Skip links

#261 Bitcoin transactierecord en Spiderchains

Wetsvoorstellen tégen een snelle uitrol van de Amerikaanse CBDC, Spiderchains als nieuwe laag op bitcoin, een recordaantal dagelijkse transacties, een video van Finney en een update van een bitcoinbordspel. Deze editie zit weer bomvol met de leukste en belangrijkste nieuwtjes van de afgelopen week. Te beginnen met een kort en snel rondje langs de velden.

Focus is een value4value nieuwsbrief. Steun ons met een vrijblijvende donatie!

Rondje langs de velden

  • Het Nederlandse Bitcoin Meester moet 3.800 euro terugbetalen aan een klant. Het e-mailadres van de gebruiker was gehackt en daardoor konden de criminelen na een wachtwoord-reset eenvoudig zijn cryptowallet leeghalen. De rechter bepaalt dat Bitcoin Meester voor de kosten moet opdraaien.
  • De deadline voor de uitbetaling van de grofweg 142.000 bitcoin van de klanten van Mt. Gox is met één jaar verplaatst. Het kan nu tot oktober 2024 duren voordat de 24.000 oud-gebruikers hun geld terugzien, zo vertelt trustee Nobuaki Kobayashi.
  • Het United States House Financial Services Committee bespreekt twee wetsvoorstellen die de adoptie van een mogelijke Central Bank Digital Currency (CBDC) enigszins moeten remmen. De Digital Dollar Pilot Prevention Act verbiedt de Fed om een pilot te lanceren en testen zonder goedkeuring van het Congres. De tweede is een wijziging van de Federal Reserve Act, die Fed-banken verbiedt om “producten of diensten” rechtstreeks aan individuen aan te bieden.
  • Laser Digital Asset Management lanceert het Bitcoin Adoption Fund voor institutionele investeerders. Het is onderdeel van de grootste investeringsbank van Japan met een portfolio van meer dan $500 miljard aan activa onder beheer.
  • De cryptotak van de Britse multinational Standard Chartered genaamd Zodia Custody gaat rendement geven op de cryptovaluta van institutionele klanten.

Transactiemijlpaal

On-chain was het ook weer een bijzondere week. Vorige week vrijdag zijn er namelijk een record aantal bitcointransacties door miners bevestigd. Het gaat om maar liefst 703.504 stuks!

Dankzij de Taproot (en daarmee de komst van inscripties en Ordinals) kun je tegenwoordig iets anders met transacties omgegaan, waardoor er meer transacties in een block en dus in de blockchain terecht kunnen komen.

De onderstaande grafiek van Glassnode laat duidelijk zien het er rond januari 2023 een ommekeer kwam, precies het punt toen de eerste Ordinal is gemaakt. In plaats van het stabiele aantal van ~250.000 transacties per dag, schiet het nu dus ineens door tot het driedubbele.

Open source onder vuur

Een tegenvaller voor de open source-hoek: een pseudonieme ontwikkelaar moet £500.000 aan juridische kosten betalen omdat hij (bewust) niet wil komen opdagen in een rechtszaak.

Het gaat om Cøbra, de beheerder van bitcoin.org. Hij is de maintainer van deze website waar onder andere de bitcoin whitepaper van Satoshi Nakamoto op staat. Tegelijkertijd claimt Craig Wright al jaren deze persoon te zijn en hij wil de whitepaper níet op de website hebben.

Lang verhaal kort: hij sleept Cøbra in het Verenigd Koninkrijk voor de rechter, Cøbra nam er genoegen mee om de whitepaper in het VK van bitcoin.org te halen en vervolgens niet te komen opdagen in de rechtszaak, maar moet nu dus £500.000 betalen.

Dit allemaal omdat hij zijn pseudonieme karakter wil behouden en identiteit niet wil onthullen, dankzij een gek die probeert een nepidentiteit aan te nemen.

Het is een zorgelijke ontwikkeling dat iemand via de rechtszaak op deze manier (ten onrechte) zoveel druk op een individu kan uitoefenen. Momenteel lopen er trouwens nog wel meer zaken rondom CSW, bijvoorbeeld die over de 111.000 BTC van de vermeende Pineapple Hack.

Lees vooral deel 1 en deel 2 over deze soap eens door, uiteengezet door CSW-kenner Arthur van Pelt.

Video van Finney

Deze week dook er ineens een video op waarin Hal Finney een uitleg geeft over Zero Knowledge Crypto’s. Om meerdere redenen is dit een bijzondere vondst.

Er zijn namelijk (voor zover bij de redactie bekend) nauwelijks bewegende beelden bekend van deze bitcoinheld. Daarnaast laat het ook mooi zien hoe lang ZK’s al relevant zijn. Het idee an sich is niet per se iets nieuws.

De video staat op Google Drive en op een andere websitepagina uit 1998 kun je Finney’s uitleg over ZK’s lezen in het artikel met de titel “A zero-knowledge proof of possession of a pre-image of a SHA-1 hash”.

Finney ontving in de vroege begindagen de allereerste officiële betaling van Satoshi. Krijg jij ook kippenvel als je Finney’s stem (voor de eerste keer) hoort?

Spiderchain

Er is weer iets nieuws bedacht: Spiderchains. Na de discussie over Drivechains en ook de ontwikkelingen rondom Spacechains, Statechains en andere lagen zoals RGB, is er met Spiderchains een extra manier om bovenop bitcoin te bouwen.

Botanix Labs heeft een volledig nieuw sidechain-ontwerp voorgesteld. Het heeft het doel om de Ethereum Virtual Machine (EVM) te porten naar een platform, dat is verankerd in bitcoin. Het gebruikt (voor de verandering) níet het concept van merged mining, maar wel multi-sig en escrows om een soort van proof-of-stake systeem bovenop bitcoin te bouwen. En niet onbelangrijk: een fork lijkt niet nodig.

De whitepaper van dit idee is al een aantal maanden oud. Het team vat het zelf als volgt samen: Botanix protocol, An EVM equivalent Layer 2 on Bitcoin.

De spiderchain is een extra laag waarbij bitcoin als onderpand in bewaring staat. Zonder (voor deze editie) te veel in detail te gaan: spiderchains werken met accounts (in plaats van UTXO’s), gebruikt rollups, en federated multisigs.

Bordspel update

In een eerdere Focus-editie las je al eens over Blockhunters, het nieuwe bitcoin bordspel van redacteur Arnold. Liefhebbers kunnen deze week een nieuwe update lezen, over de laatste ontwikkelingen omtrent het ontwerp, de gameplay, spelregels en het playtesten van het nieuwste prototype.

Een van de leukste updates is dat het spel nu uit tien persona’s of karakters bestaat, ieder met een eigen verhaal:

‘Paars’ wordt Maria, een Filipijnse verpleegkundige die in de VS woont en bitcoin gebruikt om geld terug te sturen naar haar familie in haar geboorteland. Kun jij van haar de ultieme blockhunter maken?

Evenzo is er de familie García die bitcoin gebruikt om hyperinflatie te ontlopen of Li uit China die de supersurveillance van dichtbij mee maakt.

Alle tien de kleuren zijn nu personen uit andere landen met een unieke identiteit die een real world verhaal vertelt en laat zien waarvoor bitcoin wordt gebruikt. Iedereen die Blockhunters speelt, leert zo wat bitcoin écht kan betekenen voor onze ieder individu op onze planeet.

De precieze details – met vooral ook veel meer leuke foto’s – kun je vinden op Geyser. Op deze website kun je ook een pre-order plaatsen en zo de eerste versie van de definitieve versie van het spel claimen.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Donatie-dashboard

Afgelopen week mochten we één donatie ontvangen. Marnix bedankte ons met een value4value bijdrage van 20.000 sats. Jij ook bedankt!

Focus schrijft drie maal per week onafhankelijke advertentievrije Nederlandse bitcoinverhalen. Jij kunt ons werk steunen met een bitcoindonatie op onze website. Laat daarbij ook een leuk berichtje achter en verdien zo een plekje op onze “wall of fame”, het donatie-dashboard.

Focus is een value4value nieuwsbrief. Steun ons met een vrijblijvende donatie!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.