Skip links

#280 Nostrasia, een event over Nostr en de toekomst van het internet

Afgelopen week vond in Tokio in Shibuya de tweede Nostr-conferentie plaats. Redacteur Arnold was erbij en in dit eventverslag lees je zijn belangrijkste bevindingen. Wat gebeurt er zoal in de wereld van Nostr? Welke ontwikkelingen moeten we in de gaten houden? Wat zijn de pijnpunten van dit veelbelovende protocol?

Allereerst: heb je nog niet helemaal duidelijk wat Nostr is, lees dan vooral de Focus-editie van afgelopen donderdag eens terug. Sebastian legde hierin heel duidelijk uit waarom dit nieuwe protocol perfect aansluit bij bitcoin en haar filosofie.

Focus is een open nieuwsbrief. Steun ons met een vrijblijvende donatie!

TL;DR

Zogezegd was de unconferentie dit keer georganiseerd in Japan. In navolging op Nostrica in Costa Rica, verplaatsten enthousiastelingen vanuit de hele wereld zich naar het Aziatische land voor Nostrasia, dat van 1 tot 3 november plaatsvond.

Nostr staat voor Notes and Other Stuff Transmitted by Relays. Het is een nieuwe manier om het internet en data-opslag vorm te geven, en dus er zijn veel revolutionaire ideeën. 

Wat is mij opgevallen? Voordat we chronologisch de dagen doornemen, hier alvast een paar trends:

  • Het is tijd voor algoritmes, die optioneel (!) door gebruikers van clients zijn in te zetten (en onderling tussen clients zijn uit te wisselen). Dit gáát gebeuren.
  • Er wordt hard gewerkt aan een gossip model, om minder afhankelijk te zijn van specifieke grote relays en het protocol te beschermen tegen eventuele aanvallen. Hiermee kom je te weten naar welke relays mensen die jij volgt nog meer hun notes toesturen.
  • Om een groter bereik te krijgen buiten de bitcoin-scene, om zijn er custodial clients nodig. Die bestaan nog niet. De traditionele login-manier (met nickname en wachtwoord) zal veel nieuwe gebruikers aantrekken.
  • We moeten beter ons best doen om de doelgroep te verbreden. Nostr is meer dan bitcoin, véél meer.
  • Het moet makkelijker zijn om als client automatisch (!) tussen relays te switchen, om zo de notes op de meest optimale manier te kunnen laden.
  • Élke app is een Nostr-app. Op elke website waar je moet inloggen, liggen kansen; de voordelen zijn gigantisch. Door je nsec/npub te gebruiken voor alle platforms en apps, combineer je de netwerkeffecten op een manier dat nog nooit eerder is gebeurd.
  • Daarvan in het verlengde: het besef is ingedaald hoe compounding netwerkeffecten enorm gaan zijn. Alle apps hebben ineens baat bij elkaar, in plaats van dat ze concurreren met hun “walled gardens” uit angst om hun gebruikers te verliezen. En dat gaat véél verder dan de toepassing voor social media. Nee, het is een gamechanger voor het bestaande internet! Ja, deze eigenschap is juist fijn voor de kleinere apps die de concurrentie aan moeten met de Big Tech.

Enfin, tijd om eens in de keynotes te duiken.

Nostrasia, dag 1

De eerste dag van het event – waar circa 200 man op af was gekomen – begon logischerwijs met een openingspraatje van organisator McShane. Daarna trapte Nederlander Jeroen, stagiair van Damus, samen met Vanessa de unconferentie af met een keynote over “un-marketing”.

Want hoe moeten we de promotie van Nostr aanpakken?

“Hoe verbeteren we de wereld en mensenlevens? Daarbij moeten we verder kijken dan wat nostr ‘niet heeft’, zoals verslavende algoritmes. Wat brengt het wél?”

Het probleem blijft echter dat veel mensen zich niet aangetrokken voelen tot waardes zoals “p2p encryptie, decentralizatie, free speech of censuurresistentie”. Het enige dat misschien bij de gemiddelde persoon resoneert is “social media zonder advertenties”. 

In een tijdlijn vertelt Vanessa hoe Damus enorm is gegroeid. Het begon met tweets van Jack, vervolgens de lancering van de app in de AppStore in februari, waarna de app al snel verboden is in China: 

“Ironisch genoeg was dit marketing. Het gaf ons veel media aandacht.”

Op het Oslo Freedom Forum, kwam Nostr ook op de radar van vrijheidsactivisten. Daarmee groeide de gebruikersbasis. Volgens Jeroen zijn er momenteel een aantal subgroepen: Permaculture, Livestreamers, Religie, de Adult Industrie, Art en Muziek, Japan, Devs, en uiteraard ook vooral bitcoiners. 

De vraag die rijst: hoe bereiken we meer mensen die community zoeken? Waar kan Nostr de meeste impact hebben? Een echt antwoord kwam er niet, maar het is duidelijk: iedereen realiseert zich dat de focus is te verleggen naar andere doelgroepen.

Tot slot: goed nieuws! Damus komt “binnenkort” met een Android-app! Ook gaat het experimenteren met betaalde advertenties op andere social media, om daar nieuwe gebruikers van weg te halen naar Nostr toe.

Interessant Japans detail

Jeroen deelt een leuk inzicht in de culturele verschillen tussen gebruikers. Zo zijn er zo’n 240 dagelijks actieve gebruikers in Japan, die Nostr heel anders gebruiken dan wij in Nederland dat doen, bijvoorbeeld met zogenoemde “Air-replies”.

Nostr is voor hen een chatbox, waarbij ze de reply-functie niet gebruiken en waarin ook niet getagd wordt. Het draait op Japanse relays die met IP-restricties enkel en alleen voor Japanners toegankelijk is – wij Nederlanders krijgen er dus nooit iets van te zien. 

In het Aziatische land zijn er veel gebruikers die géén bitcoiners zijn, heel anders dan de westerse Nostr-bubbel, dus. Oh, en de Air-replies komen door het culturele verschil dat een thread-reply als te dwingend wordt gezien, alsof je van iemand verwacht dat die persoon ook direct reageert.

Daarmee komt er direct een leuke conclusie: er is niet één manier om Nostr te gebruiken. Alles kan en mag!

Nostr-bedenker Fiatjaf maakte daar later op de dag nog een mooie opmerking over:

“Een van de meest belangrijke ontwikkelingen van de laatste maanden is de toenemende realisatie onder ontwikkelaars dat nostr geen “global state” heeft, waarmee je moet werken. Zelfs het aantal volgers en likes is niet één ding.”

Daarmee bedoelt hij dat informatie voor iedereen anders is, compleet afhankelijk van de relays die je gebruikt. 

De Toekomst en een Terugblik

Fiatjaf, oud-Twitter-werknemer Rabble, Uncle Rockstar en DIY-bouwer Ben Arc vervolgden dag 1 met een paneldiscussie over: “The Future of Nostr”. Het viertal blikt terug op alle ontwikkelingen sinds Nostrica, maart 2023:

“De relays, apps en de onderliggende libraries zijn erg robuust. De gebruikersgroei is stabiel gebleven, maar het werk op de achtergrond is fenomenaal. Het feit dat nog niets echt kapot is gedaan en alles functioneert is geweldig. De afgelopen zes maanden waren goed!”

Daarnaast is een groot verschil dat er via OpenSats nu veel meer mensen fulltime met nostr bezig kunnen. Rabble: 

“We moeten ons realiseren dat het geld van Jack (Dorsey, red.) via OpenSats de technologie onafhankelijk houdt en VC-funding en shitcoins buiten de deur houdt. Het betekent dat we het goed kunnen laten functioneren.“

“Nostr draait de manier waarop apps werken compleet om. Je kunt permissievrije informatie gebruiken. Net zoals http het internet mogelijk maakt, maakt nostr sociale interacties mogelijk.”

Fiatjaf:

“Nostr is zoals rss, maar dan dat je je eigen server erbij draait. Het elimineert andere social media netwerken.”

Ben Arc vult aan: “Maar Nostr is meer dan de socials. Grote platforms hebben nu de netwerkeffecten voor zichzelf. Maar met één nostr client heb je het voordeel wat andere clients hebben opgebouwd.”

Dit is een punt dat mij later op de conferentie ook meer dan duidelijk werd: Nostr is meer dan sociale media, het heeft één gigantisch netwerkeffect. Daarover later op dag 3 meer. Rabble vervolgt:

“Twitter had API’s en daarom konden anderen allerlei dingen erop bouwen. Met nostr doen we hetzelfde. Om goed voor Nostr’s toekomst te zorgen moeten we andere community’s vinden. Bitcoiners geven Nostr nu een userbase, developers en een financieel model. Maar voor de toekomst moeten we mensen in andere talen en gemeenschappen connecten. De financiële transacties en zaps komen dan vanzelf.”

Relay filters

Om verder te groeien is er vooral op het gebied van content een stap te zetten. #GrowNostr is een goede aanleiding, maar Fiatjaf ziet een andere uitweg:

“Relays hoeven niet dom te zijn. Ze kunnen bepaalde filters hebben en voor bepaalde communities zijn, en zich richten op niches. De eerste ervaring met nostr hoeft niet per se een relay te zijn van bitcoiners. Mastadon heeft servers voor “gaming” of “education”, ik zie hoe dat voor nostr ook kan ontwikkelen. Je hebt één account en kunt je daarmee in meerdere omgevingen begeven.”

Rabble: 

“Het probleem is niet de huidige community met bitcoiners. Het probleem is dat normies direct bitcoin content zien. We moeten meer doen met ‘content discovery’. En ook het concept van key-pairs en een browserextensie is voor nieuwelingen een gek idee. Bitcoiners willen geen custodial account, maar normies willen gewoon een simpel account.”

Fiatjaf deelt deze mening en ziet graag een “normaal login systeem” ontstaan. “Als we willen groeien, móeten we dit hebben.” BlueSky heeft bijvoorbeeld ook key pairs, maar gebruikers zien deze niet in de basis-app. Ook is zijn custodial cryptobeurzen en -wallets zoals Coinbase of Cash App erg gangbaar.

“Zij geven mensen toegang tot het complete bitcoinnetwerk, dat moeten we ook met Nostr hebben.”

Tot slot heeft hij een technische wens: de mogelijkheid om je account inactief te maken en/of van identiteit te wisselen. Voor de pseudonieme Uncle Rockstar is dit essentieel: 

“Als je nu een account maakt, is die er ALTIJD. Er ligt al een voorstel over “key rotation”, maar het probleem is dat als je key wordt gestolen, waardoor iemand ook al je volgers kan stelen door het door te pointen naar de key van de hacker.” 

En wat te denken van het idee van een lightning-primsa voor Apple? De techgigant verbood zaps in clients omdat het 30% wil afvangen van in-app betalingen. Maar met de komst van Primsa’s en Zap Splits kan lightning dat (optioneel) oplossen.

“We kunnen Apple niet veranderen, maar wat we wel kunnen doen is lightning om het beleid van Apple heen bouwen. We moeten dus een fallback-optie hebben om de 30% van een zap naar Apple te sturen; dat kan dus al via Prisms.”

Later op de dag kwam Will van Damus ook met een goede take hierover:

“Nostr moet zo groot worden, dat het verbieden van zaps hetzelfde aanvoelt als het verbieden van hyperlinks in een browser. Het gaat belangrijk zijn om het te hebben, omdat iOS anders saai wordt.”

Discoverabilty is not broken

Nostr-octopus Pablo maakt zich in de middag van dag 1 het punt dat er géén problemen zijn met de discoverability. Als je momenteel een Nostr-account maakt, bevind je je op een eilandje. Wie moet je volgen? Welke relays? Welke hashtags?

Pablo schetst het idee dat de superapps, zoals Musk die met X wil maken, maar ook WeChat of zelfs webshops er allemaal hetzelfde uit ziet: deze apps moeten voor gigantische groepen mensen werken – ze worden daardoor generiek.

“Alles ziet er hetzelfde uit, het is niet afgestemd op de doelgroep. Dit is waar de kracht van Nostr ligt: voor elke community kun je iets afstemmen, en de groepen tóch bij elkaar in contact brengen. Je kunt voor aparte fringe groepen eigen clients maken (bijvoorbeeld Onosendai-client). Nostr kan miljoenen gebruikers hebben (net als de superapps), maar dat afstemmen op behoeften van verschillende subgroepen.”

Het punt van z’n talk is: “Omarm de chaos. We kunnen experimenteren en use cases bedenken, allerlei data-typen bij elkaar gooien. Het competitieve karakter van Nostr zorgt ervoor dat het groeit, deze chaos is een kans.”

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Nostr-hardware

Vervolgens is het tijd voor NVK, de maker van Coinkite-wallets. Hij komt met een speciale aankondiging: Satslink; een apparaatje voor ontwikkelaars om met hardware notes te kunnen signeren.

“We moeten apparatuur hebben om privé te communiceren. Een nieuw smartphone-bedrijf maken gaat niet, en daarom is Satslink bedacht, een ‘product voor hackers’.”

Het brengt vier dingen bij elkaar in een apparaatje dat nog niet bestond:

  • Communicatie
  • Broekzakformaat
  • DIY/Hackable
  • Security

Het is in wezen een smartphone, arduino, gameboy, seedsigner en Coldcard bij elkaar in één product. Het idee is dat Satslink is te gebruiken voor Nostr clients, VLS signing, wachtwoordmanagers, private & secure IM’s, of zelfs bitcoin transaction coordinators.

Het is gebaseerd op pure peer-to-peercommunicatie en het ESP32-protocol: als je vijftig devices in een ruimte hebt kunnen ze onderling, versleuteld met elkaar communiceren. 

Jack Dorsey laat (als assistent van NVK) zien hoe het werkt: twee apparaten die met elkaar communiceren. Wat je er dus mee kunt doen? Je nsec opslaan op een aparte device, terwijl je eenvoudig alle notes kunt ondertekenen, zonder je key bloot te stellen aan een server of client of browser.

Clients en censuur

Na de lunchbreak vertelden Miljan van Primal en Will van Damus over clients en censuur. Want áls je meer gebruikers wilt krijgen, is dat noodzakelijk: 

“Je wilt niet dat als mensen een app installeren, ze direct porno zien omdat ik niets wil filteren binnen mijn client. Het gevaar blijft echter dat mensen “google = internet” gaan zien, maar dan op Nostr-niveau.”

Hoe kun je dat oplossen? Waar ligt de verantwoordelijkheid? Bij relays of bij clients?

Will van Damus vervolgt: 

“Door moderatie op client-side niveau kies je voor íedereen die je client gebruikt wat ze zien. Dat wil je niet, je maakt dingen onzichtbaar die sommigen misschien juist wel willen zien. Het tiktok algoritme is schadelijk voor de mensheid, maar ik ben niet tegen algoritmes. Ik denk dat 2024 het jaar van de nostr-algoritmes gaat worden.” 

Miljan van Primal vult aan: 

“Clients moeten niet aan de kant van censuur staan, maar ze moeten tools bieden die klanten al dan wel of niet willen hebben.” 

Hij vertelt hoe Primal verschillende feeds heeft, waarbij de gebruiker kiest welke soort feed hij graag ziet: Trending, Most Zapped, of andere algoritmes:

“Maar in Primal blijft elke algoritme open source, en filterlijsten moeten ook transparant zijn, en gebruikers moeten dan kunnen uitschrijven.”

De Primal-baas ziet voor zich hoe er een marktplaats van feeds gaat komen, waardoor je een Primal-feed in andere clients kunt uitlezen, of welk algoritme of welke feed je dan ook wilt. Maar het punt van censuur blijft staan:

“Als we succesvol worden, komen onder druk te staan. Dat gáát gebeuren. Maar e-mails zijn daarentegen wel centraal aangestuurd, maar moeilijk te censureren. Misschien gaat het met Nostr ook die kant op.” 

Hetzelfde geldt voor de indexering van álle relays en alle informatie die hier op staat. Volgens Will werkt Nostr op zo’n manier dat de centralisatie en monopolies bij clients gaat plaatsvinden en dat alleen relays data kunnen verwijderen. Dat is de dynamiek die we volgens hem moeten behouden. 

Daarbij geven Will en Miljan aan dat ze in 2024 gaan focussen op het gossip model, waarbij ook een opgelegd verbod op relays niet de clients kan schaden, omdat de client met een cachingmodel direct data uit private relays kan uitlezen.

Dag 1 sloot af met enkele Japanse culturele uitwisselingen, zoals het opsnijden van een gigantische tonijn, sake (een soort van traditionele drank) en uiteraard karaoke op het hoofdpodium. Wat een geslaagde eerste dag!

Dag 2: Nostr voor Normies

De dag erna schetst Rabble hoe alles met nostr te veel is gehyperfocussed op verkeerde dingen: op bitcoin en op developers. Nostr is niet de doorsnee samenleving. Hij vergelijkt hoe BlueSky heel mooi heel veel verschillende communities heeft.

Daarnaast zorgt de “garbage of the internet” door filters, algoritmes en gebruiksgemak voor centralisatie, terwijl deze garbage er juist voor zorgt dat mensen weglopen en wegblijven. Kun je dus wel mensen behouden én decentraal blijven? En hoe dan? Naast Freedom of Speech moeten we volgens hem ook Freedom of Mute en Freedom from Harassment inbouwen, anders lopen nieuwelingen direct weer weg.

Zijn app nos.social zet sterk in op moderatie: alle notes met een flag worden met Cleanstr naast de Content Moderation OpenAI-tool gelegd, waarbij iedere gebruiker optioneel zélf kan kiezen hoe en of ze deze feature gebruiken. Met de nadruk op: optioneel. 

Verder werkt nos.social ook met expiration notes, zodat een bijdrage automatisch na een jaar wordt verwijderd van relays. Korte-termijn notes worden weergeven als een Story, zoals Instagram ook Stories heeft. Een ander probleem met clients is dat ze geen notificaties kunnen sturen. Daarom heeft Rabble in zijn app een speciale cloudservice gemaakt, waarmee de engagement rondom nostr moet stijgen. Hij roept op andere mobiele clients om ook zijn dienst in te bouwen.

Verder ziet de ex-Twitter-medewerker zijn er nog steeds problemen zijn om “versleutelde privé groepen” schaalbaar te maken terwijl ze geen metadata lekken. Tot slot: custodial nostr-clients en ook dat relays CSAM-compliant moeten zijn (wat staat voor child sexual abuse material, enorm strenge regels omtrent databases)

Hoe nostr wint

Pablo kijkt tijdens z’n vierde talk naar de toekomst: Wanneer en hoe wint Nostr? 

“Ten eerste NIET door centralisatie”, zo stelt hij. Door een betere versie van Twitter te willen zijn met censuurresistentie als kernpunt. De grootste horde ziet hij bij het punt dat één client het grootste marktaandeel pakt.

Maar hoe wint Nostr wel?

“Door netwerkeffecten, want het maakt een product “sticky”. Maar tel daar dan alle use cases bij op: elke nieuwe use case maakt bestaande producten nog waardevoller. Denk aan netwerkeffecten aan eBay, Netflix en Twitter in één: compounding network effect.”

“Toen mensen die muziek op Zapstr zetten, integreerde Snort.social het binnen no-time, waardoor mensen die géén snort gebruiken ineens meer zaps ontvingen. Content gaat het hele spectrum door. Als je de lijn doortrekt, betekent het dat Facebook moet concurrerend met ‘de rest van de wereld’ voor alles wat ze doen.”

Verder wil Pablo graag meer bedrijven zien die op Nostr inpluggen: ondernemers die voor de lange termijn denken. Ontwikkelaars zijn altijd met de coole features bezig, en niet met een robuuste roadmap.

Het hoogtepunt van dag 2 was het interview van Jack Dorsey met Edward Snowden. Daarvan ga ik je geen write-up geven: ik raad je aan de video zélf integraal terug te kijken!

Vervolgens: dag 3

Het is alweer vrijdag: dag 3. Te beginnen met een talk van Wavlake, een soort van decentrale Spotify waarbij zowel lightning als nostr centraal staan. De oprichter vertelt:

“Ik had een abonnement bij alle verschillende platforms. Het is overal hetzelfde; je ziet de top 100 songs op elk platform. Ik wilde wat nieuws, nieuwe ideeën en eenzelfde beweging als die er met podcasts al gebeuren. Value4value, zaps en splits die bij meerdere mensen terechtkomen die hebben meegewerkt aan een aflevering.”

Oscar van Fountain is ook onderdeel van het panel:

“Dit is wat wij inderdaad al doen met Fountain, een value-timesplit. Tussen een bepaalde start- en stoptijd kun je de ontvanger van de betaler veranderen. Je kunt dus DJ-sets of radioshows maken, waarbij de host tien tot vijftien tracks kan spelen of muzikanten interviewen. En iedereen met een app zoals Fountain kan luisteren en kan 100 sats/minuut streamen, en er wordt dan automatisch geswitcht wie er betaald wordt.”

“En wat perfect is, dat dit goed werkt voor content discovery. Je ontdekt nieuwe artiesten die letterlijk door anderen worden gewaardeerd. RSS, Nostr en lightning maken dit mogelijk.”

Maar refererend op het eerder genoemde compounding netwerkeffect.

“Een artiest heeft een account op Twitter, Patreon, Spotify, en merchandising-websites om op verschillende manieren z’n doelgroep te bedienen. Nostr kan dit dichter bij de kern houden: het zijn van een artiest met één social graph.”

Oscar heeft een nieuw idee:

“Je kunt nu per Nostr-account gaan filteren welke muziek iemand ooit heeft gedeeld, en daar een shuffle-playlist van maken. Dat kan nu niet, als artiesten iets delen op bijvoorbeeld Twitter delen. Een protocol maakt dat wel mogelijk.”

Als je nu een Spotify-link deelt met iemand zonder Spotify, heeft die persoon er niets aan. Nostr lost dit op.

“Alles is protocol gebaseerd en alle apps kunnen dat inbouwen. Hetzelfde geldt voor reacties op muziek, die ook universeel zijn tussen apps en clients. Zowel “discovery” als “monetization” worden opgelost door nostr en lightning. Social features zijn aan elkaar gekoppeld; apps zijn geen concurrenten meer. Een radio-app kan profiteren van een artiesten-app en een podcast-app en een merchandise-app en een community-app of livestream-app. Het maakt niet uit waar je inlogt, je ziet overal de mensen en accounts die je kent.”

Oscar ziet hoe er voor nostr en lightning nog winst te behalen valt op het vlak van royalty’s, ticketing en streaming.

“Verder is het enorm krachtig dat je je merk kunt bouwen op iets dat niet van je kan worden weggenomen.”

Nostr Wallet Connect

Vervolgens vertelden de mannen van Alby over Nostr Wallet Connect, een tool om bitcoin en nostr aan elkaar te koppelen. Het probleem van bitcoin (en met name lightning) is dat je niet in één keer naar twee of meer verschillende personen tegelijk geld kan sturen. 

Je weet niet waar je de sats heen moet sturen en het probleem is de messaging layer: hoe krijg je alle betaalinformatie in één duidelijke gecoördineerde manier inzichtelijk in beeld? Het antwoord: Nostr!

Het maakt niet uit of je een Alby-adres, non-custodial ligtning adres of welke wallet dan ook hebt: je hebt aan een npub genoeg. Vanuit daar kun je honderden betalingen met één klik op de knop initiëren. Voor Nostr kon dat niet.

Met NWC kun je versturen en met Zap Splits kun je ontvangen: aan beide kanten maakt het niet uit welke wallet je gebruikt, maar je kunt nu van één persoon naar meerdere wallets in één keer betalen. Praktisch gezien connect een Nostr client met een lightningwallet zónder handmatige tussenstappen van de gebruiker. Dit gebeurt via NIP47 en het grote voordeel is dat je met één klik een bitcoin zap kunt sturen.

Als je uitzoomt zie je dat er drie lagen zijn ontstaan. Met als layer 1 de valuta (dollars of euro’s), layer 2 de betalingen (via banken) en layer 3 als communicatielaag voor standaardisatie (VISA). Zo hebben we ook bitcoin (valuta), lightning (betalingen) en nostr (communicatie). Dit kan ook handig zijn als decentrale communicatielaag voor de coördinatie van CoinJoins, bijvoorbeeld.

Geyser kondigde in het verlengde aan dat ze hun hele platform naar Nostr gaan migreren. Dat betekent dat elk project een npub is/krijgt, en dat elke client de items/interacties/rewards/entries/zaps van Geyser kan inbouwen. Of dit nu een webshop, social media-app, fundraising-client of niewswebsite voor longform posts is. Opnieuw: allemaal compounding netwerkeffecten! 

Dat was hem: drie dagen Nostrasia gecomprimeerd in één eventverslag. Er gebeurde veel, zijn nieuwe ideeën bedacht.

Terugblik

Wat mij – terugblikkend – het meeste is bijgebleven is dat élke app een Nostr-app moet worden. Er is zo veel voordeel te behalen door als artiest je social media, streaming app, community-funding platform, webshop, ticketsysteem en/of  waarbij je het publiek automatisch meeneemt naar welke client dan ook.

Je pakt daarmee alle features van Twitter/Facebook, Spotify/Apple Music, Patreon, Amazon, Ticketmaster en in één omgeving, gekoppeld aan één npub. Het is dan geen superapp (zoals Elon Musk die wilt bouwen), maar een superprotocol. Eén social graph zónder beperkingen met sats als value4value laag ertussen.

Je kunt overigens de meeste paneldiscussies of keynotes al terugkijken op het Nostrasia-Youtube-kanaal.

Verder: wat is Japan geweldig, de lokale community bijzonder mooi en vriendelijk en wat wordt er veel gebouwd. Het komende half jaar gaan we een doorbraak zien van Nostr-apps, waarbij het netwerkeffect zichzelf gaat versterken. Dat kan niet anders!

Ik heb alweer zin in de volgende Nostr-conferentie! Tot dan.

Tot slot: deze lange editie was is compleet open en gratis verhaal. Steun jij ons met een value4value donatie? Zo kunnen wij unieke, Nederlandse en onafhankelijke verhalen blijven maken. Elke vorm van steun wordt enorm gewaardeerd.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.