Skip links

#251 Grayscale wint belangrijke rechtszaak

Tijd voor een vrijdageditie van Focus met veel marktnieuws uit Amerika. Veel nieuws dat heeft te maken met toekomstige bitcoin exchange traded funds op de markt. Vermogensbeheerder Grayscale heeft een belangrijke overwinning behaald in de rechtbank tegenover de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Analisten buitelen over elkaar welk effect dit heeft op de beslissing om een bitcoin spot exchange traded fund te gaan goedkeuren.

Focus is een value4value nieuwsbrief. Steun ons met een vrijblijvende donatie!

Grayscale wint ETF-rechtszaak van SEC

Het Amerikaanse Grayscale, bekend van de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) wint zijn rechtszaak tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Volgens de Amerikaanse rechter heeft de SEC niet voldoende onderbouwd waarom Grayscale zijn bitcoinfonds niet tot een exchange traded fund (ETF) mag ombouwen.

Een bitcoin spot ETF is een financieel instrument dat is ontworpen om investeerders blootstelling te bieden aan de prijsbewegingen van bitcoin zonder het te bezitten. Bij een dergelijke ETF houdt de uitgevende entiteit (bijvoorbeeld een financieel bedrijf of een beleggingsfonds) bitcoin aan als onderliggende waarde. Dus neemt de vraag naar de ETF, dan moet dit bedrijf bitcoin op de wereldmarkt gaan inkopen.

De rechter beveelt de SEC om haar besluit te heroverwegen en stelt dat de vorige beslissing te weinig onderbouwd is. We hebben nu dus geen garantie op een spot bitcoin ETF, maar de kans op een ETF neemt hierdoor wel significant toe.

Jurist Jake Chervinsky duidt in een uitgebreide draad de uitspraak van de rechter.

SEC stelt 7 bitcoin spot ETF’s uit

Nog meer ETF-nieuws! De Securities and Exchange Commission (SEC) stelt aanvragen voor bitcoin spot ETF’s van bedrijven zoals BlackRock en Fidelity uit.

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft haar besluit over de spot bitcoin exchange-traded fund (ETF) aanvragen die eerder dit jaar zijn ingediend, uitgesteld tot oktober. Onder de aanvragers bevinden zich prominente namen zoals BlackRock, WisdomTree, Invesco Galaxy, Wise Origin (Fidelity), VanEck, Bitwise en Valkyrie Digital Assets, aldus de meldingen van de instantie op donderdag.

De SEC heeft de huidige reactietermijnen verlengd en laat ruimte voor meer publieke feedback over de aanvragen. De nieuwe deadlines voor Wise Origin, Galaxy en WisdomTree zijn 17 oktober, terwijl Valkyrie twee dagen later op de planning staat. Bitwise heeft nu een deadline van 16 oktober.

Traditioneel heeft de SEC alle mogelijke reactie- en beoordelingsperiodes gebruikt om eindbeslissingen uit te stellen tot de volledige 240 dagen, vanaf het moment dat de beoordeling van de aanvragen begint, zijn verstreken.

Bitcoin in IJsland

Eens in de zoveel tijd duikt er een opmerkelijk interessante video over bitcoin op in mainstream media. Deze keer is het de beurt aan Bloomberg, met bitcoin en IJsland in de hoofdrol.

In een video geproduceerd door Bloomberg Originals wordt de unieke energiesituatie van IJsland onder de loep genomen. IJsland produceert namelijk meer (hernieuwbare) energie dan het verbruikt. Deze overvloed aan energie heeft de aandacht getrokken van bitcoin miners die op zoek zijn naar goedkope en duurzame energiebronnen om hun omvangrijke datacenters van stroom te voorzien.

De video belicht echter ook de zorgen die leven onder sommige inwoners en milieuactivisten van IJsland. Ondanks de huidige overschotten aan energie vrezen zij dat de enorme groeiende vraag naar elektriciteit door Bitcoin-mining op termijn kan leiden tot de bouw van extra energiecentrales. Dit zou de unieke en kwetsbare ecosystemen van IJsland kunnen bedreigen. De Bloomberg Originals video duikt in deze discussie, en onderzoekt de balans tussen economische kansen en ecologische verantwoordelijkheid in het kader van Bitcoin-mining.

IJsland is natuurlijk niet de enige plek waar je mooie bitcoinverhalen kunt maken. Arnold kwam in het begin van 2023 al met een video over een ander bitcoin-eiland: Borocay. Bekijk de artikelen en documentaire hier.

Voor wat perspectief. Veruit de meeste bitcoin zijn inmiddels al in omloop. Met nog ruim 1,5 miljoen bitcoin om te verdelen in de komende decennia. Daarnaast zijn er nog de transactiekosten die een deel van de opbrengst voor miners zijn.

  • De bloksubsidie: 6,25 BTC
  • Waarde van bloksubsidie op dit moment: ~$162.800
  • Gemiddelde transactiekosten per blok 0,13 BTC. Dat was ruim 2% van de beloningen in totaal in de afgelopen 2016 blokken.

X (Twitter) krijgt vergunning om bitcoin en crypto’s te verkopen en op te slaan

X (Twitter) heeft een licentie in de wacht gesleept om bitcoin te verhandelen, te bewaren en te versturen. Ook kan het sociale mediabedrijf relaties aangaan met walletmakers, betaalverwerkers en beurzen. De Amerikaanse staat Rhode Island heeft officieel een licentie goedgekeurd die is aangevraagd door Twitter Payments LLC, de betaaltak van X.

Elon Musk, de CEO van X, heeft al eerder verklaard dat hij van X een “everything app” wil maken en dat het platform je de mogelijkheid geeft “om je hele financiële wereld te beheren”. Op wat termijn deze functies aan X worden toegevoegd, is nog onduidelijk. Vooralsnog zal het ook gericht zijn op Amerikaanse gebruikers.

Rondje langs de velden

We doen een rondje langs de velden van het nieuws:

  • De ProShares Bitcoin Strategy ETF, bekend onder de ticker BITO, heeft een aanzienlijk handelsvolume ervaren. Het fonds zag een grote groei in handel. Afgelopen week is er op één dag voor ruim $800 miljoen aan $BITO-aandelen verhandeld. Dat is het hoogste bedrag sinds de eerste handelsdag toen er voor een miljard dollar is verhandeld.
  • De omzet per terahash voor bitcoin nadert historisch lage niveaus nu de zogenaamde rekenkracht van het netwerk verder stijgt. Uit data blijkt dat de hashrate van het netwerk even de 414 extrahash per seconden heeft overschreden. Tegelijkertijd stokt de prijs en daarmee de inkomsten van miningbedrijven. Sue Ennis, de vicepresident van miningbedrijf Hut 8, vindt dat miningbedrijven veel vernieuwender moeten opereren om de komende halvening te overleven.
  • Binance heroverweegt zijn activiteiten in Rusland vanwege juridische risico’s in het land. De beurs onderzoekt verschillende opties, waaronder een volledige terugtrekking uit de markt, zo meldt zakenkrant Wall Street Journal.
  • Cambridge-onderzoekers hebben de bekende Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI) herzien naar aanleiding van bewijs dat er regelmatig te hoge schattingen zijn gemaakt van het stroomverbruik door bitcoinmining. Deze aanpassing is de eerste sinds de oprichting van de index in 2019.
  • Digital Currency Group (DCG), een belangrijke investeerder op de cryptomarkt, heeft een principeovereenkomst bereikt met de schuldeisers van cryptobank Genesis. Volgens een gerechtelijk document worden 70 tot 90% van de uitstaande schulden gedekt met Amerikaanse dollars. Het plan moet nog wel eerst worden goedgekeurd.

30.000 bitcoin voor $900

In 2010 verkocht een vroege bitcoiner 30.000 BTC voor een lachwekkende $0,03 per stuk, wat hem een schamele $900 opleverde.

Vandaag de dag zou diezelfde hoeveelheid honderden miljoenen dollars opleveren. Er is een gerucht dat de verkoper mogelijk William “Nenolod” Pitcock was, die simpelweg wilde laten zien dat bitcoin niet zo stevig stond als men dacht. Nenolod liquideerde in 2010 naar verluidt bijna 100.000 BTC.

Journalist Pete Rizzo dook deze week dit leuke feitje op via Bitcointalk.org.

De link naar het originele gesprek vind je hier. Het Bitcointalk is een aanrader als je zelf de geschiedenis van bitcoin in wil duiken.

Steun Bitcoin Focus

Wij maken onafhankelijke bitcoinverhalen voor Nederland en zijn volledig value4value. Jij kunt Focus steunen in de missie voor bitcoin-only berichtgeving op onze donatiepagina. Je kunt óf anoniem doneren, óf onder een pseudoniem of met je (nick)name en daarmee een leuk berichtje achterlaten op ons donatiedashboard.

Focus leestips:

Steun het Focus-team met een value4value donatie!

Luistertip: Lyn Alden bij What Bitcoin Did

De Amerikaanse macro econome Lyn Alden is te gast bij de podcast What Bitcoin Did van Peter McCormack. Ze gaat in op de werking en de betekenis van geld in onze westerse maatschappij en de (toekomstige) rol van bitcoin daarin.

Hodl on 🙂

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.