Skip links

#277 Nairobi orangepillen

Felix Mukungu, een jonge student uit de Keniaanse hoofdstad Nairobi, gaat in zijn vrije uren op pad om bitcoin adoptie aan te wakkeren. Met merchandise en stickers probeert hij winkeliers over te halen om bitcoin te accepteren en in de avonduren faciliteert hij bitcoinlessen via Google Meets. Redacteur Arnold liep een dagje met de talentvolle Computer Science-student en beginnend grafisch ontwerper mee.

Focus is een open nieuwsbrief. Steun ons met een vrijblijvende donatie!

Felix begint:

“Ik luisterde de Saylor-series van de What is Money-show en daar begon het allemaal. Ik begreep ineens dat bitcoin niet alleen om het verdienen van veel geld gaat. Ik maakte community’s en startte een WhatsApp groep, dat heet The Core. Mensen denken hier in Kenia nog erg vaak dat bitcoin een scam is.”

Zijn inspiratie haalt Felix bij de cypherpunks: “Zij zochten mensen om zich heen die erin geloofden. Ik dacht dat ik ook zo iets kon starten.”

Online lessen

Zonder curriculum begon hij Google Meets-bijeenkomsten waarin er met een groep over bitcoin gepraat werd. In 2022 kwam er wel een eigen lesprogramma bij, van maar liefst negen hoofdstukken. Felix gebruikt het open source Diploma(do) van My First Bitcoin en geeft hieruit les aan geïnteresseerde Kenianen.

De lessen gaan over de evolutie van geld, blockchain, bitcoin, economie, wallets en ga zo maar door. Elke donderdag komen studenten bij elkaar om over bitcoin te leren.

“Ik bereik veel mensen met posters en flyers, onder andere via social media. Ik heb nu in totaal 57 studenten, waarvan 6 uit Tanzania, 5 uit Oeganda en nog een paar andere landen. Met hulp van een motion graphic-designer hebben we een mooie video gemaakt om mensen aan te spreken.”

Daarnaast heeft Felix het lesboek ook helemaal vertaald naar Swahili, naast Engels de tweede taal van Kenia. Na enkele aanpassingen aan het curriculum (omdat My First Bitcoin het heeft bedacht voor in klaslokalen met fysieke activiteiten), begon hij in 2022 met zijn eigen avontuur: een community van The Core.

De 24-jarige heeft sindsdien een hele groep met leeftijdsgenoten gevonden, die allemaal samen de rabbithole induiken. Onlangs organiseerde hij de eerste meetup: “Dit is heel erg belangrijk; we hadden zo’n twintig mensen bij elkaar. Dat was echt een mijlpaal.”

“Ik leg ze alle features uit die bitcoin een beter geld maken. Als je praat over inflatie praat, dan klikt het niet. Mensen hier denken dat het onderdeel van hun leven is. Ze realiseren zich het niet. Ik praat trouwens ook helemaal niet over beurzen.”

Buiten de lessen helpt hij allerlei bitcoinprojecten. Zo laat hij overal (van restaurants tot winkels) flyers achter van de Blink wallet, (het Nederland getinte) Bitcoin Babies, Machankura, Noones, Yzer en uiteraard ook The Core.

Bitcoin Babies heeft de missie om vrouwen te helpen met voeding van jonge kinderen, een initiatief uit de koker van (de vrouw en familie) van de niet onbekende Nederlandse bitcoiner Ramon. Daarnaast deelt hij ook veel merchandise uit, om zo bitcoin in het straatbeeld te krijgen.

“Ik vind het leuk om geïnteresseerden praktische taken mee te geven. Als ze over bitcoin hebben geleerd, geef ik ze de opdracht in $1 aan bitcoin van mij te ontvangen en die naar iemand anders te sturen. Deze derde persoon moet het vervolgens twee dagen later weer terugsturen naar mij. Het gros van de mensen zal het gewoon op die manier gaan gebruiken, zonder het precies te hoeven snappen.”

Onboarding

Naast de educatielessen achter een schermpje, gaat Felix ook de straat op! Met nog maar een handjevol winkeliers die bitcoin accepteren in het hele (!) land, is er nog veel werk te verrichten. Redacteur Arnold ging mee naar de Culture Movie Shop.

“Ik geloof meer in Ground Work dan in het doen van Twitter Spaces. Men gelooft pas dat iets écht is, als ze mensen er over spreken.”

Na al eerder gedaan voorbereidend werk van Felix, wilde Edwin nu ook graag bitcoin accepteren. In Royamby, een van de buitenwijken van Nairobi, is er nu een filmwinkel die via Blink of (offline via) Machankura sats wil hebben.

Het is simpel: je betaalt bitcoin en Edwin deelt flash drives of USB-sticks uit met de film naar keuze.

Het trok direct de aandacht, want van alle kanten kwamen geïnteresseerden voorbij. Zo werd het al snel een hele orangpill-sessie, waarbij buren, omstanders en vrienden allemaal hun eerste bitcoinwallet installeerden.

Felix is ook druk met merchandise en stickers, en dus was ook de promotie en marketing zo gepiept. De bitcoinshirts werden met veel trots gedragen, onder zijn motto “wear your statement”, en de muren werden helemaal bestickerd met een aantal Blink- en Machankura-stickers.

Naast de filmwinkel accepteren nu ook een Uber-chauffeur en een elektronicawinkel bitcoin. Het doel is om in totaal 100 winkels te verzamelen die in Nairobi sats willen ontvangen. Er is nog werk aan de winkel, dus.

Met de combinatie van educatie, merchandise, het printen van stickers en flyers en het overhalen van winkeliers, hoopt Felix fulltime met bitcoin te kunnen gaan zodra hij is afgestudeerd. De energie is aanstekelijk! Felix licht toe:

“In bitcoin gaat het niet alleen om snel geld maken, je moet ‘value’ bieden. Ik moet dat doen met educatie, en ben met mij met grafisch ontwerp gaan richten op branding. Nu krijg ik daarvoor soms in bitcoin betaald!”

Tot volgende week, met een eventverslag vanaf Nostrasia!

Arnold

Focus is een open nieuwsbrief. Steun ons met een vrijblijvende donatie!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.