Skip links

#230 Nieuw briefgeld mét handtekening

Heb je het al gehoord? Lagarde deelt handtekeningen uit! Niet per se aan grote en loyale fans van de oud-IMF-baas en huidige voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), maar aan iedereen. Althans, aan iedereen die eurobriefgeld gebruikt.

Focus is een value4value nieuwsbrief. Ben je fan? Steun ons met een vrijblijvende donatie

In een video vertelt ze:

“Dit is mijn handtekening. Maar het is jouw geld. Jij hebt nu iets te zeggen over hoe jouw bankgeld eruit ziet. We hebben een aantal opties geselecteerd en jij kunt ons in een enquête vertellen waar je van houdt en welke je niet leuk vindt.

Sinds december 2021 is de ECB bezig met het plan om de bankbiljetten een nieuw jasje te geven. Het moet “duurzaam en milieuvriendelijk” zijn en tevens “meer inclusief”. Er zit een werkgroep op dit project en ze hebben een heuse roadmap.

Aan de hand van enkele verhaallijnen zijn er een paar ideeën bedacht. Hieronder heb ik er twee voor je samengevat:

 • “Een bankbiljet dat de democratie vertegenwoordigt, met afbeeldingen van het Europees Parlement, het stemproces (weergegeven door een hand), of een Europees vergezicht met een strand, waar elke zandkorrel ertoe doet, net zoals elke Europese burger meetelt.”
 • “Elk bankbiljet ontleent zijn kleur en afbeelding aan een bepaalde Europese vogel, met bijpassende motieven uit de seizoenen van het jaar, Europese landschappen of menselijke activiteit.”

En ga zo maar door. Het idee is dat het definitieve nieuwe ontwerp in december 2026 af is.

Ironisch: terwijl de fiatwereld bezig is om het vertrouwen in een bankbiljet te verbeteren, blijft het onzichtbare en transparante bitcoin gewoon z’n werk doen. Hoe beeld jij je bitcoin in? Als een string van karakters, of een zelfverzonnen plaatje van een digitaal muntje?

En een ander leuk voordeel: elke bitcoin krijgt zijn eigen handtekening. Niet eentje van Lagarde, maar een van de daadwerkelijke eigenaar van de UTXO. De bitcoin die jij in je wallet bezit, zijn alleen uit te geven als jij daar je eigen signature onder zet.

In bitcoin kun je een betaling alleen uitgeven (als nieuwe input in een transactie) als jij het eigenaarschap kunt aantonen met een signature, getekend met jouw private key.

Oh, en in editie 58 (een tijdje geleden alweer) las je al eens over bitcoinpapiergeld. De mensen bij Offline.Cash hebben prachtige bitcoinbiljetten gemaakt van synthetisch papier, met microtekst en diepdruk. Met een NFC-chip kun je hier bitcoin op zetten en uitlezen.

Geld bevriezen

Over centralebankengeld gesproken… Met een knap staaltje reverse engineering van code die op 3 juli online is gezet, heeft de Braziliaan Vini Barbosa ontdekt dat de Central Bank Digital Currency (CBDC) van zijn land een aantal features heeft.

Onder andere: accounts bevriezen, saldi verlagen van bevroren accounts, nieuwe coins aanmaken of juist burnen of transfers pauzeren.

Het zit allemaal in het Digital Real-pakket van de Banco do Brasil. De centrale bank heeft dit nieuws inmiddels zelf ook bevestigd.

Verbod sms’jes voor cryptobedrijven

Cryptobedrijven mogen geen sms-berichten meer verzenden in de VS en Canada. Vanaf juli 2023, dus vanaf deze maand, komen hier nieuwe strenge regels voor. Niet alleen Twilio heeft er last van, maar het lijkt meer bedrijven te treffen en een industrie-brede maatregel te zijn.

Twilio deelt een aantal categorieën waarvoor sms- en mms-communicatie is verboden. Naast “prescription drugs” en “gambling” staan ook “high-risk financial services” in de lijst. Cryptobeurzen vallen hier onder, net zoals bedrijven die studentenleningen of hypotheken aanbieden.

Het komt er op neer dat geautomatiseerde sms’jes (voor bijvoorbeeld authenticaties) niet meer mogen, net als telefoonnummerverificaties.

Een klein voordeel is dan wel dat je als Amerikaanse of Canadese cryptogebruiker geen slachtoffer meer bent van sim swaps of phishing aanvallen. Maar het blijft tamelijk bijzonder: een verbod voor een ‘normale’ sector op een welbekend communicatiemiddel/protocol.

Deze nieuwsbrief gaat hieronder verder.

Donaties van de week

We mochten weer enkele value4value donaties verwelkomen in ons dashboard.

 • 2.100 sats van Bitkontje (a.k.a Oranje Kanarie): “Lekker gewerkt pik”
 • 100 sats van Jan
 • Maar ook enkele anonieme donaties zonder naam/bericht van 36.050 sats en 7.638 sats!

Iedereen weer enorm bedankt!

Ook jij kunt Focus steunen met een lightningbetaling vanaf onze website. Vul het formulier in, laat je boodschap achter en steun de enige bitcoin-only nieuwsbrief voor Bitcoin Nederland!

We vinden het belangrijk om “het goede woord” met zo veel mogelijk mensen te delen middels de open en gratis maar ook value4value nieuwsbrief. Steun jij ons ook?

Rondje langs de velden

 • Het marktaandeel van Binance is gedaald tot onder de 60%. Hoewel dit nog steeds een overweldigend percentage is, is de populariteit van de cryptobeurs het laagst in ruim 12 maanden. Het gaat overigens om het aandeel van het handelsvolume zónder handelsparen met de Amerikaanse dollar.
 • Presidentskandidaat Robert F. Kennedy Jr. heeft naar verluidt tussen de $100.001 tot $250.000 aan bitcoin. Iedereen die meedoet aan de campagne voor een plek in het Witte Huis in 2024 moet verplicht zijn bezittingen delen.
 • Juristen van het advocatenkantoor Clyde and Co waarschuwen dat de Markets in Crypto Assets (MiCA) regelgeving met betrekking tot stablecoins te zwaar is. Ze willen dat daglimimeten worden aangepast naar meer dan 200 miljoen euro. Met de huidige regels moet een bedrijf zijn activiteiten stoppen en extra goedkeuring krijgen als ze de limiet overschrijden.
 • De totale rekenkracht van het bitcoin netwerk bereikte deze week weer een record van zo’n 465 EH/s. Daardoor worden er grofweg 278.400.000.000.000.000.000.000 hashes berekend om een block te vinden (hashrate per seconde vermenigvuldigd met 60 en 10 om tot de gemiddelde benodigde hashes voor per gemiddelde blocktijd te komen).
 • Goed nieuws voor vijf bitcoin spot ETF-aanvragen. De Cboe beurs is een samenwerking aangegaan met Coinbase om relevante marktdata zoals handelsgegevens en orderboekinformatie met toezichthouders te delen als dat nodig blijkt. De kans op succes voor Wise Origin, WisdomTree, VanEck, Invesco Galaxy en ARK 21Shares voor de goedkeuring van hun ETF-aanvraag is daarmee weer iets dichterbij.
 • De Britse toezichthouder deed de afgelopen maanden onderzoek naar 34 crypto pinautomaten. Het heeft besloten om er maar liefst 26 van te sluiten, omdat ze geen licentie hadden en daardoor illegaal opereerden.

Ludieke actie Bitonic

“WIL JIJ INSTANT JE CRYPTO EARNINGS MULTIPLYEN!!?? Ons niet bellen.”

Getekend, Bitonic. De eerste bitcoinbroker van Nederland lanceert een ludieke actie. Het benadrukt dat het bewust een bitcoin-only bedrijf is. Het zet zich daarmee af tegen cryptotoko’s die allerhande altcoins, hypecoins of shitcoins aanbieden.

“Laat je niet gek maken door al die hypecoins.”

Bekijk ook vooral het reclamespotje dat het bedrijf online heeft gezet!

Bitkini

Voor de dames onder ons: wil je lekker flaneren op het strand en tegelijkertijd mogelijkerwijs sats ontvangen? Neem dan eens een kijkje bij Bitkini. Op deze bikinilijn kun je je eigen QR-codes laten drukken, waarmee je dus of een on-chain adres of een lightning (statische) invoice kunt printen.

“Het is de eerste bikini die zichzelf terugbetaalt.”

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Aanrader: Nostr documentaire

Enkele maanden geleden heb je op Focus al een eventverslag van Nostrica gelezen, de allereerste unconference over nostr van de wereld. Wij waren erbij en vertelden je hoe het er aan toe ging.

Max DeMarco was er ook en nam destijds een documentaire op, met onder andere Jack Dorsey en ‘Rabble’ – twee oud-Twitter eindbazen.

In de video, waar het woord bitcoin niet voorbijkomt, legt hij uit waarom Nostr belangrijk is om het internet (en in het bijzonder social media) ‘te fixen’.

Het heeft veel parallellen met bitcoin en daarom hoort het wat ons betreft zeker thuis in deze Bitcoin Focus-nieuwsbrief. Je kunt Bitcoin Focus trouwens ook volgen op nostr!

Focus is een value4value nieuwsbrief. Ben je fan? Steun ons met een vrijblijvende donatie

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.