Aandelen stijgen, centrale banken doen rustiger aan met rentestijgingen en de bitcoin koers zit in de lift. Tijd voor een nieuwe Bitcoin Focus.
We gaan er geen gewoonte van maken, beloofd, maar deze week beginnen we toch even met de prijs van bitcoin. De prijs van bitcoin is deze week door de $24.000 gebroken.
Aan het begin van 2023 stond BTC nog onder $17.000. De recente ontwikkelingen maken dit de beste januarimaand sinds 2013. Procentueel was januari de beste maand sinds oktober 2021.
Rondje langs de velden
We hebben een aantal opmerkelijke nieuwsberichten voor je op een rij gezet:
- Stokoude miljardair pleit voor verbod op bitcoin
- De Nederlandse bitcoinondernemer Bert de Groot is te zien bij CNN. In Crypto Decoded ging men op bezoek bij de man achter bitcoin minen in een kas. Lees ook ons artikel Tulpenmanie met bitcoin: groen minen in een bloemenkas
- VS zet nieuwe bitcoinadressen op zwarte lijst
- Strike maakt stap naar de Filipijnen
- Het Duitse DekaBank biedt bitcoindiensten aan
Er zijn nu tal van websites met informatie over bitcoin. In de begindagen was dat echt nog niet het geval. Een van de oudste screenshots ooit van een bitcoinwebsite is deze week 14 jaar oud.
Storing bij ING
Een stapje terug naar de traditionele wereld. Een van de grootste banken van Nederland had last van een storing. Klanten van ING konden niet online bankieren. De bank benadrukt dat het niet gaat om een cyberaanval. Inmiddels (3 februari) lijken de problemen opgelost.
Bovenstaand bericht komt vaker voor. Elke volger van bitcoin weet dat er tal van beurzen, brokers of andere financiële dienstverleners zijn die hun zaakjes niet op orde hebben. Dat is echter niet uniek voor deze industrie, elk bedrijf kan hiermee te maken krijgen.
Als je net die ene dringende of grote betaling wilde doen via de ING app, had je pech. In Nederland is voor het merendeel van de inwoners het betaalverkeer goed geregeld. Je kunt ogenschijnlijk bijna frictieloos je betalingen doen met bijvoorbeeld een iDeal, een Apple of Google Pay of gewoon met een bankpas.
Bij dat proces zijn echter tal van tussenpartijen betrokken. Als het werkt, werkt het goed. Maar een technische storing (of uitsluiting van de dienst) kan roet in het eten gooien.
Met alternatieven als bitcoin of cash voorkom je in ieder geval dat je niets te besteden hebt. Dit soort storingen zijn niet te voorkomen. Maar om te voorkomen dat je er zelf heel veel last van hebt, kun je wel maatregelen nemen.
Een contante reserve om een aantal dagen in je levensbehoeftes te voorzien is bijvoorbeeld geen overbodige luxe.
De precieze achtergrond van de technische problemen bij ING komen allicht nooit naar buiten. Wel is dit natuurlijk een leuk nieuwtje om te gebruiken op de volgende kringverjaardag waar iemand over het failliete FTX begint. Bedrijven vallen om en maken fouten, dat maakt bitcoin (of de euro) niet direct kapot.
Libanon
Ook met contant geld ontkom je niet inflatie met je lokale valuta. De Libanese pond is met in één klap 90% minder waard geworden. De gouverneur van de centrale bank van Libanon kondigde dit eerder al aan.
De officiële wisselkoers van de Libanese pond tegenover de Amerikaanse dollar werd bijgesteld van 1.507 naar 15.000 pond per dollar. Volgens Reuters loopt deze wisselkoers echter nog achter op andere markten. Daar gaan Libanese ponden van de hand voor 57.000 per dollar (!).
Libanon is (helaas) een voorbeeld in de praktijk dat bij financiële malaise je niet veilig bent in je lokale munt. Naast het verdampen van spaargelden (en salarissen) zien we ook uitspattingen als spontane bankovervallen om spaargelden op te nemen.
Nigeria
De bitcoinprijs is in Nigeria lokaal met 60% omhooggeschoten op enig moment. De centrale bank legde namelijk een limiet op wat men aan naira kon opnemen. Deze plotse maatregel leidde tot een vlucht naar onder meer bitcoin. Door deze zeer sterk toegenomen vraag schiet de prijs logischerwijs omhoog. 1 bitcoin werd verhandeld voor bijna 18 miljoen nairas (!).
Rente
Om het onderwerp van banken af te sluiten: zowel de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) als de Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde de rente.
In de Eurozone merken alle lidstaten de gevolgen van hoge inflatie. De inflatie in Nederland was bijvoorbeeld 7,6% in januari. Het gaat om en verhoging van 0,5 procentpunt. De rente staat nu op 2,5 procent.
De liefhebbers kunnen op onderstaande afbeelding klikken om de uitleg van Christine Lagarde te bekijken.
Bitcoin en NFT’s?!?
Oude wijn in nieuwe zakken. Zo kun je de huidige ontwikkelingen rondom bitcoin en NFT’s wel omschrijven.
Inscription
Het bitcoinnetwerk kent maar één eenheid: een satoshi (sat). Een bitcoin bestaat uit 100 miljoen satoshi’s. Als je het over 1 bitcoin hebt, heb je het dus eigenlijk over 100.000.000 sats.
Elke satoshi is uniek en kun je ook extra waardes aan meegeven. Met Inscriptions (of opschrift) kun je een sat een soort digitaal hebbedingetje maken. Uniek in zijn soort, maar dan met wat extra data.
Met behulp van ord kun je content toevoegen. De collecties kun je vinden met bijvoorbeeld de Ordinals explorer. Ordinals is een protocol ontwikkeld door Casey Rodarmor.
Met Inscriptions kun je bijvoorbeeld plaatjes, tekst, svg of html toevoegen als opschrift bij een satoshi. er is geen token of apart netwerk mee gemoeid. Het wordt verwerkt in de transaction witness, het onderdeel waarmee je normaal bevestigd dat een transactie valide is.
Als een transactie wordt verwerkt (of beter gezegd: gemined) dan krijgt de eerste satoshi van die transactie de waarde met zich mee. Bij een transactie met 10.000 sats is er dus maar één die het opschrift/de inscriptie krijgt.
Volgens Radarmor kun je ordinal theory gebruiken om de juiste sat te zoeken. Waarschuwing vooraf: als je technische fouten maakt, kun je je inscriptie ook verliezen. Met de juiste instellingen werkt het versturen van die satoshi gewoon hetzelfde als alle andere.
Wil je er zelf mee aan de slag? Een goed startpunt is de blogpost van Rodarmor: Inscribing Mainnet.
Plaatjes!
Goed. Iedereen ter wereld kan nu afbeeldingen en andere zaken gemakkelijker koppelen aan een satoshi. En nu? Het gaat echt om data ín de blockchain op nodes en niet slechts een hash ervan. Ideeën als dit zijn niet nieuw. Zelfs Satoshi had het er al over. Bekijk bijvoorbeeld Andreas Antonopoulos over Colored Coins voor meer informatie.
Inscription 1290 geeft wel aan dat je niet per se hoogstaande kunstwerken hoeft te verwachten. De memes, en ja ook porno, vliegen je inmiddels om de oren. My 2 sats: een plaatje of een satoshi wordt niet ineens meer waard omdat er een NFT mee gemoeid is. Maar waarde is en blijft subjectief. Wie weet zit er echt iemand te wachten op een afbeelding zoals hieronder.
Effect op het netwerk
We zien ook gevolgen op het netwerk. Miners zien een momenteel een toename in de betaalde transactiekosten. De opbrengsten voor miners stijgen als er meer vraag is naar ruimte in de blocks. Het protocol maakt geen onderscheid tussen verschillende satoshi’s.
In de regel pakken ondernemers simpelweg de transacties die het meest efficiënt in een block passen. Goed nieuws voor miners, zij zijn gebaat bij meer concurrentie om ruimte in blocks. Alle data moet immers wel worden opgenomen van een transactie, terwijl er per block maar een beperkte ruimte is.
Bitcoin is het idee voor een vrije(re) markt. Toch zien en horen we ook geluiden uit verschillende groepen die niet blij zijn met de huidige ontwikkelingen. Zij zouden graag zien dat er opties komen voor miners om makkelijker Inscriptions en andere toepassingen te negeren/weigeren. Dat zou dan ruimte bieden voor ‘legitieme transacties’.
Ik zit zelf niet zó diep in de technische materie om uit te volgen of dit goed of slecht is voor bitcoin. Feit is dat de tools er zijn, en er blijkbaar op dit moment behoefte aan is. Wie betaalt bepaalt, zeker ook op het netwerk van bitcoin.
Wie weet is dit slechts een kleine opleving van een oud idee. Of is het begin van een stortvloed aan soortgelijke initiatieven en ideeën. De tijd en de markt bepalen de rest. Want laten we eerlijk zijn: hoe vaak hoor je iemand nog praten over Rare Pepes?
Focus
Nu we toch technisch bezig zijn. Om af te sluiten een aanrader: Focus op Nostr én Lightning. Elke maand bespreekt Edward Hollander de nieuwste bitcointools. In deze editie extra aandacht voor een mogelijke concurrent van Twitter.
Hodl on,
Robin
PS. Met Bitcoin Focus proberen we de wereld van bitcoin in kaart te brengen. Arnold ging langs in de Filipijnen en maakte daar een documentaire over Bitcoin Island.
Lees ook: Bezoek aan Bitcoin Island