Skip links

#47 Wie is de baas van bitcoin?

In een eerdere editie van Bitcoin Focus is bitcoin ontwikkelaar Josie erg duidelijk: “Er zijn veel misverstanden over hoe de ontwikkeling werkt.” Een van de misverstanden is dat ontwikkelaars dé baas zijn over bitcoin. Dat klopt niet, maar hoe zit het dan wel?

In deze editie staat centraal hoe het ‘eigenaarschap’ binnen bitcoin is geregeld. Maar eerst gaan we terug naar de basis: wat is Bitcoin Core?

Bitcoin Core is de broncode waar het allemaal om draait. Hierin staan de bitcoin spelregels en alle randvoorwaarden waar het netwerk aan moet voldoen. Deze software is continu aan verbetering onderhevig.

Ontwikkeling van Core

Begin 2009 was de broncode voor het bitcoinproject gewoon een .rar-bestand gehost op SourceForge. Vroege ontwikkelaars deelden via e-mail codepatches (een set aan wijzigingen) met Satoshi. In oktober 2009 creëerde Sirius (Martti Malmi) een subversie van de repository op SourceForge. In 2011 stapte men over naar GitHub en sinds 2014 heet het project Bitcoin Core.

Al ruim dertien jaar zijn er vanuit de hele wereld ontwikkelaars met deze broncode bezig. Er zijn contributors en maintainers (beheerders). Maintainers zijn mensen zoals Marco Falke en Wladimir van der Laan. Zij hebben het recht en de rol om dingen in de repository goed te keuren (mergen). 

Anderen zijn contributors, ze dragen veranderingen van de code aan. Iedereen die een pull request (PR) wil openen, kan dit doen, zelfs anonieme personen. Je kunt de openstaande pull requests bekijken of nieuwe PR’s openen.

Dit is een premium artikel. Lees het hele verhaal hieronder met bitcoin of een abonnement.