Skip links

#212 Tegenaanval cryptomarkt op DNB

Heb je het al gehoord? Focus is voor iedereen! Sinds 1 juni draait Focus om value4value. In het kort betekent dat meer bijzondere bitcoinverhalen en -updates voor jou! In dit weekoverzicht:

 • Regels in Nederland voor meer contant geld
 • Tests met de digitale euro
 • Ontkrachte Ordinal-complotten
 • Een rechtszaak tussen de cryptomarkt en de DNB
 • Het vaste rondje langs de velden

Kaag voor cash

Opvallend nieuws uit de koker van Sigrid Kaag, onze minister van Financiën. Ze gaat actie ondernemen vóór meer contant geld: 

De politica schrijft in een Kamerbrief over het probleem dat veel meer mensen naar het digitale domein worden geduwd. Volgens Kaag vervult contant geld belangrijke maatschappelijke functies. “Een grote groep mensen is afhankelijk van het gebruik van contant geld, omdat zij moeite hebben met elektronische vormen van betalen.”

In de Kamerbrief reageert ze op deze situatie:

“De toegang tot contant geld is cruciaal. Niet iedereen vindt de weg in het digitale betalingsverkeer. Voor hen moet contant geld beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar blijven. Daarnaast is contant geld bij storingen in het elektronisch betalingsverkeer een belangrijke terugvaloptie.”

“Om ervoor te zorgen dat contant geld als betaalmiddel bruikbaar, beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar voor gebruikers blijft (…) zie ik (…) noodzaak om actie te ondernemen.”

De actie komt er in drievoud:

 1. Wettelijke kaders voor banken voor betaalbare chartale infrastructuur.
 2. Tevens wil Kaag regels voor waardevervoer. Dit waardevervoer regelt het vullen en legen van pinautomaten. Om dit te waarborgen heeft de Nederlandsche Bank contractuele ‘living will’-afspraken gemaakt met geldvervoerder Brink. Zij faciliteren 90% van het waardevervoer in Nederland. De afspraken gaan onder meer over jaarlijkse inzichten over financiële zaken, updates over veranderingen in de Nederlandse dienstverlening en meewerken met overdracht aan derde partijen. Een steviger juridisch fundament moet continuïteitsrisico mitigeren.
 3. De DNB gaat in gesprek met de deelnemers van het Convenant Contant Geld. Dit zijn in totaal 22 organisaties die betrokken zijn bij het betalingsverkeer en de beschikbaarheid en de acceptatie van cash.

Een andere uitspraak uit de Kamerbrief is tamelijk ironisch:

“Contant geld is de enige vorm van publiek geld. Het is een publiek anker in het betalingsverkeer en draagt bij aan het vertrouwen in het bredere financiële systeem.”

Ze ziet (bewust of onbewust) bitcoin compleet over het hoofd. Bitcoin is publiek geld dat níet in handen is van private partijen. Veel publieker dan bitcoin kun je het bijna niet krijgen!

Digitale euro, de details

Waar onze minister van Financiën het over contant geld heeft, stoomt de Europese Centrale Bank (ECB) door met de digitale versie van dit “publieke geld”. Terwijl commerciële banken al jaren de digitale infrastructuur in handen hebben, wil men dit nu (ook) vanuit de ECB regelen.

Afgelopen week is er een samenvatting gedeeld van hun bevindingen in het proces over de Central Bank Digital Currency (CBDC); ook wel de digitale euro genoemd.

Tussen juli 2022 en februari 2023 zijn er met prototypes een aantal tests gedaan om te kijken hoe het definitieve ontwerp eruit komt te zien. De conclusie is simpel:

“De bevindingen bevestigen dat een digitale euro in principe zowel online als offline kan werken, met onafhankelijke ontwerpen. Dit kan de veerkracht van de digitale euro vergroten.”

Eurosysteem

De tests met de digitale euro zien er als volgt uit:

 1. Er is één enkele backend voor de afwikkeling van betalingen, genaamd N€XT.
 2. Hier bovenop draaien vijf verschillende frontends (prototypes), gemaakt door private partijen.

Met de onderlaag test de ECB verschillende soorten betalingen, “terwijl het de privacy van de gebruiker kan beschermen”. Hiermee bedoelen ze dat “rekeningbalansen en betaalpatronen niet zichtbaar zijn voor het eurosysteem”.

Ze melden daarbij wel dat deze backend niet het laatste ontwerp is, en dat het een “experimentele versie betreft om mee te testen en van te leren.”

Maar wat is deze backend precies? De ECB schrijft:

“For the back-end prototype, the Eurosystem developed a centralised settlement engine (N€XT), based on an unspent transaction output (UTXO) data model commonly used for transactions with digital currencies.”

Ironisch genoeg gebruikt de digitale euro dus ook UTXO’s, net als bitcoin dat al veertien jaar doet. De ECB benadrukt wél dat architectuur van N€XT níet een distributed ledger is. Het is dus simpelweg een centrale server waar wallets op kunnen inpluggen met API’s. De N€XT-basislaag kan níet alle betaaldata van gebruikers zien. Althans, dat is de belofte.

Met apps bovenop deze basislaag heeft de ECB vijf scenario’s getest, namelijk:

 1. Online betalingen
 2. Offline betalingen
 3. Betalingen in winkels, geïnitieerd door de verzender
 4. Betalingen in winkels, geïnitieerd door de ontvanger
 5. E-commerce betalingen

Ook speelt de ECB met de “innovatieve gedachte” van het zelfbeheer van geld. Dit kan dan nog meer privacy geven, maar dat is dan weer afhankelijk van juridische ontwikkelingen.

Tot slot maakt de ECB nog wel even duidelijk dat het allemaal een “onderzoek” is, en niet bedoeld als definitieve eerste stappen voor een échte digitale euro. Het hele rapport kun je hier lezen.

Rondje langs de velden

Voordat we doorgaan met zeer belangrijk Nederlands nieuws, eerst een kort internationaal nieuwsoverzicht:

 • De 30% extra belasting voor onder meer bitcoin miners in de Verenigde Staten lijkt van tafel na eerste deal over schuldenplafond. De zogenoemde Digital Asset Mining Energy (DAME)-accijnzen zijn uit een belastingvoorstel gehaald.
 • Roberta Metsola, voorzitter van het Europees Parlement, heeft afgelopen woensdag haar handtekening gezet onder MiCA-wetgeving. Daarmee is de EU-brede cryptoregulering officieel.
 • Deze week maakte Binance een doorstart in Japan. Ze doen dit via de nieuwe dochteronderneming genaamd Sakura Exchange Bitcoin (SEBC) die alle benodigde papieren al in huis had.
 • Nadat Binance vorige maand besloot om Canada achter zich te laten, doet Bybit nu precies hetzelfde. Op 31 juli stopt de dienstverlening in het land voor Canadese klanten volledig.
 • Stablecoin-uitgever Tether is gestart met het minen van bitcoin in Uruguay. Ze werken samen met een lokale onderneming die de benodigde licentie al op zal heeft.

Zaak tegen DNB

Na nieuws over contant geld (met een rol voor DNB) en de digitale euro (van de ECB), is er deze week nog meer centrale bankennieuws. De Nederlandsche Bank is namelijk dankzij elf dappere Nederlandse cryptobedrijven verzeild geraakt in een rechtszaak.

De bedrijven stonden afgelopen dinsdag in de Rotterdamse rechtbank lijnrecht tegenover DNB. De sector eist dat de toezichthouder de toezichtskosten verlaagt. Volgens branchevereniging VBNL zijn deze veel te hoog.

De kosten zijn vooraf ingeschat op 130.000 euro voor de hele sector voor invoering, en dan daarna nog eens 60.000 euro per aanbieder. Niets blijkt minder waar. Of zoals Simon Lelieveldt op Twitter schrijft:

“Geen 129.000 euro aan eenmalige nalevingskosten voor de sector, maar 3,2 miljoen euro omdat DNB een stempelprocedure omboog naar vergunningstoelating.”

Maar daar blijft het niet bij:

“Geen doorlopende toezichtkosten van 60.000 euro, maar bijna 300.000 euro per aanbieder.”

Cryptobedrijven vinden dit oneerlijk en dus slepen ze DNB nu voor de rechter. Afgelopen woensdag vond de gesloten rechtszaak plaats. We kunnen dit soort initiatieven alleen maar aanmoedigen. Hup Bitcoin(ers)!

Komende dinsdag zullen we in een aparte Focus-editie volledig in de materie duiken.

Conspiracy ontkracht

Het was afgelopen week ook weer tijd voor een “debunked conspiracy“. De intrede en toch wel verrassende populariteit van Ordinals en BRC-20 tokens op bitcoin zet mensen aan het denken. Is dit een aanval op bitcoin?

In totaal is er nu 1.600 BTC aan transactiekosten betaald om de 10 miljoen NFT’s ín de blockchain te krijgen. Dat komt neer op ruim $40 miljoen aan kosten. Maar wie zitten erachter?

Geruchten gaan dat een grote partij de main-chain voor een maand onbruikbaar maakte om zo bitcoin aan te vallen. Dit miljoenenbedrag van 1.600 BTC is voor menig grote spelers (met anti-bitcoinbelangen) nauwelijks een probleem. Wie zit erachter deze aanval?

De geruchtenmolen is aangewakkerd met een rapport dat afgelopen week uitkwam. Block21M heeft miljoenen inscripties geanalyseerd en komt met een opmerkelijke bevinding:

“We hebben alle Ordinal inscripties geanalyseerd die zijn gemaakt sinds bloknummer 779.832. Dit markeerde de introductie van de BRC-20-standaard. Het lijkt erop dat 80% van alle inscripties die begin/medio mei 2023 zijn gemaakt, toebehoort aan één persoon of entiteit die één public key beheert.”

De onderzoekers vonden een patroon in de tapscript in bijna 9 miljoen inscripties die afwijkt van de standaard script die de Ord wallet gebruikt.

Huh, wat? Was er dan toch één iemand die 1.056 BTC betaalde en daarmee bitcoin nagenoeg platlegde?

Nee! En ook een klein beetje: ja!

Complot kapot!

Monomaut komt op Twitter met een goede opmerking: er zit wel één partij achter de miljoenen Ordinals, maar het is géén aanval op bitcoin. Een Ordinal-transactie bestaat namelijk uit twee onderdelen:

 1. Er wordt een Taproot output gemaakt die de inscriptie data (NFT) en een public key koppelt.
 2. Daarna wordt de output betaald in een tweede transactie, vervolgens ondertekend door de key, waarmee de ordinal-sat aan een nieuwe output met de NFT wordt gekoppeld.

Het blijkt dat de public key van één partij is gebruikt om veel inscripties te maken. Maar dat betekent niet dat zij ook de “eigenaar” zijn van deze NFT’s. De “entiteit” waar het om gaat is Unisat. Maar een aanval op bitcoin? Nee, dat is het zeker niet.

Unisat is slechts een dienst waarmee je inscripties kunt maken, verplaatsen en bewaren. Ze rekenen een kleine fee en helpen met het technische gebeuren. Als gebruiker hoef je alleen maar de betaling te doen en niet zélf de hele NFT met Taproot-trucjes te smeden.

Het voordeel van Unisat is ook dat je niet zelf een bitcoinnode en gesynchroniseerde Ordinal-software hoeft te draaien. Unisat zit ertussen, maar zij zijn absoluut niet de partij die een aanval op de mempool/blockchain uitvoert.

Monomout’s opmerking hierover is een mooie: “Het is kapitalisme, niet een complot.” Maar de conclusie in het rapport van Block21M blijft terecht:

“We merken echter dat door slechts 0,005% van álle bitcoin aan transactiekosten te besteden, een enkele entiteit het hele blockchain regime aanzienlijk kan beïnvloeden.”

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Kijktip: ARK

In editie 208 legt Edward in Lightning Focus uit wat de nieuwe secundaire laag Ark precies is. Destijds was er weinig bekend en had bedenker Burak alleen nog maar een website online staan. Inmiddels is hij aangeschoven in een aantal podcasts, waaronder die van Stephan Livera.

Het tweetal praat door over de problemen met lightning, een overview van ARK, de bijbehorende ASP’s and vTXOs en ook de voordelen die een soft fork (met Covenants) voor Ark opleveren. Een echte kijk- en luistertip, dus!

Sparen met bitcoin

Deze nieuwsbrief wordt gesponsord door Bitonic, het eerste bitcoinbedrijf van Nederland. Met Bits introduceert het bedrijf een Dollar Cost Averaging (DCA)-service die het kopen van bitcoin automatiseert en stressvrij maakt.

Probeer Bits nu uit en creëer vandaag nog je eigen bitcoin spaarplan! Sparen met bitcoin. Bit voor bit.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.