassen, aldus de afdeling die het onderzoek deed, het Financial Advanced Cyber Team (goede namen verzinnen kunnen ze wel).

De FIOD zegt dat het mogelijk is dat er nog meer arrestaties zullen volgen.

Opvallend is dat Tornado Cash gedraaid wordt als DAO, een gedecentraliseerde autonome organisatie. Het FIOD geeft zelf al aan dat het “bedrijf” gedraaid wordt door de leden: zij nemen de beslissingen.

Ik ben heel benieuwd hoe dat zit qua aansprakelijkheid. Ontwikkelaar Roman heeft wel de basis opgezet, en het doel van Tornado Cash was altijd om munten te kunnen mixen. Maar als hij de beslissingen niet (meer) neemt, is hij dan nog aansprakelijk?

Hoe slim is dat, zo’n smart contract?

Slimme Contracten: kleine programma’s op de blockchain die bepalen wat er met digitale munten gebeurt. Ze zijn vooral bekend van de ethereum-blockchain, maar ook bitcointransacties zijn technisch gezien Smart Contracts: de outputs bepalen met regels of, hoe, en wanneer het geld is uit te geven.

Klacht van lezer Djuri over de term Smart Contracts: “Ze zijn niet slim, en het zijn ook geen contracten”!

Laten we die ontleden. Is het contract slim? Van Dale woordenboek zegt dat Slim dit betekent: Intelligent, vindingrijk, scherpzinnig, m.n. in het bedenken van oplossingen, in het raden enz.

Het lijkt mij duidelijk: zo’n stukje code verzint niets nieuws, begrijpt niks, en bedenkt al helemaal geen nieuwe oplossingen voor problemen. Wat dat betreft kunnen we de term Smart Contract dus al doorstrepen.

De lezer zegt ook: “Het woord contract suggereert legale betekenis, ‘decentrale applicaties/programma’s’ dekt denk ik beter.” Ook daar ben ik het met hem eens. Je kan je huis niet bindend verkopen met een smart contract. In onze huidige wetten is er voor zover ik weet (nog) geen plaats voor deze nieuwe contracten.

In het algemeen wat betreft contracten: als er iets niet klopt, dan kan je naar een rechter, en dan beslist de rechter of iets redelijk was. Dat gaat niet (zomaar) bij Smart Contracts: die zijn bindend.

Terechte klachten dus wat mij betreft, maar helaas krijgen woorden ook een betekenis door hoe iedereen ze begrijpt. De term decentrale applicaties vind ook niet mooi. Vaak zijn de applicaties helemaal niet zo decentraal: het Tornado Cash-voorbeeld liet zien dat ze vertrouwen op centrale partijen. Wie heeft een suggestie?

Stuur je ideeën naar [email protected].

Liquiditeit aanbieden wordt makkelijker

Op lightning draait alles om kanalen. Als jij een kanaal opent dan kan je betalen, want bij openen staan de satoshis “aan jouw kant”. Als je (als nodebezitter) wil kunnen ontvangen, dan moet iemand een kanaal naar jou openen.

Dat wordt steeds makkelijker. Er zijn sites waar je liquiditeit kan kopen van grote nodes, zo biedt Bitrefill Thor aan.

Het wordt netter als er geen site voor nodig is, maar je dit vraag en aanbod direct kan worden afgestemd tussen nodes.

Deze week is er een nieuwe stap gezet in de concurrentie tussen LND (de meestgebruikte nodesoftware) en Core Lightning (ooit c-lightning): het gebruiken van de Core Lightning Liquidity Ads wordt makkelijker.

Liquidity Ads werken niet voor LND. Het staat gebruikers toe om kanalen aan te bieden (en te kopen) van andere Core Lightning-nodegebruikers.

Een update van node-beheersoftware RTL van deze week zorgt dat gebruikers deze Ads makkelijk in hun browser kunnen bekijken (en van daaruit kopen).

Dit maakt het voor gewone gebruikers makkelijker om bijvoorbeeld een winkel te beginnen, omdat het door aankopen van een kanaal meteen mogelijk is geld te ontvangen. Een mooie stap!

Groener dan groen

Bitcoin is al één van de industrieën die het meest groene energie gebruikt. Vorige week heeft Vespene Energie daar nog een stap bovenop gedaan.

Het bedrijf heeft $4.3 miljoen opgehaald waarmee ze steden gaan helpen om bitcoin te minen. Ze werken met micro-turbines waar methaangas wordt gebruikt. Het gas dat ze gebruiken is overtollig of zou anders toch worden weggegooid.

Ze regelen alles voor de steden (die mee willen doen), en het doel is om de uitstoot stevig terug te dringen.

Ze geven aan dat, door de verlaging in uitstoot, zo’n miningoperatie na zes maanden netto carbon-negatief is!

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Geen e-mails meer voor bitcoinbedrijven

Jouw Bitcoin Focus kwam ooit ook via Mailchimp. We hebben zelf (kunnen) besluiten daarmee te stoppen.

Voor andere bedrijven was dat geen vrije keuze. Mailchimp is namelijk klanten aan het afsluiten.

Al in 2018 gaf het bedrijf aan geen klanten toe te willen staan die betrokken zijn bij de verkoop, transacties, opslag of marketing van digitale munten. Daar lijken ze nu steeds meer actie op te ondernemen.

Het maakt nog maar weer eens duidelijk dat zelf je systemen controleren een goed idee is. Mailchimp is het zoveelste voorbeeld van centrale systemen die regels opleggen die in een vrije markt niet opgelegd zouden worden.

Waar staat jouw mail? En waar staat je node? Welke host je liever zelf, of allebei…?

Gered door bitcoin (2021)

De oudste groene hydro-energiecentrale zou worden gesloten, maar door bitcoin ging dat niet door. Een mooi verhaal uit 2021, dat ik nog niet eerder had gezien.

De centrale werd gebouwd in 1897 in Mechanicville in de staat New York. Er wonen rond de 5.000 mensen. En ze hebben dus een energiecentrale.

Die centrale werkt op zeer oude turbines en machines. Het is niet winstgevend om er energie mee op te wekken die terug het net op gaat. Als ze aan het net terugverkopen verdienen ze 3 dollarcent per kWh.

De opties weren: sluiten, of een andere manier vinden om geld te verdienen. En dat laatste is gelukt: ze minen bitcoin! Bij de toenmalige koers van $33 duizend levert dat ze drie keer zo veel op dan stroom terugverkopen aan het net.

Niet omdat ze geloven in bitcoin: de winsten worden meteen verkocht. Jammer, maar mooi dat zo’n oude centrale gered kon worden!

Miste je deze week wat nieuws? Dat kan kloppen, ik heb deze nieuwsbrief wat eerder geschreven. Ben jij net als ik op Lowlands? Ik heb een blauwe pet met bitcoinlogo op waarschijnlijk. Zie ik je daar?

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.