Skip links

#198 Bitcoin DeFi met Sovryn

DeFi op bitcoin? Jazeker! Misschien dacht je dat je voor DeFi vooral moet uitwijken naar alternatieve blockchains zoals ethereum of solana, maar er zijn wel degelijk projecten die proberen om het zo dicht mogelijk bij bitcoin te houden. Vandaag vertelt Enzo Rivers van Sovryn vanuit Edinburgh (Schotland) over hun DeFi-project, gebouwd op Rootstock.

DeFi staat voor Decentralized Finance. Het is een manier om financiële diensten naar de decentrale wereld te brengen. Voor een lening ga je doorgaans naar een bank. Maar kan dat ook zonder bank, met alleen software? Rivers vertelt je er meer over.

Toen hij een poos geleden een appartement wilde kopen, vergat hij finaal dat hij zegelrecht (Stamp Duty, red.) moest betalen. Dit is een belasting die wordt geheven op de aankoop van eigendommen of documenten.

“Ik moest $20.000 meer betalen dan verwacht en ik kon mijzelf een lening geven met Sovryn Zero. Bij een bank kon ik die extra lening níet krijgen, omdat ik vlak ervoor een hypotheek had afgesloten en mijn kredietscore te slecht was voor een extra lening. In plaats daarvan moest ik óf mijn bitcoin verkopen óf als eigen bank spelen.”

Bitcoin DeFi loste voor hem een probleem op dat de traditionele financiële markt niet kon. Rivers koos voor de laatste optie en is bij de leningdiensten van Sovryn terecht gekomen, waar hij tevens werkzaam is. In deze Focus-editie vertelt hij er meer over.

Sovryn DeFi

Rivers ondersteunt ontwikkelaars en de bedrijfsvisie van Sovryn, een organisatie die aan Bitcoin DeFi bouwt. Hij kwam een jaar geleden bij Sovryn terecht, waar hij werkte met de teams die verantwoordelijk waren voor web development en de smart contracts.

Momenteel is hij een manusje-van-alles, nu hij ook met marketing en communicatie betrokken is. Ook intern proberen ze een decentrale organisatie te bouwen, een team van 40 remote werknemers vanuit de hele wereld en verschillende tijdzones.

Hoe Rivers Sovryn in één zin samenvat?

“Er is een misverstand dat je géén DeFi op bitcoin kunt doen. Sovryn is het bewijs dat het wel kan. We gebruiken bitcoin als superieure activa en wij bouwen EVM-compatible smart contracts waarmee je dingen zoals trading en swaps kunt doen.”

EVM staat voor Ethereum Virtual Machine. Huh? Hoort dat wel thuis op Bitcoin Focus? Daarover later meer. Sovryn gebruikt namelijk Rootstock, een sidechain bovenop bitcoin met ethereum-achtige features.

Het nieuwste product van Sovryn is Zero. Hier kun je non-custodial leningen afsluiten met je bitcoin als een onderpand. Het heeft twee facetten:

  • Je kunt er geld lenen (borrow) tegen 0% met bitcoin als onderpand voor deze lening.
  • Je kunt geld verdienen (earn), waar je rente kunt vangen op jouw bitcoin.

Een andere manier om het samen te vatten is als volgt: het is alsof je de Earn- en Borrow-diensten van BlockFi en Celsius Network gebruikt, maar dan zonder deze bedrijven erachter en dus op een decentrale manier. En het is vergelijkbaar met Curve Finance, maar dan zonder altcoins erbij.

“Niemand vraagt je waar je het geld voor gaat gebruiken, hoe lang je het wilt hebben. Het is een 0% lening dat je zelf in eigen beheer hebt.”

Afgelopen zomer vierde men de soft launch van Sovryn Zero en sindsdien is de user interface aangepast en is de software voor iedereen die dat wil te gebruiken.

Een nuancering: er is een Sovryn-token, maar die heb je niet nodig om de DeFi-diensten te gebruiken. Ook is er een Sovryn Dollar gemaakt voor als je op een non-custodial manier uit de volatiliteit in de markt wilt stappen.

“De Sovryn Dollar is een door bitcoin gedekte dollar. Je kunt 1 DLLR inwisselen voor $1 waarde in bitcoin. Hier zijn de bitcoinleningen dan weer bovenop gebouwd.”

Forse dollardekking

De DLLR is momenteel gedekt door 240% aan bitcoin. Het onderpandratio is daarmee dus fors, om te voorkomen dat een volatiele bitcoin de waarde verliest die nodig is om de DLLR te dekken. De bitcoinprijs wordt met een externe oracle opgehaald, wat (eerlijk is eerlijk) een single point of failure is.

Het protocol gebruikt er twee: een van Money On Chain en een van Rootstock zelf. De prijs uit de oracle zorgt voor de prijssignalen rondom liquidaties en aflossingen.

Om deze bitcoin DeFi diensten te maken, gebruikt Sovryn de Rootstock-sidechain. Rivers vervolgt:

“In de begindagen keken we naar Uniswap en de eerste decentrale exchanges (DEX) als voorbeelden. We zagen toen dat er al veel ontwikkelaars en tools aanwezig waren in de Solidity-hoek. Dit is de programmeertaal voor Ethereum smart contracts en EVM’s.”

“Rootstock gebruikt merged mining, dus de sidechain is beveiligd door bitcoin miners. De transacties zijn sneller en goedkoper dan alternatieven en dus was het eigenlijk heel logisch op dat moment.”

Maar nu dat werkt, kijkt Sovryn wel verder door een bitcoinbril.

“We kijken naar aspecten die in de markt gebeuren. We gebruiken nu Rootstock als een Layer 2 oplossing, maar hebben bijna alle opties hierbinnen uitgespeeld. We willen meer, en zijn ook geïnteresseerd in het lightningnetwerk en roll-ups in de bitcoin blockchain.”

Rivers verwijst naar een onderzoek die door de Human Rights Foundation is gesponsord om zero-knowledge roll-ups te doen. De paper van John Light hierover kun je op zijn website lezen: validity rollups on bitcoin. Hiermee kun je honderden betalingen in één transactie bundelen, zonder dat het extreem veel ruimte op de blockchain in gebruik neemt. Wél 100% bitcoin dus.

“Het geeft extra schaalbaarheid en meer privacy in bitcoin. Dit zijn de waarden waar wij op willen doorbouwen.”

Als je geïnteresseerd bent in dit soort thema’s zijn Spacechains wellicht ook interessant. We spraken de Nederlandse bedenker Ruben Somsen eerder al eens over dit nieuwe protocol voor blind-merged mining voor sidechains bovenop bitcoin. Developer Fiatjaf heeft hier vorige week met sumo een belangrijke stap voor gezet met een eerste primitieve sidechain op signet, een testnet voor bitcoin.

Inclusieve maximalist?

Rootstock is vaak door toxic bitcoin maximalisten weggezet in een verdomhoekje, omdat het een eigen RSK-token heeft en ook de protocollen bovenop de sidechain eigen governance-tokens kunnen hebben. Rivers heeft hier zo ook z’n mening over:

“Volgens mij zijn er verschillende niveaus. Er zijn toxic maxi’s die sats stacken en het in cold storage hebben en nooit uitgeven. Er zijn bitcoiners die circulaire economieën stimuleren maar het nergens anders hun bitcoin uitgeven. Er zijn bitcoiners die hun bitcoin als onderpand willen gebruiken zonder het te hoeveel verkopen. Er zijn mensen die andere tokens willen gebruiken om meer bitcoin te krijgen.”

Rivers zelf is niet geïnteresseerd in ethereum, maar hij erkent dat er mensen zijn met verschillende cryptosmaakjes.

“In Afrika is de Binance Smart Chain heel groot. Ik ben er geen fan van. Wij staan 1) voor bitcoin en 2) voor het zelfbeheer van je BTC. En dat is het verschil tussen een bank en DeFi. Maar we weten dat er achter elk soort project een speltheorie zit met staking, yield farming, lending en borrowing. In de DeFi-space zijn die inmiddels vrij standaard. Wij doen dit nu op een manier waarbij de uitbetaling gaat via bitcoin.”

Sovryn is opgericht in de tijd van de ICO-hype van 2017 en heeft dus ook een eigen SOV-token. Er zijn er in totaal 100 miljoen SOV’s van gemaakt. Je kunt deze staken en daarmee krijg je stemrecht in het Bitocracy systeem om Sovryn Improvement Proposal (SIP’s) erdoor te krijgen. Je hebt de token niet nodig om de diensten (met dollarleningen en bitcoin-onderpand te gebruiken).

Statistieken

Sovryn Zero heeft momenteel ruim 700 RBTC als onderpand in de smart contracts zitten voor 198 kredietlijnen. RBTC is de bitcoinvariant die binnen het Rootstock-netwerk is vrijgegeven door échte bitcoins op slot te zetten.

De supply van de dollartoken is $8,3 miljoen.

Aantal openstaande kredietlijnen

Zero is een decentraal protocol waarmee je ZUSD, een USD-stablecoin, kunt lenen zonder rente met BTC als onderpand. De lening is gedekt met een minimaal onderpandsratio (onderpand/schuld) van 110%. Je kunt en lening afsluiten met bitcoin in de vorm van RBTC.

“Met Sovryn Zero is je lening overcollatoralized. Voor elke $100 of ZUSD of DLLR is er veel meer waarde aan bitcoin ingelegd. Het hele punt is dat je bitcoin niet hoeft te verkopen om toegang te krijgen tot cashflow.”

Het heeft ook belastingvoordelen:

“Dus je hebt géén blootstelling tegen belastbare events, omdat je leent in plaats van verkoopt. Als je dat in een bearmarkt doet, dan kun je een lening afsluiten met voldoende onderpand zodat liquidatie niet plaatsvindt. Als je verwacht dat de prijs stijgt, is het een goed moment om dit te overwegen, óf om je boodschappen te betalen met de dollars óf om meer geld in bitcoin te kunnen stoppen.”

Bitcoin én lightning

Het feit dat Sovryn met bitcoin werkt maar niet puur ín de blockchain DeFi dingen kan doen, roept toch vragen op.

Zijn er technische dingen die in bitcoin nog missen, maar waar het smart contract-team wel op zit te wachten?

“Ik denk dat het voordeel van bitcoin is dat het conservatief is. Tick-tock, next block en het is al veertien jaar robuust. Dit komt ook met een prijs dat je niet alles krijgt wat je wilt. Toen de Ordinals en inscriptions uitkwamen en de mempool vol zat, had ik het gevoel dat dit niet ín de bitcoinblockchain (of mainchain) hoeft te bestaan. Rootstock zou daar een goede plek voor zijn, met NFT’s op sidechains.”

Rivers is ook reëel:

“Het is een vrije wereld, het is hoe het is. Ik hoop dat we niet op het punt komen waar de mainchain betalingen te duur worden en dat is de reden waarom roll-ups belangrijk zijn omdat je kunt opschalen van 3.000 betalingen per block tot 50.000 transacties per block. Dit kan de manier hoe mensen bitcoin gebruiken significant verbeteren.”

Ook met lightning zijn er nog wel twijfels:

“De visie van Satoshi was om bitcoin peer-to-peer cash systeem te maken. Is lightning peer-to-peer? Het is fantastisch, maar je hebt tussenliggende channels nodig. Dus je kunt ook kritisch op zijn op de manier hoe de schaalbaarheid nu werkt.”

Verder is het ook niet makkelijk om lightning te integreren met de swaps en leningen, onder andere met de escrow-kant van de satoshi’s. Toch is er een poging gedaan om een bridge te bouwen tussen lightning en Sovryn.

Ontwikkelaar pseudozach heeft lnsovbridge-software gemaakt voor submarine-swaps om een uitwisseling tussen kunnen doen tussen RBTC op RSK en échte bitcoin op lightning. Deze swaps zijn non-custodial en de exchange ervan is KYC-vrij.

“De community heeft hieraan gewerkt, maar je kunt het alleen gebruiken voor kleinere bedragen.”

Conclusie

Afsluitende notitie: DeFi heeft potentie en nut, ondanks dat je bij de huidige implementaties veel vraagtekens kunt zetten. Bouwen op bitcoin wordt vaak weggezet als iets dat niet kan, maar er zijn wel degelijk teams bezig. Denk ook aan Atomic Finance dat met discreet log contracts (DLC’s) hetzelfde poogt te realiseren.

Het komt altijd weer terug op het punt van risico en reward. Bitcoin in cold storage is de basisfunctie van digitaal decentraal geld. Geld in een lightning betaalkanaal heeft al een andere ratio (terwijl het routing fees kan opleveren) en bitcoin in smart contracts op sidechains vastzetten evenzo. Het bitcoin stallen bij geldschieters zoals Celsius brengt weer andere risico’s met zich mee, en ga zo maar door.

Met Taproot, Spacechains, DLC’s en sidechains en andere nieuwe software upgrades is de rek nog niet uit bitcoin en dus blijven we de ontwikkelingen volgen.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.