Skip links

#239 ‘Superieur’ bitcoin opslaan?

Nieuws van de Europese Centrale Bank, Bank of Japan en over Amerikaanse staatsobligaties. Maar ook cryptonieuws over Coinbase en CryptoCom maar ook zeker weer veel bitcoinnieuws. In deze vrijdageditie van Focus lees je over het Picture Superiority Effect voor bitcoinopslag, een voetbaltoernooi in Amsterdam en nog veel meer!

Focus is een value4value nieuwsbrief. Ben je fan? Steun ons met een vrijblijvende donatie!

Bitcoin onthouden als plaatje

Deze week zette de Human Right Foundation 20 bitcoin apart voor 10 bounty’s: beloningen voor werk aan bitcoin/ecash/nostr projecten. Een daarvan springt bij mij in het oog: Border Wallets.

Momenteel bewaart het gros van de bitcoiners zijn sats met een seed phrase. 12 of 24 woorden die je inlaadt of genereert in een wallet, en tegelijkertijd ook als back-up opschrijft. Maar losse woorden zijn niet de beste manier om iets te onthouden. Patronen zijn daar veel beter voor. Dit heet ook wel het “Picture Superiority Effect“.

Naar verluidt onthouden maar 10% van de mensen het woord ‘cirkel’ na 72 uur. Bij het 〇-symbool is dat na deze zelfde drie dagen wachten maar liefst 65%.

Wat als we bitcoin ook op zo’n manier kunnen onthouden?

Dat is precies het idee van Border Wallets. Het gebruikt het Picture Superiority Effect om seed phrases te onthouden. Als back-up, en niet als vervanging van een hardware wallet. Maar hoe?

 1. Je hebt een raster van alle 2048 BIP-39 woorden. Dit heet het ‘Entropy Grid’.
 2. De gebruiker genereert een ‘patroon’ in dit raster, of een reeks coördinaten.
 3. Je voegt er een controle checksum aan toe.
 4. Je hebt nu een visuele weergave van je private key.

Je kunt zelfs overwegen om de grid en het patroon los van elkaar te bewaren. Wie weet immers dat ze bij elkaar horen?

Let op: het is momenteel allemaal nog experimenteel en een robuustere manier om een extra back-up te maken. Want wees nou eerlijk: als jij ergens (op straat of in een bureaulade) 12 woorden tegenkomt, dan leg je al snel de link dat dit toegang geeft tot iemands bitcoin?

Border Wallets zijn mogelijk een uitweg en dat is ook precies de reden dat de Human Rights Foundation er 2 BTC voor over heeft om dit door te ontwikkelen en te laten implementeren.

Rondje langs de macro-velden…

Het CBS raamt de inflatie in Nederland voor de maand juli op 4,6% ten opzichte van juli 2022. In juni was de inflatie nog een stukje hoger, namelijk 5,7%. Met name de energieprijzen daalden hard vergeleken met twee maanden geleden. Intussen verhoogde de Europese Centrale Bank (ECB) de basisrente met 25 basispunten tot praktisch het hoogste punt in de geschiedenis van de euro (sinds oktober 2000): 3,75%.

De Bank of Japan verhoogt rond hetzelfde moment de limiet van de rente op staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar. Die gaat van 0,5% naar 1,0%. Daarmee valt er “meer te halen” bij deze relatief veilige activaklasse, wat dan weer meer risicovolle assets minder interessant maakt.

Intussen krijgen de Verenigde Staten een lichte correctie van kredietbeoordelaar Fitch. Ze downgraden de Amerikaanse obligaties van AAA naar AA+. Op zich niets mis mee, omdat het van ‘hoogwaardig’ naar ‘bovengemiddeld’ gaat. Daarmee ziet Fitch de staatsleningen van de VS niet meer als ultraveilig, wat tamelijk uniek is in de laatste decennia. De reden? Overheidsuitgaven, oplopende staatsschulden en de verslechtering van de bestuursnormen, ook op het gebied van fiscale en schuldenkwesties.

.. en rondje langs de cryptovelden!

 • MicroStrategy wil met een nieuwe aandelenuitgifte $750 miljoen ophalen om bitcoin van te kopen. Na een deal met Cowen and Company, Canaccord Genuity en Berenberg Capital, ligt het voorstel nu bij de Securities and Exchange Commission (SEC). Het bedrijf van Michael Saylor heeft al 152.800 BTC in kas, een bizar aantal!
 • Brian Armstrong van Coinbase onthult dat de SEC suggereert dat de beurs alles behalve bitcoin zou moeten schrappen. De ruim 250 altcoins kunnen wel eens effecten (‘securities’) zijn, zo is de suggestie. Het lijkt vooralsnog een proefballonnetje te zijn die SEC-voorzitter Gary Gensler loslaat.
 • Een ander groot cryptobedrijf, Crypto.com, krijgt van De Nederlandsche Bank (DNB) goedkeuring om haar diensten aan te bieden in Nederland. Je kunt het bedrijf terugvinden in het cryptoregister onder de naam “Foris Dax Global Limited“.
 • Binance heeft 150 miljoen unieke klanten, meldt Changpeng Zhao (CZ) deze week. Goed nieuws voor de geplaagde beurs dus.
 • Ruim 72 miljard dollar aan Amerikaanse T-Bills, dat staat bij Tether Inc. op de balans. Daarmee bezitten ze meer Amerikaanse staatsobligaties dan de Verenigde Arabische Emiraten.
 • Dankzij een scherpe lezer (bedankt!) tot slot kleine rectificatie van de vorige vrijdageditie. Je las dat de Britse regering een wetsvoorstel verwierp dat gokactiviteiten gelijkstelt aan handel in cryptocurrency’s. Dat hadden we mis! Het moest het tegenovergestelde zijn: cryptotrading komt niet gelijk te staan aan gokken.

Voetballen met bitcoiners

Ben je bitcoiner én voetbalfan? Neem dan in oktober vooral eens een kijkje bij het Sportpark Spieringhorn in Amsterdam. Hier vindt namelijk het ₿itcoin ₿allers Orange Cup Tournament ‘23 plaats.

Op 12 oktober kun jij met jouw team meedoen aan dit voetbaltoernooi. Tijdens de Bitcoin Conferentie die die week tevens in Amsterdam plaatsvindt, kun je samen met vijf vrienden van een gezellige bitcoinsportdag genieten. Check het X-account voor meer informatie.

Bitcoin is groen!

Consultancyfirma KPMG komt met een rapport op de proppen waarin bitcoin er goed vanaf komt. De titel is: ‘Bitcoin’s role in the ESG imperative’. ESG staat voor Environmental, Social and Governance. Het kijkt hierin onder andere naar bitcoin mining en de impact van mining op de wereld.

Het komt met vier strategieën om de carbon footprint te reduceren:

 • Het gebruik van hernieuwbare energie – miners kunnen dynamisch en flexibel hun energiegebruik inzetten tijdens perioden van een laag aanbod. Dat is een prikkel om extra hernieuwbare energie-capaciteiten uit te bouwen.
 • Demand response – miners kunnen helpen om het elektriciteitsnet te balanceren. KPMG geeft een voorbeeld van een geval in Texas waarbij er 1.500 MW aan elektriciteit is teruggegeven tijdens extreme kou.
 • Recycle restwarmte – Sommige bitcoin miners zijn begonnen met het recyclen van warmte voor andere doeleinden, zoals commerciële gebouwen, plantenkassen en zelfs zwembaden. Wederom geven ze een voorbeeld: 100 commerciële gebouwen in North Vancouver zijn verwarmd door bitcoinmining.
 • Methaan reductie – Investeringen van bitcoin miners, zoals Vespene Energy, zijn waardevol voor exploitanten van stortplaatsen om het vluchtige methaan emissie om te zetten naar elektriciteit, waarmee ze de milieu-impact verlagen. Methaan is maar liefst 80 keer zo potent als broeikasgas dan CO2 over de periode van 20 jaar.

Naast dit kopje over Environment schetst KPGM ook een casus voor Social uit de ESG-criteria. Bitcoin biedt de mogelijkheden om een meer inclusieve economie te bewerkstelligen. Als voorbeeld noemen ze:

 1. Internationale betalingen, waarbij gebruikers tijd besparen om naar remittance-kantoren te hoeven reizen, aan transactiekosten besparen en de risico’s van mogelijke confrontaties met bendes die uit zijn op geld kunnen voorkomen.
 2. Fundraising voor Oekraïne, waarbij er binnen twee dagen na het uitbreken van de oorlog al 70 miljoen dollar aan donaties binnenkwamen.
 3. Toegang tot elektriciteit in buitengebieden in Afrika, waarbij bitcoinminers een katalysator kunnen zijn voor voor het opbouwen van microgrids in afgelegen gebieden waar dit anders nooit van de grond zou komen.
 4. Financiële inclusie, voor de 1,4 miljard mensen zonder bankrekening.

Voor het Governance-kopje kijken ze voornamelijk naar de decentralisatie van bitcoin, de parameters van het protocol die bitcoin maken wat het is en de Blocksize War die het overleefde.

“Bitcoin’s governance is in het systeem gebouwd met regels die in het protocol staan geprogrammeerd. Het is een systeem dat, vanwege zijn decentralisatie, niet is te misbruiken door mensen met macht of verborgen motieven.”

De conclusie van de twee auteurs is dat “bitcoin veel voordelen biedt in het ESG-raamwerk”. En vergis je niet. KPMG is een grote jongen in de traditionele markt, waar toch wel met een voorzichtig oor naar wordt geluisterd. Ze volgen daarmee BlackRock, die bepalend is geweest voor het ESG-beleid in met name Amerika en internationaal.

Twee nieuwe conferenties!

Waar in El Salvador in november eerst nog de originele Adopting Bitcoin-conferentie gepland staat, is de volgende editie al aangekondigd: Adopting Bitcoin Cape Town!

Jazeker, een nieuwe conferentie in Zuid-Afrika. Van 26 tot 28 januari kun je in Kaapstad terecht voor een bitcoinconferentie. Dichtbij de beginnende bitcoindorpjes van Bitcoin Ekasi, Bitcoin Ubuntu en Bitcoin Witsand kun je dichtbij Kaap de Goede Hoop terecht voor een idyllische bitcoin-only bijeenkomst. Bitcoin is Hope!

Zoek je het liever dichter bij huis? Dan is Bitcoin Atlantis mogelijk een leuk alternatief! Op het Portugese eiland Madeira vind van 1 tot 3 maart 2024 een nieuwe conferentie plaats. Volgens de website zijn grote namen Jack Dorsey, Jack Mallers, Michael Saylor en Jeff Booth erbij. Ben jij er ook?

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Donatie-dashboard

Ook afgelopen week mochten we weer donaties ontvangen van twee van onze vaste lezers.

 • Jspr stuurde 2.500 sats met het bericht: “Bedankt voor alle toffe content!”. Jij ook bedankt voor de value4value, Jasper!
 • Philip doneerde 12.000 sats met de volgende boodschap: “Ga zo door, vrienden..!” Thx, Philip!

Jij kunt ook je berichtje achterlaten op onze donatiepagina. Daarmee krijg je ook een plekje op ons dashboard (en in de nieuwsbrief)! We hebben ook anonieme donatieknoppen gemaakt, voor degenen die Focus graag willen steunen zonder verdere boodschap.

We zijn er elke week opnieuw met drie kakelverse edities, met puur bitcoin-only nieuws en met begrijpelijke en inzichtelijke Nederlandse verhalen en interviews. Geef jij ‘value’ terug, door ons te volgen op onze socials (Twitter, Nostr, Telegram of Twitter), de nieuwsbrief te delen of een donatie te sturen?

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.