Skip links

#285 BitStream & bitcoinboodschappen

Deze vrijdageditie zit weer vol met nieuws: documenten hosten met BitStream, boodschappen afrekenen met sats, enorme inflatie in Turkije, een uitgesteld ETF-besluit en uiteraard het rondje langs de nieuwsvelden.

Focus is een open nieuwsbrief. Steun ons met een vrijblijvende donatie!

Sats voor Super Selectos

Wellicht heb je het op X voorbij zien komen: het afrekenen van boodschappen met bitcoin.

Redacteur Arnold is na zijn bezoekje aan de Adopting Bitcoin-conferentie in El Salvador blijven plakken en probeert zo goed als het gaat te leven op een bitcoinstandaard. Een groot voordeel daarbij is dat de grootste supermarkt van het land, Super Selectos, lightningbetalingen accepteert.

Lang verhaal kort: je kon zonder problemen boodschappen van meer dan $100 afrekenen via een self-custodial Phoenix wallet naar de overheidswallet Chivo voor 0,4% aan transactiekosten. Check de video zelf maar!

Technisch hoogstandje: BitStream

We gaan direct door met iets nieuws. Na de introductie van BitVM, een manier om meer smart contracts op bitcoin te maken, komt Robin Linus weer met een nieuw bijzonder technisch idee op de proppen. Hij noemt het BitStream en het idee is dat je hiermee met bitcoinbetalingen op een decentrale manier bestanden kunt hosten.

De korte samenvatting is: “content hosting via atomic swaps en bitcoin”, met een server waarop de bestanden zijn versleuteld, bitcoinbetalingen voor toegang tot deze documenten en een penalty-methode om fraude op serverniveau aan te pakken. Het lost op deze manier het probleem van de hoge kosten van de benodigde computerkracht op, door native internetgeld te koppelen aan (andermans) computers die dat werk (voor jou) doen.

De lange versie kun je hieronder in de Abstract lezen.

Klein maar belangrijk detail: OP_CAT is essentieel om dit te kunnen laten werken. Deze OP_code is niet (meer) actief in bitcoin, maar wel op bijvoorbeeld Liquid. Calle van ecash-oplossing Cashu is al aan de slag gegaan met dit idee. Hij legt op X uit hoe het precies in zijn implementatie werkt.

Inflatie in Turkije

In Turkije is de geldontwaarding nog niet voorbij. Integendeel, het gaat zelfs exponentieel!

De bovenstaande grafiek laat zien hoe het voor de lira (tussen 2001 en 2016) maar liefst vijftien jaar duurde om drie keer aan waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar te verliezen. Anders gezegd: de dollar nam 200% in waarde toe ten opzichte van de lira.

De periode daarna duurde slechts vijf jaar: wederom betaalde je 200% meer lira’s voor dollars. En nu in slechts twee jaar tijd is het weer hetzelfde liedje: je betaalt 27 lira voor één dollar, in plaats van tien lira voor één dollar. Wederom bijna drie keer zo veel.

Zie je de trend? Van vijftien jaar, vijf jaar, naar twee jaar.

Als je de bitcoinprijs dan ook in Turkse lira aftekent, betekent dat dat de grootste cryptovaluta in het Aziatische-Europese land al op een recordhoogte staat.

Mempool

Dankzij een aantal nieuwe collecties aan BRC-20 NFT’s (namelijk: de bear-Ordinals en 400.000 csas-tokens), was het afgelopen week behoorlijk druk in de mempool. Bitcoin miners verdienden zelfs tot bijna 2,5 BTC aan transactiekosten in één block, iets wat niet vaak voorkomt.

Zelfs de minimale range van transactiekosten in een block schoten boven de 200 sats/vbyte. De inkomsten voor miners uit één block stegen daarmee boven de $300.000 uit!

Zelfs voor self-custodial lightninggebruikers is dit niet optimaal. Hoewel de sats die al in de secundaire laag zitten gevangen vrij goedkoop te versturen zijn, is het nu extra duur om een nieuw betaalkanaal te openen. Als je bijvoorbeeld niet genoeg inkomende liquiditeit hebt, kost het splicen van je betaalkanaal zo alsnog enorm veel geld.

Rondje langs de velden

  • De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft het besluit over de aanvraag voor een bitcoin ETF van Hashdex uitgesteld. De vermogensbeheerder wil de futures bitcoin ETF omtoveren in een spotmarkt ETF. Dat gaat dus vooralsnog niet door.
  • Het Filipijnse CoopPay heeft het lightningbetalingen geïntegreerd in samenwerking met Pouch.ph. Op het eerste gezicht lijkt dit niets bijzonders, behalve dat de app al 14 miljoen gebruikers heeft! Klanten kunnen bitcoin ontvangen, maar het wordt daarbij automatisch en direct omgezet in de lokale valuta, de peso.
  • Dankzij regelgeving van de Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN), adviseert het Amerikaanse bitcoinbedrijf Swan om geen bitcoin meer te sturen vanaf mixers. Als je wél sats stuurt vanaf bijvoorbeeld Wasabi Wallet of Samourai, loop je het risico dat je account wordt bevroren. Een gevaarlijke ontwikkeling, waarbij een systeem met “witte bitcoin” een “grijze bitcoin” is opgetuigd.
  • Bitcoinwallet Strike gaat samenwerken met Checkout.com om in 65 landen bitcoinverkoop aan te bieden. Ook kunnen (meer) winkeliers lightning accepteren en laten omzetten naar fiatgeld via de software van het bedrijf van Jack Mallers.
  • De Duitse bank Commerzbank heeft als eerste full-service bank in Duitsland een licentie voor de custody van cryptovaluta verkregen van de lokale toezichthouders.
  • Cryptobank Hodlnaut uit Singapore moet van het Hooggerechtshof verplicht haar deuren sluiten en 17.000 klanten geld teruggeven. Daarmee wordt het bedrijf nu officieel geliquideerd.

Value4value

Bitcoiners, dat was hem weer. En bedankt! Zoals we in elke vrijdageditie doen, blikken we even terug op de donaties van de afgelopen week. Gratis en advertentievrije Focus-artikelen zijn weer door een aantal lezers gewaardeerd, een prachtig voorbeeld van value4value. Enorm bedankt allemaal!

  • Anoniem (30.000 sats): El Salvador!
  • Anoniem (11.111 sats): Ga zo door mannen!
  • Anoniem (5.000 sats): Prima artikel over nostr
  • Anoniem (5.000 sats), zonder bericht.

Al deze donaties komen volautomatisch met (eventueel) naam+bericht in ons dashboard te staan. Heb jij al een plekje weten te bemachtigen? Je kunt hier doneren. Met jouw steun kunnen we onafhankelijke bitcoin-only verhalen blijven schrijven.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Kijktip

Tot slot nog een kijktip: The Internet’s Own Boy, een film over een bijzonder slimme jongen die het internet op z’n kop heeft gezet. Op 8 november 1986, deze week precies 37 jaar geleden, is Aaron Swartz geboren in Illinois. Al van jongs af aan is hij bezeten door computers en programmeren, en dus is het niet gek dat hij aan de wieg staat van onder andere RSS, Markdown en zelfs Reddit.

In 2013 overleed hij op 26-jarige leeftijd na een “juridische marteling” vanwege zijn activisme om het open karakter van het internet (inclusief privacyvoorwaarden) te behouden. Zijn levensverhaal is verfilmd: The Internet’s Own Boy.

Rest in peace.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.