Skip links

#217 Eventverslag: Praag als bitcoinhart van Europa

Terwijl de zonnestralen Praag opwarmen, verzamelen tienduizenden enthousiastelingen en nieuwsgierige nieuwkomers zich op een evenemententerrein in de stad. Het (zelfverklaarde) bitcoinhart van Europa verwelkomt visionairs, innovators en nieuwsgierige geesten voor BTC Prague 2023.

BTC Prague is een evenement dat in enkele jaren is uitgegroeid tot een van de grootste in de industrie. Met bekende sprekers, nieuwe verhalen en vooral veel gelijkgestemden is het populair.

Met Bitcoin Focus waren we er bij. Met dit sfeerverslag geven we je een beeld wat je van zo’n groot bitcoin evenement kunt verwachten.

BTC Prague is geen sponsor van de nieuwsbrief. Wel waren ze zo aardig om mij een ticket te geven. Het programma van 2024 is nog niet bekend, de data wel. Via deze link kun je kaarten kopen voor het evenement op 13 – 15 juni volgend jaar.

Main Stage: dit is het hart van de conferentie, waar de grootste ideeën en de meest invloedrijke sprekers voorbijkomen. Hier vinden zoals bij eigenlijk alle evenementen of conferenties de keynote speeches, panel discussies en grootste presentaties plaats. Hier komen de toonaangevende figuren uit de wereld van bitcoin samen om hun inzichten, visies en voorspellingen voor de toekomst te delen.

In de praktijk is er relatief weinig discussie. Het is een bitcoinfeestje. Online vliegen veel bitcoiners elkaar vaak in de haren, maar op het podium en zeker op de beursvloer zelf is daar weinig van te merken.

Het andere onderdeel is de Bitcoin Expo. Hier stellen start-ups, technologiebedrijven en ontwikkelaars hun nieuwste producten, diensten en technologieën voor. Het is een interactieve ruimte waar deelnemers de kans krijgen om hands-on ervaring op te doen met de nieuwste ontwikkelingen.

Denk aan bedrijven die bezig zijn met bitcoinmining, maar ook kunst en experimentele diensten kun je er vinden. En het leuke is: je kunt bijvoorbeeld de schrijver van je favoriete bitcoinboek tegen het lijf lopen en wat vragen stellen.

Binnen de grote loods voor de Bitcoin Expo is er ook ruimte voor de Expo Stage. Dit is een intiemer, kleiner podium voor gespecialiseerde sessies, workshops en discussies. Hier kunnen deelnemers deelnemen aan technische workshops, diepgaande discussies over specifieke onderwerpen, en leren van experts in kleinschalige, interactieve sessies. Deze stage biedt een gelegenheid voor deelnemers om bijvoorbeeld vragen te stellen. Dat zie je niet op het grote podium.

Samen vormen deze onderdelen een divers en uitgebreid programma. Er was overigens ook nog ruimte voor een aantal VIP-praatjes. En last but not least: voor de Tsjechen is er een apart programma in hun eigen taal.

Voor de liefhebbers waren er ook de nodige versnaperingen. En nee, niet alleen maar perfecte medium rare biefstukjes.

Main stage

Op het hoofdpodium komen drie dagen lang bekende en wat minder bekende namen voorbij. Opvallend is de opening van de dagen met een oproep vanuit de organisatie: wees gezellig en ga vooral netwerken!

Een aantal voorbeelden van de onderwerpen en sprekers:

  • Jan Procházka, Giacomo Zucco, Lyudmyla Kozlovska, Bill Wirtz in een panelgesprek met de titel “Regulations Are Not The Solution”​.
  • Adam Back, Xmei Lin, Jan Čapek, en Magdalena Gronowska leiden een panelgesprek over “Mining Innovations.
  • Anna Chekhovich geeft een keynote speech met de titel “Navalny Foundation Needs Bitcoin”.
  • Jameson Lopp, Andrey Khavryuchenko, Peter Todd, en Riccardo Masutti voeren een panelgesprek over “Attack Vectors”.
  • Michael Saylor met ‘The Future of Bitcoin‘.

Een opvallend terugkerend onderwerp was de vraag: hoe verbinden we Europese bitcoiners met elkaar? We groeien steeds meer toe naar één Europa, maar spreken verschillende talen. En hebben veel uiteenlopende culturen.

Er is niet één oplossing. Maar zonder de discussie op gang te brengen, en initiatieven als dit, kom je niet uit op meer samenwerking met bitcoiners onderling. En dat is wél nodig.

Bitcoin Expo

Persoonlijk vond ik het hoofdpodium niet zo interessant deze keer. Dat heeft er denk ik vooral mee te maken dat ik al veel van de onderwerpen, talking points en vooral de sprekers zelf voorbij heb zien komen. Ik ken de meeste meningen, standpunten en de kritiek op de boze buitenwereld ondertussen wel.

Ik ben dan ook niet per se de doelgroep voor. Daarom is het wat kleinere onderdeel, de Bitcoin Expo, mijn favoriete onderdeel.

De kaartjes voor de Bitcoin Expo vielen uit onder de 10 euro. Voor een plekje in de grote zaal ben je honderden euro’s kwijt. De lage instapprijs zorgt ervoor dat mensen die simpelweg in de buurt wonen of zijn, voor een zacht prijsje ook wat kunnen proeven van een bitcoin evenement als dit.

Ik heb mij laten verstellen door verschillende standhouders dat de prijs voor een mooi plekje op de beursvloer zelf ook meeviel, trouwens.

En dat was te zien. Het gaat wat ver om het aanwezige publiek en de bedrijven te vergelijken met een gemiddeld concert of festival publiek, maar er liep van alles rond. Ik had geen perskaart dus ben overal als ‘normale’ bezoeker doorheen gehobbeld. En dat ging hartstikke goed, de organisatie was dik in orde.

Zelfs de allerjongste konden alvast hun extra orange pills ophalen.

Jong geleerd, is oud gedaan?

Leuk weetje: de meeste memes en incrowd termen zijn nogal vaag en klinken vreemd in de oren. Zo vroeg een man mij: ‘What the fuck is an orange peel?’. De beste man hoorde al dagen mensen praten over sinaasappelschillen.

Het ging echter om de term ‘orange pill’. Wat dan weer inspeelt op de rode en blauwe pil uit de Matrix. Bitcoin is moeilijk uit te leggen, maar er is ook nog werk aan de winkel als het aankomt op vakjargon en het woordenboek.

Een kleine zijsprong.

Taal kan op een bepaalde manier als anarchistisch worden gezien, al ligt dat wel aan je interpretatie van het woord “anarchistisch”.

Taal evolueert organisch en verandert in principe zonder een centrale autoriteit die deze veranderingen beheert of reguleert. Nieuwe woorden, betekenissen en uitdrukkingen ontstaan continu door creatieve innovatie, culturele verschuivingen en technologische vooruitgang. Mensen hebben de vrijheid om taal te gebruiken zoals ze willen, binnen de grenzen van begrip en communicatie. Al kun je stellen dat dit principe (zeker online) wel op de tocht staat.

Aan de andere kant, er zijn regels en structuren binnen elke taal die communicatie mogelijk maken. Deze regels kunnen vrij rigide zijn. In die zin is taal te zien als iets dat niet volledig anarchistisch is, omdat er altijd enige vorm van structuur en regelgeving is.

Bovendien hebben veel talen regulerende instanties (zoals de Académie Française voor het Frans of de Taalunie voor het Nederlands) die proberen de taal te standaardiseren.

Goed. Bitcoin is code, en code is ook slechts taal. 🙂

Terug naar de conferentie

Braiins is een van de oudste bitcoinbedrijven in Europa. De miners zijn al bezig sinds 2010 vanuit hun thuishaven Praag. De organisatie maakt er tijdens BTC Prague sowieso een punt van om te benadrukken dat dit de bitcoinhoofdstad van Europa is. De inzet is duidelijk: dit moet hét evenement worden waar de bitcoinwereld elk jaar bij elkaar komt op ons continent.

Hier zie je een korte aftermovie vanuit hen.

Stackin’ sats

Klassiekers als Pacman en Mario Kart hebben met een nagebouwde bitcoinversie de aandacht van zowel jong als oud. Het idee is simpel: experimenteren met bitcoin in games.

Onze vrienden van Satsback hadden zelfs hoog bezoek. Een van de grootste corporate bitcoinwhales kwam ook even langs gezwommen: Michael Saylor had wel interesse in hun lightning biertap.

Het werkt als volgt:

  • Je betaalt voor je bier
  • De mechanische barman gaat aan de slag
  • Neem je bier in ontvangst
  • Scan een QR code en ontvang een deel van je aankoopbedrag in bitcoin terug

Dit concept werkt digitaal al (met onder andere en browser plug-in), maar je kunt het op tal van manieren toepassen. Bitcoin is volledig digitaal geld, waar je leuke dingen mee kunt bouwen. Het is vooral nog een proof of concept, zo’n bitcoinbiertap. Maar je kunt je voorstellen dat het leuk is als je lokale kroeg jou een beetje bitcoin geeft bij je volgende rondje.

Het maakt bitcoin tastbaar, ook voor de nieuwe bezoeker die nog niet zoveel met het fenomeen ‘digitaal geld’ heeft. Als je niet op zoek bent naar doom en gloom-gesprekken of de angstbeelden van een nieuwe digitale euro, dan is dit onderdeel van een evenement meer je ding.

Het tweede, kleinere podium, wordt hier niet weggestopt. Het heeft een prominente plek op de beurs tussen alle stands van bedrijven en andere initiatieven. Het zorgt ervoor dat zelfs bij de gesprekken over waar je bitcoin kunt betalen in Praag een leuk aantal mensen aanwezig is. Ook was er hier opvallend veel ruimte voor Nostr.

Bitcoiners sparen graag, maar er hoort natuurlijk ruimte te zijn om wat uit te geven.

Mocht het je nog niet zijn opgevallen: bitcoin neemt soms ietwat religieuze vormen aan. Hieronder zie je daar een voorbeeld van. Er was zeker ook ruimte bitcoinkleding en andere wat subtielere uitlatingen en beelden.

Er waren zelfs heuse bitcoinslipjes aanwezig, helaas heb ik geen fotobewijs. Voor als je nog niet genoeg met je hoofd bij dat oranje fenomeen zat.

Wat ook opvalt is dat er redelijk wat ruimte was voor partijen buiten de industrie. Marketing gericht op de bitcoiner. El Salvador hoort er dan zeker bij, het land hoopt mensen van buitenaf aan te trekken met hun bitcoinstrategie.

Maar ook bitcoin miners in Paraguay hopen hier wat nieuwe contacten op te doen.

Reisplannen?

Meetups

Het mooie aan bitcoin is dat je je helemaal niet hoeft te bemoeien met anderen. Een bitcoinfeestje is Praag heeft geen invloed op hoe jij bitcoin kunt, moet of wil gebruiken.

Als je echter op zoek bent naar wat meer bitcoincontacten en gesprekken, dan zijn er weinig betere plekken te bedenken dan bijeenkomsten als dit. Alleen voor de presentaties zou ik zelf niet gaan, maar het is toch leuk om mensen waar je al lang naar luistert (online) eens in het echt te zien.

De hoofdpersoon in dit spektakel zijn eigenlijk de mensen zelf. Het relaxte en open sfeertje zorgt ervoor dat je met bijna iedereen een gesprek aan kunt gaan. Ik weet nu uit ervaring dat je met een beetje pech een extra presentatie krijgt van een échte miningfanaat als je laat vallen dat je het zelf niet zo interessant vind momenteel.

Als je oren hebt naar een citytrip naar Praag kan ik BTC Prague zeker aanraden. Maar je kunt ook in jouw buurt rondkijken voor goedkopere en kleinschalige events.

In Nederland zijn er ook tal van kleinschalige meetups, de meest populaire vind je in Amsterdam: De Bitcoin Meetup is al jaren een veelbezochte meetup met bekende en onbekende bitcoiners. Oh, daar worden foto’s trouwens níet gewaardeerd. Leuke gesprekken met wat kip en biertjes overigens wel.

Hodl on,
Robin

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.