Skip links

#179 Perspectief vanaf de bank

De euro of dollar wordt gemaakt uit het niets. Ja, er is ‘dekking’ door instanties, overheden en centrale banken. In de praktijk is er echter altijd de mogelijkheid om het uit het niets te creëren. Niet iedereen mag dat, dat is dan valsmunterij.

Wist je trouwens dat de Europese Centrale Bank (ECB) per definitie eigenaar is van een 10 eurobiljet? Zelfs als je hem zelf in je portemonnee hebt. Je hebt het recht om het uit te geven, maar niet om het te vernietigen of te beschadigen.

Een selecte groep kan dat wel, zowel het recht op het creëren als vernietigen van euro’s ligt in handen van the happy few. Dit proces vindt plaats bij het verstrekken van een hypotheek. Of bij het redden van een bank (systeem).

“It is well enough that people of the nation do not understand our banking and monetary system, for if they did, I believe there would be a revolution before tomorrow morning” – Henry Ford

Silicon Valley Bank is één van de grootste omgevallen banken in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Niet voor niets waren deze bank en andere dienstverleners in de bitcoinsector vaker onderwerp van gesprek. Lees bijvoorbeeld de Focus van vorige week hier terug.

Een bank die ‘zomaar’ op omvallen staat. In de praktijk heeft het tal van oorzaken. Bedrijven en instanties gaan nu eenmaal failliet of kapot. Soms door eigen toedoen, soms door ingrijpen van buitenaf. Vaak een combinatie van beide.

Als een bank ongerealiseerde verliezen heeft die plotseling moeten worden terugbetaald, en je tegelijkertijd een aanzienlijke toename van opnames van klanten ziet, dan heb je een probleem. Of een bankrun, zo je wilt. Dat lijkt iets voor ergens anders, niet voor het veilige Nederland. Een simpele zoekopdracht met de term bankrun en iets als naar banken in Argentinië, Libanon of Griekenland geeft je een beeld. Maar in 2008 nam de Nederlandse overheid ook gewoon de Nederlandse tak van ABN AMRO over. Om een voorbeeld te noemen dat dichter bij huis is.

Het kan echter gebeuren met elke bank, zelfs met de allergrootste. Alleen is de kans groter dat zij het langer volhouden dan de zwakkere broeders. Zo werkt dat in de meeste industrieën. En zeker in een financiële wereld waar sommige partijen niet mogen of kunnen omvallen.

De ambitie van elke groeiende bank (of instantie) lijkt soms wel ‘too big to fail’ te willen worden. Wanbeleid, verliezen, onverantwoorde risico’s of andere oorzaken van een dreigend drama worden dan uiteindelijk afgedekt door de staat.

Hoe zien die verliezen er op papier (of in een grafiekje) uit? Nou.. zo:

Dit zijn de verliezen die op de balans staan in de Amerikaanse bankenwereld. Ik zal niet pretenderen precies te weten wat de gevolgen zijn van honderden miljarden (openstaande) verliezen. Maar, dat het er niet zo lekker uitziet staat buiten kijf. Een paar boekhoudkundige trucjes hier, een beetje schuiven daar, en allicht valt er nog wat te redden.

Voor wat het waard is: analisten van JPMorgan speculeren over een ‘backstop’ van 2.000 miljard dollar. Even voor de goede orde, dat is $2.000.000.000.000.

Die dekking is dan op basis van ‘geld’ dat plotsklaps beschikbaar is. Of een nog beter woord: waardepapieren. Natuurlijk zitten daar tal van regels, constructies en meer van zulke mooie termen achter. In persberichten vanuit de Federal Reserve wordt rustig gesteld dat dit soort ingrijpen het volk niets gaat kosten. Maar dat is natuurlijk een fabeltje, de waarde moet ergens vandaan komen.

Honingdas

En het gaat eigenlijk niet om de exacte herkomst van dat bedrag, of hoeveel er beschikbaar moet komen om banken en andere zaken overeind te houden. De huidige marktkapitalisatie van bitcoin is ruim $500 miljard op dit moment.

Bitcoin is in verhouding nog altijd een kleine vis in een grote financiële zee vol haaien. We dobberen rustig mee. Bitcoin heeft geen kantoor of marketingafdeling, maar het gesprek over het zijn van je eigen bank en je geld altijd kunnen gebruiken is nu weer wat makkelijker te voeren.

De banken die voorbijkomen in het nieuws hebben allemaal, stuk voor stuk, nooit alle fysieke dollars, euro’s of andere valuta om hun klanten allemaal uit te betalen. Dat soort banken bestaan niet meer. En als ze wel bestaan dan zij ze heel klein, want ze spelen het spelletje niet mee. Ooit werkt dat niet meer.

Er is geen mogelijkheid dat iedereen al het geld dat hen toebehoort kan opnemen van de bank. Wel als je op tijd bent, of gewoon even naar de pinautomaat loopt nu. Maar bij een grotere vraag, komt iedereen met fractionele reserves in de problemen.

De belofte van bitcoin is dat je er áltijd bij kunt. En dat er een gelimiteerde oplage is van 21 miljoen maximaal. Er is niemand die, zoals de Europese Centrale Bank, plots de regels kan veranderen. De ECB verhoogde de rente recentelijk keer op keer. En ook deze week wat was het raak. Ze gaan ‘onverstoord door’. De bank Credit Suisse kan ook rekenen op een grote zak met liquiditeit om de organisatie overeind te houden.

Het zijn van je eigen bank en het gebruik van bitcoin komt ook met nadelen, maar het biedt een alternatief.

Ik ben nog (heel even) een twintiger. En voor mij is bitcoin een vorm van hoop. Hoop op een manier om ‘gewoon’ mijn werk te doen, om een deel van de opbrengsten veilig weg te stoppen in een digitale sok.

Het zal wel gek zijn, maar voor mij voelt dat veiliger voor de komende decennia dan een willekeurige bank. Want ook die zitten in de race in een constant doorlopende financiële wereld van schuld. En ook daar gaan slachtoffers vallen. Dat kan (helaas) niet anders.

Bitcoin Focus

Met Bitcoin Focus duiken we dieper in de wondere wereld van bitcoin. Deze week extra aandacht voor een Nederlandse bitcoiner in Zuid-Amerika. Nico Smid is een mooi bitcoinavontuur aangegaan na een werkend leven als economisch diplomaat voor de Nederlandse overheid.

Lees verder: Miningspecialist Nico Smid: “Zuid-Amerika is de beloofde regio”

Je kunt ons steunen met een abonnement, dan kun je alle nieuwe en al bestaande verdiepende artikelen lezen wanneer je wil. Je krijgt nieuwe edities ook netjes in de mail. Met de actiecode WELKOMBIJFOCUS kun je voor één euro al starten.

Zit je liever nergens aan vast? Je kunt ons ook steunen met een eenmalige donatie. Je inschrijven voor deze open vrijdageditie en hem delen helpt natuurlijk ook.

Rondje langs de velden

Goed. Tijd voor het wekelijkse rondje langs de velden. Want er speelt meer dan de financiële onrust.

  • Grote bitcoin miners verkopen deel van opbrengsten. Bedrijven als Hut 8 proberen vooral bitcoin op te sparen. Maar het besloot alle mininginkomsten van de maand januari te liquideren. Het is een trend in de markt: financiering vinden is moeilijk, dus moet men bitcoin gebruiken om lopende rekeningen te betalen.
  • Binance koopt weer wat extra bitcoin voor hun ‘Recovery Fund’. Opvallend is dat het fonds naast BTC uit ether en Binance USD bestaat. Je kunt je afvragen of dit herstelfonds nut heeft als de industrie opnieuw door het putje gaat.
  • Ook op het lightningnetwerk blijft men knutselen. En daar gaan ook wel eens dingen mis. De peer-to-peer beurs Robosats reageert op een bug waarbij 5 miljoen sats is gestolen. Men roept op om fouten in de code te melden in plaats van te misbruiken. Met een beetje geluk levert dat zelf meer op.
  • Heb je nog niet genoeg van het gedoe rondom banken? Dan zijn podcasts met Lyn Alden een goede luistertip. De analist is een veel geziene gast in de podcastwereld rondom bitcoin met een focus op de macro-economie. The Fed is Losing Money is een recente aflevering met Marty Bent.
  • Europol rolt cryptomixer op en maakt ruim 1.900 bitcoin buit.
  • Oh, we zouden het bijna vergeten: bitcoin schiet vandaag weer door de grens van $26.000. We zijn nog ver verwijderd van nieuwe recordprijzen. Maar we begonnen het jaar nog onder $17.000.

Geen financieel advies

Om bitcoin te gebruiken heb je enkel een private key nodig. En wallet software om die vervolgens te gebruiken om mee te doen op het netwerk.

Voor premiumleden filosofeerde Aaron trouwens over een toekomst met meer decentrale software en we hebben een een gids over hoe je je eigen software verifieert voor iedereen online staan.

Goed, terug naar de basis. De eerder genoemde private key is niets anders dan een 256-bit nummer. Meer is het niet. Je kunt er een maken door 256 keer kop of munt te spelen. Dobbelstenen gooien of duizend en een andere manieren zijn te bedenken om tot willekeurige input te komen.

Onderstaand voorbeeld is zo’n 256-bit nummer. Het mooie is: zo’n getal is dus een geldige private key om bitcoin mee te ontvangen. En te versturen.

1010111011001011101110101010010010001001101111011001011010100111001001110110101110101000101100000000101101000111000000011100010100100001010001010001011011100000111000111010101101001101000110111010100011011111000101111100000110101010110110000010101010111111

Geen gedoe met identificatie. Je hebt geen andere zaken nodig om te beginnen. Een nummer zoals bovenstaande is alles wat je nodig hebt om zélf je bank te zijn.

Om het makkelijker te maken is er ook zoiets als een seed phrase. Vaak zijn deze zinnen 12 of 24 woorden. Die reeks aan woorden wordt door walletsoftware vervolgens gebruikt om toegang te krijgen tot je geld.

Je kunt starten bij de website van Jameson Lopp, een bitcoin veiligheidsspecialist die veel bronnen en gidsen verzamelt. Ben je al wat verder in je reis? Dan kan ik deze link aanraden over het helemaal zelf genereren van je eigen private keys.

Er zijn inmiddels namelijk tal van tools om mee te experimenteren. Maar dan moet je er wel zelf mee beginnen. Bitcoin gaat dit gedeelte niet voor je regelen.

Take care and be your own bank,
Robin

PS. Bitcoin is voor mij bescherming. Maar in de praktijk is het ook een short op alle wereldvaluta. Dat betekent dat, als je gelijk hebt, er een hoop mensen een hele hoop gaan verliezen. Hypotheken, gezinnen, levens. Het nieuws uit de VS deed mij denken aan een scene uit de Big Short.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.