Skip links

#264 Bitcoinprijs berekenen met UTXO’s

Gefeliciteerd! Bitcoin heeft (zonder lightning mee te rekenen) 900.000.000 betalingen verwerkt. Deze week behaalden we “met z’n allen” deze mooie mijlpaal. Ter illustratie: sinds het Genesis Block in 2009 bestaat bitcoin om precies te zijn 5.382 dagen. Dat zijn dus gemiddeld 167.224 transacties per dag, of 1.161 transacties per 10 minuten.

Verder in deze vrijdageditie: een dure fout van MARA Pool, een manier om de bitcoinprijs te berekenen aan de hand van UTXO’s, Runes en de impact van de Travel Rule op lightning.

Maar we beginnen zoals altijd weer met een kort nieuwsoverzicht in het rondje langs de velden.

Focus is een value4value nieuwsbrief. Steun ons met een vrijblijvende donatie!

Rondje langs de velden

  • De rekenkracht van het bitcoinnetwerk bereikt de 500 EH/s, een nieuw record. Tegelijk komt miningpool Foundry USA met data over de hashrate bínnen de Verenigde Staten. Texas is goed vertegenwoordigd met 28% van alle Amerikaanse rekenkracht, gevolgd door Georgia met 9,64%, New York met 8,75% en New Hampshire met 5,33% van de rekenkracht.
  • 98% van de schuldeisers van de failliete cryptobank Celsius stemmen in met het plan van Stretto. Klanten zijn onderverdeeld in een aantal “classes” die allemaal een net iets andere behandeling krijgen. Gebruikers kunnen rond de 70% van hun stortingen terugkrijgen, afhankelijk van welk type class voor jou van toepassing is.
  • Na enkele maanden van afwezigheid, is Binance nu weer beschikbaar in België. Ze hadden al wel een tussenoplossing bedacht met een Poolse registratie, maar nu kunnen Belgen weer direct op het handelsplatform van de beurs terecht.
  • MicroStrategy blijft stacken. Het bedrijf van Michael Saylor kocht weer voor $147 miljoen aan bitcoin bij, 5.445 BTC om precies te zijn. Daarmee komt het totale bij elkaar gespaarde bedrag neer op 158.245 bitcoin, waar bijna $4,7 miljard voor nodig was om dit op te kopen.
  • Bij een grootschalige inval in de door bendes gecontroleerde Tocoron-gevangenis in Venezuela zijn bitcoin miners gevonden. Het zou gaan om oude versies van de Antminers van Bitmain. Er waren naar verluidt 11.000 politieagenten betrokken bij de inval.

Dure fout

MARA Pool, de miningpool van het beursgenoteerde Marathon Digital Holdings, heeft te maken met tegenslag. Op blokhoogte 809.478 mochten ze namelijk een block aan de blockchain toevoegen, maar door een foutje met de betalingen ín dit block liepen ze ruim $170.000 aan inkomsten mis. Nodes wezen het block af omdat er foutieve transacties in stonden.

Marathon Digital heeft het nieuws en de fout op X bevestigd:

“We kunnen bevestigen dat Marathon een ongeldig blok heeft gemaakt. We gebruiken een klein deel van onze rekenkracht om te experimenteren met onze ontwikkelingspool en om potentiële methoden te onderzoeken om onze activiteiten te optimaliseren. De fout was het resultaat van een onverwachte bug die voortkwam uit een van onze experimenten.”

De fout kwam níet door Bitcoin Core, maar door het “internal development environment“, zo vervolgt het bedrijf. Wat gebeurde er precies?

Het block voldeed niet aan de consensusregels omdat er twee betalingen in één block zaten die met elkaar te maken hebben. Onderzoeker 0xB10C schrijft hoe de zesde transactie uit dit block betaald is vanuit de output van de 1454e betaling van het block. Daarmee probeerde iemand dus een onbevestigde output als input te gebruiken.

Gezien je niet geld kunt uitgeven dat je (nog) niet hebt, en transacties in blocken chronologisch worden behandeld, was dit tegen de regels van bitcoin in.

Jameson Lopp laat zien hoe je zelf kunt controleren of/dat double spending niet werkt in bitcoin. Als je goed leest zie je na de rode ERROR-code: “bad-txns-input-missingorspent.”

Terwijl MARA Pool met al haar rekenkracht (qua gegenereerde nonce en hash) wél het recht had om een block te maken, liepen ze toch de 6,619 BTC ter waarde van $173.000 mis.

Prijs Oracles

In de cryptomarkt zijn oracles van een groot belang. Voor veel toepassingen is het nuttig om bijvoorbeeld de prijs van bitcoin ergens te kunnen uitlezen. Het brengt echter een probleem met zich mee. De plek waar je de data vandaan haalt, is vaak een ‘single point of failure’.

Of anders gezegd: je probeert data uit de echte wereld van één plek via een communicatielaag naar een andere plek (of een ander ecosysteem) te brengen.

Bínnen bitcoin is de bitcoinprijs niet bekend. Dat is iets wat zich buiten de blockchain afspeelt en waar centrale partijen bij betrokken zijn. Dat maakt het lastig om op een decentrale manier dingen bovenop bitcoin te bouwen waarbij de prijs belangrijk is. Denk aan Discreet Log Contracts (DLC’s), die input uit “de echte wereld” gebruiken om bitcoin programmeerbaar te maken.

Er is echter een oplossing bedacht: UTXOracle. De ontwikkelaar vat het als volgt samen:

“Open source, 100% on-chain data, no external libraries, no cookies. Works offline.”

Op de website staat het volgende:

“Het open source programma UTXOracle.py haalt deze prijs eruit met behulp van 100% on-chain data (geen beurzen of derden). Iedereen kan UTXOracle.py op zijn volledige Bitcoin Core-node draaien en ze krijgen dezelfde prijs.”

Het python script kijkt naar de UTXO’s die er per dag zijn verplaatst en ziet daarin bepaalde patronen. Hier haalt het dan elke dag één bitcoinprijs uit.

Naast veel willekeurige transactiebedragen, doen we al jaar en dag betalingen van exacte aantallen. Denk aan $100 of $1.000-transacties. En het aantal sats van deze transacties (die elke dag telkens weer opnieuw gedaan worden) verandert licht, omdat de bitcoinprijs volatiel is.

Met het python programma kan iedereen met een node achterhalen wat min of meer de sats-waarde van een $100-transactie of een $1000-betaling was. En zo kun je dan de dagkoers van bitcoin berekenen zónder afhankelijk te zijn van een beurs, benchmark/indices of externe derde partij.

Travel Rule voor lightning

Patrick Hansen deelt op X een interessante visie over de Travel Rule van de FATF (waar Simon Lelieveldt met HRIF.eu tegen vechten). Het gaat in het bijzonder om lightningbetalingen en de rol van de versturende, routerende en ontvangende nodes.

De JMLSG, uitgeschreven ook wel de Joint Money Laundering Steering Group, heeft een handleiding gepubliceerd waarin lightning als tweedelaagsnetwerk voorbijkomt. Hansen schrijft:

“Er staat dat lightningbetalingen binnen de reikwijdte van de Travel Rule vallen, maar alleen de uiteindelijke opdrachtgever en begunstigde van de transactie, en niet de tussenliggende (routing) nodes.”

Omdat veel particulieren ook nodes draaien en dit lang niet altijd een commerciële aangelegenheid is, is dit een belangrijke ontwikkeling om te blijven volgen.

Hansen roept de bitcoincommunity dan ook op om feedback in te dienen op de website van JMLSG, omdat hij bang is dat de aanbevelingen (ondanks dat ze niet bindend zijn) niet alleen in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in de rest van de wereld van invloed kunnen gaan zijn.

Lees vooral ook de edities van Simon Lelieveldt nog eens door: #243 Grote zorgen om Travel Rule: kom nu in actie!

Runes

Na de ongekende populariteit van Ordinals, BRC-20 tokens en inscripties in het algemeen, lijkt er weer een nieuwe hype te kunnen ontstaan rondom tokens op bitcoin: Runes.

De bedenker van Ordinals, Casey Rodarmor, heeft een manier bedacht om fungible tokens te maken op bitcoin op basis van UTXO’s. Het werkt anders dan BRC-20 tokens, anders dan Taproot Assets, RGB of bijvoorbeeld OmniLayer.

Runes wijzen een saldo toe aan UTXO’s. Door messages te koppelen aan een output en gebruik te maken van encoding rules, kunnen gebruikers waarden hangen aan sats (net zoals met inscripties en Ordinals het geval is).

Je kunt met de uitgiftetransactie maximaal 2^128 – 1 aantal runes aanmaken, dat is dan de maximale voorraad van de tokens die je maakt. Het aantal tokens is de DECIMAL, terwijl je met SYMBOL een naam kunt toewijzen aan deze tokens.

Wil je meer weten? Lees vooral deze thread van Bob Bodily eens door. Hij gaat dieper in op UTXO Bloat, functionaliteiten, data-opslag, off-chain indexers, lightning en DLC’s.

Donaties

Bedankt! Afgelopen week kreeg Focus weer steun in de vorm van value4value betalingen. Het dashboard is weer aangevuld met een viertal donaties.

  • LightningPlaces.com (100.000 sats): Kneiter goeie content! 🙌
  • Anoniem (1.000 sats)
  • Anoniem (25.000 sats)
  • Anoniem (10.000 sats)

Enorm bedankt weer!

Wil jij Focus ook steunen met sats? Kijk op onze donatiepagina en/of lees alle berichtjes terug uit ons donatie-dashboard. Bitcoin Focus is value4value en daarmee gratis voor iedereen te lezen. Geef jij ons wat waarde terug in de vorm van bitcoin?

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Kijk- en luistertip

Tot slot: Vriend van de show en redacteur Edward Hollander was deze week te gast bij CryptoCast. Bij BNR Nieuwsradio vertelde hij over nostr en lightning, met name onderwerpen die hij in de Lighting Focus van afgelopen dinsdag al aanhaalde over onder andere nep betaalkanalen en Hydro.

Luister in een krap uur naar Edwards verhaal op YouTube of als podcast.

Focus is een value4value nieuwsbrief. Steun ons met een vrijblijvende donatie!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.