Skip links

#250 Lange termijn bitcoin houders onder de loep

Het is tijd voor een nieuwe editie van BitcoinFocus waarin we in de wereld van bitcoindata duiken.. In deze editie staat een speciale en cruciale groep bitcoinenthousiastelingen centraal: de langetermijnhouders. Je hebt vast eens van deze term gehoord. Het gaat om een groep mensen die een belangrijk fundament biedt dankzij hun vertrouwen in de eigenschappen van deze munt. Maar hoe ziet deze groep er precies uit en wat voor gedrag vertonen ze over de tijd? Deze editie zal deze vragen beantwoorden en meer.

Focus is een value4value nieuwsbrief. Ben je fan? Steun ons met een vrijblijvende donatie!

Hoe ziet een lange termijn houder eruit?

Voordat we de data in duiken, wil ik je eerst voorstellen aan Patrick Bertens. Patrick is 35 jaar oud en is van beroep softwareontwikkelaar. Voor de uitvoering van zijn beroep besteedt Patrick veel tijd op het internet. In 2017, nadat hij over bitcoin heeft gelezen op een techwebsite, besluit Patrick om zijn eerste aankoop te doen. Dit begint als een nieuwsgierige stap – om misschien een leuk zakcentje aan over te houden – maar het groeit al snel uit tot een fascinatie voor de unieke eigenschappen van bitcoin. Een schaars betaalmiddel, dat zonder tussenkomst van andere personen over de hele wereld is te versturen, dat klinkt toch als een geweldige uitvinding?

Patrick is ervan overtuigd dat bitcoin uiteindelijk een bredere erkenning en adoptie krijgt. Ondanks de volatiliteit van de cryptomarkt, omarmt Patrick de prijsschommelingen van bitcoin met vastberadenheid en blijft hij geduldig en gefocust op de toekomst. 

Ik moet eerlijk bekennen, Patrick bestaat niet echt. Patrick is een fictief persona die alle eigenschappen bezit van een typische lange termijn houder. Het voorbeeld van Patrick is natuurlijk stereotyperend (man, 35 jaar, softwareontwikkelaar) en in praktijk bestaat deze groep uit een veel diverse populatie aan mensen. Maar Patrick heeft wel alle eigenschappen van een langetermijnhouder. Deze groep kenmerkt zich namelijk doordat ze blind vertrouwen hebben in de eigenschappen van bitcoin, niet gevoelig zijn voor prijsschommelingen en speculaties op korte termijn, en koste wat het kost blijven kopen tijdens bearmarkten.

Hoe bepaal je welke bitcoin in bezit is van langetermijnhouders?

Het voorbeeld van Patrick spreekt tot de verbeelding. Hij heeft in 2017 gekocht en gevoelsmatig – zeker met zijn overtuiging in acht nemend – zou je hem kunnen beschouwen als langetermijnhouder. In jargon ook wel hodler genoemd. Maar hoe kunnen we dat onderbouwen met data? Hiervoor ligt een onderzoek van Glassnode aan ten grondslag. Glassnode, een on-chain analyse bedrijf, heeft onderzoek uitgevoerd naar de waarschijnlijkheid van UTXO in de komende dagen verplaatst.

Een UTXO staat voor “Unspent Transaction Output” (niet-bestede transactie-uitvoer), een term die wordt gebruikt binnen het bitcoinprotocol. Wanneer een transactie wordt bevestigd, worden nieuwe UTXO’s gecreëerd als uitvoer. Deze UTXO’s zijn te gebruiken als invoer in toekomstige transacties.

Hun bevindingen onthullen dat recent gecreëerde UTXO’s zeer waarschijnlijk zijn te verplaatsen binnen de volgende 14 dagen. Dit wordt weergegeven in de onderstaande grafiek. Deze grafiek toont ook dat de curve (waarschijnlijkheid) aanzienlijk afneemt tussen de 100 en 200 dagen ouderdom. Een diepere analyse toont dat het kantelpunt zich bevindt op 155 dagen. Op basis van dit onderzoek kunnen we alle UTXO’s onderverdelen in jonger dan 155 dagen (kortetermijnhouders) en ouder dan 155 dagen (langetermijnhouders).

Wat zien we terug van langetermijnhouders in de bitcoindata?

De onderstaande grafiek toont het aantal bitcoin dat in het bezit is van langetermijnhouders, dat momenteel meer dan 15,2 miljoen bitcoin bedraagt. In vergelijking met de totale omloop van 19,4 miljoen bitcoin is dit aanzienlijk. Dit wijst erop dat langetermijnhouders onverminderd vertrouwen hebben in bitcoin. Echter, dit beeld dient enigszins genuanceerd te worden. 

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat meer dan 3,8 miljoen bitcoin als verloren zijn te beschouwen. Dit betreft bitcoin die niet langer toegankelijk zijn, omdat mensen hun privésleutels zijn kwijtgeraakt of om andere redenen geen toegang meer hebben tot hun bitcoin, en niet per se vanwege een overweldigend vertrouwen in de munt.

Desalniettemin is het aantal bitcoin van UTXO’s ouder dan 155 dagen indrukwekkend te noemen!

En hoe ziet de grafiek eruit als het wordt gecorrigeerd voor de totale hoeveelheid in omloop?

In de vorige alinea benoemde ik kort dat er momenteel 19,4 miljoen bitcoin in omloop is. Dit aantal is natuurlijk niet constant en groeit ook over de tijd, als een gevolg van de beloning die miners krijgen voor het toevoegen van een blok aan de blockchain. Hoe ziet bovenstaande grafiek eruit als je het corrigeert voor de hoeveelheid bitcoin in omloop? 

Het antwoord wordt getoond in de onderstaande grafiek. Deze toont het percentage bitcoin dat in handen is van lange termijn houders ten opzichte van de totale voorraad. Het ziet er minder indrukwekkend uit als de vorige grafiek, maar alsnog is het patroon duidelijk. Langetermijnhouders houden een hoog percentage van de totale rondgaande bitcoin, namelijk 75%. 

Naast dat percentage laat de grafiek een ander duidelijk patroon zien, het percentage bitcoin dat in bezit is van de langetermijnhouders stijgt tijdens de bearmarkten en daalt tijdens bullmarkten. Dit toont een tegenovergestelde beweging ten opzichte van de bitcoin prijs. Dit toont dat lange termijn houders extra bitcoin bijkopen wanneer de prijs relatief laag staat, en bitcoin van de hand wordt gedaan wanneer de prijs sterk stijgt.

Wat valt nog meer op de groep van langetermijnhouders?

We zijn nog niet klaar, want we gaan nog iets verder inzoomen naar een opvallende groep. Binnen in de groep van langetermijnhouders zijn namelijk ook opvallende zaken te zien. In de onderstaande grafiek wordt in het percentage bitcoin van de totale hoeveelheid getoond van UTXO’s van 2 jaar en ouder. Deze groep wordt weergegeven in het groen. De laatste waarde toont dus bitcoin die zijn aangeschaft vóór de top van 2021 en voor een groot gedeelte de sterke prijsstijging mee hebben gemaakt.

Het percentage bitcoin dat langer dan 2 jaar stil staat is sinds de bodem van de bearmarkt rond $16.600 gestegen van 45% naar 56%. Dit is een sterke stijging en wordt grotendeels veroorzaakt doordat UTXO’s van jonger dan twee jaar een kantelpunt bereiken naar de groep van UTXO’s ouder dan twee jaar. Investeerders die hebben gekocht tijdens de prijsstijging in 2021 houden dus bitcoin vast dat momenteel wordt geconverteerd naar de groep van ouder dan 2 jaar.

Wat is de gemiddelde aankoopprijs van langetermijnhouders?

Het is dus te bepalen of een UTXO ouder of jonger dan 155 dagen is, en daarmee tot de groep van langetermijnhouders. Doordat we weten waarop een UTXO is gecreëerd, weten we ook voor welke prijs deze voor het laatste bewogen heeft. Dat betekent ook dat we een gemiddelde prijs kunnen berekenen voor deze langetermijn bitcoin. Die gemiddelde aankoopprijs ligt momenteel op $18.100, maar dit is niet het meest interessante. 

Het meest interessante aan de grafiek zijn de momenten waarop de prijs van bitcoin onder de gemiddelde aankoopprijs van lange termijn houders ligt. Er zijn vijf periodes in de gehele geschiedenis van bitcoin waarin dit is gebeurd, namelijk:

  • Bodem van de bearmarkt in 2013
  • Bodem van de bearmarkt in 2015
  • Bodem van de bearmarkt in 2019
  • Wereldwijde covid-19 marktcrash
  • Bodem van de bearmarkt in 2022

Het patroon is duidelijk. Bitcoin vormt een prijsbodem wanneer de prijs onder de gemiddelde aankoopprijs van de lange termijn houders gaat. Het zijn typisch enthousiastelingen zoals Patrick die instappen wanneer de prijs sterk is gedaald. Het vertrouwen van een persoon als Patrick hangt niet af van een hoge- of lage bitcoinprijs. Die is gebaseerd op de eigenschappen van bitcoin en visionaire blik wat bitcoin in de toekomst zou kunnen betekenen. Het zijn de lange termijn investeerders die een prijsbodem creëren tijdens de donkere dagen van een bearmarkt.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Conclusie

De groep van lange termijn houders is van essentieel belang voor het bitcoinnetwerk. Deze groep van enthousiastelingen vormen een solide fundament door hun onverminderde vertrouwen in het bitcoinnetwerk.

De groep heeft een visionaire blik op bitcoin en houdt ten koste wat het kost bitcoin vast tijdens de bearmarkten. Dit zorgt uit eindelijk voor een bodem van de prijs, opvallend genoeg altijd als de prijs van bitcoin nét onder de gemiddelde aankoopprijs van deze groep komt te staan.

Op dit moment bezit de groep van lange termijn houders procentueel (75%) en in absolute aantallen (15,2 miljoen) de grootste hoeveelheid bitcoin ooit. En dat is uiteraard positief om te zien 😉

Tot de volgende editie van BitcoinFocus!

Focus is een value4value nieuwsbrief. Ben je fan? Steun ons met een vrijblijvende donatie!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.