Skip links

#263 De meest opvallende bitcoin grafieken van deze week

Het is opnieuw tijd voor een BitcoinFocus-editie waarin we dieper in de wereld van bitcoindata duiken. Deze keer maken we een round-up en richten we onze blik op de meest essentiële grafieken van de afgelopen week. Er zijn voldoende interessante onderwerpen om over te schrijven en daarom bundelen het! In deze editie onder andere:

  • MicroStrategy kondigde recentelijk een nieuwe aankoop van bitcoin aan.
  • Het bitcoinnetwerk bereikte onlangs een nieuwe recordhoogte.
  • De verhouding tussen futurescontracten en spot bitcoin.

Focus is een value4value nieuwsbrief. Steun ons met een vrijblijvende donatie!

1. MicroStrategy heeft nieuwe aankoop gedaan

Het is je vast niet ontgaan, maar Michael Saylor van het bedrijf MicroStrategy heeft onlangs aangekondigd dat hij weer bitcoin heeft gekocht. Op 25 september tweette hij dat zijn bedrijf zojuist een aankoop van 5.445 bitcoin heeft afgerond, die eigenlijk op 24 september is voltooid.

De aankoop van 5.445 bitcoin is aanzienlijk. Van alle 18 aankopen, waren slechts vier aankopen groter dan de huidige hoeveelheid. Alleen de pre-bullrun aankopen van 21 juni 2021 en 29 november 2021 waren groter, net als de aankopen van afgelopen jaar op 23 maart 2023 en 28 juni 2023.

De investering van Michael Saylor heeft in totaal $147 miljoen gekost, wat zijn sterke betrokkenheid bij bitcoin onderstreept. Helaas is de realiteit minder rooskleurig. In een artikel op Bitcoin Focus genaamd ‘MicroStrategy en haar aankopen’, heb ik beschreven hoe de markt zich tegen Saylor lijkt te keren. Met andere woorden, telkens wanneer de bitcoinprijs in de buurt komt van de gemiddelde aankoopprijs van MicroStrategy, volgt er een neerwaartse prijscorrectie.

Dit patroon heeft zich voortgezet. Tussen 23 juni en 30 juli 2023 bevond Saylor zich in een winstgevende positie. Op het hoogtepunt had hij van een virtuele winst van $252 miljoen, maar helaas daalde deze snel weer. Op dit moment staat hij opnieuw tegenover een ongerealiseerd verlies van $543 miljoen.

2. All-time-high in het aantal transacties op het bitcoinnetwerk

Een andere opvallende statistiek die de aandacht trekt, is het aantal dagelijkse transacties op het bitcoinetwerk. Die statistiek heeft namelijk onlangs een nieuw record bereikt. Het gebruik van het bitcoinnetwerk is momenteel intensiever dan ooit te voren, en de belangrijkste reden is: NFT Inscriptions.

In het verleden, vóór het Inscription-tijdperk, was 400.000 het hoogste aantal transacties per dag. Dit hoogtepunt is onder meer bereikt aan het begin van de bull-fase van 2017, met als absolute hoogtepunt de top van diezelfde periode.

Door de hype van de snelle prijsstijging was het bitcoinnetwerk ongekend populair en betaalden gebruikers aanzienlijke transactiekosten om hun bitcointransactie te voltooien. Dat niveau van 400.000 transacties per dag is pas in 2021 opnieuw bereikt.

Sindsdien bleef het maximale aantal transacties per dag onder dat niveau, totdat Inscriptions een periode van hype doormaakten. Sindsdien zien we een gestage toename van het aantal dagelijkse transacties, dat momenteel consistent hoger ligt dan in de periode van 2017 t/m 2022. Het aantal dagelijkse transacties schommelt momenteel rond de 500.000, met uitschieters naar maar liefst 700.000 transacties per dag.

Zoals eerder vermeld, is er een duidelijke oorzaak voor deze ontwikkeling, namelijk de Inscriptions op SegWit Taproot. Deze transacties zijn in de onderstaande grafiek gemarkeerd met de kleur blauw en worden aangeduid als ‘witness_v1_taproot’.

Inscriptions stellen bitcoingebruikers in staat om bestanden te coderen in het ‘witness’-gedeelte van de transactiestructuur. In de afgelopen periode heeft dit in twee verschillende fasen aan populariteit gewonnen. Deze transacties waren reeds mogelijk, maar het bedroeg slechts enkele procenten van alle transacties die op een dag plaatsvinden.

In de eerste hype-periode bereikte dit percentage een hoogtepunt van 60%. Met andere woorden, op bepaalde dagen vormden Taproot-transacties meer dan 60% van alle bitcointransacties. Deze eerste golf is gekenmerkt door de overheersing van afbeeldingen en bestanden, aangezien gebruikers experimenteerden met het genereren van NFT’s.

In de tweede golf van opwinding lag het percentage van deze Taproot-transacties lager, maar het bereikte nog steeds op sommige dagen het niveau van 40%. Deze periode is gekenmerkt door de groeiende populariteit van het meesturen van tekst, zoals JSON-gegevens. Dit fenomeen staat bekend als het BRC-20-token.

En de dominantie van deze Taproot-transacties blijft inmiddels iets onder de 40% hangen. Het is interessant om te volgen hoe dit zich in de toekomst gaat ontwikkelen.

3. De verhouding tussen futures contracten en spot bitcoin

Als laatste statistiek van deze editie wil ik de verhouding tussen het handelsvolume op de futures- en spotmarkt voor bitcoin bespreken. Die grafiek is – op z’n zacht gezegd – indrukwekkend. Het handelsvolume op de futuresmarkt is namelijk 17 keer groter dan dat op de spotmarkt. Om een beter begrip te krijgen, bedraagt het handelsvolume op de futuresmarkt ongeveer 550.000 bitcoin per dag, terwijl er op de spotmarkt sprake is van een handelsvolume van slechts 30.000 bitcoin. De verhouding tussen deze twee leidt tot de onderstaande grafiek.

Maar wat betekent dit nu eigenlijk? Om die vraag te beantwoorden, is het belangrijk om eerst de verschillen tussen beide markten te bespreken.

De spotmarkt is de traditionele manier van handelen, waarbij bitcoin direct gekocht of verkocht kan worden. Hier gaat het om echte bitcoin die ook daadwerkelijk via de bitcoinblockchain verstuurd kan worden. De spotmarkt is transparant en heeft een geschiedenis die teruggaat tot de allereerste transactie op het bitcoinnetwerk.

Aan de andere kant hebben we de futuresmarkt. Dit is een markt waar beleggers speculeren over de toekomstige waarde van bitcoin. In plaats van direct te bezitten, sluiten speculanten contracten af om Bitcoin op een bepaalde datum in de toekomst te kopen of verkopen tegen een afgesproken prijs.

Dit geeft beleggers de mogelijkheid om in te spelen op verwachte prijsbewegingen van bitcoin zonder daadwerkelijk bitcoin te bezitten. Deze contracten hebben vaak een vervaldatum, zoals de zogenaamde ‘Quarterly Futures’, maar er zijn ook doorlopende contracten, bekend als ‘perpetual swaps’. 

Beide markten verschillen dus aanzienlijk van elkaar, en de verhouding tussen het handelsvolume op beide markten resulteert in de bovenstaande grafiek. Op dit moment lijkt de futuresmarkt veel populairder dan de spotmarkt voor bitcoin te zijn.

Die populariteit kan veel redenen hebben, bijvoorbeeld doordat de handelskosten voor futures lager zijn dan spot-bitcoin, daarnaast is het bij futures mogelijk om met een hefboom te handelen. Dit wordt door veel speculanten gedaan om meer blootstelling aan bitcoin te hebben, dan het vermogen waarmee ze zelf mee handelen. Hierdoor is het gemakkelijker om meer handelsvolume te delen.

Toch moet ik bovenstaande grafiek enigszins nuanceren. Er zijn namelijk aanwijzingen dat verschillende beurzen, waaronder Binance, het handelsvolume op de futuresmarkt kunstmatig verhogen. Uit rechtelijke documenten is naar voren gekomen dat er meer dan 300 interne handelsaccounts zijn, en hoewel het vrijwel zeker is dat deze accounts bijdragen aan het handelsvolume op de futuresmarkt, is het lastig vast te stellen hoeveel precies. Ik heb miljoenen trades geanalyseerd, maar vooralsnog ben ik geen patroon tegengekomen die – ondanks de aanwijzingen – hiertoe kan wijzen.

Zoals je hoort, het laatste woord is hierover nog niet gezegd. Het heeft veel nuances en kan diverse onderliggende redenen hebben. Dit is ongetwijfeld een onderwerp die terug komt tijdens een latere editie van Bitcoin Focus.

Afsluiting

Hiermee sluiten we deze editie van Bitcoin Focus af. In deze editie hebben we de meest relevante grafieken van dit moment besproken. Ondanks de huidige bearmarkt is er nog steeds veel te verkennen binnen de data van onze geliefde oranje munt. En over sommige onderwerpen zijn we nog niet uitgepraat 😉

Tot de volgende editie van Bitcoin Focus!

Groeten,

Maarten

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.