Skip links

#228 Onderzoek: 56% betaalde minstens één keer met bitcoin

Bitcoin: het is een spaarmiddel en betaalmiddel. Althans, dat is de theorie. Maar gebruikt men in Nederland bitcoin wel eens om ergens mee af te rekenen? Volgens de steekproef van Bitcoin Focus is er zeker een groep die regelmatig met bitcoin afrekent, maar deed ook een groot aantal dit nog nooit.

Vorige week dinsdag is de enquête verstuurd en is deze door enkele honderden lezers ingevuld, met enkele interessante inzichten tot gevolg.

Disclaimer: de steekproef is ingevuld door lezers van een bitcoin-only nieuwsbrief, wat in zekere zin enige bias met zich meebrengt.

Betaal jij met bitcoin?

Te beginnen met de vraag: heb je wel eens iets gekocht met bitcoin (on-chain of met lightning)? Daarop geeft 44% aan dat nog nooit te hebben gedaan. De resterende 56% logischerwijs dus wel.

Op basis van dit eerste antwoord, splitste de steekproef zich op in twee groepen. De sectie met wel-betalers en de sectie met (nog)-niet-betalers.

De niet-betalers

Te beginnen met die laatste groep. Want de niet-betalers hebben laten weten waarom ze níet met bitcoin afrekenen:

  • 52% betaalt niet met bitcoin omdat zijn of haar zuurverdiende sats in de toekomst meer waard worden.
  • 25% heeft geen idee waar hij of zij met bitcoin kan betalen.
  • 12% geeft aan geen bitcoinwallet bij de hand te hebben (en/of alles in cold storage te bewaren).

De resterende respondenten zagen bitcoin puur als investering (en wisten niet dat je het als betaalmiddel kunt inzetten), of snapt niet hoe het werkt.

Betaling ontvangen

Verder wil ruim 50% van de niet-betalers wél graag af en toe bitcoin ontvangen (voor salaris of als loon) om zo aan meer bitcoin te komen. Zolang ze maar aan de ontvangende kant van de transactie staan, gebruiken ze bitcoin dus wél graag als betaaloptie.

Tip: kijk eens op de website van Arnhem Bitcoinstad, op Spending-Bitcoin.com, BTC Map of Lightning Checkout om je eerste aankoop met bitcoin te doen! Je kunt bijvoorbeeld terecht in Haarlem bij Cafe de Roemer, in Eindhoven bij Bean Brothers, in Zwolle bij Meneer Jan, online bij onlinevis.nl of tal van andere plekken.

Of stuur Bitcoin Focus een volledig vrijblijvende value4value donatie. Zo kunnen wij jou drie keer per week de nieuwsbrief blijven sturen.

De betalers

Terug naar de respondenten die wél betalen, de groep van 55% van de respondenten.

Van hen heeft 77% ook ooit wel eens met lightning iets afgerekend. 23% van hen (en dus 12% van álle respondenten) heeft enkel en alleen on-chainbetalingen gedaan.

De frequentie van het aantal bitcoinbetalingen varieert.

  • 10% deed slechts 1 keer een betaling
  • 40% deed 2 tot 10 bitcoinbetalingen in zijn of haar hele leven
  • 23% betaalde 11 tot 50 keer met sats
  • 12% rekende 51-100 maal af met bitcoin

Tot slot deden zowel 6,8% van de ondervraagden wel tussen de 101 en 250 betalingen, als ook de groep die vaker dan 250 keer bitcoin gebruikte als afrekenmethode.

Grappig is ook om het verschil te zien tussen de niet- en wel-betalers. Bij niet-betalers was het argument met name dat bitcoin meer waard kan worden (52%) en geeft 25% aan dat ze niet weten waar er mee te betalen.

In de groep wel-betalers is het wel anders. Op de vraag ‘Waarom betaal je niet vaker met bitcoin?’ reageert men:

  • 55% – er zijn niet genoeg plekken om met bitcoin te betalen
  • 33% – mijn bitcoin wordt meer waard, dus wil ik het niet kwijt

Hyperbitcoinization of gewoon bankrekening?

Toch geeft ook de helft aan altijd met bitcoin te willen betalen als dat zou kunnen. 30% vindt het leuk om het af en toe als gimmick te doen, terwijl 15% zijn sats zo veel mogelijk op zak wilt houden.

Er is in de afgelopen jaar al veel bitcoin over de balk gesmeten. Er zijn ruim 10 personen die meer dan 1 hele BTC hebben gebruikt. Het gros houdt het echter bij kleinere bedragen.

Maar op welke plekken geeft men dit geld allemaal uit?

  • 80% heeft wel eens op een webshop iets met bitcoin gekocht
  • 40% rekende op meet ups wel eens iet af met sats
  • 35% betaalde met bitcoin in restaurants en 31% deed dit in winkels

Wat voor soort objecten, items of artikelen kochten de bitcoinbetalende Nederlanders vooral? Eten en drinken, zo blijkt, maar ook elektronica en boeken.

De hamvraag is dan: met welke software doet de bitcoinbetalende Nederlander zijn aankopen?

  • 12% betaalt rechtstreeks vanaf een beurs (zoals Bitvavo of Binance)
  • 9% doet dit vanaf een custodial wallet zonder lightning
  • 30% gebruik een custodial lightning wallet
  • 18% gebruikt zijn of haar eigen node
  • 31% gebruikt een non-custodial én lightning wallet

Of in het kort: 51% gebruikt custodial diensten en de andere 49% heeft de bitcoin voor zijn betaalmethode in eigen beheer.

Let op: als je direct vanaf een beurs wilt betalen, duurt deze on-chain betaling vaak lang én klopt het transactiebedrag niet helemaal. Exchanges halen vaak de opnamekosten van het te versturen bedrag af, waardoor de winkelier niet het correcte bitcoinbedrag ontvangt en de bestelling dus niet succesvol wordt afgerond. Sommige beurzen hebben al wel lightning geïntegreerd, zoals BL3P en Kraken.

Lightning of on-chain?

Is lightning of on-chain populairder? Wat duidelijk te zien is dat óf men 100% on-chain betaalt (voor 20% van de wel-met-bitcoin-betalende Nederlanders), maar dat als met eenmaal lightning heeft gebruikt, dit langzaam oploopt tot een steeds hoger percentage.

Tip: kijk eens naar Breez, Phoenix of Wallet of Satoshi als je nog nooit een lightning betaling hebt gedaan! Je kunt het testen op onze website met de vrijblijvende doneerknop.

Wat nu? Je hebt bitcoin gekocht. Hebben de respondenten vervolgens nog een bepaalde strategie?

  • 34% geeft aan dat ze geen strategie hebben.
  • 28% vertelt gewoon willekeurig een beetje bitcoin bij te kopen.
  • 31% koopt exact het eurobedrag aan bitcoin weer bij (wat ook wel bekend staat als spend and replace).
  • 7% doet aan spend and double replace, waarbij ze dus eindigen meer méér bitcoin dan voor de bitcoinbetaling.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Conclusie

Al met al is er nog veel werk aan de winkel (om meer bitcoinaccepterende winkeliers te krijgen). Maar tegelijkertijd is het ook het kip-ei probleem: komen er dan wel genoeg mensen langs die hun sats willen uitgeven?

Daarnaast blijft er overduidelijk een ‘probleem’ dat men liever euro’s uitgeeft (die minder waard worden) en bitcoin vasthoudt (wat mogelijk in waarde stijgt). De spend-and-replace methode kan dit argument echter wegnemen, en bijna 40% van de betalende bitcoiners doet dit al.

Heb je hulp nodig om als winkelier bitcoin te accepteren? Stuur een mailtje naar de redactie! We helpen je graag verder.

Winnaar

Tot slot hebben we nog goed nieuws voor één van de honderden invullers. We gaven 1 kilogram vis naar keuze weg aan één winnaar, die uiteraard met bitcoin wordt afgerekend wordt bij onlinevis.nl van bitcoinwinkelier Koen Dil.

Uit de meer dan 100 deelnemers die kans wilden maken (door hun e-mail adres achter te laten) is een willekeurige winnaar gekozen. We hebben inmiddels contact opgenomen met deze gelukkige bitcoiner!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.