Skip links

#273 Bitcoin als supercomputer?

Welkom terug bij Focus! Nadat de vorige vrijdageditie in het teken stond van Bitcoin Amsterdam, is het nu weer tijd voor een mooi marktoverzicht. Er is in de afgelopen twee weken namelijk weer veel gebeurd: BitVM, de volgende fase van de digitale euro, problemen voor DCG en een whale die 30.000 BTC verkocht en daar spijt van kreeg.

Maar eerst: ben je al lid van ons Telegram kanaal? Daar vind je als het ware een wall of fame van alle donaties en natuurlijk ook alle Focus-edities.

Focus is een open nieuwsbrief. Steun ons met een vrijblijvende donatie!

Bitcoin in de politiek

We beginnen met iets luchtigs. Heb je de website van Belang van Nederland (BvNL) gezien? De politieke partij van Wybren Van Haga en Hans Smolders heeft bitcoin (on-chain en lightning) ingebouwd om donaties in bitcoin te kunnen ontvangen.

Ook de Libertaire Partij accepteert al langer lightningdonaties. Lijsttrekker Tom van Lamoen was deze week trouwens nog te gast bij Ongehoord Nederland en vertelde over bitcoin, privacy en de komst van CBDC’s. Ook was hij één van de sprekers tijdens een politiek debat op het Genesis Stage bij Bitcoin Amsterdam.

Rondje langs de velden

 • Cryptobedrijven Gemini, Digital Currency Group (DCG) en Genesis zijn door de Officier van Justitie van de Verenigde Staten aangeklaagd wegens fraude. De New York Attorney General (NYAG) schrijft dat ten minste 230.000 investeerders (waaronder 29.000 New Yorkers) de dupe zijn van de bedrijfsvoering van het drietal en daardoor $1 miljard zijn verloren.
  Een gat in de begroting en leugentjes om bestwil zouden hier aan ten grondslag liggen. De rechtszaak beweert dat Gemini wist dat de leningen van Genesis niet volledig gedekt waren en dat ze dit niet met hun klanten deelden. Gaat dit ook invloed hebben op de bitcoin ETF die Grayscale, een dochteronderneming van DCG, op de markt wil brengen?
 • Grayscale heeft daarentegen wél gewoon opnieuw een aanvraag voor deze ETF ingediend. Om precies te zijn gaat het om een S-3 registratieverklaring met het doel om de aandelen van hun Bitcoin Trust te laten noteren op de NYSE Arca, onder het tickersymbool GBTC.
  Nadat ze de rechtszaak wonnen en de termijn van de Securities and Exchange Commission (SEC) om de uitspraak aan te vechten is verlopen, zou het niet lang meer mogen duren alvorens er uitsluitsel moet komen. Analisten schatten de kans op succes voor een ETF op 90%.
 • De makers achter de bitcoinwallet Wasabi stellen hun CoinJoin API beschikbaar voor particulieren en bedrijven. Daarmee kan iedereen makkelijker privacyfuncties aan hun bitcoinproducten toevoegen, van hardware wallets, custodians tot exchanges.
 • Binance stopt sinds afgelopen maandag 16 oktober met het accepteren van nieuwe gebruikers uit het Verenigd Koninkrijk. Er is nieuwe regelgeving van kracht gegaan en de Financial Conduct Authority (FCA) heeft geen akkoord gegeven op de plannen van de beurs. Ze moeten eerst een nieuwe “promotion partner” zien te vinden.
 • Volgens een onderzoek van PwC blijft “financiële inclusie een grote uitdaging”, met 1,4 miljard mensen (24% van de volwassen wereldbevolking) die geen toegang heeft tot essentiële financiële diensten.

Digitale euro

Christine Lagarde deelt op X een video waarin ze vertelt dat de Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) de opening van de voorbereidende fase van de digitale euro heeft goedgekeurd.

“Het gaat een reis zijn en we gaan dit samen doen met de wetgever. Alle Europese instituten zullen betrokken zijn om er zeker van te zijn dat Europa de valuta van de toekomst krijgt. Contant geld blijft bestaan. Je zult opties hebben; cash en digitale cash.”

Gelukkig bestaat er al 14 jaar een soort van digitale cash, die je net als écht contant geld (en in tegenstelling tot Central Bank Digital Currency’s wél) peer-to-peer kunt overgeven zonder centraal instituut dat de betaling faciliteert. En deze bitcoin werkt ook nog eens perfect búiten de eurozone. Wat wil je nog meer?

BitVM

We duiken nu eens diep in bitcoin. Anderhalve week geleden lanceerde Robin Linus het idee van BitVM, een manier om allerlei programma’s op bitcoin te kunnen draaien.

Er is veel over te doen geweest en de implicaties van deze nieuwe manier van het gebruik van Taproot zijn nog niet helemaal duidelijk.

Wat wel bekend is: er zit veel spannends aan te komen voor programmeurs die iets met bitcoin willen doen.

Maar eerst: wat kun je met BitVM? Bob Bodily vat het als volgt samen:

“BitVM is een nieuwe Optimistic Roll Up + Fraud Proof + Taproot Leaf + Bitcoin Script computing paradigm van Robin Linus van Zero Sync.”

Met BitVM kun je programma’s draaien waarvan men voorheen dacht dat er soft forks voor nodig waren. Het heeft wat weg van de mogelijkheden die Ethereum biedt met Turing-complete smart contracts (en hun Ethereum Virtual Machine). Door allerlei informatie via een Taproot structuur in de blockchain te zetten, en deze te koppelen aan off-chain verificaties en berekeningen, hoeven bitcoinnodes alleen maar de uitkomst (en niet de hele berekening zelf) te verifiëren.

Bitcoin van vandaag de dag is wat dat betreft erg saai: het heeft inputs, outputs – en daarmee UTXO’s en digitale handtekeningen – en dus multi-sigs, timelocks en hashlocks en daarmee heb je het gros van de programmeerbaarheid van bitcoin al wel gehad. Met BitVM kun je allerlei smart contracts maken voor bitcoin.

BitVM is voor “computation”, Bitcoin Core voor “validation”.

In BitVM zegt de “prover” (bewijzer) dat hij off-chain complexe berekeningen heeft gedaan, en levert daarbij de uitkomst. Een andere persoon, de “verifier” (de controleur), kan deze claim controleren zonder de hele berekening zelf te hoeven doen voeren. Als eerstgenoemde liegt, kan de validator hem straffen.

Je voegt dus extra slimmigheden toe aan bitcoin, zonder dat je het voor iedereen ingewikkelder maakt. Allerlei computable functions zijn met bitcoin te verifiëren, waarbij de logica off-chain wordt gehaald en nodes dus niet te maken krijgen met bakken aan te valideren data.

Tegelijk is de hoeveelheid data die in alle miljoenen Taproot-leaves (met daarin alle scenario’s aan pre-signed transacties, in de vorm van NAND-gates) enorm en daarmee is het nog steeds verre van inefficiënt. Maar dat is een optioneel probleem voor degenen die er gebruik van willen maken.

Hieronder zie je het concept van NAND-gates. Herken je het patroon? Het lijkt erg op de boomstructuur van Taproot (en MAST, wat staat voor Merklized Alternative Script Trees).

Zoals je ziet: het is een boom aan scripts waarbij uiteindelijk maar één datapunt in de blockchain hoeft te komen. Een boom aan digitale handtekeningen verbergt alle complexiteit zolang iedereen zich aan de regels houdt.

Ook wordt er momenteel nagedacht hoe hoe smart contracts kunnen groeien van één “prover” en één “verifier” naar meer betrokken partijen. Enfin: er is veel werk aan de winkel, zoals ook deze GitHub pagina getuigt.

Luistertip: Linus en Super Testnet deden hun verhaal bij Stephan Livera en leggen in begrijpelijke taal de status van BitVM uit.

Terug in de tijd

Het internet is een schat aan leuke weetjes en feitjes. Zo kun je op Reddit lezen dat het alweer negen jaar geleden is dat een whale 30.000 BTC te koop had gezet voor $300 per stuk. Waarom? De eigenaar genaamd BearWhale was slachtoffer van fear, uncertainty & doubt (FUD), onzekerheid over de (toekomstige) prijs.

Toen bitcoin $8 was investeerde hij bijna al z’n geld in dit digitale geld. Maar toen de koers in 2014 rond de $300 per munt stond, verkocht hij alles weer. Hij las over de blocksize-limieten, Blockstream, censuur op de subreddits en Satoshi’s Vision en zag ook dat de prijs van ongeveer $1.000 helemaal omlaag schoot.

Lang verhaal kort: hij verkocht z’n 30.000 bitcoin op de bodem, om er in 2017 achter te komen dat hij het helemaal mis had en dat hij in FUD was getrapt. Ofwel: sell low, buy high.

“I am the BearWhale: I sold Bitcoin for the wrong reasons, and now I am all-in and long bitcoin again.”

Een deel van het verhaal van BearWhale

Value4value

Bitcoin Focus is er elke week voor jou, compleet gratis, onafhankelijk en bitcoin-only. Geheel in lijn met de bitcoin ethos doen wij aan value4value.

Steun Focus met een compleet vrijblijvende donatie. Afgelopen week waren dat onder andere Bufo (met 10.000 sats) en jawel… Mark Rutte (met 10.000 sats). Thanks heren!

Heb jij nog nooit een lightningbetaling gedaan? Probeer het eens uit!

 • Download een lightningwallet (klik hier voor uitleg).
 • Zet er bitcoin op en ga naar het artikel dat je wilt lezen, of naar de donatiepagina.
 • Klik op de doneerknop en steun ons vanaf jouw lightning wallet.
 • Laat een satsbedrag en een leuk berichtje achter en kom op ons dashboard.

Join ook ons Telegram kanaal waar je én alle edities kunt terugvinden én waar alle donaties in terecht komen.

Focus is een open nieuwsbrief. Steun ons met een vrijblijvende donatie!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.