Skip links

#211 Komkommertijd

Bitcoin ervaart een periode van komkommertijd. “Komkommertijd” is een term die wordt gebruikt om een periode aan te duiden waarin er weinig nieuws of activiteit is, vooral in de media. Het verwijst naar een tijd van relatieve rust en trage nieuwsdagen, waarin er vaak weinig belangrijke gebeurtenissen plaatsvinden. En dat geldt dus ook voor bitcoin. 

Deze editie van BitcoinFocus gaat dieper in op de lage activiteit op het bitcoinnetwerk en op beurzen. Moeten we ons zorgen maken, is dit normaal voor een zomerperiode en wat zegt dit eigenlijk over de staat van bitcoin? Oftewel voldoende vragen om te beantwoorden, we gaan snel van start! 

Het handelsvolume op beurzen is erg laag

Iedere maandagochtend doe ik een ronde langs verschillende bronnen om te bepalen wat we de komende weken kunnen verwachten van bitcoin. Ik doorzoek diverse grafieken, bekijk belangrijke Twitter-accounts en bespreek de markt met collega’s. En er is één grafiek die afgelopen weken eruit sprong, namelijk het handelsvolume op exchanges in spot bitcoin oftewel het handelsvolume van échte bitcoin die je kan versturen via het bitcoinnetwerk.

Het handelsvolume in spot bitcoin is namelijk op het laagste punt in lange tijd. Gemiddeld gedurende de afgelopen dertig dagen bedraagt het dagelijkse handelsvolume ongeveer 71.000 bitcoin per dag. Dit wordt weergegeven in de onderstaande grafiek met de gele lijn onderaan. De laatste keer dat dergelijk lage volumes zijn bereikt, was in oktober 2019, meer dan drieënhalf jaar geleden. En dit is opvallend, aangezien tijdens de bodemformatie rond de $16.000 het gemiddelde dagelijkse handelsvolume nog op 400.000 bitcoin lag. Dat is een enorme keldering.

Wat is de reden achter deze daling? 

Een deel van de verklaring heeft te maken met het stopzetten van kosteloos handelen op Binance. Binance is ‘s werelds grootste cryptobeurs en bood gratis handelen aan van juli 2022 tot maart 2023. Nu dat voorbij is, is er een sterke daling te zien in het handelsvolume. Maar er speelt meer; niet alleen het handelsvolume op beurzen bereikt het laagste punt in jaren. Het aantal bitcoin dat dagelijks is verstuurd over het bitcoinnetwerk staat ook op een extreem laag punt.

De onderstaande grafiek toont het dagelijkse aantal verzonden bitcoin over het netwerk. Het vertegenwoordigt de totale hoeveelheid bitcoin in transacties die op een bepaalde dag hebben plaatsgevonden. Om het overzichtelijker te maken, heb ik gekozen voor een 50-daagse gemiddelde. Op dit moment staat het gemiddelde op 790.000 bitcoins per dag. Dit is vergelijkbaar met perioden in 2018 toen bitcoin zich gedurende zes maanden rond de $6.000 bevond, of in 2020 tijdens de covid-pandemie toen bitcoin rond de $10.000 is verhandeld. Het waren beide periodes waarin er relatief weinig activiteit plaatsvond op het bitcoinnetwerk.

Moet ik mij zorgen maken?

Op dit moment wordt dus bitcoin minder gebruikt voor transacties en handel. Dit suggereert dat investeerders momenteel minder interesse hebben in deze aspecten van bitcoin. Gelukkig heeft bitcoin echter meerdere gebruiksmogelijkheden, waarvan de functie als store of value een populaire is. Is er bewijs dat aantoont dat de store-of-value functie van bitcoin momenteel maximaal benut wordt? Het korte antwoord is ja, en om dit te onderbouwen heb ik de onderstaande grafiek meegenomen.

Deze grafiek toont het percentage van alle bitcoin in omloop dat in handen is van verschillende leeftijdscategorieën. Het betreft bitcoin die ouder zijn dan 1 jaar. Opvallend genoeg staat dit percentage momenteel op het hoogste niveau ooit, namelijk 68% van alle bitcoin in omloop, wat overeenkomt met 13,2 miljoen bitcoin. Dit betreft bitcoin die zich in adressen bevindt waar al langer dan 1 jaar geen activiteit heeft plaatsgevonden. De bitcoin is naar deze adressen verstuurd en blijft daar sindsdien staan. Het wordt geHODL’d en is in het bezit van mensen met diamond hands, oftewel sterke en geduldige investeerders die niet snel verkopen. Misschien ben jij ook wel één van hen 😉

Maar welke bitcoin is wel verstuurd?

Hoewel de netwerkactiviteit laag is en er een hoog percentage bitcoin wordt vastgehouden op adressen ouder dan één jaar, zijn er ook adressen die wel bitcoin versturen. Het zal je niet verbazen dat dit voornamelijk relatief jonge adressen zijn, namelijk adressen jonger dan één jaar. Een aanzienlijk percentage, namelijk 12%, van alle verstuurde bitcoin heeft een ouderdom tussen één dag en één jaar. Hoewel dit op het eerste gezicht misschien weinig lijkt, is het belangrijk om te realiseren dat de grootste groep, namelijk 87%, bestaat uit UTXO’s die minder dan één dag oud zijn.

Dit is een overzicht:

  • UTXO’s jonger dan 1 dag (%):  87%
  • UTXO’s tussen 1 dag – 1 jaar (%): 12%
  • UTXO’s tussen 1 jaar t/m oneindig (%): 1%

Conclusie

Op dit moment ervaart de bitcoinmarkt een periode van komkommertijd, waarin er weinig activiteit is, zowel op het bitcoinnetwerk als op beurzen. Het handelsvolume op beurzen bevindt zich op het laagste punt in lange tijd, en het dagelijkse aantal verzonden bitcoin over het netwerk is ook opmerkelijk laag. 

Hoewel de bitcoin momenteel minder wordt gebruikt voor transacties en handel, wordt het volop ingezet als store-of-value. Dit is één van de unieke functies die bitcoin kan vervullen. De huidige situatie vertoont gelijkenissen met eerdere cycli, waarin investeerders een afwachtende houding aannemen en de store-of-value functie van bitcoin benutten. Het is een periode van relatieve rust en afwachting, waarbij investeerders geduldig zijn en wachten op de verdere ontwikkeling en groei van bitcoin als store-of-value.

Groet,
Maarten van CryptoQuant

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.