Skip links

#145 Winterstorm

In de laatste week van 2022 is er weer het nodige gebeurd in bitcoinland. We nemen voor deze Focus weer een aantal relevante nieuwtjes door.

Noodweer in Texas zorgt voor uitval van miners

Texas is uitgegroeid tot een hotspot voor bitcoin miners. In tijden van hoge nood zetten zij hun hardware uit om energie terug te geven aan het energienetwerk. Een barre winterstorm zorgde voor problemen op het energienetwerk van Texas.

Met de miners hoef je overigens geen medelijden te hebben. Vaak krijgen zij een vergoeding voor het ‘teruggeven’ van de energie aan het elektriciteitsnet. Afhankelijk van de de afgesproken tarieven kan dat zelfs meer opleveren dan het minen van BTC op dit moment.

Het ligt voor de hand dat de meeste hardware weer snel online komt en verder gaat met de strijd om nieuwe BTC.

De onderstaande grafiek laat een schatting zien van de hashrate. Het is een indicatie voor de computerkracht dat zich bezighoudt met bitcoin minen. Het wegvallen van veel miners is goed te zien door de daling.

Het laat goed zien dat er momenteel veel bitcoin hardware draait in de staat Texas. De Amerikaanse staat heeft een rijk scala en energiebronnen. Ook de lokale politiek spreekt zich regelmatig positief uit over de bitcoinmarkt.

Rondje langs de velden

  • De malaise in de wereld van miners houdt niet op. De CEO van Bitfarms stopt, het aandeel van het bedrijf daalde met 92% (!) dit jaar.
  • In China is een politicus veroordeeld ‘voor het helpen van miners‘. Hij zou onder andere steekpenningen hebben ontvangen.
  • Fiji heeft een bitcoin premier?
  • Grote bitcoin miner verkoopt miningfarm voor ‘slechts’ $65 miljoen.
  • Volgens Forbes verloor Binance-directeur Changpeng Zhao tientallen miljarden in nettowaarde dit jaar. Daarmee is hij in goed gezelschap met andere (op papier) miljardairs.
  • Ook de VS worstelt met regels en richtlijnen. De meldingsplicht van brokers en beurzen in het land is uitgesteld, de regels zijn nog niet af.
  • Gemini is aangeklaagd wegens beloftes rondom renteproducten. De beurs is net als het Nederlandse Bitvavo verwikkeld in een strijd om miljoenen dollars/euro’s terug te krijgen bij Genesis, een handelshuis dat onder het Digital Currency Group cryptoconglomeraat valt.

3Commas

Maak je gebruik van een trading bot? Als de naam 3Commas je bekend voorkomt is het tijd om je instellingen te bekijken.

Middels een API kun je de bot verbinden met een account bij een beurs. Daarmee geef je echter wel toegang tot jouw account. De API-sleutels liggen op straat, dat bevestigt de aanbieder van de trading bot in gesprek met The Block.

3Commas wordt gebruikt op platformen als Binance, KuCoin en andere bekende cryptobeurzen. Hen is verzocht om alle verbindingen met 3Commas aan hun kant te verbreken, zodat klantenaccounts geen last hebben van het lek.

Het is onduidelijk wie er achter de problemen zit. Volgens 3Commas waren er maar enkele werknemers die toegang hadden tot de API’s om hier kwaad mee te doen.

Mocht het nog niet duidelijk zijn: handelen in bitcoin zelf komt al met de nodige risico’s. Het gebruik van API’s geeft je voordelen in het gebruiksgemak (en de optie om zaken te automatiseren, bijvoorbeeld). Maar je bent ook extra kwetsbaar voor lekken zoals dit.

Oh, en maak je gebruik van wachtwoordmanager LastPass? Ook hier is spraken van een groot datalek. Een mooi excuus om je wachtwoorden en toegang tot belangrijke accounts weer eens te checken.


Lees ook:

Lightning Focus: Nostr gaat als de bliksem

De digitale (r)evolutie – deel 2


MicroStrategy

Het is alweer een tijdje geleden, maar het is weer tijd voor MicroStrategy. Het Amerikaanse softwarebedrijf kocht en verkocht recentelijk wat bitcoin.

Er is ook ‘wegens belastingregels’ 704 bitcoin verkocht, terwijl er in totaal ook weer 2.500 bitcoin bij is gekocht. Dat brengt het totaal op ruim 132.500 bitcoin voor het bedrijf van Michael Saylor.

Opmerkelijk detail: sinds de stap naar BTC in de zomer van 2020 kocht MicroStrategy voor $4 miljard aan bitcoin. De gemiddelde aankoopprijs ligt echter rond de $30.000 per stuk.

Kortom: een van de grootste bitcoin hodlers staat flink onder water, maar blijft kopen. Leuk nieuwtje is dat ze in 2023 een lightningdienst willen gaan starten. Een nieuwe speler op de lightningmarkt dus.

Online boefjes hebben geen voorkeur voor bitcoin

Eens in de zoveel tijd duikt er een Nederlands onderzoek op naar het gebruik van cryptocurrency en/of bitcoin in het criminele circuit. Deze keer was het de beurt aan het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). Dat is een onderdeel van het Nederlands ministerie van Justitie en Veiligheid.

Bitcoin of eventuele andere cryptocurrency’s worden net als andere betaalmiddelen gebruikt tijdens de zogenaamde ‘last mile’. Het punt waarop de betaling plaatsvindt. Denk daarbij aan een betaling voor een hardware gijzeling met ransomware, maar ook bij de betaling voor drugs bijvoorbeeld.

Men bekeek verschillende mogelijkheden om die laatste mijl te volbrengen. Het gaat om de stap van bijvoorbeeld bitcoin naar cash geld.

  • Wisseldiensten. Een voor de hand liggende optie is het wissen van bitcoin bij een wisseldienst. Een simpele banktransactie naar de verkoper van gestolen BTC valt hieronder.
  • Bitcoin pinautomaten. Ook pinautomaten komen voorbij als optie om crimineel geld om te zetten naar giraal geld. In Nederland moet er officieel overigens om een identiteitskaart worden gevraagd bij een bepaalde grens.
  • Handelaren inschakelen. Men noemt een voorbeeld van een man die is opgepakt voor het verhandelen van crimineel geld. De transactie vindt dan plaats van crimineel naar de handelaar, zonder tussenkomst van een handelskantoor of wisseldienst. Gewoon, handje contantje dus.

    Deze diensten worden bijvoorbeeld aangeboden op online handelsplaatsen. Men begint klein en bouwt langzaam het vertrouwen in elkaar op, stelt het onderzoek. Ook blijkt dat het vaak duurder is om het op deze manier te doen. Toch heeft het vaak de voorkeur.
  • Illegale, online witwaskantoren. Een andere bekende factor zijn de illegale organisaties die specifieke diensten aanbieden om geld wit te wassen. Uitbetaling vindt bijvoorbeeld plaats met anonieme prepaidkaarten, zodat de ontvanger er weer anoniem mee kan betalen.

Bitcoin is grenzeloos, en het netwerk vraagt niet om je identiteit. Maar zodra je met transacties in contact komt met ‘de echte wereld’, laat je data achter. In de meeste van bovenstaande voorbeelden is er in ieder geval iemand die (deels) weet wie je bent. Overheden en overheidsinstanties zetten analisten en tools in om de geldstromen te achterhalen.

Een aantal opmerkelijke conclusies uit het rapport op een rij:

  • Bitcoin is niet populair voor criminele transacties op platformen als Telegram.
  • Prepaid debit – en creditcards zijn populairder, denk aan PaySafe.
  • Anonieme vouchers zijn ook populair.
  • Wel is bitcoin populair bij ransomware aanvallen.
  • Criminelen specialiseren zich in diensten rondom bitcoin of andere cryptocurrency. Zo vullen zij een niche die andere organisaties zelf niet kunnen uitvoeren.

Dread

Er is ook gekeken naar activiteit op een online forum genaamd Dread. Dit ondergrondse forum heeft 600 verschillende subfora over allerlei onderwerpen. De onderzoekers lazen 100 berichten en reacties over het onderwerp cryptovaluta.

Wat opvalt volgens het rapport is dat er vaak wordt gepraat over de verschillende technieken en tactieken met bitcoin of cryptocurrency. Een andere zichtbare trend is het advies om betalingen met bitcoin en cryptocurrency laag te houden.

Het uitwissen van je sporen is bijvoorbeeld populair. Andere privacymaatregelen als VPN’s en TOR komen uiteraard ook voorbij. Die tools zijn overigens op zichzelf (net als bitcoin) niet crimineel natuurlijk.

Een quote uit het onderzoek:

“In de context van de allocatie van vraag en aanbod, gaan de meeste berichten over het verplaatsen van of verhullen met cryptocurrency’s. Zo vroeg iemand hoe $20,000 van de Verenigde Staten naar Pakistan verzonden kon worden in één week tijd. In de comments bij dit bericht bood iemand aan dit via bitcoins of monero te doen.

Andere comments betroffen een tip over een specifieke handelaar, die cryptovaluta omzet in dollars, waarmee de deelnemer zelf goede ervaringen bleek te hebben. Tot slot worden giftcards aangeboden voor cryptomunten, bijvoorbeeld Amazon gift cards. Ook kwamen we berichten tegen die prepaid debitcards met een limiet van $1,500 per dag aanbieden voor een cash-out.”
Rapport: Virtuele valuta Handelingsperspectieven voor datagedreven opsporing

Benieuwd naar meer van dit onderzoek? Je kunt het complete rapport hier vinden.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Hal Finney

In editie 142 ging het al even over bitcoinlegende Hal Finney. Zijn weduwe Fran komt met een mooie actie om geld op te halen in de strijd tegen ALS: de Running Bitcoin-marathon. Loop/ren/kruip/koprol tussen 1 en 10 januari in totaal 21 kilometer.

Wil je doneren of zelf wat organiseren? Bekijk runningbitcoin.us voor meer informatie. Bekijk ook de video van Fran op YouTube.

Fijne jaarwisseling!
Robin

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.