Skip links
vote bitcoin protest

#359 Vote Bitcoin

Een protest met bitcointintje tegen het IMF in Kenia, massasurveillance via vijf Nederlandse banken en nu mogelijk ook surveillance binnen de Europese Unie binnen end-to-end encrypted berichtverkeer. Het was weer een week vol nieuws, terwijl de cryptolobby via de Amerikaanse politiek ook doorzet.

Vote Bitcoin

Deze week waren er in Nairobi, de hoofdstad van Kenia, grote protesten. De reden hiervoor is een nieuw wetsvoorstel van president William Ruto: hij wil belastingen verhogen. De reden hiervoor ligt echter iets dieper dan je misschien zou denken.

Hij introduceerde de Finance Bill 2024, maar niet uit weelde. Het is in opdracht van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dit instituut fungeert in veel landen als geldschieter. Het geeft leningen, geld dat in veel minder ontwikkelde landen erg welkom is, in ruil voor controle. Of zoals het ook wel heet: structural adjustments.

In april 2021 sloot Kenia een deal van $3,6 miljard met het IMF in ruil voor scherpe bezuinigingen. Volgens een recent onderzoek van Infotrak is 87 procent van de Kenianen tegen het wetsvoorstel van Ruto. Het omvat onder andere het verhogen van de heffingen voor wegenonderhoud, en hogere invoerkosten van 2,5% naar 3,5% Op deze manier hoopt de Ruto-regering $2,7 miljard op te halen,

Alex Gladstein heeft in het boek Hidden Repression, vertaald als onzichtbare repressie, duidelijk uiteengezet hoe dit door het Westen gedomineerde fiatinstituut controle uitoefent op de rest van de wereld.

Bitcoiners kijken hier dwars doorheen, en zo ook in Kenia. Felix Mukungu, een bitcoineducator die we in editie #277 nog interviewden, ging met medebitcoiners de straat op met een boodschap: Vote Bitcoin.

Bitcoin brengt hen een neutraal, apolitiek en vrij alternatief, een geldsysteem dat niet afhankelijk is van fiatinstituten die toegang to de geldkraan hebben sinds de lancering van het Bretton Woods Systeem.

Lenders of last resorts zoals het IMF drijven mensen alleen maar uit elkaar, zaaien wantrouwen, beïnvloeden de lokale politiek en plannen centraal de levens van individuen. Bitcoin roept op tot samenwerking, transparantie, empowerment en spontane orde.

Als je bitcoineducatie in Kenia een hart onder de riem wil steken, kijk dan eens naar The Core (van Felix, hieronder en hierboven), Bitcoin Dada of Bitcoin Mtaani en stuur wat sats.

Rondje langs de velden

  • MicroStrategy deelt dat het op 18 juni zijn eerder aangekondigde aanbod van 2,25% convertible senior notes heeft voltooid. Het schuldpapier van een totale waarde van $800 miljoen en met een vervaldatum in 2032, brengt extra cash in kas voor het bitcoinbedrijf. Niet veel later kondigde chairman Saylor aan dat er weer bijna 12.000 BTC in de kas van MicroStrategy is verdwenen. Het bedrijf spaart nu 226.331 BTC.
  • De Argentijnse president Javier Milei reageert op Twitter op een bericht van een bekende bitcoiner over de toekomst van het geldsysteem in het land:

Er zal vrije concurrentie van valuta zijn, dus als je bitcoin wilt gebruiken, dan is dat geen probleem… en je kunt ook andere eenheden gebruiken, zoals WTI (olie), BTU (warmte) en degene die het geschiktst is voor uw bedrijf…”

  • Bitcoin Core versie 27.1 is uit. Het is een kleine update met enkel bugfixes, kijkend naar de release notes. Het is goed om te zien om laanwj weer in de Credits-sectie te zien: Wladimir van der Laan.
  • Tijdens het BTC Prague congres doet een werknemer van Deutsche Telekom (T-Mobile) een doekje open: het bedrijf gaat bitcoin minen. Ze noemen het zelf “digital monetary photosynthesis“. Sinds 2023 draaien ze een Bitcoin en Lightning node.
  • El Salvador heeft weer een nieuw plan: een private investeringsbitcoinbank. Milena Mayorga, de ambassadeur van het Centraal-Amerikaanse land in de Verenigde Staten, maakte het plan op Twitter bekend. Ze stelt dat de Bank for Private Investment (BPI) “de financieringsopties die aan potentiële investeerders in dollars en bitcoin worden aangeboden, zou diversifiëren.”
  • De tweeling Winklevoss bemoeit zich met de Amerikaanse verkiezingen. Waar we vorige week de politieke rekenkracht al aankaartten door de uitspraken van Donald Trump, gaat de stemwin- en lobbysaga weer door. De twee doneren ieder $1 miljoen aan de Republikein vanwege de volgende drie redenen: Pro-Bitcoin, Pro-Crypto, en Pro-Business.
  • Het is niet per se bitcoinnieuws, maar wel relevant: Eurocommissaris Vera Jourova voor Waarden en Transparantie bevestigt dat het voorstel van de Europese Commissie voor chatcontrole de encryptie van online berichten breekt. Eerder werd nog geclaimd dat dit beleid en voorstel de end-to-end encryptie niet zou aantasten. De stemming hierover is nu uitgesteld vanwege onenigheid in lidstaten. Met het wetsvoorstel zouden technologiebedrijven verplicht chatverkeer moeten controleren om kindermisbruik te kunnen opsporen.
  • Op financieel niveau gebeurt dit allemaal al lang. Follow The Money kopte het nieuws dat vijf banken samen transacties monitoren in hun jacht op witwassers. De ABN AMRO, ING, Rabobank, Volksbank en Triodos Bank hebben een apart bedrijf opgericht om beter signalen van witwassen te kunnen opvangen. Deze massasurveillance is volgens deskundigen in strijd met de wet. De Nederlandsche Bank steunt het initiatief echter enthousiast.

Huizen warmhouden met bitcoin

Het Amerikaanse beursgenoteerde Marathon deelt een video waarin het laat zien dat ze met hun bitcoin miners huizen van 11.000 Finnen warmhouden. Deze week lanceerde het een pilot programma van 2 megawatt (MW), wat ze met ASIC’s omtoveren in hashes en restwarmte.

De rekenkracht brengt bitcoin in het laatje, terwijl de warmte goed van pas komt in het koude Scandinavische land. Een win-win situatie dus!

Via een lokaal netwerk van pijpen met water dat via een centraal systeem verwarmd wordt, is de aanwezigheid van bitcoin netto gezien nuttig voor de lokale bevolking. Daarnaast kan men besparen op het verbranden van biomassa en fossiele brandstoffen.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

Mijn Eerste Bitcoin

Vorige week deelden we de crowdfunding van het Mijn Eerste Bitcoin-boekje. Inmiddels is er al $1.400 opgehaald voor dit werkboek dat een perfect middel is voor jonge bitcoiners (voor de leeftijd 14+). Neem ook een kijkje en bestel een exemplaar!

Wil je ook graag actief meehelpen met dit project? Join deze telegram groep.

Future of Bitcoin

Zet 5 oktober alvast in je agenda voor de ‘Future of Bitcoin’ conferentie in de Antwerpse Handelsbeurs. Ontmoet experten en gelijkgestemde enthousiastelingen en verdiep je in de kernaspecten van Bitcoin.

Met meer dan 40 sprekers, waaronder Aaron van Wirdum, Jameson Lopp, Bert de Groot, The Rational Root, Willem Middelkoop, en een speciale guest die later wordt aangekondigd, is dit hét evenement dat je niet mag missen. Er zijn twee podia, een expo hall om te netwerken, en een heerlijke lunch is inbegrepen.

De early-bird actie loopt nog tot 30 juni. Als trouwe lezer van Focus Bitcoin ontvang je bovendien 20% korting met de kortingscode bitcoinfocus24. Bestel je ticket vandaag nog, voordat de prijs gaat stijgen!

Groetjes,
Arnold

PS. Bekijk ook ons bitcoin tijdschrift. De eerste editie is nog even te bestellen.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.