Skip links

#7 Bitcoin verbieden? Via deze 13 simpele stappen doe je dat

Tegenstanders van bitcoin roepen het graag en vaak: “We moeten Bitcoin verbieden!”. In deze Bitcoin Focus leer je welke 13 stappen onze overheid zou moeten nemen om Bitcoin in Nederland te verbieden, en hoe haalbaar dat is.

Als je het hebt gelezen snap je waarom bitcoin niet te verbieden is in ons land. En waarom ik het bovenstaande woord met kleur heb geschreven (hint: het is een geheime code).

(stap 1) De belangrijkste verdediging: gebruik door goede mensen

De eerste “verdedigingslinie” van Bitcoin is het gebruik. Hoe meer mensen het gebruiken, hoe lastiger het wordt om te verbieden.

Verbieden zal als stap #1 betekenen dat het gebruik enorm moet afnemen. Maar mensen die aan Bitcoin beginnen, stoppen niet snel, en er komen jaarlijks miljoenen nieuwe gebruikers bij.

Zo lang dat voor het overgrote deel nette gebruikers zijn, die op zoek zijn naar eerlijk geld, een manier om te sparen of hun bedrijfskapitaal te beschermen, wordt het lastiger om een verbod in te stellen.

Deze verdediging wordt nog krachtiger als je ziet dat senatoren zich positief uitspreken, landen bitcoin integreren, en beursgenoteerde bedrijven blijven kopen.

De gebruikers zijn de belangrijkste bescherming, en er moet flink wat propaganda komen om nette bedrijven, senatoren en landen in diskrediet te brengen. Een lastige stap 1.

(stap 2) Wat als de overheid zegt: “Mensen en bedrijven mogen geen bitcoin gebruiken”?

Als de overheid van één land dit zegt, dan is er nog geen man overboord: zolang wereldwijd het meeste gebruik nog mag en kan, zullen de markten liquide blijven, is er gewoon een normale prijs en handel.

Dit is dus niet iets dat de Nederlandse overheid in haar eentje kan beslissen (als ze willen dat het effect heeft).

Daarnaast, er is géén fiat nodig: Fiat betekent “toestemming” of “goedkeuring”. In de bitcoinwereld hebben het vaak over fiatgeld, waar de overheid beslist wat geaccepteerd geld is.

Toestemming van een overheid (fiat) is voor Bitcoin ook niet nodig. Het wordt niet uitgegeven door een overheid die de regels bepaalt. Er is zelfs geen centrale partij die de overheid kan aanspreken over het gebruik.

In Nederland kennen we uitvoerbaarheid- en handhaafbaarheidsprincipes. Bij het invoeren van wetten moet worden nagegaan of een wet te controleren is.

Als de overheid enkel zegt: MAG NIET, dan houdt niks ons als bitcoiners technisch tegen om het toch te gebruiken (het is immers beter geld dan ons huidige geld).

Stap 2: simpelweg wettelijk verbieden, is dus niet echt haalbaar. Mensen kunnen en zullen het blijven gebruiken, als ze het willen. En ik denk dat ze het blijven willen, want Bitcoin is beter geld. Het zou een oncontroleerbare wet zijn.

(stap 3) Verbieden van bitcoinbedrijven

Het is dus niet genoeg om te zeggen “Zoooo. Dus u wilt Bitcoin gebruiken?! MAG NIET!”.

Daarom grijpen sommige overheden naar regulatie: wisselkantoren moeten aan lastige regels voldoen, en als ze dat niet doen, dan mogen ze niet meer hun diensten aanbieden (in dat land).

Het is voorlopig effectief gereedschap voor overheden, en we hebben nu bewijs gezien dat het mogelijk is om deze wisselpunten te verbieden.

Het voornaamste effect dat ze bereiken is het limiteren van de bereikbaarheid van bitcoin voor veel mensen.

Verbieden van deze bedrijven kán dus. Als slechts een kleine groep landen het doet, dan kan er nog steeds vanuit veel landen geld op deze manier naar bitcoin stromen. Maar stel dat alle landen de wisselkantoren verbieden?

Dat zal best een effect op de prijs hebben. Eerst omlaag, maar als genoeg gebruikers beseffen dat ze bitcoin willen en nodig hebben, dan ontstaat daar vanzelf een markt, met waarschijnlijk hogere prijzen, en nog steeds bereikbaar voor iedereen.

Drugs zijn een goed voorbeeld van markten die blijven bestaan omdat er vraag is (ik laat mij hier even niet uit over goed/slecht, puur over het feit dat markten blijven bestaan, ondanks verboden).

Zoals ik in de vorige nieuwsbrief al benoemde, zijn er al peer-to-peer exchanges zoals Bisq die niet te verbieden zijn.

We hebben de gereguleerde bedrijven niet nodig (hoewel ze voorlopig wel handig zijn). We hebben ze niet nodig omdat we direct met elkaar kunnen handelen, verdienen en uitgeven met bitcoin, zonder tussenpartijen. Stap 3 heeft dus geen blijvende impact.

Besef ook dat, door de bedrijven al jaren toe te laten en te reguleren, dat “we” als bitcoiners al middenin het hol van de leeuw zitten.

De kans om de bedrijven makkelijk te verbieden is al voorbij, we spelen al mee in het financiële spel, hebben al een soort goedkeuring.

Ook goed te bedenken: iedereen die zelf zijn bitcoin opslaat (op bijvoorbeeld een hardware wallet), wordt niet geraakt als bedrijven worden verboden.

Als je je bitcoin bij zo’n bedrijf hebt, loop je wel dat risico. Bedenk hoe je je bitcoin wil opslaan. En bekijk Bisq eens, voor decentraal handelen. Of vraag bitcoin voor je verjaardag of werkzaamheden en kom zo aan bitcoin.

(stap 4-5) Technische verboden: toegang naar sites en downloaden van apps verbieden

Simpel zeggen “het mag niet” en bedrijven verbieden bitcoin te verkopen, hoeft dus geen langetermijneffecten hebben, en zal de prijs waarschijnlijk zelfs omhoog drijven [!].

Dan kom je bij de volgende stap: daadwerkelijk zorgen dat mensen geen Bitcoin meer kunnen gebruiken: technische maatregelen.

Dat kan simpel beginnen bij het verbieden van sites en apps. Een overheid kan Google en Apple onder druk zetten om apps uit hun Stores te halen. En ze kunnen internetproviders onder druk zetten om toegang naar websites met informatie over bitcoin te verbieden.

We wéten dat dit kan, en het gebeurt ook wel eens. Maar effectief is het niet: op telefoons kan je zelf software installeren als je een installatiebestand hebt (wel vooral op Android, de mobiele marktleider).

En het lukt de meeste Nederlanders ook nog gewoon om naar ThePirateBay te gaan, hoewel er ook wordt geprobeerd die site te verbieden. Stap 4 en 5 zijn dus ook niet nuttig.

Oftewel: het moet grondiger, simpelweg apps uit de Appstore of Playstore halen en simpele siteblokkades opwerpen gaat het gebruik van Bitcoin niet kunnen uitbannen.

Bescherm jezelf: zorg dat je zelf toegang hebt tot je bitcoin, met je eigen (hardware)wallet. Sla desnoods een kopietje van Bitcoin Core (of een andere wallet) op, op een USB-stick.

(stap 6-9) Internet monitoren (“Deep Packet Inspection”)

In een vrije samenleving is het niet eenvoudig om toegang naar informatie te blokkeren.

Om bitcoinverkeer over internet te verbieden, moet er (minstens) gebruik worden gemaakt van Deep Packet Inspection, stap 6 in de verbodladder.

Landen als China, Rusland, Iran, Egypte en Syrië controleren de internetstromen van inwoners.

Om dit te doen, moet je in Nederland:

Een bizar grote hoeveelheid data, live en continu, controleren en filteren. Er gaat in Nederland tot 9 terabit per seconde over de Amsterdam Internet Exchange. De hardware om dit te controleren kost een vermogen. Het zal betekenen dat, om Bitcoin te verbieden, iedereens internetverkeer uitgebreid bekeken moet worden. Iets waar veel Nederlanders, en privacyorganisaties het niet mee eens zullen zijn.

Ook moet je encryptie verbieden (stap 7). Want Deep Packet Inspection werkt niet op versleutelde verbindingen, zoals VPNs. Encryptie verbieden betekent ook dat de rest van ons internetverkeer een stuk onveiliger wordt, je kan niet meer versleuteld naar je bank of huisarts. Ook onacceptabel voor Nederland...

Daarnaast blijft het nog mogelijk om Tor te gebruiken (die gebruikt ook encryptie). De meeste bitcoinproducten worden ontwikkeld met netwerksurveillance en censuur in het achterhoofd: makers willen dat de software juist ook werkt in Iran en Egypte (waar wordt gecensureerd).

Door gebruik van Tor kan iemand die op jouw verbinding meekijkt (bijvoorbeeld de politie of overheid) niet zien dat je met bitcoin bezig bent. Stap 8 is dus ook Tor verbieden, en dat is haast niet mogelijk.

Een andere optie is het hele internet verbieden, zoals in Ethiopië gebeurde. We zien dit als een (in Nederland niet haalbare stap 9).

Oftewel: communicatie verbieden en uitgebreid controleren is financieel lastig haalbaar, sociaal onacceptabel en makkelijk te omzeilen. Ook hier stopt het verbodplan dus.

Bescherm jezelf: onderzoek eens of jouw wallet Tor gebruikt, en hoe je zelf Tor kan gebruiken.

Ook een leuk project: een bitcoinsatellietontvanger opzetten. Of bekijk eens of je een “ruwe” transactie kan bekijken, en in tekst kan versturen of oplezen. Zorg dat je een kopie van de blockchain hebt.

(stap 10-12) Stel dat het toch lukt om internet dicht te timmeren

Het onwaarschijnlijke is gebeurd. Een scenario: er zijn miljarden uitgegeven om surveillanceapparatuur neer te zetten, alle Nederlandse internetstromen worden gecontroleerd en gefilterd. Encryptie is verboden. Tor kan op een magische manier niet meer worden gebruikt.

Dan gaan De Verbieders beseffen dat Bitcoin helemaal geen internet nodig heeft!

Bitcoin is data, alles is terug te brengen naar enen en nullen: zowel de software om bitcoin te draaien (bijvoorbeeld Bitcoin Core), en de blockchain ook. De data is bijvoorbeeld te verplaatsen met USB-sticks.

Bitcoin wordt ontwikkeld op zo’n manier dat ook oude software nog kan omgaan met de huidige blockchain. We noemen dat Backward en Forward compatibility: ook al heb je 7 jaar geleden een kopietje van Bitcoin Core opgeslagen in je ondergrondse bunker, je kan nog steeds je bitcoin uitgeven als je toegang hebt tot de blockchain. Met een simpele kopie van Bitcoin Core (32 MB) zit je jaren goed.

Toegang tot de blockchain kan zonder internet. Je zou de blockchain kunnen doorgeven via USB-sticks. Dat is natuurlijk best onhandig, het kan ook via satelliet. Of via radiozenders zoals Locha. Je zou als stap 10 dus USB-sticks, satellietontvangers, meshnetwerken en andere zenders (radio’s) moeten verbieden.

Niet iedereen hoeft zo’n mesh te hebben. Zo lang iedereen die bitcoin wil gebruiken, contact heeft tot tenminste iemand die wél toegang heeft, kan die gewoon de transacties voorlezen, in een berichtje sturen, doorgeven op een geheugenkaartje. Als stap 11 moet vrij communicatie dus worden verboden.

Zo ziet een bitcointransactie eruit, gewoon voor te lezen via de telefoon of op een papiertje te schrijven:

01000000010000000000000000000000000000000000000000000 000000000000000000000ffffffff4d04ffff001d010445546865 2054696d65732030332f4a616e2f32303039204368616e63656c6 c6f72206f6e206272696e6b206f66207365636f6e64206261696c 6f757420666f722062616e6b73ffffffff0100f2052a010000004 34104678afdb0fe5548271967f1a67130b7105cd6a828e03909a6 7962e0ea1f61deb649f6bc3f4cef38c4f35504e51ec112de5c384 df7ba0b8d578a4c702b6bf11d5fac00000000

Wat zelfs kan is je bitcointransacties in stiekem in normale foto’s encoderen. Stap 12 is dit soort dingen (steganografie) verbieden.

Internet is dus niet nodig. Ook bij een internetverbod kan Bitcoin nog steeds worden gebruikt. Je zou laptops, telefoons, satellietschotels en alles wat kan communiceren moeten verbieden om een werkend verbod te hebben.

Bescherm jezelf: zorg dat je een laptop hebt/verstopt, die, in het geval van extreme maatregelen, niet vindbaar is mochten er grondige huiszoekingen komen in alle 8 miljoen Nederlandse huishoudens. (Geloof je zelf dat dit kan gebeuren…?)

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

(satp 13) Bitcoin is censuurbestendig

Bitcoin is gemaakt door cypherpunks, technici die geloven dat het gebruik van cryptografie en privacytechnologie de route is naar sociologische en politieke verandering.

Bitcoin leunt sterk op cryptografie. Cryptografie is niet te verbieden, de code om cryptografie uit te voeren is al verspreid, staat op miljoenen computers wereldwijd.

Ook Bitcoin is code (data), en aangezien alle data om te zetten is in tekst, is ook dat niet te verbieden. Een goed voorbeeld: 09 F9 11 02 9D 74 E3 5B D8 41 56 C5 63 56 88 C0 is code die lang “verboden” was. Het is de code om Blu Ray-schijven mee te kopiëren. Er zijn rechters op gezet, maar code is niet te verbieden.

Zodra code bekend is, kan het in vrije samenlevingen worden gekopieërd en worden doorgegeven (via spraak, satelliet, internet, Tor, …).

Het WOORD dat ik in de aankondiging in kleur typte, bevat diezelfde “verboden” code.

Kleuren zijn een voorbeeld van hoe informatie gecodeerd kan worden. Als Bitcoin verboden zou worden, dan voorzie ik mooie kleurpaletten met die bitcoin broncode, want ook die is in kleur om te zetten. Als stap 13 zou je kleur moeten verbieden.

Conclusie

Toegegeven, als enkel de “simpele” verbodstappen (stappen 1 tot en met 5) worden uitgevoerd, zal er een effect zijn.

Als de bitcoin bedrijven verboden worden en apps niet makkelijk te downloaden zijn, dan zal de prijs op korte termijn waarschijnlijk best even instorten, zeker als het overheden opeens magisch lukt om het ergens allemaal over een verbod eens te worden.

Maar zolang bitcoin nuttig en gewild is, kan het worden gebruikt. Het is door de vele “goede” gebruikers al veel te laat om bitcoin te verbieden. Bij een verbod denk ik dat, na een korte crash, de prijs flink omhoog zal gaan.

Bitcoin is vrij toegankelijk, niet-discriminerend, controleerbaar, oncensureerbaar, schaars decentraal geld. Die eigenschappen zorgen dat het gewild, bruikbaar én toegankelijk blijft.

Kijk eens naar de schuingedrukte tips onder iedere paragraaf als je jezelf wil beschermen voor deze gevallen. Voornamelijk: zorg dat je zelf controle hebt over je bitcoin, bewaar ze niet bij bedrijven. maar stel jezelf ook gerust: we leven niet in het soort land waar een verbod haalbaar is:

Bitcoin is in Nederland niet te verbieden. Totdat het internet wordt uitgezet (Ethiopië) of gecensureerd (China), er bij iedereen huiszoekingen worden gedaan om radio’s (zenders) te verbieden, informatiedeling wordt verboden en we geen kleur meer mogen gebruiken, kan Bitcoin worden gebruikt.

Alle stappen zijn nodig om Bitcoin te verbieden. Dat kan niet, zeker niet in Nederland. Bitcoin is censuurbestendig.

Als je vragen hebt, dan kan je mij mailen (mailadres onderin deze mail). Dan kan ik dat in volgende edities behandelen.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.