Zit je klaar voor deze nieuwe editie van Focus? Zet anders even een lekker bakkie koffie en plof neer in een comfortabele stoel. In dit artikel wil ik het hebben over bitcoin, de status quo van centraal gecontroleerde software en de trend richting decentrale software. Bitcoin heeft de afgelopen jaren namelijk niet alleen mij, maar veel meer mensen laten inzien dat er een andere digitale toekomst mogelijk is dan waar de wereld op af leek te stevenen.
Het was onvermijdelijk dat we in een gecentraliseerde toekomst terecht zouden komen. Eén waarin grote techreuzen ons digitale leven kunnen sturen en bepalen wat er gebeurt met onze data. Maar wie goed kijkt, ziet dat er een onverwachte wending plaatsvindt die mogelijk disruptief is voor de technologie monopolisten. Wat ik precies daarmee bedoel en wat bitcoin hiermee te maken heeft, dat lees je in dit artikel van Aaron van Bitcoin-Partner!
De status quo
Sinds de dotcombubbel zijn er steeds grotere technologiebedrijven die slim gebruik hebben gemaakt van het goedkope krediet in het fiatsysteem. Mede hierdoor hebben ze nu een dominante marktpositie. Denk aan bedrijven zoals Meta (voorheen Facebook), Apple, Google, Microsoft en Amazon, die enorm groot zijn door de deflatoire effecten van grenzeloze technologie te combineren met de voordelen van het Cantillon-effect.
In een eerdere editie voor Bitcoin Focus had ik het over persoonlijke verantwoordelijkheid. Dit kun je ook toepassen op je digitale leven en dat bestaat uit véél meer dan alleen bitcoin. Toch is bitcoin een bron van inspiratie voor een vloedgolf aan innovaties.
Die van zelfgehoste open source software, waarin niemand anders dan jijzelf de baas bent over de data in de programma’s die je gebruikt. Bijvoorbeeld je fotoalbum, password manager, bitcoinwallet en lightningnode. Deze ontwikkelingen stellen ons in staat persoonlijke verantwoordelijkheid te nemen over ons digitale leven.
Voordat we hierin duiken wil ik eerst nog een klein aanloopje nemen om duidelijk te maken wat bitcoin hiermee te maken heeft.
Bitcoin, de ontbrekende puzzel voor een nieuw tijdperk?
Bitcoin is als je het mij vraagt een ontwikkeling die je kunt vergelijken met andere uitvindingen die een significante rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van menselijke vooruitgang. Hierbij kun je denken aan vuur, het wiel, de drukpers en elektriciteit. Stuk voor stuk hebben deze technieken het leven van het individu significant weten te verbeteren.
Het mooie is dat dit soort technologieën ons in staat stellen om op een ander niveau met onze medemens samen te werken. Bitcoin is ook ontstaan uit meerdere technologieën van verschillende mensen, die samen het bitcoin protocol vormen. Denk hierbij onder meer aan cryptografie, hashfuncties en merkle trees. Deze onderdelen zijn op een bepaalde manier allemaal ontstaan uit specialisatie, standaardisatie en samenwerking.
Ons digitale leven is mogelijk gemaakt door een specifieke uitvinding, de microprocessor chip. De microprocessor chip staat aan de basis van rekenmachines, computers en later het internet. Het is onvoorstelbaar voor iemand uit 1950 wat een boost deze uitvinding heeft gegeven aan de wereldwijde samenwerking.
Er is een compleet nieuw domein ontstaan uit gestandaardiseerde protocollen zoals het internet, email en webbrowsers. Complete industrieën zijn online gekomen en ontgrendelen een wereldwijde afzetmarkt. Wat achter is gebleven zijn financiële diensten, opgesloten binnen landsgrenzen en onderworpen aan lokale wet – en regelgeving. Is bitcoin het missende puzzelstukje in dit digitale domein dat ons in staat stelt om compleet nieuwe industrieën te creëren? Het schakelstuk tussen de oude wereld en de digitale wereld van de toekomst.
De kracht van open source software
Microbetalingen, zoals geld streamen voor podcasts en gedecentraliseerde informatie-infrastructuur software waarin je andere mensen kunt belonen voor waardevolle informatie. Het zijn allemaal kleine glimpjes van de digitale economie die we zien ontstaan vanuit de filosofie van bitcoin, open source en decentraal denken zonder centrale macht.
Doordat we nu via het internet grenzeloos en onmiddellijk informatie met elkaar kunnen delen, zien we dat ideeën nog sneller van de grond komen. Een team van losse developers uit bijvoorbeeld Zuid-Afrika, Indonesië en Brazilië kunnen nu samenwerken aan ideeën waar generaties voor hen zich geen voorstelling van hadden kunnen maken.
Het grootste deel van de wereld heeft nog geen idee welke impact technologie heeft en zal hebben op ons leven. Toch is er vrij weinig dat hen ervan weerhoudt om deze nieuwe systemen in hun voordeel te gaan gebruiken.
De manier waarop waarop we gebruik maken van besturingssystemen zoals Microsoft en Apple heeft concurrentie gekregen uit onverwachte hoek: open source software. Software bestaat uit computertaal en een goed geschreven computertaal vertaalt zich op ons scherm in websites, de apps op onze telefoon of een complete besturingssysteem zoals Windows, MacOS of Linux.
Het verschil echter, is dat de computertaal van onder andere Linux is te lezen door iedereen ter wereld, waar die van Windows en MacOS alleen beschikbaar is voor mensen met de juiste bevoegdheden. Oftewel, de code van Linux is open source en die van Windows en MacOS is closed source, gesloten. Dit laat ons het bruggetje slaan naar bitcoin, want bitcoin is een open monetair systeem dat is losgelaten op de wereld als open source project. Iedereen met verstand van computercode kan dus in de code kijken en, heel simpel gezegd, bijdragen aan de ontwikkeling ervan.
Wet van Moore
De wet van Moore stelt dat het aantal transistors op een microchip elke twee jaar verdubbelt. In de praktijk betekent dit dat we daardoor kunnen verwachten dat de snelheid en de mogelijkheden van onze computers elke twee jaar toenemen. Vanwege deze deflatoire effecten verlagen ook de kosten voor deze technologie. Een voorbeeld hiervan is dat tegenwoordig steeds meer mensen een mobiele telefoon hebben, ook in ontwikkelingslanden.
De concurrentie in het digitale domein heeft nu een andere wending gekregen door de voortdurende technologische verbeteringen. Zoals Jeff Booth schrijft in zijn boek “De prijs van morgen”, ons lineaire brein kan zich geen voorstelling maken van de gevolgen van de exponentiële ontwikkeling.
Dit speelt in mijn optiek in bitcoin ook een grote rol, bitcoin is namelijk ‘gewoon’ open source software. Ik verwacht dat de impact van bitcoin op de wereld daarom ook groeit volgens de wet van Moore. Kijk maar naar de adoptiecurve van andere alledaagse technologie:
De appstores van de toekomst
Software is voorbestemd om een groot gedeelte van de wereld op te slokken. Het maakt ons leven namelijk significant makkelijker. Op dezelfde manier dat gereedschap zoals een schroevendraaier ons in de fysieke wereld in staat stelt meer te bereiken in minder tijd, zo past tegenwoordig ons hele digitale leven in onze mobiele telefoon.
Een agenda, e-mail, webbrowser, rekenmachine, zaklamp en alle andere apps die we kunnen installeren. Het enige dat open source software nodig heeft, zijn platformen die het individu in staat stelt zélf controle te nemen over de digitale tools die tot onze beschikking zijn.
Hier komen nieuwe besturingssystemen zoals de Embassy van Start9 en Umbrel om de hoek kijken. Met het idee dat bitcoin – en lightningnodes makkelijker toegankelijk zijn voor het publiek, stellen deze persoonlijke servers ons nu in staat om in principe alle open source software zelf te hosten.
Met één klik op de knop installeer je je eigen programma’s, maar dan zonder dat iemand kan meekijken. Je kunt zo’n server vergelijken met een persoonlijke app store waarover alleen jij controle hebt, volledig permissieloos.
Zelf aan de slag
Er zijn tal van opties om aan de slag te gaan met open source software. Een kleine lijst met aanraders rondom bitcoin. Let wel op wat je downloadt, er is ook een hoop troep te vinden online.
Bitcoin Core
Bitcoin Core is de oorspronkelijke en nog steeds meest gebruikte softwareclient voor het uitvoeren van het bitcoinprotocol. Het is een open source softwareproject dat wordt ontwikkeld door de bitcoincommunity en biedt een volledige node-implementatie. Met Bitcoin Core kunnen gebruikers transacties verzenden en ontvangen, nieuwe blokken van de blockchain downloaden en opslaan en het netwerk helpen beveiligen door deel te nemen aan het proces van mining en verificatie.
En dat heb je dan dus in eigen hand.
Bitwarden
Bitwarden is een open source wachtwoordbeheerder en digitale kluis. Het stelt gebruikers in staat om wachtwoorden veilig op te slaan en te delen, evenals andere gevoelige informatie zoals creditcardgegevens en notities. Bitwarden biedt end-to-end encryptie en is beschikbaar op verschillende platformen.
Electrs
Electrs is een open-source indexeringsserver voor bitcoin. Het biedt een snelle en efficiënte manier om informatie op te zoeken over transacties en adressen, zonder de volledige blockchain te hoeven downloaden en opslaan. Electrs is ontwikkeld als een alternatief voor de standaard indexeringsservice van Bitcoin Core, en het wordt vaak gebruikt door ontwikkelaars en andere bitcoingebruikers die snel toegang willen hebben tot transactiegegevens.
De mogelijkheden van een persoonlijke server
In tegenstelling tot de apps die we kunnen downloaden uit bijvoorbeeld de Appstore of Google Play, is een persoonlijke server dus volledig onder beheer van een individu. Een absolute win voor onze privacy en digitale vrijheid.
Alexa en smartapparaten die in verbinding staan met het internet staan allemaal in verbinding met een gecentraliseerde server. Deze servers hebben daarmee toegang tot jouw gegevens. Wil je dit wel met je password manager, of je fotoalbums? Laat staan de beveiligingscamera’s in je eigen huis?
Als lezer van Bitcoin Focus zal het je niet zijn ontgaan dat zelfs aan de poten van social media monopolies wordt gezaagd. Nostr is bijvoorbeeld een social media protocol dat ons volledige controle geeft over de informatie die we online delen.
Ook hier zien we dat er inspiratie is geput uit bitcoin, gezien het gedecentraliseerde karakter van deze software. Je kunt bijvoorbeeld een relay hosten op je eigen Embassy server en mensen sats zappen over lightning. Dit staat allemaal nog in zijn kinderschoenen, maar het lijkt er op dat de software industrie aan de vooravond staat van een verstoring van de rangorde onder techmonopolisten.
Steun Focus!
Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!
Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.
Steun Focus!
Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!
Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.
Het grote geld vs ideologie
Als de huidige trend en snelheid van ontwikkeling doorzetten, verwacht ik dat je over een aantal jaar bijvoorbeeld de beveiligingssoftware van je huis of bedrijf kunt hosten op je persoonlijke server.
De noodzaak voor een externe partij neemt hierdoor af, oftewel de concurrentie voor bedrijven om een gewilde dienst te leveren neemt toe. Dit zijn de ripple-effecten van technologie op onze samenleving die wellicht zelfs in staat zijn om de techmonopoliën uiteen te trekken.
Al is dit absoluut geen zekerheidje, het is namelijk een concurrentiestrijd en de monopolisten hebben ongekende budgetten. De mannen en vrouwen achter projecten als Nostr bouwen op de energie en donaties van de community. De tijd zal leren welke toekomst het ons zal brengen.
Wat mij betreft zijn dit in ieder geval allemaal ontzettend spannende ontwikkelingen. Je kunt mij bestempelen als een maximalist voor persoonlijke vrijheid. Niet alleen voor ons geld maar ook voor andere onderdelen in ons digitale leven. Ik zie een zeer interessante toekomst tegemoet en hoop oprecht dat ik het niet bij het verkeerde eind heb.
Het leven van soevereine individuen komt wat mij betreft steeds dichterbij. Daarom wil ik het in mijn volgende artikel voor Bitcoin Focus hebben over overheden als service providers en het leven als sovereign individual.
Hodl on,
Aaron
PS. Een boektip: The Sovereign Individual