Skip links

#197 Bitcoin-only

Welkom bij de nieuwste editie van Bitcoin Focus, boordevol interessante ontwikkelingen in de wereld van bitcoin. In deze editie bespreken we de recente introductie van Preturino, een innovatieve tool die het mogelijk maakt om een ​​volledige-tekst zoekfunctie op de bitcoinblockchain uit te voeren.

We beginnen met een blik op de groeiende markt van investeerders in bitcoin-only bedrijven.

Focus op bitcoin

Hoe zorg je ervoor dat je alleen maar investeert in bedrijven die het beste voor hebben met bitcoin? Die vraag stelden de Amerikaanse investeerders van Trammell Venture Partners (TVP).

Voor de duidelijkheid: een snelle blik op de website laat zien dat ze zeker niet alleen maar bitcoinbedrijven in hun portfolio hebben, maar wel een focus op btc hebben.

Voor de start van het TVP Bitcoin Venture Fund moest men ‘bitcoin-native bedrijf’ een definitie geven: “We vroegen aan bitcoinondernemers, – investeerders en leden van de community om samen uitleg te geven.”

De richtlijnen zijn interessant:

  • Het bedrijf is gestart met het idee dat bitcoin in de toekomst het belangrijkste geld is, van het internet en de wereld.
  • Het bedrijf bouwt aan een product dat verbetert als bitcoin succesvol is.
  • Het bedrijf zet eigenschappen van bitcoin in om waarde te geven aan klanten.
  • Een pré is het investeren in de toekomst van het netwerk, en een visie over de nuttige toekomstige toepassingen.

Investeren in bitcoinbedrijven is iets heel anders dan in BTC zelf. Net als met andere start-ups zijn er hoop onzekerheden en risico’s mee gemoeid. Een aantal statistieken op een rij. Er is een stijging te zien in het aantal bedrijven dat voldoet aan de definitie en geld ontvangt in investeringen.

Opvallend is dat investeringen in bitcoinbedrijven ver achterblijven bij de bedragen en geldstromen die naar ‘crypto’ vloeien. De verhouding zijn als volgt: luttele procenten van het totaal aantal investeringen in start-ups in de industrie gaat naar bitcoin. Om precies te zijn: naar bedrijven die voldoen aan de stempel van ‘bitcoin-only’.

Ondanks de marktdominantie van crypto lijken investeerders wereldwijd toch liever in andere zaken geld te stoppen. De vraag is of 2023 daar verandering in gaat brengen. Het sentiment rondom BTC en cryptocurrency’s verandert constant.

TVP maakt ook een vergelijking tussen de verschillende investeringsrondes in 2021 en 2022. Ze pakken voor deze cijfers de mediaan.

Start-ups in 2022 zijn echter iets hoger ingeschaald in vergelijking met het jaar ervoor.

Het hele rapport is hier te vinden. De data gaat dus niet over allemaal superbeurzen met 1.000 tokens, 484 verschillende derivaten e.d. Maar ook ‘simpele’ producten. Koop bitcoin en ontvang het, bijvoorbeeld.

Rondje langs de velden

In ons ‘Rondje langs de velden’ bespreken we verschillende nieuwsberichten. Kort opvallend nieuws op een rij:

Op bezoek bij de CIA

Bitcoin zit vol met historische momenten. De geschiedenis is vanaf de start voornamelijk online te volgen en dat brengt een hoop opvallende zaken met zich mee. Deze week kwam er een oud bericht voorbij van Gavin Andresen. De vroege bitcoiner gaf destijds op Bitcoin Talk aan dat hij bij de CIA langs ging, om even te praten over bitcoin.

Zijn redenatie: het staat blijkbaar al op de agenda.

Preturnio

Het bitcoinnetwerk zit vol met berichten. Je kunt op verschillende manieren tekst of andere zaken achterlaten in de blockchain. Met een nieuwe zoekmachine kun je gemakkelijk alle transacties doorzoeken.

Preturnio is een zoekmachine die het mogelijk maakt om tekst te vinden in elke OP_RETURN, coinbase-transactie en gewone transactie sinds het allereerste bitcoinblok (blok 0). Dit is bijzonder handig, omdat traditionele blockexplorers zich doorgaans beperken tot het zoeken naar transacties, blokken en adressen.

Even voor de goede orde: een coinbase is wat anders dan het bedrijf Coinbase. Het “coinbase” in het bitcoinprotocol verwijst naar de transactie die in elk blok is opgenomen. Wanneer een miner met succes een blok vindt, is er een speciale transactie in het blok opgenomen die we de coinbase-transactie noemen.

Terug naar Preturnio.

Hieronder vind je een voorbeeld van de bekendste quote die Satoshi stopte in het allereerste blok. Bitcoin was en is een reactie op het beleid van centrale banken. “The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks.” wijst naar de voorpagina van The Times.

Preturnio’s interface maakt het gemakkelijk om snel en eenvoudig naar willekeurige tekst te zoeken, ondanks dat gegevens in de blockchain oorspronkelijk zijn opgeslagen in een voor mensen moeilijk leesbaar hexadecimaal formaat. Voer de gewenste tekst in en Preturnio zoekt de blockchain af, waarbij het gemarkeerde resultaten presenteert in OP_RETURN, coinbase of gewone transacties.

Met Preturnio kunnen gebruikers zoeken naar een breed scala aan tekst, van broncodes en namen tot citaten en brc-20 tokens. Momenteel ligt de focus op de Engelse taal, maar er moet uiteindelijk ook ondersteuning komen voor andere talen.

Zelf doen

Naast Preturnio is het ook mogelijk om OP_Returns en berichten in de blockchain te lezen met behulp van een eigen bitcoinnode. Dit proces omvat het verkrijgen van de benodigde software, het starten van de bitcoinnode met transactionindex, zoeken naar transacties met OP_Returns, decoderen van OP_Returns en het lezen van berichten in OP_Return. Het is belangrijk om te weten dat de informatie die je opslaat of leest in de blockchain openbaar en permanent is, dus wees voorzichtig met wat je opslaat of leest.

Als dit je interessant lijkt, dan kun je zelf aan de slag. Er zijn tal van bronnen om mee te beginnen, maar een goede start is de website van developer Jameson Lopp.

Upgrade naar premium!

Bitcoin Focus is een premium platform dat zich 100% richt op bitcoin, met exclusieve artikelen over trends, technologieën en ontwikkelingen. Geschikt voor zowel experts als beginners.

Schrijf je hier in voor de open lijst. Je ontvangt een artikel als dit elke vrijdag netjes in je mailbox. Wil je nog meer bitcoin? Bekijk dan Bitcoin Focus Premium.

Als abonnee van Bitcoin Focus ontvang je elke maand 8 unieke artikelen en blijf je altijd en overal op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Het abonnement is maandelijks opzegbaar en je kunt betalen met zowel bitcoin als euro’s.

Mis niets en ontdek de fascinerende wereld van bitcoin samen met het gepassioneerde team van Bitcoin Focus. Wij houden alles in de gaten, en schotelen jou de mooiste, belangrijkste en meest opmerkelijke verhalen voor.

Bekijk de opties voor Bitcoin Focus Premium nu op onze website. Met kortingscode WELKOMBIJFOCUS start je de eerste maand voor slechts één euro.

Hodl on,
Robin

PS. De video is al 2 weken oud, maar toch nog een kijktip. Riot Blockchain is als bitcoinminer gebaat bij een positieve kijk op hun industrie. Als tegenreactie op de tal van negatieve artikelen, onderzoeken en commentaren kwam het bedrijf met een sarcastische video.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.