Skip links

#184 Explosieve groei, van pizza tot … infinity?

Daar zijn we weer! Zoals jullie weten wijden we één keer per maand in een aparte editie aan het lightningnetwerk. Deze secundaire laag bovenop bitcoin verdient meer aandacht. Vandaag duiken we kort in de geschiedenis van het lightningnetwerk om daarna te kijken naar de groei van deze secundaire laag bij de diverse beurzen en wallets. Verder krijg je een uitleg over RGB én hebben we weer een mooie lijst vol actualiteiten.

Om dieper te duiken in de huidige staat en verdere groei van het lightningnetwerk is het leuk om eerst kort even naar het verleden te kijken en een aantal hoogtepunten uit te lichten. 

Whitepaper lightningnetwerk 

De whitepaper van het lightningnetwerk dateert uit 2015 en is geschreven door Joseph Poon en Thaddeus Dryja om het schaalbaarheidsprobleem van bitcoin op te lossen. Dit document vormt de theoretische basis van het lightningnetwerk.

Mocht je het interessant vinden kan je hier de oorspronkelijke presentatie tijdens de San Francisco Bitcoin Devs Seminar (februari 2015) bekijken. 

Lighting implementaties en BOLT 

 • In mei 2015 begon Blockstream engineer Rusty Russell met het werk aan c-lightning, een implementatie van het lightningnetwerk. Dit kennen we nu als Core Lightning.
 • In de zomer van 2015 begon ACINQ met het werk aan hun eigen lightning-implementatie, genaamd eclair. 
 • In januari 2016 kwam er een derde speler bij, namelijk Lightning Labs. Zij ontwikkelden uiteindelijk de lightning-implementatie lnd. 
 • In 2016 is tijdens de 3e editie van Scaling Bitcoin Milan voor het eerst gesproken over “BOLT”, dat staat voor “Basis of Lightning Technology”. De BOLT’s bestaan uit specificaties die de basis vormen van het lightningnetwerk zoals we het vandaag de dag kennen. 

Eerste betalingen 

 • In oktober 2016 “kocht” Blockstream lead engineer Christian Decker een ASCII kattenplaatje van collega engineer Rusty Russell. Hij heeft hier bitcoins gebruikt op testnet via een zeer vroege versie van het lightningnetwerk.
 • Tijdens de zomer van 2017 is SegWit geactiveerd en het duurde niet lang tot alle lightning-implementaties op bitcoin mainnet draaiden en de eerste transacties zijn uitgevoerd met echte bitcoin! Bijvoorbeeld door Alex Bosworth, developer bij Lightning Labs, die zijn telefoonrekening betaald via een lightning-betaalkanaal met Bitrefill. 
 • En natuurlijk kon Lazlo Hanyecz (van de bitcoin pizza) niet achterblijven en kocht wederom pizza’s, maar deze keer via het lightingnetwerk! 

Wat zijn ook al weer de voordelen van het lightning netwerk? 

Een vaste lezer van Lightning Focus weet het ongetwijfeld al, maar toch nog even “de waarom van lightning”. Betalingen via deze secundaire laag hebben een enorm hoge verwerkingssnelheid in tegenstelling tot transacties op de bitcoin (blockchain) laag.

Ook maakt het lightningnetwerk het mogelijk om supersnelle microtransacties uit te voeren tegen zeer lage kosten, omdat er geen transactiekosten op de blockchain hoeven te worden betaald (voor iedere individuele betaling). Kortom, lightning maakt het gebruik van bitcoin als betalingsmiddel veel praktischer en efficiënter. 

Huidige stand van zaken

Laten we eens naar het lightning van vandaag kijken, want er is veel veranderd in de loop der jaren. Als we de lightningpizza’s van Lazlo Hanyecz als ijkpunt nemen, zijn er na deze 6 jaar de volgende statistieken te zien.

Om te zorgen dat het lightningnetwerk meer gebruikers en transacties tegelijkertijd kan verwerken, is een hogere totale capaciteit aan liquiditeit van groot belang. Daarnaast zorgt het voor betere connectiviteit dus efficiëntie, doordat er meerdere routes zijn om te verzenden en te ontvangen. 

De capaciteit van het lightningnetwerk heeft een nieuw hoogtepunt bereikt (op het moment van schrijven zelfs 5583,82 BTC door 17.567 publieke lightningnodes), zie ook deze grafiek van Glassnode:

Sinds december 2022 is te zien in onderstaande grafiek van Glassnode dat het lightningnetwerk netto blijft groeien. Meer bitcoin blijft kanalen binnenstromen om meer transacties te kunnen verwerken binnen het netwerk. 

Het is altijd goed om met een bepaalde nuance te blijven kijken naar de huidige capaciteit. De technologie achter het lightningnetwerk is nog jong en heeft op dit moment minder capaciteit heeft dan traditionele fiat betaalmethoden, zoals bankoverschrijvingen en creditcards.

Sinds kort wordt er wel al samengewerkt met een bank, zoals Xapo bank uit Gibraltar. Zij hebben lightning op hun platform geïntegreerd door een samenwerking met Lightspark, een start-up die bouwt aan bitcoininfrastructuur voor bedrijven. Lees hier meer over in dit artikel

Beurzen met lightning-integratie 

Zowel beurzen als lightningwallets spelen een belangrijke rol bij de toename van het gebruik van het lightningnetwerk. Waar beurzen de toegang tot bitcoin en lightning vergemakkelijken door fiatgeld snel en makkelijk te koppelen aan bitcoin, zijn de diverse lightningwallets essentieel voor het uitvoeren van transacties.

Beurzen kunnen ook dienen als hubs voor het routen van lightningtransacties, waardoor de interoperabiliteit en het netwerkeffect van het lightningnetwerk worden vergroot. Een voorbeeld van Nederlandse bodem is de bitcoin-only beurs BL3P. Zij bieden ook een NFC-kaart aan waarmee je direct je bitcoin sats kan uitgeven via het lightningnetwerk!

Check de kaart hier in actie tijdens het tappen van een biertje met een lightning-biertap! 

Laten we eens kijken naar wat data van de lightning-integratie bij een aantal grote beurzen op het moment van schrijven: 

Bitfinex 

Kraken

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Bitstamp

Ook bij Coinbase waren ze er vroeg bij! In 2019 zijn ze een samenwerking aangegaan met Bitrefill om alle Coinbase gebruikers diverse lightningmogelijkheden aan te bieden. Deze lijst blijft aangevuld worden en is slechts een greep van het geheel aan beurzen. De verwachting is dat uiteindelijk geen enkele beurs achter kan blijven in het integreren van lightning binnen hun producten en diensten. 
 
Bekijk hieronder nóg een overzicht (van 24 maart jongstleden) van de publieke capaciteit van alle beurzen die actief zijn op het lightningnetwerk. In totaal zijn ze goed voor 2.765 BTC aan publieke capaciteit op het lightningnetwerk. Dat is ongeveer 49% van de totale lightningcapaciteit. 

Een overzicht van alle andere beurzen die het lightningnetwerk ondersteunen is hier te vinden. 

Lightningwallets

Maar naast liquiditeit is het kunnen doen van lightningtransacties natuurlijk ook essentieel. Hier komen de lightningwallets om de hoek kijken! Wallets maken het gemakkelijk voor gebruikers om snel en goedkoop betalingen uit te voeren via het lightningnetwerk zonder de technische kennis te hebben die nodig is om een eigen lightningnode op te zetten. Ze werken allemaal toe om hun interface zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken om in de toekomst te kunnen concurreren met bestaande fiat oplossingen. 

Statistieken

Wanneer we kijken naar de statistieken van BitPay, een betaalserviceprovider, zien we een stijging van 238% sinds april 2022.

De meest gebruikte lightningwallets via BitPay zijn: Muun, Wallet of Satoshi en Cash App. 

Wallet of Satoshi geeft op haar beurt aan meer dan 28.000 lightningbetalingen per dag te verwerken. 

Bekijk onze doneerpagina voor meer mogelijkheden!

Oorzaken groei

Er zijn meerdere oorzaken te noemen voor deze explosieve groei, zoals de opkomende markten in Kenia, Nigeria, Vietnam en Venezuela. Veel inwoners gebruiken daar lightning om internationale transacties te doen. Een andere oorzaak kan ook liggen aan de opkomst van Zaps binnen het nostr-protocol, zoals al eerder te lezen was in Lightning Focus #4
 
Tot slot deelt Adam Curry ook nog wat mooie statistieken van value4value Podcasting 2.0 dat goed is voor 44 miljoen sats per maand in 345.000 transacties! 

RGB assets over het lightningnetwerk

Een andere ontwikkeling dat de potentie heeft om flinke groei te veroorzaken op het lightningnetwerk zijn RGB assets. RGB? Jawel, net als de rood-groen-blauw kleurnotatie. En dat is niet toevallig. 

Bitfinex’s RGB-team heeft de eerste volledig werkende lightningnode ontwikkeld die RGB-assets ondersteunt. Om te weten waarom dit revolutionair is lees je hieronder. 

Wat is RGB in een notendop? 

Het RGB-protocol is een open source, laag 2 protocol voor het beheren van digitale activa op de bitcoin blockchain. Het is een community project waarbij diverse personen en organisaties betrokken zijn, die allemaal samenwerken om een open en gedecentraliseerd systeem te creëren.

RGB is ontworpen om de uitgifte, overdracht en het beheer van digitale activa (RGB-assets, tokens met een kleurtje), op een efficiënte, veilige en schaalbare manier mogelijk te maken op de bitcoin blockchain. Het protocol maakt gebruik van de bestaande bitcoin-infrastructuur en kan worden geïntegreerd met het lightningnetwerk en daardoor ook gebruik maken van de snelheid en lage transactiekosten. 

Wanneer we het over digitale activa hebben kan men denken aan financiële instrumenten (stablecoins, aandelen, obligaties), maar ook fysieke goederen (edelmetalen, onroerend goed, verzamelobjecten) en digitale diensten of producten (toegangstokens, abonnementen, digitale kunstwerken). 

De belangrijke kenmerken van het RBG protocol zijn schaalbaarheid, privacy, veiligheid en flexibiliteit.

Lees dit artikel wanneer je meer wilt lezen over de geschiedenis van RGB en wat Bitcoin Core ontwikkelaar Peter Todd ermee te maken heeft. 

Bitfinex en RGB

Het RGB-team van Bitfinex heeft de eerste volledig werkende lightningnetwerk node uitgebracht die RGB assets ondersteunt: de open-source Iris wallet. Het is nog steeds een prototype, maar het kan al ingezet worden om kanalen te creëren en RGB-betalingen via meerdere kanalen te routeren, mits er voldoende liquiditeit in de desbetreffende kanalen aanwezig is.

Zo kun je dus bijvoorbeeld goudtokens via lightning versturen naar iedereen in de wereld tegen nagenoeg 0 (“nul”) kosten. Of misschien wel een aandeel (securities) of andere activa. Je moet de uitgever van de tokens vertrouwen, maar kunt ze permissievrij versturen. En zo zijn er nog eindeloos veel andere mogelijkheden te bedenken! 

Overige lightning-actualiteiten 

We gaan door met een lijstje met relevante actualiteiten van de afgelopen maand:

 • De welbekende lightningapp Strike kondigt de lancering aan van snelle, veilige en goedkope geldtransfers van de VS naar Vietnam. Door een samenwerking tussen Getbit en Strike zijn Amerikaanse dollars via lightning in lokale valuta op de bankrekening van de ontvanger in Vietnam te storten.

  Sinds de lancering in december 2022 van de dienst “Send Globally” (lees terug in Lightning Focus #2) heeft het zich snel uitgebreid naar landen als Ghana, Nigeria, Kenia en de Filipijnen. Inmiddels hebben meer dan 500 miljoen mensen toegang tot deze innovatieve betaaldienst. 
 • Kollider is een beurs voor bitcoinderivaten dat naadloos werkt met het lightningnetwerk. In november 2022 kondigden ze de komst van de Kollider Wallet aan. Er is vele maanden gewerkt aan de wallet en per 24 maart is hij van gesloten bèta naar open release kunnen gegaan en dus voortaan voor iedereen beschikbaar
   
  De Kollider wallet biedt een reeks functies, waaronder de native stablecoin-integratie. Gebruikers kunnen BTC, USD en EUR aanhouden, verzenden en ontvangen en eenvoudig tussen valuta’s wisselen zonder de wallet te verlaten.

  Andere functies zijn onder meer “lightning login”, een makkelijk lightningadres, snelle en eenvoudige betalingen, on-chainstortingen en opnames, nostr key management en een handige zoekfunctie voor lightningadressen en nostr-profielen. Verder goed om te weten is dat de wallet op dit moment volledig custodial, maar zonder KYC. Alleen synthetische stablecoins zijn wel non-custodial. Kollider Wallet is beschikbaar voor Chrome, Firefox en Brave.  

Wil je de Kollider Wallet zelf proberen? 

 1. Ga naar https://kollider.xyz/wallet 
 1. Kies de juiste browser, bijvoorbeeld Brave 
 1. Klik op “Extensie toevoegen” 
 1. Klik rechtsboven in je browser op de nieuw geïnstalleerde browser extensie 
 1. Kies een nieuw wachtwoord 
 1. Kies een username en klik op “Next”, en vervolgens op “Create” 
 1. En voilà! Je Kollider wallet is aangemaakt!
 1. Via het zoekknopje kan je iedereen vinden met een nostr gebruikersnaam (nip-05) of een lightning adres! Probeer mij via [email protected] maar eens op te zoeken! 😉 

Ook nog even megakort over Nostr! 
Er zijn weer enorm veel technische ontwikkelingen binnen het nostr protocol. Daarover een volgende keer weer meer! Voor nu is het namelijk heel boeiend om iedereen die geïnteresseerd is in nostr te wijzen op een uitgebreid ooggetuigenverslag van de afgelopen nostr-conferentie (19-21 maart jongstleden) in Uvita, Costa Rica!

Het is geschreven door Arnold Hubach die er fysiek bij was en het neemt je helemaal mee in de sfeer van dit unconference evenement, naar een idee van niemand minder dan oud Twitter-baas Jack Dorsey. Lees het artikel hier! 

Tot de volgende Lightning Focus vol nieuwtjes uit de lightningwereld om je weer volledig up-to-date te houden! 

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.