Skip links

#156 Bitcoin, een prikkel voor persoonlijke verantwoordelijkheid

Persoonlijke verantwoordelijkheid is een breed onderwerp dat nauw verbonden is met bitcoin en onbewust als een rode draad door ons leven loopt. Bitcoiners praten vaak over de rabbitholes waar bitcoin ons in lokt. Waar je je ook in verdiept vanuit je bitcoinbril, het roept vaak op tot actie. Ik hoop dat dit artikel je aanzet na te denken over de verschillende facetten in ons leven waarop persoonlijke verantwoordelijkheid is toe te passen.

Hoewel bitcoin je dwingt om persoonlijke verantwoordelijkheid toe te passen op je geld, kunnen we allemaal wel wat meer bewustzijn gebruiken rond dit onderwerp. En dat niet alleen, het kan je ook helpen om mensen te ‘orangepillen’ die het belang van persoonlijke verantwoordelijkheid erkennen en toepassen op andere facetten dan geld.

Dit artikel is geschreven door Aaron van Bitcoin-Partner, klik hier voor een overzicht van zijn andere artikelen voor Bitcoin Focus.

Verantwoordelijkheidsgevoel

Laten we bij het begin beginnen, wat is persoonlijke verantwoordelijkheid? Persoonlijke verantwoordelijkheid is de kunst om voor jezelf te zorgen en zelf de verantwoordelijkheid te dragen voor het gevolg van handelingen die impact hebben op jouw leven. Je kunt het op bijna alle facetten in je leven toepassen. Eén van de belangrijkste zaken is dat men zich realiseert dat bewustzijn hierin een grote rol speelt.

Het is van belang om je bewust te zijn dat de gebeurtenissen in jouw leven, niet iemand anders z’n verantwoordelijkheid is. Je kunt anderen dus niet de schuld geven van ongewenste omstandigheden. Iedereen heeft namelijk altijd een eigen keuze. Wanneer jij de keuze maakt om de verantwoordelijkheid bij een ander neer te leggen, zul je ook de verantwoordelijkheid van die consequenties moeten dragen.

Je kunt dit complete premium artikel lezen als losse oplage via de bitcoin pay-per-view knop.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.