Skip links

#229 De 4 meest opvallende grafieken van deze week

Het is weer tijd voor een nieuw artikel over on-chainanalyse! Laten we ons onderdompelen in de fascinerende wereld van bitcoindata, zodat jullie op de hoogte zijn van de belangrijkste ontwikkelingen die zich onder de oppervlakte afspelen. In dit artikel zullen we drie opvallende grafieken bespreken die betrekking hebben op de afgelopen periode. We zullen kijken naar de stroom van bitcoin van een miningpool naar een exchange, het aantal bitcoin dat wordt vastgehouden door fondsen en de SOPR (Spent Output Profit Ratio), een metric die inzicht geeft in de winstgevendheid van de markt.

Focus is een value4value nieuwsbrief. Ben je fan? Steun ons met een vrijblijvende donatie

1. Verplaatsing 9.318 Silk Road bitcoins

De meest opvallende grafiek deze week is een grafiek met de bezittingen van de Amerikaanse overheid. Op donderdag 12 juli is een transactie van de Amerikaanse overheid geregistreerd in een blok. Deze transactie omvatte een verplaatsing van 9.318 BTC en dat gebeurde in blok 798406.

Hierdoor is het huidige saldo van de Amerikaanse overheid gestegen tot 194.695 BTC. Er is een gedetailleerd artikel geschreven op Bitcoin Focus over hoe de Amerikaanse overheid in het bezit is gekomen van deze bitcoins.

Deze beweging heeft later plaatsgevonden dan ik persoonlijk had verwacht. Mijn hypothese was dat de bitcoin geleidelijk gedurende het jaar op de markt wordt gebracht, mogelijk elke 77ste dag. Deze hypothese is nu te verwerpen.

Er zullen nog drie batches van bitcoins worden vrijgegeven gedurende de rest van het jaar, elk met ongeveer 9.000 BTC. Op welke datum dat gaat gebeuren, is vooralsnog onbekend.

2. Bitcoinstromen tussen Antpool en Binance

In de afgelopen dagen is er sprake van een opmerkelijke stijging in de bitcoinstromen van een bekende miningpool naar Binance. Tussen 14 juni en 11 juli zijn er ruim 70.000 bitcoin verzonden vanuit Antpool naar Binance. Deze beweging trekt veel aandacht van analisten op social media platformen zoals Twitter, waarbij vaak wordt beargumenteerd dat het een negatief signaal is voor bitcoin. Echter, ik ben van mening dat dit niet zo’n grote zorg hoeft te zijn en ik zal uitleggen waarom.

Als we een gedetailleerdere analyse van de gegevens maken, blijkt er geen enkel bewijs te zijn dat deze specifieke bitcoin verkocht is. In feite is de oorsprong van de bitcoin in eerste instantie te herleiden tot Binance.

Dit wordt bevestigd door het feit dat er gelijktijdig een toename was in bitcointransacties van Binance naar Antpool, wat betekent dat er bitcoinverkeer was in beide richtingen. Hieruit kunnen we concluderen dat de bitcoin eenvoudigweg circuleert tussen de adressen van Binance en deze miningpool.

Bovendien is een deel van de bitcoin verzonden naar een bewaardienst genaamd Cobo Custody Wallet. Dit bedrijf biedt bewaaroplossingen voor bitcoin aan, wat erop wijst dat de miningpool een deel van de bitcoin buiten hun eigen beheer of bij een exchange bewaart. Dit wordt vaak gedaan als een vorm van risicospreiding of voor andere veiligheidsdoeleinden.

Het is opmerkelijk dat de transacties zijn opgesplitst in meer dan honderd relatief kleine transacties, elk tussen de 100 en 150 bitcoin. Dit patroon komt overeen met wat we hebben waargenomen bij andere bewaarinstellingen, zoals Coinbase Custody. Het duidt op een vorm van walletbeheer en risicospreiding bij het beheren van grote hoeveelheden bitcoin. Bovendien blijft het aantal transacties, zelfs bijna een maand na het begin van de bitcoinstromen, toenemen. We zien dus nog steeds bitcoin circuleren tussen deze adressen.

De adressen die betrokken zijn bij deze transacties behoren tot Antpool, Binance en Cobo Custody Wallet. Het adres van Antpool is 1Pvz8QjiVDniP1Sgm9iNfPuYum6T7YpgrY, het adres van Binance is 9zQVA771UivHpZPidQGXJknTbwBbMx3iq, en het adres van Cobo Custody Wallet is bc1q0qfzuge7vr5s2xkczrjkccmxemlyyn8mhx298v. Het is belangrijk om deze adressen in de gaten te houden om te zien of deze transacties blijven plaatsvinden.

Al met al wijst deze gedetailleerde analyse van de transactiestromen er sterk op dat de bitcoin die vanuit de Antpool-miningpool naar Binance is gestuurd, niet eenvoudigweg is verkocht. In plaats daarvan lijkt het erop dat de miner ervoor heeft gekozen om een deel van zijn bitcoin buiten de beurs te bewaren en de rest terug te sturen naar Binance. Deze transacties roepen echter vragen op over de strategie en tactiek van deze miningpool, aangezien alle genoemde details vrij opmerkelijk zijn.

3. Stijging (en daling) in de Fund Holdings

Twee weken geleden heb ik een artikel geschreven voor BitcoinFocus over verschillende bitcoin ETF’s en de vergelijkbare fondsen die worden aangeboden. In dat artikel heb ik de belangrijkste fondsen, namelijk GBTC, BTCC.U, BTCQ.U, BTC.E en QBTC.U, besproken. Als je meer gedetailleerde informatie wilt, raad ik je aan om het artikel terug te lezen. Sindsdien hebben er echter belangrijke veranderingen plaatsgevonden in deze fondsen die ik wil benoemen. Dit doe ik niet voor alle fondsen, maar enkel de fondsen waarbij een verandering in de bitcoin onder beheer zichtbaar is.

Purpose Bitcoin ETF

Deze ETF wordt verhandeld op de Toronto Stock Exchange in Canada. Op dit moment beheert de ETF 27.756 bitcoin, wat een stijging is van ongeveer 5.000 bitcoin sinds de aankondiging van de ETF door BlackRock. Dit duidt op hernieuwde interesse in dit product op de Canadese aandelenmarkt.

ETC Group Bitcoin ETP

Dit fonds vertoont een iets grotere stijging dan de eerder genoemde Purpose ETF. Het fonds wordt verhandeld op de Duitse Xetra Frankfurt Exchange en heeft een stijging van 5.486 bitcoin gezien, waardoor het totale aantal bitcoin onder hun beheer op 21.968 komt. Het is bemoedigend om te zien dat onze oosterburen ook toenemende interesse tonen, vooral nadat BlackRock’s aanvraag is goedgekeurd.

Grayscale Bitcoin Trust

Terwijl de twee eerder genoemde fondsen een toename in het aantal bitcoin onder hun beheer zien, heeft het grootste fonds, Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), een daling van 1.766 bitcoin waargenomen. Het is echter belangrijk om op te merken dat de zogenaamde “Fund Premium” (het verschil tussen de prijs van GBTC en de huidige marktprijs van bitcoin) wél aan het afnemen is.

In het kort wordt dit prijsverschil veroorzaakt doordat er geen bitcoin in en uit het fonds kan stromen. Als je meer details wilt weten over hoe dit prijsverschil tot stand komt en waarom het kleiner wordt, raad ik je aan om het artikel van BitcoinFocus van twee weken geleden te bekijken. Daar wordt dit dieper uitgelegd.

Maar hoe kan het dat het aantal bitcoin in beheer van Grayscale tóch aan het afnemen is? Dat komt door de managementvergoeding van 2%. Dit zorgt ervoor dat langzaam maar zeker bitcoin wordt verkocht, zodat voldaan wordt aan kosten voor het beheer van het fonds.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

4. Spent Output Profit Ratio

Als laatste bekijken we een populaire on-chainindicator, namelijk de Spent Output Profit Ratio. Het is een indicator die wordt gebruikt om de winstgevendheid van de markt te bepalen. Een waarde boven 1 betekent dat marktdeelnemers (gemiddeld genomen) op winst staan. Een waarde onder 1 betekent dat ze op verlies staan. Dit eerste (de markt staat gemiddeld genomen in winst) is momenteel het geval.

Het is belangrijk om te benoemen dat het niveau van ‘1’ erg relevant is. Als de SOPR in de buurt van de 1 komt, betekent dat de markt gemiddeld genomen op break-even staat. Dit is typisch een punt waarbij de prijs van bitcoin kan stijgen, wanneer marktdeelnemers besluiten om te kopen rondom hun break-even level. 

De medaille heeft ook een andere kant. Wanneer de SOPR onder het niveau van ‘1’ staat, kan er extra verkoopdruk komen wanneer die naar dit niveau toe beweegt. In tegenstelling tot het eerdere voorbeeld, is dit een signaal dat marktdeelnemers verkopen rondom hun break-evenniveau. Dit gebeurt vaak in een neergaande trend, waarbij speculanten en investeerders besluiten om bijvoorbeeld verlies te beperken.

Desalniettemin, de SOPR staat inmiddels nét boven de één. Dit kan dus een punt zijn waarbij marktdeelnemers besluiten om extra bitcoin te kopen rondom hun break-even level.

Afsluiting

In deze editie hebben we de voornaamste grafieken van de afgelopen week besproken, zoals de verplaatsing van Silk Roads bitcoins van de Amerikaanse overheid, de transacties tussen Antpool en Binance, de hoeveelheid bitcoins die door fondsen worden vastgehouden en de veel gebruikte maatstaf Spent Output Profit Ratio. 

Dit illustreert dat er altijd activiteit is op het bitcoinnetwerk, zelfs tijdens rustigere zomerperiodes waarin de prijs stabiel blijft. Uiteraard zal ik de grafieken blijven volgen en de belangrijkste inzichten met jullie delen in toekomstige edities van Bitcoin Focus.

Focus is een value4value nieuwsbrief. Ben je fan? Steun ons met een vrijblijvende donatie

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.