Skip links

#215 Crypto-concurrenten in tweestrijd

Het bitcoinnieuws is deze week gedomineerd door drie partijen: de SEC, Binance en Coinbase. Het regent aanklachten vanwege het overtreden van effectenwetten, met meerdere gevolgen voor de industrie. Tijd om in het vrijdagse Focus-weekoverzicht alles op een rijtje te zetten.

Zowel Binance als Coinbase liggen onder vuur bij de Amerikaanse toezichthouder(s). Ondanks dat de aanklachten veel gemeen hebben, houden we ze even uit elkaar. Te beginnen met Binance.

Focus is een value4value nieuwsbrief. Ben je fan? Steun ons met een vrijblijvende donatie!

Binance

Het begint op 5 juni toen de Securities and Exchange Commission (SEC) maar liefst 13 beschuldigingen uitstuurt in de richting van Binance, Binance US en frontman Changpeng Zhao (CZ).

Het meest spraakmakende punt is dat de beurs “verkeerd omgaat met klantentegoeden” en dit geld bij andere partijen onderbrengt.

 • Via Merit Peak lijken klantenfondsen en bedrijfsgelden gemixt. Dit offshore handelsbedrijf van CZ heeft in de afgelopen jaren meer dan $12 miljard ontvangen volgens de beschuldigingen.
 • De systemen van de exchange zijn niet goed genoeg om manipulatieve handel op te sporen. Via Sigma Chain is het handelsvolume daarnaast zelfs nog extra kunstmatig opgepompt, zo luidt de aanklacht.
 • Men heeft gelogen tegen “toezichthouders en investeerders” en Binance houdt zich volgens SEC niet aan de effectenwetten.
 • Men heeft niet voldoende maatregelen genomen om Amerikaanse investeerders de toegang tot de niet-gereguleerde beurs te ontzeggen.

Zowel Merit Peak als Sigma Chain – beide bedrijven van baas CZ – zijn actief op de Binance-platforms als market makers en verzorgen daar de benodigde liquiditeit. Het gaat er op een gegeven moment zelfs zo erg aan toe, dat de CEO van het holdingbedrijf van Binance US zijn zorgen uitte over de impact van de Merit Peak en Sigma Chain op de normale particuliere handelaren.

Daarnaast dus het belangrijke detail: er zijn klantenfondsen naar de twee bedrijven gestuurd. Althans, dat is de aanklacht.

Omdat er zo veel mis is, dient de SEC een zaak in bij de federale rechtbank van de VS. De koers van bitcoin daalde van rond de $27.000 tot $25.500.

Niet veel later volgt er een Temporary Restraining Order (TRO), een gerechtelijk bevel, waarin de SEC een rechtbank verzoekt om de klantentegoeden van Binance US te bevriezen:

“De SEC beweert dat dit nodig is op een versnelde basis om de veiligheid van de activa van de klant te waarborgen en de verdwijning van beschikbare activa (…) te voorkomen.”

Hiermee vraagt de toezichthouder goedkeuring om de activa die zijn verbonden aan BAM Management US Holdings en BAM Trading Services veilig te stellen. Dit zijn de holding – en operating firma’s voor de Amerikaanse Binance-tak.

Zet je alle namen (CZ, Sigma Chain, Merit Peak, Binance US, BAM Management en BAM Trading) in één overzicht, dan ziet het er als volgt uit:

SEC grijpt in

Bij akkoord van de rechter heeft Binance vijf dagen om ervoor te zorgen dat alleen Binance US toegang heeft tot het geld van de klanten. Binnen 30 dagen moeten alle activa van de klanten worden overgezet naar nieuwe wallets waartoe alleen Binance US toegang heeft.

Even tussendoor: het heeft allemaal veel weg van de samenwerking tussen FTX en Alameda, waarbij CEO Sam Bankman-Fried met zijn persoonlijke handelsfirma voordeel haalde uit de unieke positie. Doet CZ hier precies hetzelfde met Merit Peak, Sigma Chain en de twee BAM-bedrijven?

Op Twitter ontkent de CEO alle aantijgingen: “Dit is gewoon onjuist. Ik weet niet zeker of het de journalist of de bron is (waar het mis ging, red.)” Naar eigen zeggen heeft Binance US maar $2 miljard aan klantenfondsen, terwijl dit nooit van het platform af is gehaald (tenzij klanten dit zelf doen).

Alsof het nog niet genoeg was, gaan er ook geruchten rond dat de Amerikaanse custodypartner Prime Trust op de rand van een faillissement staat. Inmiddels is deze partij gekocht door BitGo. Ook zijn er de laatste weken problemen met de dollarkant van de Amerikaanse dochteronderneming van Binance. Zonder een directe zichtbare link met alle onrust, stijgt de koers van bitcoin in het dollarpaar op Binance US tot een positieve premium van $400.

Per slot van rekening maakt Binance US vanochtend bekend dat ze tijdelijk gaan stoppen met fiatstortingen. De bankpartners maken bekend dat dit vanaf 13 juni ook geldt voor dollaropnames, aldus Reuters.

Te midden van alle onrust komt naar buiten dat Binance US sinds de oprichting een omzet van $410 miljoen heeft gegenereerd. Dat resulteert in een brutowinst van $225 miljoen. 

Intussen verliest het moederbedrijf van Binance wel een flink deel van haar marktaandeel vanaf het moment dat het stopte met het ‘zero fee’-beleid. Waar ze eerder goed zijn voor bijna 60% van alle cryptohandel, is dit percentage gedaald tot 46,3%, volgens CCData.

Coinbase

Ook Coinbase krijgt het deze week te verduren. De voornaamste aanklacht is dat de cryptobeurs effecten heeft verhandeld zonder licentie. De SEC verwijst hierbij onder meer naar staking-as-a-service. Klanten kunnen geld storten en hier rente op krijgen omdat Coinbase het geld in staking protocollen stalt. Daarmee houden ze zich niet aan de Securities Exchange Act of 1934.

Op deze zelfde 6e juni doet een taskforce van 10 Amerikaanse effectentoezichthouders er een schepje bovenop. De beurs heeft 28 dagen de tijd om aan de Alabama Securities Commission (ASC) uit te leggen hoe het de effectenwetten van de staat níet heeft overtreden. De conculega’s uit Californië dienen een bevel in waarin het Coinbase oproept om te “stoppen met het verder aanbieden en verkopen van effecten in Californië”.

Ondanks de aanklachten geeft Chief Legal Officer Paul Grewal aan dat het bedrijf gewoon door gaat met de bedrijfsactiviteiten:

“Het is teleurstellend, maar niet verrassend, dat de SEC vandaag juridische stappen heeft ondernomen.”

Het nieuws heeft flinke impact op de aandelenkoers van het aan de Nasdaq genoteerde bedrijf. COIN verliest 25% in twee dagen, alvorens de koers opkrabbelt. Bekend is dat Cathie Wood van Ark Invest de ‘dip heeft gekocht’. Voor drie ETF’s haalden ze 400.000 COIN’s uit de markt.

Ook de koers van bitcoin zélf reageert op het nieuws. Met de Binance-aanklacht daalde de koers, met de Coinbase-aanklacht is de hele daling weer teniet gedaan.

Overlap en verschillen

Er zijn zowel veel parallellen te trekken als verschillen te zien tussen de aanklachten tegen de twee beurzen. Alleen al wat betreft het aanbieden van “ongeregistreerde effecten” lijkt er sprake te zijn van enige mate van willekeur. Een achttal altcoins zijn in beide SEC-filings terug te vinden.

Door de twee nieuwe aanklachten zijn er in totaal al 50 altcoins die in de loop der jaren concreet worden genoemd in zaken omtrent het overtreden van de effectenwetgeving. PaNews Blockchain heeft dit mooi op een rijtje gezet.

Wat bitcoin betreft lijkt alles in orde. Bitcoin is eerder een commodity dan een security. Wat dit inhoudt is dat je het als activaklasse beter met goud of hout kunt vergelijken, dan met aandelen. Het doorstaat de Howey-test met vlag en wimpel.

Een ander groot verschil: Coinbase en Binance zijn als dag en nacht:

 • Coinbase is beursgenoteerd aan de Nasdaq, terwijl Binance dat niet is.
 • Binance is opgericht in 2017, terwijl Coinbase al een staat van dienst heeft sinds 2012.
 • Coinbase is Amerikaans van aard, terwijl Binance geografisch veel minder duidelijk is.
 • Binance heeft met BNB een eigen token (net als FTX die had), terwijl Coinbase dat niet heeft.
 • Coinbase heeft nauwe (lobby)contacten met de regelgevers. Binance lijkt bewust zo lang mogelijk in het grijze gebied te opereren.

Toch krijgen de twee grootste beurzen nu op nagenoeg hetzelfde moment te maken met dezelfde tegenslag. De grote gemeenschappelijke deler? De niet-bitcoin focus. Het feit dat beide bedrijven lightning (nog) níet hebben geïntegreerd zegt misschien genoeg. Ligt de focus misschien teveel op hype, altcoins, trading en speculatie?

Gelukkig is er meer gebeurd in de afgelopen week. Tijd voor een overzicht!

Rondje langs de velden

 • Cryptobeurs OKx komt met een nieuw plan voor bovenop BRC-20 tokens. Ze lanceren een nieuw open source protocol genaamd BRC-30. Hiermee kun je pools maken en zo stakingdiensten aanbieden voor deze Ordinal-tokens. Let wel op: bedenk je goed waar de yield vandaan komt. Voor je het weet ben jij het zélf.
 • De rechtbank in Montenegro heeft het borgtochtverzoek van Do Kwon geaccepteerd. Er is een bedrag van 400.000 euro bij gemoeid. De hoge raad had het voorstel eerder afgewezen, maar de rechtbank komt nu tot de conclusie dat de oprichter van Terraform Labs (na het aanleveren van “concreet bewijs”) wel degelijk recht heeft op deze vrijheid.
 • Het nieuwe bedrijf Volcano Energy heeft $1 miljard aan toezeggingen op zak om te investeren in groene bitcoin mining in El Salvador. Het bedrijf is van de jonge Zwitserse Salvadoraan Josue Lopez. Op een meet up in Bitcoin Beach in El Zonte deelt hij de primeur. Met het geld moet er 241 MW aan elektriciteit in bitcoin mining worden gepompt. 72 MW komt uit windenergie en de resterende 169 uit zonne-energie.
 • Custodybedrijf BitGo heeft een voorlopige overeenkomst bereikt om het moederbedrijf van Prime Trust te kopen, zo meldt eerstgenoemde op Twitter. De deal moet nog worden goedgekeurd, maar de eerder genoemde geruchtenmolen zwengelde weer aan. Prime Trust levert diensten aan cryptobeurzen en neemt cryptobeheer voor hun rekening. Hoe veilig zijn cryptovaluta bij beurzen eigenlijk? Not your keys, not your coins!
 • Trouwe lezers van Focus hoorden in editie 52 voor het eerst over Silent Payments. Dit idee voor het privacyvriendelijke hergebruik van adressen heeft nu een eigen BIP gekregen. Het precieze nummer is nog niet bekend, maar het werk van Somsen en Bake (twee ontwikkelaars met een Nederlands tintje) heeft nu haar eigen plek op GitHub.

Nieuw bitcoinland

Irina Heaver, crypto-advocaat van beroep, komt plots vanuit het niets met een opmerkelijk nieuwtje: er zou een land uit Centraal-Azië zijn dat bitcoin wil aanhouden op de balans.

Omdat ze de officiële aankondiging aan het land zelf wil overlaten, geeft ze slechts twee hints:

 1. Het land heeft één van de grootste oliereserves.
 2. Het land eindigt op “stan”.

Er zijn in totaal zeven Centraal-Aziatische landen die eindigen op het woord “stan”, namelijk Kazachstan, Kirgistan (Kirgizië), Tadzjikistan, Turkmenistan, Oezbekistan, Afghanistan en Pakistan.

Daarvan hebben Kazachstan, Turkmenistan en Oezbekistan een overvloed aan olie- en gasreserves. Is het een goed staaltje hype, of is Heaver de nieuwe Mallers en komt er wel degelijk een grote aankondiging? We blijven de ontwikkelingen voor jou volgen!

Focus is een value4value nieuwsbrief. Ben je fan? Steun ons met een vrijblijvende donatie!

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Sparen met bitcoin

Deze nieuwsbrief wordt gesponsord door Bitonic, het eerste bitcoinbedrijf van Nederland. Met Bits introduceert het bedrijf een Dollar Cost Averaging (DCA)-service die het kopen van bitcoin automatiseert en stressvrij maakt.

Probeer Bits nu uit en creëer vandaag nog je eigen bitcoin spaarplan! Sparen met bitcoin. Bit voor bit.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.