Skip links

#193 MicroStrategy en haar aankopen

Op 11 augustus 2020 vindt er een mijlpaal plaats in de geschiedenis van bitcoin. Het is de dag waarop MicroStrategy, onder leiding van CEO Michael Saylor, zijn allereerste aankoop van bitcoin doet. Het bedrijf koopt maar liefst 16.796 bitcoin voor een prijs van 10.419 dollar per bitcoin, waarmee de totale kosten op een indrukwekkende 175 miljoen dollar komen te liggen.

Sinds die dag is het landschap voor zowel MicroStrategy als bitcoin compleet veranderd. Het bedrijf verklaart dat het van plan is om in de toekomst meer bitcoin te kopen en is daarmee een belangrijke aanstichter voor de periode van stijging in 2021.

Er is sindsdien veel gebeurd. MicroStrategy heeft zijn belofte waargemaakt en heeft na die ene transactie op 11 augustus nog 27 andere transacties uitgevoerd. Het grootste deel daarvan betreft aankopen van bitcoin. Maar weet je dat ze ook één keer hebben verkocht? 

In deze editie van Bitcoin Focus vertellen we waarom het belangrijk is om zicht te houden op de bitcoinpositie van MicroStrategy, bekijken we de investering vanuit het principe ‘the good, the bad & the ugly’.

Waarom is het belangrijk?

Laten we beginnen met de vraag waarom dit onderwerp relevant is. Het is belangrijk omdat de gemiddelde aankoopprijs van bitcoin door MicroStrategy bijna gelijk is aan de huidige marktprijs van bitcoin. Dit betekent dat de investeringen van MicroStrategy op dit moment bijna net zoveel waard zijn als wat ze hebben betaald, en dat is natuurlijk positief nieuws.

Dit is echter niet altijd het geval, aangezien MicroStrategy gedurende de hele bullrun van 2021 op winst staat en zelfs een ongerealiseerde winst van $4,5 miljard (!!) dollar heeft bereikt op het hoogste punt. Maar toen de bitcoin prijs daalde, daalde ook de waarde van de investering van het bedrijf, ondanks hun vastberadenheid om bij te kopen.

In mei 2022 is de ongerealiseerde winst het break-even point overschreden, waardoor MicroStrategy vanaf dat moment verlies maakt. Het grootste ongerealiseerde verlies bedraagt dan bijna $2 miljard dollar en vindt plaats in de periode rond de FTX-crash, van begin tot halverwege november 2022.

The good

De investeringen van MicroStrategy zijn lastig ‘on-chain’ te volgen. Dit komt doordat hun bitcoins verdeeld zijn over honderden, zo niet duizenden verschillende wallets, zonder duidelijke in- of uitgaande stromen. Gelukkig hebben we wel data om mee te werken, namelijk de zogeheten K8-report. Een K8-report is het “actuele rapport” dat bedrijven bij de SEC moeten indienen om belangrijke gebeurtenissen aan te kondigen waarvan aandeelhouders op de hoogte moeten zijn. Elke aankoop is daarin geregistreerd, netjes met informatie zoals de aankoopdatum, aankoopprijs en aankoop hoeveelheid. 

Als je dat visualiseert, ziet het er als volgt uit. In de onderstaande grafiek zie je de prijs van bitcoin, waarop groene rondjes zijn afgebeeld. De groene rondjes tonen de dagen waarop MicroStrategy een bitcoinaankoop heeft gedaan. De grote van de bolletjes toont hoeveel bitcoin is aangeschaft. Een groot bolletje (zoals aan de begin van de bull-run van 2021) omvat tussen de 17.000 en 30.000 bitcoin, terwijl de kleine bolletjes (goed kijken) “slechts” enkele honderden bitcoin zijn. Als laatste zie je de realized price, de gemiddelde aankoopprijs van alle bitcoin van MicroStrategy (de witte lijn).

De goede kant van het verhaal is voornamelijk dat de stevige aankopen sterk hebben bijgedragen aan de bull-run van 2021. De aankopen zelf zorgt natuurlijk voor extra koopdruk op de prijs, maar meer belangrijk: het sentiment en het narratief is erop gericht dat veel grote institutionele partijen vroeg-of-laat bitcoin gaan kopen. En dat is voornamelijk aangesticht door MicroStrategy in combinatie met Grayscale, en voor een kleiner gedeelte Tesla.

The bad

Maar het was niet genoeg voor Michael Saylor. Hij zocht naar manieren om meer bitcoin te kopen en vond meerdere geldschieters om hem daarbij te helpen. Vanaf februari 2021 heeft MicroStrategy meermaals geld geleend. Het geleende geld is vervolgens gebruikt om extra bitcoin aan te schaffen.

MicroStrategy kiest ervoor om in een sterk dalende markt leningen af te sluiten om extra bitcoin te kopen, waarvan de prijs toen dalende was. Dit patroon is in het verleden meermaals misgegaan, zoals bij Three Arrows Captial, LUNA of Alameda Research. Natuurlijk is het niet zo extreem, maar elk van deze partijen was overleveraged, bijvoorbeeld door het nemen van een lening met volatiele asset als onderpand. Gelukkig voor MicroStrategy is het bij hen goed gegaan, omdat ze – vanuit het rijtje – de minst volatiele cryptomunt hadden, namelijk bitcoin in plaats van altcoins en ongetwijfeld een betere verhouding tussen de risico en onderpand.

Desondanks, het continue bijkopen, met geleend geld op basis van een – aan volatiliteit onderhevige – asset zie ik als ‘the bad’. Het is goed gegaan, en ondanks torenhoog vertrouwen in bitcoin, zal dit ongetwijfeld hebben gezorgd voor enkele onrustige nachten in huize Saylor.

The ugly

En dan het lelijke; de markt werkt tegen Saylor. Nadat de prijs van bitcoin een top heeft gezien in november ’21 begint de prijs tegen hem te werken. Er is een trend ontstaan dat wanneer MicroStrategy op Twitter bekend maakt dat ze hebben gekocht, de prijs van bitcoin sterk daalt. Het is een soort counter-indicator voor de prijs geworden.

Daarnaast valt het op dat de huidige stijging tot stilstand komt rond de gemiddelde aankoopprijs van MicroStrategy. Uiteraard, we kunnen er niet teveel conclusies aan verbinden, maar het is op z’n minst opvallend dat de prijs uitgerekend daar ophoudt met stijgen.

Een ander aspect van ‘the ugly’ is dat Saylor in principe nooit echt grote hoeveelheden bitcoin kan verkopen om winst in dollars te maken. Het eerste moment dat hij dat doet, zal de markt reageren en gaan inprijzen dat de rest van de bitcoin ook op de markt kan komen. Andere handelaren zullen hierop reageren, waardoor MicroStrategy moeilijker een goede prijs kan krijgen voor zijn bitcoin. Gelukkig ziet Saylor bitcoin als toekomstig betaalmiddel en niet als korte termijn speculatie, dus hij is een echte bitcoiner. Als je gelooft in een toekomst waarbij bitcoin de dominante wereldmunt is, hoef je het in theorie ook nooit meer om te zetten. Maar dat vereist wel een sterk vertrouwen.

Grappig genoeg heeft MicroStrategy in het verleden wel bitcoin verkocht, namelijk 704 bitcoin op 22 december 2022. Dit heeft meer dan 11 miljoen dollar opgebracht en is gedaan om accountancyredenen en niet om winst te maken. 

Conclusie

Michael Saylor en zijn bedrijf zijn niet meer weg te denken uit de bitcoinindustrie. Door de aankoop van 140.000 BTC is MicroStrategy één van de entiteiten geworden met de meeste bitcoin op de balans. Hij is door hoge pieken (meer dan $4 miljard winst) en diepe dalen ($2 miljard verlies) gegaan, maar momenteel staat zijn investering weer rond het break-even punt.

En als ik eerlijk ben: dat is hem ook wel gegund. Het is lastig voor te stellen hoe afgelopen periode voor Michael Saylor is geweest, maar ik kan me goed indenken dat het een gerust gevoel geeft als de prijs weer omhoog gaat.

Hoe dan ook, het handelen van MicroStrategy heeft ervoor gezorgd dat het bedrijf 0,7% van alle bitcoin bezit die ooit in omloop gaan komen. Vanuit een rationeel perspectief lijkt het bezit van een groot percentage van een asset die steeds schaarser wordt logischer dan het bezit van een steeds minder waard wordende dollar. 

Daarom hoop ik oprecht dat de investering van MicroStrategy zich zal uitbetalen en dat het rode lijntje op de onderstaande grafiek, snel weer hoogten bereikt in het groen.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.