Skip links

#357 Politieke rekenkracht

Deze vrijdageditie staat vol met privacynieuws, politieke rekenkracht, een Nederlands bitcoinboekje voor jongeren, scholieren, en studenten en een opvallende wending omtrent de petrodollar.

Ontwikkelingen met CoinJoins

Maar we beginnen deze week de nieuwseditie eens met een ietwat technische update. Want er gebeurde de afgelopen maand van alles in de wereld van privacy-ontwikkelingen.

Eerder deelden we al dat de aanval op Samourai Wallet was geopend, dat de Wasabi Wallet besloot om te stoppen met hun coördinator, en dat de eerste toepassingen van Silent Payments uitgerold worden. Maar er gebeurt meer!

Vanaf het moment dat zkSNACKs besloot om hun mixing dienst binnen de Wasabi Wallet niet meer standaard aan te bieden, is de community zelf aan de slag gegaan door alternatieven aan te bieden. Binnen één dag waren er al tien nieuwe coördinators opgestaan. Er is ook een nieuwe wallet gemaakt, genaamd Ginger Wallet, een fork van de Wasabi Wallet.

Een coördinator verzamelt inputs, mixt coins en communiceert de status van de CoinJoin met de deelnemers. De nieuwste update van de wallet kiest automatisch een “custom coordinator”.

Het voordeel? Meer decentralisatie. Nadeel? Minder liquiditeit.

Het laat mooi zien hoe opensourcesoftware antifragiel is: terwijl één partij (zkSNACKs) zich genoodzaakt voelt om terug te stappen, vullen tientallen individuen het gat op. Daarmee is het nog lastiger om CoinJoins tegen te houden.

Zapvertisement

Lezer KevinR doet ook mee. Hij stuurde een Zapvertisement via onze website met de volgende boodschap:

Er zijn nieuwe WabiSabi coordinatoren online, check wasabi.kravens.nl om de Noderunners Coordinator te gebruiken voor je privacy!

Neem vooral een kijkje op de website en leer hoe je je privacy kunt terugpakken met een coördinator met een Nederlands tintje; samen met de Noderunners-community!

Tot slot: als je dit thema interessant vindt, lees dit draadje op Twitter eens terug.

“Vandaag is de dag waarop het bedrijf achter de WasabiWallet zal worden gesloten. Het is dus tijd om je mijn verhaal te vertellen, over hoe het allemaal begon en hoe het allemaal eindigde, een persoonlijke kant van de Wasabi Wallet-saga in dit hoofdstuk van de Privacy Wars.”

Rondje langs de velden

  • Amerikaans congreslid Thomas Massie wil een einde maken aan de Amerikaanse centrale bank. Nadat hij naar een audioboek van De Bitcoin Standaard luisterde, was hij om: End the Fed! In een interview legt hij uit dat hij een wetsvoorstel indient, en daar veel steun voor krijgt.

    Ken je het boek nog niet? Bestel het vandaag met 10% korting met de code BITCOINFOCUS!
  • MicroStrategy wil $500 miljoen ophalen via een zogenoemde Private Offering om vervolgens dat geld in bitcoin te kunnen investeren. De Convertable Senior Notes zijn een manier voor Michael Saylor om vandaag extra cash te krijgen, die hij pas over acht jaar hoeft terug te betalen.
  • Stablecoins zoals Tether worden vanaf volgende maand uit de EU verbannen, zo schrijft het FD. USDT voldoet niet aan de nieuwe regels binnen de Europese Unie: de MiCAR. De grootste stablecoin van de wereld met een totale waarde van $112 miljard moet daardoor uit de markt verdwijnen. Een aantal partijen hebben al laten weten de token niet meer aan te bieden. Compleet uit het digitale straatbeeld zal de dollartoken waarschijnlijk echter nooit.
  • De Federal Reserve heeft onlangs besloten om de rente ongewijzigd te houden op 5,5%. Terwijl de Europese Centrale Bank (ECB) wél besloot om de rente omlaag bij te stellen, doen de concullega’s in de Verenigde Staten dat (nog) niet.
  • MetaPlanets koopt weer bitcoin bij. Het aan de Tokyo Stock Exchange genoteerde gaat MicroStrategy achterna, en koopt voor 250 miljoen yen aan sats. Omgerekend komt het neer op bijna 25 BTC.
  • Cryptobeurs Binance deelt dat het de mijlpaal van 200 miljoen gebruikers heeft bereikt. In 2022 waren dat er nog “maar” 130 miljoen.
  • Terraform Labs is akkoord gegaan met een schikking van $4,47 miljard met de Securities and Exchange Commission (SEC). De fraudezaak zou hiermee tot een eind komen. Omgerekend gaat het om een bedrag ter waarde van 64.824 bitcoin. Het roept veel vragen op: waar komt dit geld vandaan?
  • De voorraad bitcoin op beurzen is weer verder gedaald. Ondanks dat de metriek moeilijk te verifiëren is, zou er nog zo’n 940.000 BTC bij exchanges staan. Dat is het laagste punt sinds 2021.

Politieke rekenkracht

Donald Trump poogt weer stemmen te winnen. Op zijn eigen socialmediaplatform Truth schrijft hij:

“Bitcoin mining is onze laatste verdediging tegen CBDC’s. De haat van Biden tegen bitcoin helpt China en Rusland alleen maar (…). Wij willen dat alle resterende bitcoin in de VS wordt gemaakt. Het gaat ons helpen met energiedominantie.”

De presidentskandidaat lijkt te suggereren dat hij alle miners wil verwelkomen en daarmee in zekere zin ook meer dan 51% van alle rekenkracht in het land wil hebben. En dat komt met implicaties die hij mogelijk niet eens overziet.

Hoe dan ook: de aandelen van Amerikaanse beursgenoteerde miners schoten omhoog, na deze uitspraken.

De combinatie van politiek en bitcoin is altijd een interessant fenomeen. Laten we het voor nu maar even houden bij de volgende meme:

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

Petrodollar op zijn retour?

Terwijl de grootspraak over bitcoin in de VS toeneemt, brokkelt hun “oude fiatsysteem” beetje bij beetje verder af. Saudi-Arabië heeft te kennen gegeven dat het gaat stoppen om oliehandel af te wikkelen in Amerikaanse dollar.

De regeling verliep vorige week, en men heeft besloten om deze niet met nog eens vijftig jaar te verlengen. Het systeem is ook wel bekend als de petrodollar, waar de oliehandel de vraag naar Amerikaanse dollars hoog houdt, terwijl de VS met zijn militaire macht steun zou bieden in ruil voor deze monetaire sleutelpositie.

Oliehandel kan nu ook in andere valuta worden afgewikkeld.

Saillant detail: het petrodollar systeem was een vervolg op de gouden standaard, die in 1971 werd afgeschaft door president Nixon. De oliedeal werd in 1973 geformaliseerd en het zorgde ook voor extra vraag in Amerikaanse staatsobligaties.

Dit is echter sinds 9 juni voorbij. Gaan we een nieuw monetair systeem tegemoet? En gaan we van goud via olie, nu door naar bitcoin? Of wordt het toch een nieuw fiatsysteem met de BRICS-landen en/of Central Bank Digital Currency’s die in het vacuüm zullen springen?

Mijn Eerste Bitcoin

Wil je graag het nut en de noodzaak van bitcoin uitleggen aan familie en vrienden? Wellicht is het open source werkboek van My First Bitcoin een leuke tool! Een groepje enthousiastelingen heeft het naar het Nederlands vertaald. Je kunt het gratis downloaden op deze website!

Tegelijkertijd is er ook een crowdfunding gestart om de boekjes en masse te printen. Bestel een exemplaar om het woord te verspreiden en ook de printkosten omlaag te brengen.

Het werkboek bestaat uit 10 hoofdstukken en is in totaal zo’n 170 pagina’s dik. Het gaat over “waarom geld”, “wat is geld” en “de geschiedenis van geld”, alvorens het de aandacht verschuift naar fiatgeld, wat er mis mee is en waarom we een oplossing nodig hebben. De laatste vier hoofdstukken gaan over bitcoin en lightning.

Geef je les op een school? Heb je kids van ongeveer 12 jaar of ouder? Wil je graag meer weten? Plaats vandaag je bestelling via Geyser! In totaal is er al meer dan $1.000 opgehaald!

Fun fact: zo’n 30.000 leerlingen uit de hele wereld (maar voornamelijk El Salvador) hebben al bitcoinlessen gekregen uit dit boekje!

Bijzondere oplichting

Afgelopen week kreeg een bericht op Tweakers veel aandacht. Een gebruiker genaamd The-Source deelde zondag dat zijn bitcoin is gestolen. Hij schreef: “En toen was mijn crypto gestolen..”

De Nederlander kocht een Ledger en wilde hier bitcoin op sparen. Het was echter niet een nieuw device, maar het had al een vooraf ingestelde seed phrase. Ondanks vele waarschuwingen, besloot hij deze seed phrase toch te gebruiken en geld te storten op het apparaatje. Het leidde uiteindelijk tot de diefstal van 0,5 BTC ter waarde van zo’n $35.000. Oplichters zaten namelijk te wachten tot iemand gebruikmaakte van het vooraf ingestelde apparaatje, om het vervolgens te sweepen.

Onderstaande foto’s laten zien hoe professioneel het is opgezet, met scratch-kaarten en een pincode (die dus al gekoppeld waren aan de hardware wallet).

Laat het een waarschuwing zijn aal al onze lezers: genereer je eigen seeds, deel die met niemand en wees extra voorzichtig met het instellen van nieuwe wallets waar je een fortuin op wilt bewaren. Ledger levert geen seeds bij hun product. De nep-webwinkel waar de wallet werd besteld, is inmiddels opgedoekt.

Bekijk ons magazine!

Hodl on,
Arnold

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.