Skip links
bitcoin netwerk decentraal software

#178 Bitcoin en de toekomst van decentrale software

Zit je klaar voor deze nieuwe editie van Focus? Zet anders even een lekker bakkie koffie en plof neer in een comfortabele stoel. In dit artikel wil ik het hebben over bitcoin, de status quo van centraal gecontroleerde software en de trend richting decentrale software. Bitcoin heeft de afgelopen jaren namelijk niet alleen mij, maar veel meer mensen laten inzien dat er een andere digitale toekomst mogelijk is dan waar de wereld op af leek te stevenen.

Het was onvermijdelijk dat we in een gecentraliseerde toekomst terecht zouden komen. Eén waarin grote techreuzen ons digitale leven kunnen sturen en bepalen wat er gebeurt met onze data. Maar wie goed kijkt, ziet dat er een onverwachte wending plaatsvindt die mogelijk disruptief is voor de technologie monopolisten. Wat ik precies daarmee bedoel en wat bitcoin hiermee te maken heeft, dat lees je in dit artikel van Aaron van Bitcoin-Partner!

De status quo

Sinds de dotcombubbel zijn er steeds grotere technologiebedrijven die slim gebruik hebben gemaakt van het goedkope krediet in het fiatsysteem. Mede hierdoor hebben ze nu een dominante marktpositie. Denk aan bedrijven zoals Meta (voorheen Facebook), Apple, Google, Microsoft en Amazon, die enorm groot zijn door de deflatoire effecten van grenzeloze technologie te combineren met de voordelen van het Cantillon-effect.

In een eerdere editie voor Bitcoin Focus had ik het over persoonlijke verantwoordelijkheid. Dit kun je ook toepassen op je digitale leven en dat bestaat uit véél meer dan alleen bitcoin. Toch is bitcoin een bron van inspiratie voor een vloedgolf aan innovaties.

Die van zelfgehoste open source software, waarin niemand anders dan jijzelf de baas bent over de data in de programma’s die je gebruikt. Bijvoorbeeld je fotoalbum, password manager, bitcoinwallet en lightningnode. Deze ontwikkelingen stellen ons in staat persoonlijke verantwoordelijkheid te nemen over ons digitale leven.

Voordat we hierin duiken wil ik eerst nog een klein aanloopje nemen om duidelijk te maken wat bitcoin hiermee te maken heeft.

Bitcoin, de ontbrekende puzzel voor een nieuw tijdperk?

Dit is een premium artikel. Lees het hele verhaal hieronder met bitcoin of een abonnement.