Skip links

#58 Bitcoinpapiergeld

Bitcoinweken verschillen nogal. De ene is rustig, in de ander is er veel nieuws. Hoewel de koers al weken schommelt tussen 27 en 32 duizend dollar, is er qua nieuws weer genoeg te vertellen.

Zo is er nieuw bitcoinbriefgeld, zijn er nieuwe grafieken van de centrale banken en hebben activisten wat over bitcoin te vertellen en meer!

Je leest over alles wat mij opviel in deze (gratis) vrijdageditie van Bitcoin Focus. Diepere analyse? Die vind je in Bitcoin Focus Premium, zo las je dinsdag over de bitcoinstad van Nederland. En onthoud: Bitcoin Focus is geen beleggings- of investeringsadvies.

Cash, educatie, activisten, FED en meer!

  • Luxe bitcoinpapiergeld
  • Centrale bank die in bitcoin rekent?
  • PayPal heeft ook goede kanten
  • Anonieme betaalkaart met bitcoin
  • The Bitcoin Academy
  • Activisten leggen belang bitcoin uit
  • Lightning groeit als een gek, wat statistieken

Bitcoin op papier, maar dan mooi

Je bitcoin kan je op veel manieren bewaren: op papier, wat woorden uit je hoofd leren, of op een (hardware)wallet.

In essentie betekent “bewaren van bitcoin” niet meer dan het veilig opslaan van een geheime sleutel. De bitcoin staan namelijk niet echt in je wallet, of op papier: ze staan in de blockchain. Het belangrijkste is dat je de geheime sleutel hebt: daarmee bewijs je eigendom en kan je bitcoin uitgeven.

Als je een hardwarewallet hebt, dan is de sleutel je gegeven als 12 (of 24) woorden. Dat is één manier om sleutels te laten zien. De sleutels kunnen ook op papier.

Al jaren zijn er sites als BitAddress.org waar je papieren wallets kan genereren (zie waarschuwing onderaan*). Die maken wallets die je kan printen, met de geheime sleutel als QR-code. Maar dat is niet mooi.

De mensen bij Offline.Cash hebben mooiere biljetten. Ze zijn geprint zoals euro’s: op synthetisch papier (scheurt dus niet zomaar), met microtekst en diepdruk, waardoor je hoogte voelt in de print.

Ook zit er een NFC-chip in het geld, waarmee je kan checken wat er op het biljet staat. Je scant het biljet met je telefoon om te controleren hoe het zit.

Door het gebruik van een multisig kan zo’n biljet veilig zijn. Het biljet heeft zelf een sleutel (uit de fabriek), en als ontvanger voeg je een sleutel toe, die je zelf genereert. Deze twee sleutels samen vormen een multisig, beide sleutels zijn (tot het biljet verloopt) beiden nodig om op te kunnen nemen en bitcoin uit te kunnen geven.

Verlopen? Ja: er zit een soort timer op. Als ontvanger beslis je zelf of die volgende week, in 2027, of wanneer dan ook verloopt. Zo lang de timer niet verlopen is, moet je beide sleutels hebben. Als de timer verlopen is, dan is er nog maar één sleutel nodig en kan je het geld simpel claimen door het biljet door te knippen en de sleutel van de chip te lezen.

Technisch is het een leuk concept. De vraag is of het begrijpelijk genoeg is voor gebruikers. De site is niet heel duidelijk, ik vermoed dat er nog wel wat hulp nodig is. Daarnaast zijn de bedragen die op de biljetten staan in mBTC (0.001 BTC). Als er dus 10 op het biljet staat, is het 10 mBTC, en dus 0.01 Bitcoin, of 1 miljoen satoshi.

* Als je sites als bitaddress wil gebruiken, denk dan goed over risico’s: misschien zit er een virus op je computer die de wallet doorgeeft. Of gebruik je een draadloze printer die kan worden afgeluisterd. Toch gebruiken? Download bitaddress, gebruik een offline computer, koop een printer met kabel. En zelfs dan zijn er nog risico’s…

Bitcoin als rekeneenheid

Als mensen het hebben over bitcoin als geld, dan wordt vaak gezegd dat het (1) een ruilmiddel, (2) oppotmiddel en (3) rekeneenheid moet zijn.

Ruilen kan makkelijk, zeker met het Lightning-netwerk. Ook als oppotmiddel werkt het op de langere termijn. Als rekeneenheid wordt bitcoin nog weinig gebruikt.

Zelfs al accepteren winkels bitcoin, de prijzen op de kaartjes worden meestal in euro’s (of dollars) neergezet, vanwege koersschommelingen.

Dat zal nog wel even zo blijven, maar er is wel wat interessants aan de hand. Vorige week heeft één van de twaalf lokale Federal Reserve banks van Amerika een grafiek online gezet waarin bitcoin als rekeneenheid wordt gebruikt.

De Federal Reserve Bank of St. Louis heeft deze grafiek online gezet. Het laat de prijs van eieren zien in bitcoin. Een mooie stap naar het gebruik van bitcoin als rekeneenheid!

In de Bitcoin Focus Premium van gisteren lees je uitgebreid hoe verschillende centrale banken en politici momenteel tegen bitcoin aan kijken!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

PayPal doet een goede zet

Ik ben niet zo’n fan van PayPal. Zo delen ze betaaldata met honderden bedrijven en blokkeren ze rekeningen aan de lopende band. Ook zijn er regelmatig meldingen van bedrijven die worden geblokkeerd, zo ook een bedrijf dat Tor-servers beheerde.

Hoe dan ook, sinds september 2021 kunnen PayPalgebruikers in bepaalde landen bitcoin kopen. Nederland zit er helaas nog niet bij, maar ik vond het toen al mooi nieuws dat meer mensen blootstelling kunnen krijgen aan bitcoin.

Wat mij toen niet beviel: gebruikers kochten er bitcoin, maar die bitcoin moest op het PayPal-playform blijven. De bitcoin kon je niet uitgeven en in eigen beheer houden.

Dat vonden meerdere gebruikers. Bitcoin mogen versturen UIT het account was één van de meest aangevraagde verbeteringen, en ze hebben geluisterd.

Sinds deze week kunnen gebruikers de bitcoin ook echt van het platform af halen. Het is dus mogelijk om “echt” bitcoin te kopen. Hiermee wordt PayPal meteen ook een handelsplatform!

Not Your Keys, Not Your Coins is een belangrijke uitspraak onder bitcoiners. Het is al vaak genoeg fout gegaan: iemand anders (zoals een handelsplatform) beheert je bitcoinsleutels, er gaat wat mis op de handelsplatform, en je bitcoin zijn weg.

Echte bitcoiners bewaren bitcoin het liefst zelf: eigen verantwoordelijkheid. Nee, ik zou zelf nog steeds niet kopen via PayPal, maar PayPal nu een goeie stap in genomen in de goede richting.

Anonieme bitcoinbetaalkaart

Anonimiteit is belangrijk voor betalingen. Als er wordt bijgehouden welke boeken iemand koopt, dan durven mensen geen boeken meer te kopen die tegen de status quo ingaan. En als je protesteert (Hongkong als ‘goed’ voorbeeld) dan is het handig om cash te kunnen gebruiken, zodat de staat niet weet dát je protesteert.

Het huidige financiële systeem beweegt steeds meer naar KYC: Know Your Customer. Als je een rekening of creditcard hebt, heb je het misschien wel gemerkt: je moet je ID-kaart dan opsturen.

Fanatieke bitcoiners zien ook dat het belangrijk is om anoniem te kunnen betalen. De bitcoinbiljetten hierboven zijn al een mooi voorbeeld: die biljetten kan je (net als euro-briefgeld) gewoon doorgeven zonder privacyverlies.

Sinds woensdag is er door de Patriot Bank ook een betaalkaart gelanceerd waar je vrij bent een nep-naam in te voeren. Het is een MasterCard-kaart die te gebruiken is, door Amerikaanse klanten.

Hoe het precies zit, is nogal onduidelijk. Ze zeggen dat er (dus) geen échte naam nodig is. Maar de site werkt niet goed, en bij het bestellen moet je alsnog een adres opgeven waar de kaart naartoe moet…

Het initiatief is leuk, maar ik ben benieuwd of het gaat werken. Ik betwijfel of MasterCard gaat accepteren dat dit soort privé kaarten op hun betaalnetwerk zitten…

Bitcoinacademie door Jay-Z en Twitter oprichter Jack

Education is power, aldus de missie van The Bitcoin Academy. De nieuwe bitcoinschool is deze week gestart, met als idee om bitcoinkennis te verspreiden.

De oprichters zijn Jack Dorsey, die we kennen als oprichter van Twitter en Cash App, en Jay-Z, één van de succesvolste hiphopartiesten en ondernemers in Amerika. Zijn vrouw heet Beyoncé.

De academie gaat les geven in echte klaslokalen, deelt hardware uit aan mensen die dat nodig hebben (bijvoorbeeld voor internettoegang) en regelt ook Crypto Kids Camps voor kinderen van 5 tot 17 jaar.

Ze richten zich voorlopig op Marcy Houses (sociale huurwoningen waar ooit Nederlandse windmolens stonden) en waar duizenden mensen wonen.

Ik denk dat bitcoin uitleggen één van de beste dingen is die je kan doen als bitcoiner, het is ook één van de redenen waarom ik wekelijkse Bitcoin Focus schrijf. Meer mensen toegang geven tot beter geld is wat deze academie ook wil.

Kinderen snappen bitcoin van nature ook beter dan ouderen die digitaal bezit minder tegenkomen in het dagelijkse leven. Kinderen kopen spullen in games (denk aan Fortnite bijvoorbeeld), waardoor ze snappen dat iets dat puur digitaal is, ook waarde kan hebben.

Zelf nog meer leren? Check Bitcoin Focus Premium!

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Bitcoin is Belangrijk voor de wereld

In Amerika gaan er stemmen op om bitcoin te verbieden. Buiten dat dat niet kan, is het ook heel onverstandig.

De mensen die VERBIEDEN! schreeuwen, doen dat vooral vanuit een luxepositie. Ze hebben nog geen sterke inflatie meegemaakt, hebben nooit hoeven vluchten en nooit geld terug hoeven sturen naar familie in een ander land.

Deze week proberen 21 activisten in een brief uit te leggen waarom bitcoin belangrijk is. In de brief geven ze vele voorbeelden waarom bitcoin wél nuttig is:

De verschrikkingen van monetair kolonialisme, vrouwonvriendelijk financieel beleid, bevroren bankrekeningen, uitbuitende geldovermakingsmaatschappijen en het onvermogen om verbinding te maken met de wereldeconomie kunnen verre ideeën zijn. Voor de meesten van ons en onze gemeenschappen – en voor de meerderheid van de mensen wereldwijd – is het de dagelijkse realiteit.

Het is wat mij betreft duidelijk: de mensen die tegen bitcoin zijn, snappen niet goed welke problemen bitcoin wil oplossen. Alex Gladstein, hoofd strategie van de Human Rights Foundation, vatte het al eens goed samen in het stuk “Check Your Financial Privilege“. Zeker een aanrader!

Lightningstatistieken

Hoe gaat het met de snelle Lightningbetalingen? Wat statistieken:

Ik blijf het Lightningnetwerk volgen voor je, en ook op bitcoinmagazine lees je alles over Lightning!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.