Skip links

#57 Worstelen met bitcoin

Bitcoin als netwerk staat als een huis. Ondanks alle onrust draait het protocol vrolijk door. Er wordt gebouwd aan allerlei toepassingen, verbeteringen en implementaties zoals silent payments en robosats. Maar buiten de wereld van computertaal hebben we ook te maken met de politieke wereld. Daar zijn de regels echter een stuk minder duidelijk en definitief dan bij bitcoin. En dat is te merken.

De strijd om regels buiten bitcoin om is in volle gang.

In deze editie van Focus nemen we een aantal politieke trends met je door. In Europa en de Verenigde Staten speelt er veel. Politici en bankiers kunnen niets veranderen aan de regels van bitcoin zelf en daar worstelen ze zichtbaar mee. Maar dat betekent niet dat ze geen invloed kunnen uitoefenen op alles daarbuiten.

De kip of het ei?

We beginnen met een opmerkelijke situatie bij de centrale bank van Amerika. De FRED (of Federal Reserve Economic Data) is een database met data over de Amerikaanse economie.

Dit is voor zover bekend de eerste keer dat een tak van de centrale bank van de VS bitcoin gebruikt als rekeneenheid.

Het is wel jammer dat de onderstaande grafiek pas begint in 2021. Eieren zijn zelfs in bitcoin duurder geworden sinds januari vorig jaar. Als je de prijsontwikkeling echter wat langer bekijkt, zul je zien dat je met bitcoin eieren voor je geld krijgt.

Bank der centrale banken

We beginnen bij de centrale bank der centrale banken, de Bank for International Settlements (BIS)

Deze week kwam de BIS met een rapport over cryptocurrency’s. De korte conclusie? ‘Crypto is géén geld’. Een snelle blik op het document laat zien dat men kijkt naar allerlei opties in de industrie. En niet alleen naar bitcoin.

De conclusie uit deze hoek is logisch. De BIS is de oudste allesoverkoepelende financiële instelling ter wereld. Het doel is sinds 1930 ‘het bevorderen van de samenwerking tussen grote centrale banken’. Deze centrale banken zijn toevalligerwijs ook aandeelhouders. De bestuurders worden niet gekozen via een democratisch proces, maar aangewezen zoals burgemeesters en commissarissen van de Koning.

De dag dat ze bij dit soort instanties toegeven dat bitcoin wel eens een goede oplossing voor geld is, betekent het einde van hun huidige financiële wereld.

Toch staan er ook rake conclusies in het rapport van de BIS. In de woorden van de BIS is het volgende mis met blockchains:

  • Blockchains werken door beloningen te geven aan gedecentraliseerde nodes. Door deze geldprikkels in stand te houden, neemt de wachtrij aan transacties op en daarmee de transactiekosten. Hoge transactielasten stimuleren het gebruik van alternatieve netwerken, wat leidt tot een versnippering van het cryptolandschap. Bij bitcoin zijn overigens de kosten nu heel laag.
  • Nieuwere blockchains hebben meer capaciteit, zelfs als dit ten koste gaat van een grotere centralisatie en zwakkere beveiliging. Verschillen in het ontwerp bemoeilijken ook koppelingen tussen blockchains.
  • Beperkte schaalbaarheid en een gebrek aan interoperabiliteit voorkomen dat netwerkeffecten plaatsvinden, maar een systeem van parallelle blockchains draagt ​​ook bij aan governance- en veiligheidsrisico’s.
  • Ondanks fragmentatie vertonen cryptocurrency’s op verschillende blockchains dezelfde koersbewegingen, zoals: ze delen vaak dezelfde investeerdersschare en de groei wordt ondersteund door speculatieve aankoop van munten.

Als je het mij vraagt slaan deze punten vooral op alle andere netwerken. Bitcoin draait en blijft draaien en is decentraal in de basis.

Leuke kanttekening: het woord bitcoin komt drie keer voor in het rapport. De onderzoekers van BIS zijn bekend met het Lightning Network.

Je kunt dit complete premium artikel lezen als losse oplage via de bitcoin pay-per-view knop.