Skip links

#199 Dit zijn nu de beste prijsniveaus voor bitcoin

Het gebeurt niet heel vaak, maar enkele keren per jaar komen stokoude bitcoin in beweging. En ook afgelopen week was het weer zover, meerdere transacties met bitcoin die meer dan 7 jaar onaangeroerd waren, zijn verplaatst. Het is opvallend dat dit vaak gebeurt rond prijspieken of -dalen. Dit roept de vraag op hoe het met de bitcoinmarkt gaat. Zijn deze transacties een indicatie voor een periode van zwaar weer of is het slechts een kleinigheidje en heeft het niet teveel betekenis? Laten we er dieper op ingaan!

Stokoude bitcoin komt in beweging

Laten we het eerst hebben over die oude bitcointransacties. Er zijn meerdere transacties uitgevoerd met bitcoin die langer dan 7 jaar stil heeft gestaan. Hieronder zie je een tijdslijn met transacties van 100 bitcoin of meer:

 • 21 april: 6.077 BTC tussen 7 en 10 jaar, 278,89 BTC ouder dan 10 jaar en 184,73 BTC ouder dan 10 jaar
 • 24 april: 400 BTC ouder dan 10 jaar
 • 26 april: 150 BTC ouder dan 10 jaar
 • 27 april: 500 BTC tussen 7 en 10 jaar
 • 28 april: 500 BTC tussen 7 en 10 jaar

De vraag is hoe significant dit is. Hieronder staat een grafiek met alle transacties van bitcoin ouder dan 5 jaar. De cirkels op de grafiek geven de dag aan waarop de bitcoin in beweging is gekomen.

 • Blauwe cirkels (🔵) zijn transacties met bitcoin tussen 5 en 7 jaar
 • Rode cirkels (🔴) zijn transacties met bitcoin tussen 7 en 10 jaar
 • Groene cirkels (🟢) zijn transacties met bitcoin van 10 jaar en ouder

De grootte van het cirkels geeft aan hoeveel bitcoin erbij betrokken was. Ter referentie: de afgelopen week ging het om in totaal 7.007 BTC tussen 7 en 10 jaar (🔴) en 1013,62 BTC ouder dan 10 jaar (🟢). De overige blauwe cirkels vertegenwoordigen bitcoin tussen de 5 en 7 jaar oud, waarvan er één belangrijke transactie van 1370 BTC plaatsvond, maar die laten we nu buiten beschouwing.

Hoewel de hoeveelheid verplaatste bitcoin ten opzichte van andere historische transacties meevalt, is de timing van deze oude bitcointransacties wel opvallend. Gezien de plek waarop transacties hebben plaatsgevonden, lijkt het erop dat dit zou kunnen leiden tot een tijdelijke beëindiging van de bitcoinrally, die tot nu toe vanaf de bodem meer dan 100% stijging heeft bereikt.

Maar ook kortetermijnhouders zetten de koers onder druk

En er zijn meer on-chainindicatoren die wijzen op een tijdelijke rustiger fase voor bitcoin, bijvoorbeeld de MVRV (Market Value to Realized Value) van de kortetermijnhouders. Dat is een hele mond vol, maar ik ga het stap voor stap uitleggen.

De Market Value to Realized Value is een ratio die aangeeft hoeveel procent van de markt gemiddeld in (ongerealiseerd) winst of verlies staat. Dit wordt berekend door de gemiddelde aankoopprijs af te zetten tegen de huidige marktprijs. Het ratio dat eruit komt, is dus het gemiddelde winst – en verliespercentage. Hogere waardes betekenen dat er veel ongerealiseerde winst in de markt zit en daarmee meer aannemelijk is dat investeerders de winst daadwerkelijk gaan realiseren. Als veel investeerders in verlies staan, is dat een signaal van een pijnlijke capitulatie, wat de kans op een prijsomkeer verhoogt.  

Het is ook mogelijk om deze berekening te maken door de gemiddelde aankoopprijs van specifieke groepen marktdeelnemers te gebruiken, zoals korte- of langetermijnhouders. In de onderstaande grafiek is de MVRV-ratio weergegeven voor kortetermijnhouders, wat verwijst naar UTXO’s die jonger zijn dan 155 dagen en een significant hogere kans hebben om uitgegeven te worden. Deze groep bestaat uit investeerders en handelaren die doorgaans prijsstijgingen stimuleren. Wanneer de prijs van bitcoin stijgt, duwen zij de prijs verder omhoog.

De indicator laat zien dat er bij bepaalde winstpercentages een ommekeer plaatsvindt. In de grafiek zijn er lijnen geplaatst bij 20% en 50%. Dit zijn de twee percentages waarop de indicator een ommekeer aangeeft, wat betekent dat kortetermijnhouders hun bitcoins verkopen. En dit is momenteel ook het geval.

Is dit een slecht vooruitzicht?

De beweging van oude bitcoin en het feit dat kortetermijnhouders winstnemen, hoeft niet per se een slecht vooruitzicht te zijn voor bitcoin. Om de huidige situatie beter te begrijpen, is het belangrijk om te beseffen waar bitcoin zich momenteel bevindt in de marktcyclus. In essentie beweegt bitcoin in cycli, die zich vooral concentreren rond de halveringsevenementen. De komende halving is geschat op april/mei 2024, dan halveert de blocksubsidie voor miners van 6,25 btc naar 3,125 btc.

Tot nu toe hebben we in elke cyclus een bullish periode (een periode van stijging), een bearish periode (een periode van daling) en een relatief rustige periode waarin de prijs zijdelings beweegt, maar wel tot 100% of meer kan stijgen (het blijft bitcoin). Op basis van beschikbare data wijst alles erop dat we momenteel in zo’n rustige en saaie periode zitten.

Een grafiek die dit illustreert is de onderstaande grafiek. Hierin is de koersbeweging van bitcoin te zien over de cycli van 2013, 2017 en 2021. Deze grafiek toont aan dat de huidige prijsbeweging van bitcoin in lijn ligt met de prijsbeweging in voorgaande cycli. Het is ook opvallend dat de huidige cyclus lijkt op de cyclus van 2017, waarin bitcoin een zijdelingse prijsbeweging doormaakte voordat de prijs uiteindelijk explodeerde. Er zijn veel parallellen te zien, maar om er een aantal te benoemen:

 1. In zowel de 2017- als de 2021-cyclus bevond de prijs van bitcoin zich gedurende enkele maanden in een zijwaartse beweging, ongeveer vanaf dag 200 na de top. In 2017 was dit rond de $6.000 en in 2021 rond de $20.000.
 2. In beide cycli vond de exacte bodem plaats op één jaar na het hoogste punt, respectievelijk op dag 364 in 2017 en op dag 365 in 2021.
 3. Op dag 418 na de all-time high begon de prijs van bitcoin te stijgen en liet het de ultieme bodem achter zich.
 4. Na de eerste stijging ging de prijs van bitcoin kortstondig zijwaarts om vervolgens weer te stijgen. Daarna volgde weer een periode van zijwaartse beweging.

Het is belangrijk om te onthouden dat er veel parallellen zijn tussen de cycli van 2017 en 2021, maar dit niet betekent dat de trend zich gaat voortzetten. Ter vergelijking staat ook de cyclus van 2013 in de grafiek getoond. Deze laat een compleet ander verloop zien, al komen beide lijnen uit eindelijk weer bij elkaar. Het is lastig om te voorspellen hoe de aankomende periode eruit gaat zien, maar het is niet onaannemelijk dat we een hele periode van zijwaartse koersbeweging gaan zien tot later dit jaar.

De beste prijsniveaus

Het is te verwachten dat de periode waarin bitcoin minder volatiel is en zijwaarts beweegt, grotendeels zal aanhouden gedurende het jaar, maar wel met enige prijsschommelingen. Dit biedt natuurlijk een uitgelezen kans om bitcoin te kopen, in de veronderstelling dat er na de halving weer een sterke periode van stijging zal volgen. Uiteraard willen we zoveel mogelijk satoshi’s verkrijgen voor onze hard verdiende euro’s. 

Om een goede prijs te bepalen, maak ik gebruik van diverse on-chainwaardering indicatoren. De vier belangrijkste indicatoren worden weergegeven in de onderstaande grafiek. Het gaat om:

🟣 Adjusted RP: $26.500

🟠 200WMA: $25.900

🔴 STH RP: $25.900

🟢 LTH RP: $20.300

Elk van deze indicatoren heeft in het verleden bewezen een betrouwbaar niveau te zijn om tegen satoshi’s te kopen. Ik ga er vanuit dat dat deze keer wederom het geval is.

Conclusie

Na een stijging van 100% in de prijs van bitcoin is de groei afgeremd. Dit is een logisch patroon, gezien er nu een periode zitten waarbij bitcoin naar de volgende halving toebeweegt. De afname van de stijging wordt voornamelijk veroorzaakt doordat oude bitcoins van meer dan 7 jaar oud in beweging komen, en doordat kortetermijnbeleggers hun winst nemen.

En dat is niet erg, maar juist een mooie kans om nog extra satoshi te kopen voordat onze geliefde oranje munt nog schaarser wordt, tijdens de volgende halvinggebeurtenis. Dit is overigens géén beleggingsadvies (-;

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.