In deze editie extra aandacht voor verschillende wereldwijde trends. We zien donaties vanuit mensenrechtenorganisaties, lokale overheden die miners aanpakken en er is natuurlijk weer ruimte voor de FTX-soap.
Voordat we in het nieuws duiken nog even dit: je kunt hier de resultaten van onze enquête bekijken. Ook zijn we gestart met een nieuwe serie: ‘De digitale (r)evolutie‘
Tijd voor een update. Wat is er deze week allemaal gebeurd in de wereld van bitcoin?
Regels, richtlijnen, regels
Het is een terugkerend thema in Bitcoin Focus: wereldwijd worstelt de politiek met regels voor en rondom cryptocurrency. We hebben een aantal ontwikkelingen voor je op een rij gezet.
Brazilië
In Brazilië hebben bedrijven 180 dagen om zich aan te passen aan nieuwe regels. Een nieuw wettelijk kader moet zorgen voor meer duidelijkheid en controle. In de nieuwe wetten zijn gevangenisstraffen van 4 tot 6 jaar te vinden voor bepaalde vormen van fraude. Ook moeten cryptobeurzen verantwoording afleggen voor welke tokens zij noteren.
Canada
Canada staat bekend als relatief bitcoinvriendelijk land op het gebied van regelgeving. Er zitten veel bitcoinfondsen, en ook miners trekken al jaren richting de noordelijke plekken van Amerika. Langzaam maar zeker steken provincies hier echter een stokje voor. Een voorbeeld vinden we in Brits-Columbia: de provincie zet 21 aanvragen voor een energie-aansluiting in de wacht.
De komende 18 maanden mogen er geen nieuwe bitcoin miners worden aangesloten op het energienetwerk. Opmerkelijk is dat het grootste gedeelte van de gebruikte energie door miners en de provincie zelf wordt opgewekt met waterdammen. Toch zou de lokale energiemarkt teveel last hebben van de miners.
Kazachstan
Kazachstan gaat meer belastingen heffen voor bitcoin miners. Het land zag een toestroom van ondernemers en hardware, maar wil daar nu ook van profiteren.
Nigeria
Nigeria lijkt werk te maken van het legitimeren van bitcoingebruik. Het land rapporteert al jaren één van de hoogste handelsvolumes op peer-to-peer handelsplatformen. Zowel de centrale bank als de lokale politiek zijn echter vaak negatief geweest over BTC. Nu lijkt er toch spraken van een ommezwaai.
FTX
Ja, daar zijn we weer. Een nieuwe week, een nieuwe reeks aan nieuws rondom FTX. Het gevalle crypto-consortium van Sam Bankman-Fried is met recht het meest opmerkelijke verhaal van 2022. En we gaan er in 2023 nog veel meer van horen.
Een kleine update: momenteel zit Bankman-Fried met huisarrest in een huis van zijn ouders in het Amerikaanse Californië. Daar mag de beste man wachten op uitspraken in verschillende rechtszaken. Geen nachten meer in een cel op de Bahama’s, maar een riante villa van zijn ouders is voorlopig zijn verblijfplaats. Het huis dient overigens ook als onderpand voor de borgtocht van $250 miljoen.
Ondertussen gooien collega’s, vrienden, partners Bankman-Fried voor de bus. Caroline Ellison, naar verluidt zijn voormalige vriendin, bekende schuld, zij was medeverantwoordelijk als CEO van Alameda Research. Gary Wang, medeoprichter van FTX, geeft ook aan mee te werken aan de lopende onderzoeken.
In 2020 kocht FTX de populaire app Blockfolio. Zoals de naam doet vermoeden kun je hiermee je portfolio volgen. De deal van 84 miljoen dollar werd betaald met hun eigen (waardeloze) token..
In het zelfde straatje past het verhaal van Modulo Capital. Het dochterbedrijf van FTX ontving $400 miljoen (!) aan investeringen. Voor wat perspectief: er zijn miljarden dollars ‘verdwenen’, en het lijkt erop alsof dat wijdverspreid terecht is gekomen. Van politici tot aan bedrijven in de wereld van bitcoin.
Rondje langs de velden
Natuurlijk hebben we ook wat positiever nieuws te melden. Het is soms even zoeken, maar er gebeuren natuurlijk ook leuke dingen rondom BTC.
- Je kunt nu tijdens het twitteren direct de koers van bitcoin opzoeken. Een nieuwe functie laat de prijsgeschiedenis zien van aandelen, goud en dus ook BTC
- Volgens een Duitse miner kost een bitcoin minen slechts 10.000 euro. Dat lijkt een goede deal, maar je moet daarvoor wel het nodige investeren.
- Voor de handige knutselaars onder ons: Breez stelt 5 miljoen sats beschikbaar om een koppeling met Satscard te bouwen
- Paul Sztorc haalt $3 miljoen op en start met ‘Layer 2 Company’. De focus ligt op het ontwikkelen van drivechains. Sztorc wil hiermee een alternatief bieden voor het oneindige aantal tokens. Hij stelt dat het mogelijk is om dezelfde functionaliteiten te hebben, maar dan zonder extra tokens. Maar gewoon bovenop bitcoin.
Benieuwd naar het voorstel voor drivechains? Bekijk de YouTube-video.
Donaties
De Human Rights Foundation (HRF) doneert in totaal $325.000 aan 12 bitcoinprojecten. De mensenrechtenorganisatie staat niet als één blok achter het idee van bitcoin. Wel zitten er mensen binnen de organisatie die hier budget voor vrijmaken.
Een belangrijke naam in die categorie is Alex Gladstein. De activist en bitcoiner verdiept zich onder andere in hoe het huidige geldsysteem wordt gebruikt om arme landen uit te buiten. In gesprek met Peter McCormack deelt hij zijn visie op de rol van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en andere machtige financiële organisaties.
De donaties van de HRF gaan met name naar softwarebouwers. Bitcoin kan een belangrijke rol spelen voor activisten wereldwijd, maar dan moeten ze het wel (makkelijk) kunnen gebruiken. Ook lokale initiatieven krijgen financieel steun met een budget voor bijvoorbeeld meetups of cursussen.
Marketing en development
Bitcoin heeft geen centrale partij die de marketing uitstippelt of developers financiert. Die initiatieven moeten komen vanuit mensen en organisaties zelf. Verschillende bedrijven uit de industrie sponsoren developers, terwijl stichtingen, vermogende bitcoiners of investeringsfondsen ook hun eigen rol spelen.
Zo haalde Foundation $7 miljoen op bij investeerders. De hardwarebouwers zijn bekend door hun Passport-product. Deze hardware laat je bitcoin opslaan, zonder gebruik van USB of ander contact met een andere computer. De vakterm ‘air gapped’ dekt de lading wel, lijkt mij.
Aan de andere kant van het spectrum vinden we Core Scientific. De grote bitcoin miner vroeg eerder al uitstel van betaling aan, en sleepte een noodlening van ruim $37 miljoen in de wacht.
Hal Finney
Bitcoin heeft niemand nodig, wordt wel eens gezegd. Dan ga je echter wel makkelijk voorbij aan het feit dat (zeker in de beginjaren) bitcoin toch echt afhankelijk is van menselijke actie. Een van die belangrijke personen was Hal Finney.
De programmeur ontving de eerste bitcointransactie van Satoshi en bouwde tot aan zijn dood actief mee aan het protocol. De ontwikkelaar overleed in 2014 aan de gevolgen van ALS. Tenminste… hij is ons ontvallen, maar is wel gecryopreserveerd. Als een echte cypherpunk betaamt is zijn lichaam ingevroren in de hoop weer wakker te worden gemaakt.
Waarom komt Finney nu voorbij in deze nieuwsbrief? Dan moeten we even een uitstapje maken naar Elon Musk. De markante miljardair kondigde een grote schoonmaak aan op Twitter. Inactieve accounts houden immers mooie gebruikersnamen bezet, bijvoorbeeld.
Twitteraccounts van bekende (overleden) personen dienen echter ook als een soort archief. De vrouw van Finney kwam in actie en besloot wat te tweeten vanaf het account halfin. Zo kunnen we er zeker van zijn dat dit stukje bitcoingeschiedenis gewoon online blijft.
Hodl on,
Robin
PS. Finney was met tientallen tweets niet echt een actieve twitteraar. Wel was hij een bekende gast op het bitcointalk-forum. Het is de moeite waard om eens te kijken. Te beginnen met een bericht over zijn leven en het perspectief erop. Een minder serieuze leestip is het bericht waar de HODL-meme vandaan komt.