Skip links

#111 Zelfbeheer = zelfbeveiliging

Veel bitcoinbezitters die al langer meelopen, zien bitcoin allang niet meer als een investering maar als een vorm van financiële zelfbeschikking. Ik schaar mij zeker onder die groep. Hoewel ik mij bij lange na niet in de buurt van een “whale” zou scharen, is de beveiliging van mijn spaarpotje wel iets waar ik een mening over heb.

Ik ben Rob Wolfram en al 24 jaar Linux en Unix systeembeheerder in het AmsterdamUMC en sinds vijf jaar bitcoin maximalist. Ik ben op Twitter actief met de handle @hamal03 en mijn profielfoto verwijst naar zijn mijn huidige functie.

Al te vaak wordt de gedachtenfout gemaakt dat de cryptografie in bitcoin zo sterk is dat daarmee ook de beveiliging wel op orde is. Echter: slechts een klein deel is dan op orde. De bekende XKCD cartoon “Security” heeft de term “five dollar wrench attack” tot een begrip gemaakt en ook daartegen moet je je kunnen beschermen. 

In dit artikel wil ik verschillende scenario’s nagaan en kijken welke beveiliging daarbij van toepassing kan zijn. Ook nemen we beveiliging ten behoeve van de continuïteit in ogenschouw, dat impliceert ook toegang tot het bitcoinvermogen door nabestaanden in het geval van overlijden.

Bitcoinbeveiliging tot in de details dus!

Dit is een premium artikel. Lees het hele verhaal hieronder met bitcoin of een abonnement.