Uit Duitsland komt regelmatig opvallend bitcoinnieuws. Deze keer is het de beurt aan Börse Stuttgart, de op één na grootste van het land en de negende van Europa. De beurs mag bitcoin opslaan. De organisatie heeft via een dochteronderneming de juiste papier gekregen. Opvallend is dat deze maand ook de techbeurs Nasdaq eenzelfde soort licentie kreeg in de VS.
Het is nog niet bekend welke producten men precies uit gaat rollen. Wel is duidelijk dat er wereldwijd grote beurzen zijn die ook mee willen spelen in deze wereld. Niet in de laatste plaats omdat er simpelweg gewoon vraag naar is. Dagelijks wordt er voor honderden miljarden dollars aan handel verwerkt door grote cryptobeurzen.
Ook de opslag van bitcoin is net als bij andere assets interessant als verdienmodel, voor een management fee zijn er verschillende bedrijven te vinden die voor jou als bank willen fungeren.
Met bitcoin kun je dat overigens ook gewoon zelf doen. Er zijn in Nederland ook partijen die je daar bij kunnen helpen. Lees daarover meer in ons interview met de mensen achter Znip. Zij helpen mensen en bedrijven met het zelfstandig opslaan van hun geld.
Een nieuwe week betekent nieuwe aanklachten
Deze week speelt er ook wat anders. De grootste cryptobeurs van het moment, Binance, heeft weer verschillende aanklachten aan de broek. Dit keer is de aanklacht afkomstig van de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC), de toezichthouder op de Amerikaanse derivatenmarkt.
De CFTC wijst naar directeur Changpeng Zhao, commercieel directeur Samuel Lim en verschillende entiteiten onder de Binance vlag als schuldigen. Binance zou naast tal van overtredingen op het gebied van financiële producten ook handelen tegen klanten op hun eigen platform. Zhao en consorten ontkennen uiteraard de aantijgingen.
Dit zijn de 10 meest opmerkelijke punten:
- De CFTC heeft een aanklacht ingediend tegen Binance wegens vermeende schending van de Commodity Exchange Act (CEA) en CFTC-regelgeving
- De aanklacht beweert dat Binance derivaten heeft aangeboden en uitgevoerd voor en namens Amerikaanse personen zonder zich te registreren bij de CFTC.
- De aanklacht stelt dat het compliance-programma van Binance ineffectief is geweest en dat Binance zijn werknemers en klanten heeft geïnstrueerd om compliance-controles te omzeilen om bedrijfswinsten te maximaliseren.
- De aanklacht stelt dat Binance zijn klanten niet heeft verplicht om identiteitsverificatie-informatie te verstrekken, voordat ze op het platform handelden en geen basiscompliance-procedures implementeerde om terrorismefinanciering en witwassen te voorkomen en op te sporen.
- De aanklacht beweert verder dat zelfs nadat Binance beweerde Amerikaanse klanten te beperken van handelen op zijn platform, Binance zijn klanten instrueerde over de beste methoden om de compliance-controles van Binance te omzeilen.
- De aanklacht beschuldigt Binance ervan op te treden als een markt voor derivatentransacties zonder zich bij de CFTC te registreren.
- De aanklacht beschuldigt ook de leiders van Binance ervan niet zorgvuldig toezicht te hebben gehouden op de activiteiten van Binance als FCM. FCM staat voor futures commission merchant.
- De aanklacht beschuldigt Binance, Zhao en Lim verder van opzettelijke ontduiking van de vereisten van de CEA. CEA staat voor Council of Economic Advisers.
- In de aanklacht is Zhao aansprakelijk gesteld voor de overtredingen van Binance op basis van zijn controle over Binance en zijn langdurige falen om te goeder trouw te handelen met betrekking tot het wangedrag van Binance.
- Lim, CCO van Binance van 2018 tot 2022, is beschuldigd van het opzettelijk helpen en aanzetten tot overtredingen door Binance.
Terug naar Nasdaq en Börse Stuttgart.
Het is altijd afwachten of de diensten en producten rondom bitcoin aanslaan bij nieuwe spelers in de markt. Tegelijkertijd hebben partijen als techbeurs Nasdaq ook de naam en reputatie mee.
Pensioenfondsen en grote handelskantoren gaan uiteindelijk allicht liever in zee met één van de grootste Amerikaanse beurzen dan een willekeurige crypto-startup. Terecht of onterecht, misschien geldt dat stiekem ook wel voor de gemiddelde bitcoinhandelaar.
Bitcoin Focus
Met Bitcoin Focus duiken we dieper in de wondere wereld van bitcoin. Naast deze open vrijdag editie bieden we ook verdiepende verhalen over bitcoin. Deze week hadden we aandacht voor grote bitcoin adressen, eerder gingen we op bezoek bij Bitcoin Island en we spreken belangrijke mensen uit de industrie.
Edward brengt alle premium abonnees maandelijks op de hoogte van de ontwikkelingen op en rondom het lightningnetwerk. Deze tweede laag op bitcoin brengt tal van opties en innovatie met zich mee.
In Explosieve groei, van pizza tot … infinity? starten we met de whitepaper uit 2015 en de ontwikkelingen van nu.
Je kunt ons steunen met een abonnement, dan kun je alle nieuwe en al bestaande verdiepende artikelen lezen wanneer je wilt. Je krijgt nieuwe edities ook netjes in de mail. Met de actiecode WELKOMBIJFOCUS kun je voor één euro al starten.
Zit je liever nergens aan vast? Je kunt ons ook steunen met een eenmalige donatie. Je inschrijven voor deze open vrijdageditie en hem delen helpt natuurlijk ook.
Rondje langs de velden
We hebben ander opmerkelijk nieuws voor je op een rij gezet.
- Ledger pakt door, de hardwarefabrikant haalt ruim 100 miljoen euro op. Het Franse bedrijf is tijdens deze investeringsronde ingeschat op een waarde van 1,3 miljard euro. Ze zijn vooral bekend van hun hardware wallets.
- Hong Kong wil met investering van 100 miljoen dollar weer aantrekkelijker worden voor bedrijven uit de industrie. Eerder dit jaar werd bekend dat de speciale bestuursregio van China bitcoin en aanverwanten gaat reguleren. Ook zagen we verschillende namen uit de industrie daar al eerder een kantoor openen zoals Crypto.com en OKX.
- Mandiant (een Google-dienst voor cybersecurity) stelt dat Noord-Korea bitcoin mining inzet om geld wit te wassen. Het land zou de buit uit bijvoorbeeld hacks of phishing aanvallen investeren in miningdiensten om zo bitcoin te verdienen.
- Om het nieuwtje van hierboven even wat te compenseren: de Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie vermoeden dat tweederde van alle coketransport naar Nederland wordt gefinancierd met contant geld.
- Nieuws uit de geruchtenmolen: Gemini maakt mogelijk stap naar derivaten.
- Zebedee wil bitcoin verbinden met traditionele betaalapps. Het bedrijf is nu vooral bekend door haar games (met bitcoin integraties), maar wil meer gaan doen met betalingen.
- Klanten van het kapotte BlockFi wachten nog altijd op hun geld. In de Amerikaanse staat Californië kan men echter opgelucht ademhalen. Gedupeerden kunnen tot $100.000 terugkrijgen.
- Sommige politici omarmen bitcoin. Andere gaan vol in de aanval. Elizabeth Warren is haar herverkiezingscampagne gestart. De Amerikaanse politica bouwt zelfs een heuse ‘Anti-crypto army‘.
Kikker in je bil
Morgen is het 1 april. Wees gewaarschuwd en wees extra voorzichtig met de berichten die je online voorbij ziet komen. Er zullen weer een hoop neppe nieuwsberichten de wereld in worden gegooid, meer dan normaal. Nee, Elon Musk gaat Dogecoin niet integreren in zijn nieuwe ruimterobot die op Mars gaat leven. En nee, bitcoin is morgen ook niet ineens kapot.
Sommige community’s nemen alvast een voorschot op de uiterst grappige dag. Op de populaire subreddit /r/wallstreetbets is er speculatie over een bankrun: Laten we met zijn allen voor de grap ons geld opnemen op 1 april. Dat is overigens het laatste wat je moet willen, een échte bankrun op verschillende banken. Ik denk dat je in dat horrorscenario ook niet zoveel hebt aan je veilig opgeslagen bitcoin.
Onder deze ‘grap’ ligt echter wel een waarheid: bijna alle financiële instellingen kunnen niet direct aan de vraag voldoen als een groot deel van hun klanten hun geld willen opnemen.
Dat geldt soms ook voor cryptobeurzen, bleek bijvoorbeeld uit de soap rondom FTX. Je kon op deze beurs in bitcoin handelen. Maar achteraf bleek dat de bitcoin die men stortte of verhandelde helemaal niet bestond. Er zat helemaal geen bitcoin in kas. Men handelde met papieren bitcoin dus, die alleen bestonden in de databases van FTX zelf.
Het fractioneel bankieren met bitcoin was niet dé reden dat FTX ten onder ging. Toch is bitcoin met een gelimiteerde oplage niet geschikt om alle oude financiële spelletjes mee te spelen. Je loopt in theorie sneller tegen de lamp.
Er is geen manier om het bij te drukken. Klanten die hun tegoeden willen opnemen verwachten échte bitcoin, als je dat niet kunt faciliteren ondanks de tegoeden heb je een probleem. De hele financiële wereld is een kwestie van vertrouwen. Als je die kwijtraakt, is het moeilijk om dat terug te krijgen.
Belasting
Stel: je bent een Deen en je hebt jaren lang netjes bitcoin gespaard. Het wordt tijd om er deels wat leuks mee te doen. Voordat je dat doet zul je mogelijk goed moeten nadenken.
Het Hooggerechtshof (of Højesteret. op zijn Deens) maakt op 30 maart bekend dat het bitcoinhandel ziet als speculatie. Dat betekent dat je geen belastingvrijstelling kunt krijgen voor je winst uit cryptovaluta.
Beleggers met winsten boven 58.900 Deense kronen (nog geen 8.000 euro) moeten tot 42% afdragen over de gemaakte winst.
Ik ben geen belastingexpert, maar dat klinkt als een motivatie om maar voorlopig niet te verkopen. De situatie laat zien dat je door veranderende (interpretatie) van regels alsnog een deel van je bitcoinspaarpotje moet afstaan.
In Nederland kennen we deze vorm van belasting (nog) niet. Uiteraard valt bitcoin wel binnen verschillende andere belastingregels, zoals vermogensbelasting en ook bij salaris in bitcoin moet je in Nederland belasting afdragen. Ook zijn er plannen om het rendement uit je vermogen te gaan belasten naar werkelijk behaald rendement.
Als handelen je enige of veruit grootste inkomstenbron is, kan dat betekenen dat je dit mee moet nemen in box 1 (belastbaar inkomen) in plaats van box 3 (bezittingen). Die grenzen liggen doorgaans wel wat hoger dan de eerder genoemde bedragen bij de Denen.
Maar zoals altijd: bij twijfels is het handig om een expert om hulp te vragen. Zeker als het gaat om bitcoin en belastingen.
Hodl on,
Robin