Skip links

#236 De afkortingen-editie: X, RFK & FOMC

Tijd voor een kakelverse Bitcoin Focus op deze vrijdagochtend volop nieuws en analyses. Met X, presidentskandidaat Kennedy, block 800.000, dubbele rentestijgingen en een Brits crypto-is-niet-gokken-debat.

Maar eerst: ben jij als vaste Focus-lezer fan van onze compleet gratis nieuwsbrief? Overweeg dan eens om ons te steunen met een value4value donatie, zodat we onafhankelijke bitcoinverhalen kunnen blijven schrijven.

Bye, bye BlueBird

Aan alles komt een end. Ook het blauwe vogeltje van Twitter vliegt voorgoed uit. Voorman Elon Musk zet een streep door het merk Twitter. Voortaan heeft het sociale medium met honderden miljoenen gebruikers ‘X’.

Als je de website X.com bezoekt, wordt je al doorgeleid naar Twitter.com, zo maakt Musk bekend met dit twietje dat inmiddels ruim 57 miljoen weergaven heeft. De hele gedachte achter deze ommezwaai: ‘X’ moet een ‘everything app’ worden, waarmee Amerikanen ook gaan shoppen en bankieren. De Amerikaanse evenknie van het Chinese WeChat. Gaat deze majeure force van Musk lukken?

Gebruikers reageren ondertussen negatief op de koerswijziging en de meesten vinden de naam nietszeggend en niet meer onderscheidend. Pijnlijk is dat Musk de eigenaar van het @X-account op Twitter niet zou hebben betaald, zo verklaart deze tegenover de Britse krant The Telegraph.

Bitcoiners lijken intussen met een hele andere X bezig te zijn; die van vraag en aanbod. Zoals de Duitse on-chainanalist Jan Wüstefeld leuk laat zien: met een vaste en “perfect inelastisch” aanbod, zorgt ieder beetje extra vraag voor een hogere prijs. Althans, dat is de theorie.

Robert F. Kennedy Jr. doet aan nalatenschap

Robert F. Kennedy Jr. (RFK) heeft extra bitcoin bijgekocht, zo maakt hij bekend in een Twitter Spaces, georganiseerd door influencer Scott Melker. Kennedy, de neef van Robert J.F Kennedy, is een belangrijke uitdager van de zittende president Joe Biden aan Democratische zijde. Kennedy is publiekelijk nogal bullish over bitcoin, zo vindt hij dat 1% van de dollarvoorraad met bitcoin gedekt moet worden.

Hij voegt de daad ook bij het woord: zo bezit hij persoonlijk tussen de 100.000 en 250.000 dollar aan bitcoin en dat blijft het niet bij. Ook voor zijn zeven (!) kinderen heeft hij per kind maar liefst twee bitcoin afgetikt. Die veertien bitcoin zijn omgerekend maar liefst 420.000 dollar waard. De Kerstman is in huize Kennedy al vroeg langs geweest…

Tussendoortje

Heel even snel tussendoor: maandag maakte een onbekende miningpool blocknummer 800.000. Daarmee zijn we nog maar 40.000 blocks verwijderd van de aanstaande halving! Of in makkelijkere tijdseenheden: 40.000 * ~10 minuten = 277 dagen. Dat is dus al over 40 weken!

Trouwens.. klopt dat wel? Is blocknummer 799.999 niet het 800.000e block? We begonnen immers te tellen vanaf block 0, het Genesis Block 🧐

Rondje langs de velden

We gaan door met een rondje langs de velden van het meest opmerkelijke nieuws van de afgelopen week:

  • Binance trekt zich terug in Duitsland, in navolging van Nederland en België. Het komt niet geheel als een verrassing. De Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (BaFin) heeft eerder al geweigerd om Binance een licentie te verlenen om crypto’s te bewaren.
  • Nog meer Binance-nieuws: CEO Changpeng Zhao en zijn bedrijf zijn van plan om de lopende aanklachten van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) af te wijzen. Dat wordt nog een mooi gevecht tussen CZ en de Amerikaanse toezichthouders en federale overheid.
  • Opmerkelijk: een bitcoin whale ontwaakt uit zijn slaap. Deze verplaatst maar liefst 1.000 bitcoin na elf stille jaren vol geduld. Ook zagen we activiteit van bitcoin uit 2010. Een onbekend iemand bracht 50 BTC in beweging.
  • Een opmerkelijk probleem in verschillende Amerikaanse staten: miners die herrie maken! In Arkansas is men in de weer met lokale regels voor de grote datacentra. Klachten kwamen onder andere van mensen die 24/7 het gezoem van de hardware horen in hun huis.
  • Het Borrow-platform van Coinbase, waarmee klanten leningen konden krijgen met bitcoin als onderpand, wordt de komende maanden afgebouwd. De focus ligt op diensten die de klanten het meest waarderen. Huidige leningen moeten voor 20 november 2023 worden afgelost.

Federal Open Market Committee (FOMC)

Een hele mond vol, de Federal Open Market Committee (FOMC). Wat doet deze club?

Het FOMC is verantwoordelijk voor het bepalen van het monetaire beleid van de VS, met als doelstellingen het handhaven van prijsstabiliteit en het bevorderen van de werkgelegenheid. Het bestuursorgaan bestaat uit leden van de Board of Governors van de Federal Reserve (de centrale bank van de VS) en regionale presidenten van de Federal Reserve banken.

Ze komen circa acht keer per jaar bijeen om economische gegevens en indicatoren te analyseren en beslissingen te nemen over het monetaire beleid van de Verenigde Staten. Een van de belangrijkste instrumenten die ze in handen hebben, is draaien aan het rentetarief. Simpel gezegd: gaat de beleidsrente omhoog, dan wordt lenen duurder, gaat de rente omlaag, dan wordt lenen goedkoper.

Om de inflatie in te dammen, is de rente de afgelopen vijftien maanden steeds verhoogd en ook deze week is de rente met 25 basispunten verhoogd. Daarmee staat de basisrente nu op het hoogste punt sinds 2001!

Vergeleken met eerdere rentestijgingen gaat het nog altijd in een zeer rap tempo, zo getuige ook onderstaande grafiek.

Analisten zijn het oneens of dit de laatste keer is dat er verhoogd wordt. In de basis is een lagere rente gunstiger voor bitcoin, omdat de financiële markten dan goedkoper geld kunnen lenen en er eerder een sentiment ontstaat om te speculeren op de aandelen- en cryptomarkt.

Ook de ECB verhoogt deze week rente met 0,25%, tot een totaal van 4,25%. Dat is het hoogste punt sinds oktober 2008.

Ledger-oplichting

Nederlandse bitcoin community, wees gewaarschuwd! Er gaan weer oplichting mailtjes rond die proberen van cryptobezitters geld af te troggelen, in het bijzonder gericht op Nederlanders én met voor- en achternaam als aanhef.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Niet als gokken

De Britse regering verwerpt een nieuw wetsvoorstel dat gokactiviteiten zou gelijkstellen aan handel in cryptocurrency’s. Ze bevestigt haar intentie om deze sector net zo te reguleren als andere financiële diensten.

Het Treasury Committee van het parlement bracht het voorstel naar voren. Het doel? De retailhandel en investeringsactiviteiten in niet-ondersteunde cryptovaluta’s behandelen als gokken. Het ministerie van Financiën keurt deze aanbeveling nadrukkelijk af. Andrew Griffith, de Britse minister van Financiële Diensten, verzekerde het comité van de vastberadenheid van de regering.

Zij willen de sector behandelen als een integraal onderdeel van het financiële dienstverleningslandschap, niet als gokken. De Britse regering onderstreept de lopende discussie over de regulering van cryptocurrency’s met haar standpunt.

Value4Value donatiedashboard

Tot slot nog een laatste verwijzing naar ons donatiedashboard. In de afgelopen weken lieten veel lezers een leuk bericht achter met een value4value donatie.

Heb jij ze al gezien? Op de doneerpagina kun je het dashboard inzien en ook een plekje claimen en Focus zo een handje (en satje) helpen.

Bitcoin Focus is value4value. Als jij elke week met veel plezier onze gratis nieuwsbrief leest, kun je ons hier steunen met een geheel vrijblijvende bitcoin donatie. Hartelijk bedankt! 

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.