Skip links

#60: Bitcoin draait door

Adem in, adem uit. De bitcoin koers maakt een flinke klap, de prijs van $20.079 is de laagste weeksluiting sinds december 2020. Tijd om een aantal trends en gebeurtenissen te bespreken.

We starten deze Focus met een klein beetje perspectief. De huidige koersen doen pijn, maar het is niet het einde van bitcoin. Iedereen die bitcoin al wat langer volgt, weet dat grote dalingen (en stijgingen) erbij horen.

De weg van een nieuw soort geld gaat niet in een rechte lijn omhoog. Bitcoin wordt al sinds de start regelmatig doodverklaard. Voorlopig is bitcoin er nog steeds. Het netwerk groeit nog steeds en je kunt nog altijd bitcoin gebruiken.

Ondertussen tikt het netwerk vrolijk door. De hashrate bereikt nieuwe hoogtes. Ondanks de recente prijsdalingen lijkt de interesse in mining niet te stoppen. Sterker nog: er zijn recent nog records gebroken. En in dit geval dus een positieve.

Het is een indicatie dat bedrijven en ondernemers wereldwijd nog altijd inzetten op bitcoin minen. Het gaat vaak om grote investeringen in hardware en contracten met de energiemarkt. Veel hardwarefabrikanten hebben nog bestellingen staan tot diep in 2023.

Tegelijkertijd zien we op wereldschaal dat de rentes worden opgeschroefd. De afgelopen jaren weten miners steeds makkelijker geld op te halen bij investeerders. Dat wordt simpelweg lastiger als geld lenen duurder wordt. Het huidige sentiment rondom bitcoin helpt ook niet mee.

De grootste kostenpost voor miners is de energierekening. Het is moeilijker dan ooit om succesvol een block te vinden, maar de koers staat duidelijk níet op een hoogtepunt. Er komt een moment dat een deel van de miners verlies draait en tijdelijk hun hardware uit moet zetten. Dat zou vooral vervelend zijn voor de individuele ondernemers zelf, het netwerk zal door blijven draaien.

Maar dat is speculatie. Op dit moment groeit de hashrate vrolijk door, ondanks alles.

Gemiddelde hashrate volgens Glassnode

-21 miljoen graden Celsius

De wereld van bitcoin is er een van afwegingen. Elke wallet, implementatie of dienst kent voor- en nadelen. De nadelen van geldverstrekker en renteplatform Celsius kwamen deze week naar voren.

Het Amerikaanse bedrijf staat op omvallen. De precieze omvang van de problemen zijn niet bekend. Het is echter een feit dat klanten sinds 13 juni geen geld meer op kunnen nemen. In mei 2022 had Celsius naar eigen zeggen 1,7 miljoen klanten met circa $12 miljard aan assets onder beheer.

Met Celsius kun je op allerlei manieren geld verdienen met je bitcoin. Dat is althans de belofte. Met verschillende renteproducten ontvang je beloningen in de vorm van rente uitgekeerd in crypto’s.

Mooi plan. Maar een snelle blik op het aanbod laat zien dat de rentetarieven nogal hoog zijn. Met sommige producten kon je tot 18% aan rente vangen op je assets. Die winst moet echter wel ergens vandaan komen.

En daar is het fout gegaan.

Celsius gebruikte bitcoin, ether, stablecoins en ongetwijfeld nog andere fondsen in allerlei verschillende contracten. De recente dalingen leggen de gevaren van dit fractioneel bankieren bloot.

Celsius is simpelweg niet in staat om aan de vraag te voldoen. Het bedrijf heeft inmiddels verschillende instanties, waaronder naar verluidt Wall Street-bank Citigroup, ingeschakeld om te kijken of er nog wat te redden valt.

Dollar dollar bill, y’all

Het protocol van bitcoin kent zelf géén dollarprijzen. Alle communicatie, transacties, beloningen vinden plaats op basis van satoshi’s. Leuk weetje: het protocol kent zelfs de term ‘bitcoin’ niet als eenheid. Een bitcoin bestaat uit 100 miljoen satoshi’s.

Toch draait ook bij bitcoin veel om de dollar. We hebben allerlei systemen, platformen en afspraken om handel te drijven. Derivaten en speculatie is wat de klok slaat. Ook renteproducten zijn (of waren..) populair.

De Amerikaanse ondernemer Caitlin Long heeft naast een goede naam ook al veel ervaring in de wereld van bitcoin. Zij startte een ‘bitcoin friendly’ bank in Wyoming om de industrie van bankdiensten te voorzien. In deze marktcyclus zijn er een hoop traditionele spelers bijgekomen. Bij die spelers horen nieuwe regels en tools.

Long vertelt in gesprek met Robert Breedlove dat de hedgefondsen en zakenbanken een kans zien in bitcoin. Volatiliteit is waar handige handelaren hun geld kunnen verdienen. En daar horen meer financiële producten bij dan alleen wat bitcoin kopen.

Bitcoin is steeds meer een onderdeel geworden van de traditionele wereld van speculatie, hefbomen en goedkoop krediet. En dat heeft gevolgen voor de markt.

Bitcoin is net als veel andere goederen inmiddels, zoals de Amerikanen dat zeggen, ‘financialized’. Er zijn tal van financiële contracten die je aan kunt gaan om te speculeren op de bitcoin koers.

Volgens Long zijn futures en andere contracten (op krakkemikkige DeFi-protocollen bijvoorbeeld) voor veel traditionele investeerders en bedrijven een makkelijke manier om mee te doen in de markt.

Nieuwe spelers nemen genoegen met een bitcoinbalans bij hun favoriete beurs of broker. Alle extra lagen tussen de koop/verkoop van echte bitcoin zorgt voor een kleinere vraagkant naar pure bitcoin.

De honger naar bitcoin wordt gestild met financiële producten die stiekem niet zoveel met BTC te maken hebben. Long: “We hadden hoger dan $69.000 moeten komen.”

Dat is makkelijk praten, maar ze heeft een punt. Er is simpelweg meer papieren bitcoin in omloop. Er staat meer bitcoin uit als schuld dan dat er op de markt is, stelt Long. Er is momenteel ruim 19,1 miljoen BTC in omloop.

Not your keys, not your coins

Je hebt pas écht bitcoin in bezit als je het zelf in beheer hebt. De cijfers die je ziet in je bankapp zijn in feite niets meer dan een paar datapunten in een database. Het is algemeen bekend dat niet iedereen zijn geld tegelijk bij een bank weg kan halen. Datzelfde zie je in de industrie rondom bitcoin ontstaan.

Er zijn brokers te vinden die simpelweg bitcoin verkopen die ze hebben. Zij sturen de bitcoin direct naar het opgegeven adres. Als de transactie eenmaal is verwerkt en ontvangen weet je zeker dat jouw bitcoin echt bestaat op het netwerk.

Je kunt op het netwerk van bitcoin alleen maar ‘long’ gaan. Als je bitcoin bezit neem je een positie in. De gemiddelde belegger hoopt natuurlijk op een stijging in dollarprijzen. Er is op het netwerk zelf echter géén manier om short te gaan. Je bezit bitcoin, of niet. Een ander voorbeeld: je kunt geen goudstaaf verkopen die je niet hebt.

Dat geldt in de fysieke wereld, maar ook in de digitale wereld van bitcoin. Als mensheid lijken we echter verslaafd aan speculatie. Futures en andere derivaten maken het mogelijk om toch te speculeren op een lagere koers van BTC.

Ik wil hiermee niet zeggen dat alle bedrijven in de industrie failliet gaan. Wanneer je echter je bitcoin stalt bij een andere partij, dan zij zijn wettelijk eigenaar van jouw geld. Je hebt een IOU (I owe you) in handen. Géén echte bitcoin.

Het kan geen kwaad om even te checken of jouw bitcoin wel echt bestaat. De huidige markt is erg onrustig. Dat is vaak het moment dat businessmodellen hevig worden getest. En dat kan gevolgen hebben.

Not your keys, not your coins,
Robin

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.