Skip links

#252 Bitcoin als brandstof voor cultureel en sociaal kapitaal

Vorige week las je over een inspirerend verhaal van Rein en Daniël die in Yucatan in Mexico pogen om een zelfvoorzienende citadel op te zetten. “We moeten echter niet alleen teren op het financiële kapitaal, maar ook het sociale en culturele kapitaal van bitcoin”, zo stelt Rein.

Met dit als uitgangspunt is het tweetal met nog veel meer bitcoinprojecten bezig. Daniël werkt met Amanda aan Casa Bitcoin, een plek voor bitcoineducatie.

Focus is een value4value nieuwsbrief. Steun ons met een vrijblijvende donatie!

Mexico als belangrijkste dominosteen

Daniël is geboren in Mexico maar woonde ook jaren in Nederland. Hij volgt bitcoin “sinds heel vroeg, maar toen vooral vanaf de zijlijn”. Sinds 2016 richt hij zijn aandacht pas écht volledig op cryptovaluta. Een achtergrond in monetaire geschiedenis heeft hij niet, waardoor hij de ethereum ICO op de voet volgt.

Na een zelfverklaarde shitcoincycle komt hij uit bij bitcoin, met dus vooral het gedachtegoed van bitcoin – zoals je vorige week hebt kunnen lezen. Dit wil hij nu graag overdragen aan omstanders.

Dichtbij Merida, de hoofdstad van Yucatan, zijn er zeven zogenoemde Pueblos Magicos – Sisal, Mani, Valladolid en Izamal en sinds kort ook Motul, Espita en Tecax. Deze liggen aan de toeristische route door de deelstaat heen en krijgen veel steun van de Mexicaanse overheid om zichzelf te promoten.

Op deze plek wil Daniël aan bitcoinadoptie werken, als beginpunt voor ‘zijn’ land Mexico, net zoals het in El Salvador allemaal begon met Bitcoin Beach: 

“Mexico is een unieke plek voor bitcoinadoptie. Het is het grootste remittance-land van de wereld met een jaarlijks volume van $50 miljard. Ik vertel altijd dat Mexico een domino is die twee kanten opvalt. Het heeft een grote invloed op Latijns-Amerika, misschien komt alleen Brazilië een beetje in de buurt, maar zij hebben de Portugese taal niet mee. Mexico heeft én de taal én de economische impact én we hebben nauwe banden met de Verenigde Staten.”

De grootste winst is voor bitcoin te behalen in de ‘global south’, zo denkt hij. Mexico heeft geografisch gezien een impact.

“Wij als bitcoiners moeten strategisch kijken naar dominostenen (en El Salvador is de eerste dominosteen). Maar El Salvador is klein en zal relatief snel ‘hyperbitcoinized’ zijn. Dat is het beginpunt en maakt nog steeds geen verschil qua economische invloed, het brengt hoogstens een mooi verhaal. Mexico heeft wél die impact.”

Vooruitdenkend ziet hij verder weinig problemen met de infrastructuur. Daniël vertelt hoe er een grote markt is waar bitcoin al voet aan de grond krijgt. Ricardo Salinas, de derde rijkste man van het land, werkt aan bitcoin in banken, terwijl het grote Rappi Pay in de toekomst ook bitcoin implementeert (getuige een succesvolle test in Colombia).

“Ik zie de infrastructuur al als voltooid, het is al gestart. Ons probleem is educatie. We moeten het ‘waarom’ en ‘de verschillen’ uitleggen.”

Een Mexicaanse variant van Bitcoin Beach bestond nog niet echt, dus borrelde er een plan: bitcoinlessen.

Bitcoin Beach en Casa Bitcoin

Met de aanschaf van een Bitcoin Casa is er sinds zeer recent eindelijk een fysieke plek om dit te realiseren!

Het is en een cultureel centrum voor bitcoin en wordt ook een winkel voor Mexicaans handwerk, onderwijs, een café, coworking en mogelijk kantoren voor andere bitcoinbedrijven. 

Bitcoin Yucatán gaat zich richten dus op onderwijs en events in de hele staat Yucatan, aan de hand van Daniël, samen met Mercedes en Amanda.

Het Merida-project heeft een roze logo, wat vaak vraagtekens oplevert:

“Een leuk detail is dat mensen blijven vragen waarom we geen oranje bitcoin-logo gebruiken. We zijn gegaan voor Mexicaans roze, er is al een sterke nationale identiteit aan verbonden.”

Pueblos Magicos, magische steden

“Er is dus al een Pueblos Magicos-netwerk, opgezet door de overheid voor toerisme met 177 plekken in het land. De weg naar bitcoin’s succes in El Salvador was toerisme. In Mexico is er ook een gigantische toerisme-industrie. Wat als we deze Pueblos-steden kunnen orangepillen?”

Nog geen 20 kilometer van Citadel Inah-land, ligt met Mani één zo’n Pueblo Magico, en ook Sisal ligt niet ver weg. Het mooie is dat de focus in deze steden ligt op het behouden van de lokale maya landbouwtechnieken en “ancient practices”.

“Het toerisme sluit aan bij onze projecten: Sisal draait om ecotoerisme, want het heeft een prachtig strand. In Mani is het self-sustainable, met traditionele Maya-gewoonten. Veel (bitcoin)educatie met de inwoners haakt hierop in.”

Benieuwd? Check dan vooral deze video eens!

Bitcoineconomie

Het plan is dus: een bitcoineconomie bouwen rondom deze plekken, gebruikmakend van de principes van de whitepaper van Bitcoin Beach en aangepast voor de lokale cultuur.

“Door binnen de Pueblos Magicos van Yucatan succesvol te zijn, zullen we de aandacht trekken van de rest van de Mexicaanse bevolking, waardoor een netwerkeffect ontstaat.”

Met “cultuursensitief onderwijs” en “passende fintech-oplossingen” moet een oranje vlek zich over de regio gaan uitbreiden, met name onder vrouwen en kinderen. 

“De school in Mani wordt gerund door vier lokale priesters (padres). De vrouwen en kinderen zullen in augustus de eersten zijn die de bitcoinlessen zullen bijwonen, geleid door docent Mercedes.”

Lokale benadering

Daniël benadrukt nog maar eens hoe uniek de benaderingen rondom educatie moeten zijn. “We moeten iets belichamen voordat we het woord bitcoin gebruiken. Je moet cultureel luisteren, dat leerde ik van mijn moeder. Je moet heel precies zijn voor de introductie van bitcoin.”

Daniëls moeder heeft een fascinerende kijk op bitcoin in de wereld. Onlangs was ze te gast bij John Vallis in een podcast.

Daniël verwijst vervolgens de software:

“Als je alleen al kijkt naar de specificaties van een wallet en welke basisfuncties het moet hebben, dan zie ik dat er nog geen énkele wallet is die goed is voor wat wij willen doen. We moeten echt bij nul beginnen.”

“Veel in de bitcoin-space is vanuit Silicon Valley-perspectief. We moeten dat niet in adoptie gieten, dat werkt niet. We willen dat hier in Mexico voorkomen. Je moet een vertaalslag maken van wat écht nodig is naar software. Mexico is anders dan El Salvador en anders dan Guatemala. Mensen komen vanaf een ander startpunt en daarom moeten we dingen uniek benaderen.”

Ook dit project staat aan het vroege begin, maar Daniël is strijdlustig. “Er is ook een grote expatcommunity in Merida, die bij elkaar komt in een Bitcoin Cafe. Met deze groep moet de oranje vlek zich gaan uitbreiden.”

De komende maanden zullen ongetwijfeld de ‘winkeliers’ op BTCMap.org uit de grond schieten. Net als Citadel Inah staat ook dit project nog in de jonge kinderschoenen. Houd voor nu vooral de vorderingen van het project in de gaten op Twitter

Focus is een value4value nieuwsbrief. Steun ons met een vrijblijvende donatie!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.