Skip links

#60: Bitcoin draait door

Adem in, adem uit. De bitcoin koers maakt een flinke klap, de prijs van $20.079 is de laagste weeksluiting sinds december 2020. Tijd om een aantal trends en gebeurtenissen te bespreken.

We starten deze Focus met een klein beetje perspectief. De huidige koersen doen pijn, maar het is niet het einde van bitcoin. Iedereen die bitcoin al wat langer volgt, weet dat grote dalingen (en stijgingen) erbij horen.

De weg van een nieuw soort geld gaat niet in een rechte lijn omhoog. Bitcoin wordt al sinds de start regelmatig doodverklaard. Voorlopig is bitcoin er nog steeds. Het netwerk groeit nog steeds en je kunt nog altijd bitcoin gebruiken.

Ondertussen tikt het netwerk vrolijk door. De hashrate bereikt nieuwe hoogtes. Ondanks de recente prijsdalingen lijkt de interesse in mining niet te stoppen. Sterker nog: er zijn recent nog records gebroken. En in dit geval dus een positieve.

Het is een indicatie dat bedrijven en ondernemers wereldwijd nog altijd inzetten op bitcoin minen. Het gaat vaak om grote investeringen in hardware en contracten met de energiemarkt. Veel hardwarefabrikanten hebben nog bestellingen staan tot diep in 2023.

Tegelijkertijd zien we op wereldschaal dat de rentes worden opgeschroefd. De afgelopen jaren weten miners steeds makkelijker geld op te halen bij investeerders. Dat wordt simpelweg lastiger als geld lenen duurder wordt. Het huidige sentiment rondom bitcoin helpt ook niet mee.

De grootste kostenpost voor miners is de energierekening. Het is moeilijker dan ooit om succesvol een block te vinden, maar de koers staat duidelijk níet op een hoogtepunt. Er komt een moment dat een deel van de miners verlies draait en tijdelijk hun hardware uit moet zetten. Dat zou vooral vervelend zijn voor de individuele ondernemers zelf, het netwerk zal door blijven draaien.

Maar dat is speculatie. Op dit moment groeit de hashrate vrolijk door, ondanks alles.

Gemiddelde hashrate volgens Glassnode

-21 miljoen graden Celsius

De wereld van bitcoin is er een van afwegingen. Elke wallet, implementatie of dienst kent voor- en nadelen. De nadelen van geldverstrekker en renteplatform Celsius kwamen deze week naar voren.

Het Amerikaanse bedrijf staat op omvallen. De precieze omvang van de problemen zijn niet bekend. Het is echter een feit dat klanten sinds 13 juni geen geld meer op kunnen nemen. In mei 2022 had Celsius naar eigen zeggen 1,7 miljoen klanten met circa $12 miljard aan assets onder beheer.

Met Celsius kun je op allerlei manieren geld verdienen met je bitcoin. Dat is althans de belofte. Met verschillende renteproducten ontvang je beloningen in de vorm van rente uitgekeerd in crypto’s.

Mooi plan. Maar een snelle blik op het aanbod laat zien dat de rentetarieven nogal hoog zijn. Met sommige producten kon je tot 18% aan rente vangen op je assets. Die winst moet echter wel ergens vandaan komen.

En daar is het fout gegaan.

Je kunt dit complete premium artikel lezen als losse oplage via de bitcoin pay-per-view knop.