Skip links

#208 Ark, een nieuwe lightning variant

Daar zijn we weer! Zoals jullie weten wijden we één keer per maand in een aparte editie aan het lightningnetwerk. Deze secundaire laag bovenop bitcoin verdient meer aandacht. Deze keer is het tijd te achterhalen hoe je in de toekomst sats kunt verdienen tijdens je “fiatwerk! En ik vertel je meer over Ark, een nieuw protocol bovenop bitcoin dat belooft beter te werken dan lightning! Zijn problemen met liquiditeit verleden tijd? 

Verder heb ik natuurlijk een leuke Do It Yourself met Nostr Wallet Connect voor Umbrel-Noderunners die fan zijn van nostr en tot slot deel ik weer volop lightning en ook nostr actualiteiten. Kortom, een maand vol boeiend nieuws! 

Stel je voor dat je sats kunt verdienen door op tijd te komen op je werk, of voor het bijwonen van een online vergadering. Volgens Michael Saylor kan dit allemaal nu al. Om hier meer over te weten gaan we snel beginnen met nieuws van MicroStrategy.

Zoals velen weten is MicroStrategy niet alleen actief met business intelligence en allerlei mobiele software en cloudgebaseerde diensten, maar ook voor de bitcoinwereld zijn ze van grote waarde. In april kochten ze nogmaals 1.045 extra bitcoin. En inmiddels hebben ze nu daardoor 140.000 bitcoin in bezit. 

Naast het hodlen van bitcoin werken ze actief aan de ontwikkeling van nieuwe tools en functionaliteiten voor het lightningnetwerk. Bijvoorbeeld een SDK (software development kit) dat andere ontwikkelaars zal helpen om hun eigen applicaties en diensten te bouwen op lightning. 

Lightning Rewards Platform 

CEO Michael Saylor en uitvoerend vice-president Cezary Raczko hebben in een video het Lightning Rewards Platform geïntroduceerd. Dit project integreert lightning in de bestaande producten van MicroStrategy. Ze stellen het platform beschikbaar als een lightning-module voor al hun bestaande klanten, variërend van banken en luchtvaartmaatschappijen tot retailers en overheidsinstellingen. 

Als basis krijgt iedere medewerker eigen zakelijk lightningadres (vanuit hun zakelijk e-mailadres) gekoppeld aan een eigen lightning wallet. Vervolgens kunnen bedrijven met behulp van lightning rewards hun medewerkers en klanten belonen met satoshi’s (de kleinste eenheid van bitcoin) via het lightningnetwerk. 

Toepassingen kunnen bijvoorbeeld zijn: het geven van sats aan werknemers voor goede prestaties of aan klanten voor hun betrokkenheid. Het idee is dus om positief gedrag te stimuleren door directe beloningen aan te bieden, waardoor de noodzaak voor traditionele advertentiekosten en tussenpersonen wordt verminderd. 

Het is ook mogelijk om dit platform te integreren met bestaande toepassingen. Als je dit bijvoorbeeld integreert met Zoom kan je voortaan medewerkers belonen die op tijd komen voor vergaderingen. Betrokkenheid en loyaliteit van medewerkers kan je hierdoor ‘gamificeren’, wat een positief effect kan hebben voor zowel werknemer als werkgever. 

Lightning adoptie bij bedrijven 

MicroStrategy introduceert met het Lightning Rewards Platform bitcoin bij andere bedrijven. Het lijkt een mooie katalysator voor adoptie te zijn. Een bijzondere feature is de integratie van MicroStrategy One, een krachtig analyseplatform, dat bedrijven direct inzicht geeft in de prestaties van hun beloningsprogramma’s. 

Uiteraard zitten ze nu niet gelijk stil, want naast allerlei geplande uitbreidingen, zoals extra out-of-the-box applicatie integraties zijn ze ook actief op zoek naar samenwerking met andere bedrijven die willen deelnemen. Bekijk hier een pdf met de gehele presentatie. 

Ark, het nieuwe lightning? 

Stel je de efficiëntie van het lightningnetwerk voor, maar dan met verbeterde privacy en zonder de beperkingen van inbound liquiditeit? Vooral dat laatste is een probleem waar we het in eerdere Lightning Focus edities al over hebben gehad, zoals in bijvoorbeeld Lightning Focus #3, waar het belang wordt benadrukt van het constant in balans houden van de liquiditeit in lightningkanalen. 

Bitcoin ontwikkelaar Burak presenteerde eind april Ark, toen nog onder de naam tbdxxx. In het kort is Ark een liquiditeitsnetwerk dat op een vergelijkbare manier functioneert als het lightningnetwerk, maar dan zonder de liquiditeitsbeperkingen en zonder een directe link tussen de verzender en de ontvanger. 

Lees snel verder over hoe Ark compleet anders werkt dan lightning! Oh, en ken je Burak nog? Hij was de ontwikkelaar die tot twee keer toe duizenden LND-nodes platlegde met zijn giga multisig Taproot transacties op het mainnet. 

Hoe werkt het?

Ark maakt gebruik van een tussenpersoon genaamd een Ark Service Provider (ASP). Deze ASP’s helpen bij het bundelen en mixen van transacties, ook wel bekend als coinjoins

Privacy door het bundelen van transacties 
Wanneer je een betaling wilt verzenden, wordt je transactie dus gebundeld met andere transacties in een ‘pool’, die gecreëerd wordt door een ASP. In plaats van je transactie direct naar de ontvanger te sturen, gaat je transactie naar deze pool en wordt daar gemengd met andere transacties. Het resultaat is een transactie die uiteindelijk op de blockchain verschijnt, maar waarbij de link tussen de oorspronkelijke zender en ontvanger niet meer te achterhalen is, wat de privacy verhoogt. 

Geen liquiditeitsproblemen 
Net als lightning maakt Ark gebruik van een liquiditeitsnetwerk om betalingen te verwerken. Het grote verschil is dat met Ark er geen directe link is tussen de zender en de ontvanger. Dit betekent dat de ontvangers betalingen kunnen ontvangen zonder dat ze hoeven te zorgen voor inbound liquiditeit of hun identiteit hoeven te onthullen.

Daarnaast verbruikt Ark veel minder on-chain ruimte dan lightning, omdat het niet nodig is om telkens kanalen te openen en te sluiten. 

Vergelijking met Chaumian eCash 
Ook bij het Chaumian eCash, een digitaal geldsysteem uitgevonden door David Chaum in 1982, werd sterke gebruikers privacy geboden door de identiteit van de betaler in transacties te verbergen. Dit wordt bereikt door het gebruik van cryptografische protocollen, waaronder blind signatures, die ervoor zorgen dat alleen de beoogde ontvanger en het transactiebedrag bekend zijn, terwijl de identiteit van de afzender anoniem blijft. 

Ark werkt op dezelfde manier qua anonimiteit. Niemand, zelfs de ASP’s niet, kunnen een transactie traceren. Alle transacties die je met Ark doet, zijn met echte bitcoins, en ook de ASP’s kunnen ze niet stelen of frauderen door betalingen aan zichzelf uit te voeren. 

Ark bevindt zich momenteel nog in de ontwikkelingsfase, maar het is duidelijk een veelbelovend protocol. Innovaties zoals Ark, maar ook andere technische verbeteringen zoals Fedi, LN, RGB en meer, zullen, bijdragen aan de algehele adoptie van bitcoin. 

Overige lightning actualiteiten 

 • Lightning Labs heeft Taproot Assets v0.2 gelanceerd. Deze nieuwe versie van het Taproot Assets Protocol daemon (eerder Taro) maakt het mogelijk om activa uit te geven, te verzenden, te ontvangen en te ontdekken op de bitcoinblockchain. 

  De update verbetert de efficiëntie van blockchaintransacties en is gericht op een naadloze integratie met het bestaande lightningnetwerk, waardoor multi-activa transacties mogelijk worden. Momenteel werkt het alleen nog op testnet, maar binnenkort ook op mainnet.
 • Er is een nieuwe Core Lightning app voor je Umbrel lightningnode. De app is nu volledig gebouwd door Blockstream en wordt door hen actief onderhouden. Enkele nieuwe functies zijn: 
  • Opnames en stortingen 
  • Eenvoudig openen en sluiten van kanalen 
  • Verzenden en ontvangen van facturen 
  • Handig beheer van bolt12, lightning offers 
  • Keysend functionaliteit 

Core Lightning is altijd lastiger geweest voor beginners om te gebruiken, maar deze vernieuwde app maakt het een stuk makkelijker. Je vindt de app in de Umbrel app store. 

Kleine disclaimer: installeer altijd alleen wat je nodig hebt en als je weet wat je doet! 😉 

https://twitter.com/Core_LN/status/1659481271050063872
 • EttaWallet is een open-source non-custodial lightning wallet en geïntroduceerd in mei dit jaar. Het biedt functies zoals het scannen, decoderen en genereren van BOLT 11-facturen en het maken van lokale- en cloud back-ups. Er zijn plannen om de app verder te verbeteren en meer lokaal aan te bieden door vertalingen in diverse Afrikaanse talen. De ontwikkelaar nodigt uit de community iedereen uit om actief bij te dragen! 
 • Wallet of Satoshi heeft een Point of Sale functie gelanceerd. Het doel is om een simpele, betrouwbare oplossing te bieden voor winkeliers, straatverkopers en kleine bedrijven. Check de video via deze link!
https://twitter.com/walletofsatoshi/status/1655451096117284867

 Ook nog even kort een greep uit de nieuwtjes rondom nostr! 

 • In een video heeft de Nederlandse lightningontwikkelaar Joost Jager een scenario gesimuleerd waarin het nostr protocol wordt gebruikt om transacties over te dragen in drukke netwerkomstandigheden.

  Door een hoge vergoeding in te stellen, is hij erin geslaagd om de hoge purge rate van een zeer kleine mempool te overwinnen. Deze strategie kan een waardevolle tussenoplossing zijn voor het verwerken van tijdgevoelige transacties, zoals bij lightningtransacties. Het is ook te gebruiken om niet-standaard of grote transacties naar miners te sturen. 
 • Relayable.org is een non-profitorganisatie die een netwerk van nostr-relays beheert. Relayable is opgericht om nostr relays een hoog niveau van beschikbaarheid en redundantie te bieden. Ze bieden geografisch verspreide relays die op latency gebaseerde DNS routering gebruiken om gebruikers naar het dichtstbijzijnde relay met de minste latency te sturen. 
 • Er zijn inmiddels een aantal Nostr Development Kits (NDK). Nostr ontwikkelaars kunnen hiermee sneller en makkelijker starten met het bouwen van nostr gerelateerde apps. 
 • Nostrrr is een nostr relay browser. Je kan hiermee niet alleen nostr relays vinden, maar ook zien wie ze onderhouden, welke software ze gebruiken en welke nip’s ze ondersteunen. Altijd handig dus! 
  Primal is een nostr caching service en maakt verbinding met een set relays, verzamelt alle events in realtime, slaat ze lokaal op en maakt ze beschikbaar voor nostr clients via een websocket-gebaseerde API. 
 • Nostr App Manager geeft je een makkelijke manier om nieuwe nostr apps te vinden. Wanneer je een note id, npub of link plakt, krijg je een lijst met apps die dit type event ondersteunen. De app kan je selectie op je device onthouden en je de volgende keer rechtstreeks naar de app van je voorkeur leiden. 

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

DIY! Gebruik je Amethyst en heb je een Umbrel node?

Tot slot nog een toffe Do It Yourself (DIY)! Deze keer gaat het over Nostr Wallet Connect (NWC). Het streeft ernaar een nieuwe standaard te worden voor de connecties tussen lightning wallet en apps.

Je kan op dit moment je Umbrel node koppelen aan alle apps die NWC ondersteunen, zoals Amethyst en Damus (Testflight).

Met NWC kan je op een soevereine manier betalingen doen, zonder van app naar app te hoeven springen (en daarmee constant QR-codes te hoeven scannen of je privacy op te geven door third-party nodes te gebruiken). Installeer zelf ook de Nostr Wallet Connect app op je Umbrel node, verbind deze met een app en geniet van non-custodial one-click betalingen! 

Wil je zelf aan de slag? Ga naar Alby’s blog en volg de instructies of kijk hieronder: 

 1. Voeg de Alby app store toe als een community Umbrel app store door op de knop in de rechterbovenhoek in de Umbrel app store aan te klikken.
 1. Installeer de Nostr Wallet Connect app uit de Alby app store.
 1. Maak een sessie aan, geef deze een naam en toon de geheime QR-code. 
 1. Druk in Amethyst (alleen voor Android devices) lang op het zap pictogram en scan de geheime QR-code die je in de vorige stap hebt gegenereerd door op het kleine QR-code pictogram te drukken. 
 1. Sla de wallet configuratie op in Amethyst en begin direct vanaf je eigen node te zappen! 

Hetzelfde voor iOS!

Heb je een iOS device en gebruik je Damus? Dan werkt NWC ook! Check hieronder waar je deze optie in Damus kan terugvinden: 

 1. Kies in Damus voor “Portefeuille” of “Wallet”.
 1. Kies daarna voor het verbinden van je Alby Wallet. 
 1. Tot slot is er doorverwijzing naar een webpagina om in te loggen op je Alby account. Volg daar de verdere instructies.

Tot de volgende Lightning Focus vol nieuwtjes uit de lightningwereld om je weer volledig up-to-date te houden! 

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.