Skip links

#231 Bitcoin is leven(d)

Bitcoin is leven. Een organisme. Het is een wonder, heeft een begin en (waarschijnlijk) ook een einde. Het bestaat in een omgeving, evolueert, overleeft en kan niet op zichzelf bestaan.

Ja, inderdaad: Bitcoin is leven(d).

Beginnen

Leven begon. De Big Bang, toeval, de Schepping, Genesis; wat het dan ook was. We weten het niet, we waren er niet bij. Informatie ordende zich. Een perfecte samenloop van omstandigheden, of geïnitieerd door een maker. Een geniale maker, met een geniaal ontwerp. Entropie kreeg levensenergie. Ingeblazen door iets mystieks.

Bitcoin begon. 3 januari 2009, Satoshi. Ingenieus, tijdens de perfect storm, een ontdekking, een creatie. Een hardcoded Genesis Block, de DNA-broncode, de eerste hash. Het kreeg levensenergie. Ingeblazen door iets mystieks.

Leven

Leven leeft, in een omgeving. Een galaxy, een planeet, een medium, losgelaten in de ruimte, beschoten door een oneindig lijkende bron van energie. Gevoed van buitenaf, levend van binnenuit. Omringd door fotonen en elektronen die ons continu in leven houden. Die warmte bieden, energie geven. Dag op dag, maand op maand.

Bitcoin leeft, in een omgeving. Losgelaten in cyberspace, bestaand uit fotonen, beschoten met elektronen die getransformeerd worden in hashes, work en warmte. De pendule kwam in beweging, het begon te leven, het bleef leven. Block na block, epoch na epoch.

Bron: Anatomy of bitcoin

Bestaan

Leven bestaat, in een soort van vacuüm, een atmosfeer, in een gesloten systeem. Beschermd door de ozonlaag, continu en non-stop. Zónder dit zou leven niet bestaan. Bouwend met beschikbare data, DNA en RNA. Reeksen aan informatie. Complexe informatie.

Bitcoin bestaat, in een closed loop, een gesloten systeem. Geen satoshi zal ontsnappen, geen waarde zal weglekken. Het omvat álles, wordt beschermd, continu en non-stop. Het bestaat, tick tock next block, leeft voort met hashes, signatures en UTXO’s. Als dubbele helix van ons DNA, vol complexiteit. Deterministisch.

Bron: Piratehash

Overleven

Leven overleeft, is continu in ontwikkeling, staat nooit stil. We ondergaan leercurves, passen ons aan, verzamelen ervaringen. We zijn nooit 100% perfect of 100% klaar. De sterksten blijven, de zwaksten gaan. We overleven, gesterkt door ons bestaansrecht. Als een stamboom, met voorouders en nageslacht, een begin en een heden.

Bitcoin overleeft, het is statisch dynamisch, zit vol feedback loops. Het roept op tot adversarial thinking. Broncode evolueert, features komen en gaan. Het is nooit compleet af. Efficiënte miners blijven, de irrelevante gaan. Outputs komen, inputs gaan, als een levend set, een stamboom, met een begin en een heden.

Bron: UTXO.live

Ontwikkelen

Leven ontwikkelt, bestaat niet op zichzelf. Het reproduceert, ontwikkelt, vermenigvuldigt. Het zoekt veiligheid, gemeenschap en gezelschap. Het kan niet zonder, het bestaat niet alleen. Het itereert, leert en groeit. Het was fragiel, werd robuust, en wordt zelfs anti-fragiel.

Bitcoin ontwikkelt, maar niet op zichzelf. Zonder veiligheid van miners, community en nodes is het fragiel. Inmiddels gehard door de tijd, met collectieve doelen, ontwikkelt het zich door. Het netwerk van gelijkgestemden brengt het verder, het groeit op, het wordt volwassen.

Sterven

Leven eindigt. De energiebron dooft uit, ziekte slaat toe, het levensdoel is bereikt. Het begon, het leefde, het overleefde en ontwikkelde, het doel is bereikt.

Bitcoin eindigt. Of toch niet?

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.